Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja vodim 15 ljudi i svaki dan ih gledam kako rade. Primjetno je da se brže mjenjaju, više uče, produktivniji su od kada je počela kriza. Ljudi se više boje da će izgubiti posao pa se i više trude da budu produktivni, da doprinose više.

bome, ove što ja gledam svaki dan rade sve manje … shebalo ih ovih 6% … [bye]

I love the Smell of Profits in the Morning

Ocito je strah od gubitka posla presudan u tim stvarima. Rijesenje se samo namece. [tongue]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

U Hrvatskoj je oduvijek stimulacija za rad prijetnja otkazom.

Ja vodim 15 ljudi i svaki dan ih gledam kako rade. Primjetno je da se brže mjenjaju, više uče, produktivniji su od kada je počela kriza. Ljudi se više boje da će izgubiti posao pa se i više trude da budu produktivni, da doprinose više.

[/quote]

Meni nije jasna ta politika smanjenja plaća 6%. Neselektivno se kažnjavaju svi. Politički gledano mi je još nejasnije. Ako svima smanjiš plaće 6%, onda je vrlo vjerojatno da će ogromna većina glasati protiv tebe.

Puno više logike ima smanjiti broj ljudi i tako smanjiti troškove. Ako otpustiš 10% ljudi, a ostalima ne smanjiš plaće onda ćeš izgubiti puno manje glasova nego ako svima smanjiš plaće.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ova rasprava oko motivacije me podsjetila na zanimljivu priču o seljaku koji je imao najboje jagode na selu pa kada je došlo vrijeme berbe nahrlili berači kod njega, ne samo radi satnice… Ali seljak je primjetio da oni svako malo, dok on ne gleda pojedu koju jagodu pa je našao logično riješenje. Za vrijeme branja, jedni su morali fučkati a drugi pjevati. [lol]
Poanta je u tome da i poslodavac ili menadžer treba znati motivirati svoje zaposlene, to je njegova vrlo važna funkcija.

Novci nisu problem. Novaca nema.

[/quote]

Meni nije jasna ta politika smanjenja plaća 6%. Neselektivno se kažnjavaju svi. Politički gledano mi je još nejasnije. Ako svima smanjiš plaće 6%, onda je vrlo vjerojatno da će ogromna većina glasati protiv tebe.

Puno više logike ima smanjiti broj ljudi i tako smanjiti troškove. Ako otpustiš 10% ljudi, a ostalima ne smanjiš plaće onda ćeš izgubiti puno manje glasova nego ako svima smanjiš plaće.

[/quote]
Stopa nezaposlenosti, % (kr) 01.2009. 14,5
http://limun.hr/main.aspx?id=447426&Page=1
A što bi bilo kada bi još otpustili 10% ljudi koji rade u državnoj upravi? Koliko bi se onda ljudi našlo na ulici? Nije to privatna firma, u državnoj službi je sigurnost posla neusporedivo veća. To bi imalo po meniu lošije posljedice nego smanjenje plaća.

Novci nisu problem. Novaca nema.

dodatak:

http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3276879/index.do;jsessionid=C496E407BE593F0CFCFC8907F37B6D63.1

Bankari i dalje šišaju ovčice. Mogu si ga kad su Sanaderu posudili novce i sad rade što im je volja. Još samo treba da Rohatinski malo podigne eskontnu stopu da mogu i preko 13 % (zauzvrat će dobiti još koju nagradu) i pravi su gospodari života u RH. [angry]

Sada imaš prostor da otpustiš trojicu!

KOME SMETA BUKA? Zračna luka Dubrovnik privlači ruske goste
Tupoljevi će ove godine slijetati u luku Dubrovnik
Autor EMIR FULURIJA

Tupoljevi imaju zabranu slijetanja u zračne luke u EU zbog prevelike buke koju proizvode

Akcijski plan Ministarstva turizma za spašavanje ove sezone donio je puno kontroverzi i materijala za rasprave, no jednu su odluku dočekali s jednoglasnim odobravanjem dubrovački turistički radnici.

Naime, nakon što je ukinut vizni režim za građane Rusije i Ukrajine moglo bi donijeti puno veći broj dolazaka gostiju iz tih zemalja.

Propisi EU-a
Kako bi olakšali dolazak ruskih i ukrajinskih turista na dubrovačko područje, iz Zračne luke Dubrovnik odlučili su ukinuti odluku prema kojoj zrakoplovi marke Tupoljev ne smiju slijetati u naše zračne luke.

Odluku o zabrani slijetanja Tupoljev zrakoplova u svoje zračne luke donijela je Europska unija, a mi se pridržavamo svih normi koje Europska unijaprovodi u svojim zračnim lukama.

Sve mi se više sviđa ovaj Bajs. Mi valjda poštujemo EU zakone bolje nego oni sami. Dok cijela EU uvodi protekcionizam i pojedine zakone masimalno prilagođavaju sebi mi se slijepo držimo istih, a datum ulaska je i dan danas velika nepoznanica. Bolje da se razmisli o uvođenju viza za Britance koji, kad nisu uspjeli sa Slovenijom, igraju druge prljave igrice.
[bye]

[/quote]

[/quote]
A što bi bilo kada bi još otpustili 10% ljudi koji rade u državnoj upravi? Koliko bi se onda ljudi našlo na ulici? Nije to privatna firma, u državnoj službi je sigurnost posla neusporedivo veća. To bi imalo po meniu lošije posljedice nego smanjenje plaća.
[/quote]
A zamisli da otpustis 10% ljudi iz "drzavne" sluzbe i das im 60% place da sjede kuci … da li bi oni ostali zaposleni u "drzavnim" sluzbama radili vise ili manje ? [lol] [lol] Koji utjecaj bi bio jaci: onaj od gubitka posla ili onaj od sjedenja kuci i ispijanja kave uz besplatan cash od 60% ?? [lol] [lol]

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

[/quote]

[/quote]
[/quote]
A zamisli da otpustis 10% ljudi iz "drzavne" sluzbe i das im 60% place da sjede kuci … da li bi oni ostali zaposleni u "drzavnim" sluzbama radili vise ili manje ? [lol] [lol] Koji utjecaj bi bio jaci: onaj od gubitka posla ili onaj od sjedenja kuci i ispijanja kave uz besplatan cash od 60% ?? [lol] [lol]
[/quote]

A koliko bi potrošio doma za telefon, više struje, vode, pa mora kuhati ručak umjesto da jede u menzi po super povoljnoj cijeni a kvaliteta vrhunska….Zamisli da izgube dodatak za prijevoz, a neki i korištenje poslovnog vozila….Ne kolega, ja bih im dao punu osnovicu, bez dodataka, da sjede doma prvih godinu dana, a ako u tom vremenu ne nađu posao onda su još manje potrebni državi da rade važne državne poslove.

@sava
vjeruj mi da je nasa prelijepa domovina zbilja cudjenje u svijetu i nevjerojatan poligon za raznorazna socioloska i ekonomska istrazivanja i opite.
U stvari – to bi trebalo promovirati kao dio turisticke ponude !!!
Mi smo za svedsku i norvesku starship enterprise … those who went too far …

http://www.monitor.hr/clanci/broj-zaposlenih-nastavlja-padati-a-umirovljenika-rasti/18830
pogledaj datum ovog clanka!!

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

New Report

Close