SLK, uglavnom se slažem s tobom, ne znam što si mi zapravo htio reći, ali dobro. I FF dionica u opticaju ti je manji od 15% također. Kod nekih dionica i oko 5%. Toda se isto ne budi u jutro i gleda Aziju.
Ali u ovom trenutku nekretnine idu down, a dionice UP. Nema treće. Znam da ima mnogih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da dionice idu UP, ali ja im tu ne mogu pomoći.
Povratak fudamentima. I to je tako [thumbsup]
I ne zaboravi: dio nekretnina se dampira zbog ulaska u papire. Tko ne vjeruje, pričat će [thumbsup]
Evo ja sam prvi prodao prošli tjedan zemljište cca 600 m2 (kupljeno prije 3 god. za 15000 eura u nadi da će gup dozvolit gradnju – što nije bio slučaj) dobio iste novce 3 god. poslije i sad ih
planiram potrošit na TK.
Već sam uzeo malo ZVZD i LKRI ,mislim uzet još LEDOa …i još nekih po malo …..
Uglavnom sam 100% uvjeren da ću za tri god imat trostruko ….
Mislim da će biti ovakvih slučajeva još jer i sami vidite da su dionice na 10tak% od max….
Istina je to da su neke i pobjegle od navedenih 10% i nadam se da se tamo i nevraćaju ….
@Milo
@Elijen
da.. tako je to bilo. A sad će biti ovako kako sam kazao, barem u RH. Povratak fundamentima. I to je tako. Inače, da znate, polako se stvara kritična masa koja dampira nekretnine ne bi li promijenili poziciju za papire. Tako je to. [thumbsup]. Neće to tako biti stalno, krenut će i nekretnine za papirima, ali sa pomakom u fazi.
Mislim da će biti jako malo prelijevanja novaca iz nekretnina u dionice. Tržište nekretnina je totalno nelikvidno. Ako netko hoće prodati nekretninu onda to mora napraviti sa ogromnim discountom. Nekretnine će prodavati oni koji moraju, a vrlo malo onih koji se žele prebaciti u dionice.
Sve rečeno ja mislim da prodaja nekretnine i kupnja dionica u ovom trenutku nije loša ideja. Osobito za dugoročne ulagače. Mislim da cijene nekretnina, osobito u Zagrebu, mogu još značajno pasti i da tržište neće rasti još dugo vremena. I short i long term outlouk je negativan, s time da je puno bolji za Jadran nego za ZG. S druge strane dionice u ovom trenutku imaju, po mojoj procijeni, manju mogućnost za pad i neosuporedivo veći potencijal za dugoročni rast.
Malo svi zaboravljate kod tih nekretnina sljedecu stvar: mora postojati netko tko si te nekretnine moze moci priustiti. Pogotovo SLK to zaboravlja. [tongue]
Cijene ce padat dok se cijena nekretnina ne dovede u balans sa kupovnom moci gradjana. U manjim mjestima nema gradnje iz prozaicnog razloga: cijena gradnje je veca nego sposobnost ljudi tamo da plate stan (place su male). Zato tamo prolazi jedino ultrajeftini POS i gradnja kuca bez fasade na djedovoj krcevini.
Malo svi zaboravljate kod tih nekretnina sljedecu stvar: mora postojati netko tko si te nekretnine moze moci priustiti. Pogotovo SLK to zaboravlja. [tongue]
Cijene ce padat dok se cijena nekretnina ne dovede u balans sa kupovnom moci gradjana. U manjim mjestima nema gradnje iz prozaicnog razloga: cijena gradnje je veca nego sposobnost ljudi tamo da plate stan (place su male). Zato tamo prolazi jedino ultrajeftini POS i gradnja kuca bez fasade na djedovoj krcevini.
Nije mi jasan ovaj izraz "krcevina". Da ti ne fali koje "u"? [lol]
@Milo
@Elijen
da.. tako je to bilo. A sad će biti ovako kako sam kazao, barem u RH. Povratak fundamentima. I to je tako. Inače, da znate, polako se stvara kritična masa koja dampira nekretnine ne bi li promijenili poziciju za papire. Tako je to. [thumbsup]. Neće to tako biti stalno, krenut će i nekretnine za papirima, ali sa pomakom u fazi.
Mislim da će biti jako malo prelijevanja novaca iz nekretnina u dionice. Tržište nekretnina je totalno nelikvidno. Ako netko hoće prodati nekretninu onda to mora napraviti sa ogromnim discountom.
[/quote]
Pa o tome i govorim. Dumpira se cijena da bi se što brže prodalo.
@Milo
@Elijen
Mislim da će biti jako malo prelijevanja novaca iz nekretnina u dionice. Tržište nekretnina je totalno nelikvidno. Ako netko hoće prodati nekretninu onda to mora napraviti sa ogromnim discountom.
[/quote]
Pa o tome i govorim. Dumpira se cijena da bi se što brže prodalo.
[/quote]
Da samo ti što dumpiraju cijene trebaju novac za preživljavanje, a ne za investiranje na burzu. To su uglavnom investitori koji su se zaletili i njihovi izvođači koji su dobili stanove u kompenzaciji. Špekulativni kapital je uglavnom davno izašao iz nekretnina jer 2300 eura na Novom zagrebu izlazi is područija špekulacije i ulazi u područije naivnosti i neinformiranosti.
Još uvijek imaš jedan mali dio špekulativnog kapitala koji je ostao u zarobljen u nekretninama. Npr. to su ti POS-ovi stanovi u Španskom. Oni ako prodaju do srpnja plaćaju porez na prihod (45%), nakon toga su oslobođeni. Oni su plaćali stanove po 900 eura, tako da još uvijek mogu komotno izaći sa dobiti i kupiti dionice.
Ja ne očekujem značajan bijeg iz nekretnina u dionice. Mada mislim da bi svi koji drže nekretnine iz špekulativnih razloga trebali dobro razmotriti svoju poziciju. S druge strane, usporavanje stanogradnje će utjecati na pad kompletne gospodarske aktivnosti. Mnogi su živjeli od stanogradnje i stanogradnja je značajno dobrinosila razvoju drugih grana ekonomije. Toga sada neće biti pa će kompletna ekonomija trpiti posljedice. Naravno, ne svi podjednako i ne svi u istoj mjeri.
Nemoras izaci sa dobiti da bi investirao u nesto drugo. Dovoljno je da ce to drugo vise rasti od onog sto si prodao. [cool]
Ako ces uvijek cekat da izadjes sa dobiti, moze ti se desit tkzv. "Takla Makan" investicija. To je jedna pustinja u Kini, kazu da tko jednom udje u nju, vise ne izadje ziv. Otud i naziv pustinje ("udjes – ne izadjes").
Ma Twixeru, naravno da neće značajan, jer niti ne može. A zašto? Pa nema kupaca za nekretnine eto zato.Sam si reko. Ali bitno je to da inicijativa na prodaji postoji, i to poprilična. Ja ti govorim da postoji kritična masa koja bi rado promijenila poziciju za papire, a da li će im tržište nekretnina to omogućiti ostaje da se vidi. Koliki je ponder takvih na prodaji u ukupnoj prodaji ja ne znam(vjerojatno manji), ali znam iz osobnih kontakata da ih ima dosta i ne pišem to bezveze. U svakom slučaju nekretnine nemaju kamo nego dolje i ja bih trenutno radije bio u papirima nego u nekretninama. Živio.
Uzmeš hipotekarni na stan i kupuješ papire. Ratu otplaćuješ stanarinom.
Svaki ulagač u dionice treba imati neku nekretninu i hipotekarni na istu.
Uzmeš hipotekarni na stan i kupuješ papire. Ratu otplaćuješ stanarinom.
Svaki ulagač u dionice treba imati neku nekretninu i hipotekarni na istu.
[/quote]
Iznajmljivanje je totalno neisplativo. Kupiš stan za 100000 eura pa ga iznajmljuješ po 300 eura (3600 godišnje). I ako imaš sreće da ga iznajmiš čitavu godinu, da ti sve plate i ne naprave nikakvu štetu imaš povrat od 3,6%.
Nemoras izaci sa dobiti da bi investirao u nesto drugo. Dovoljno je da ce to drugo vise rasti od onog sto si prodao. [cool]
istina, ja bih tako napravio. Međutim većina će držati nekretninu i tonuti s njom godinama.