Nekretnine su već pale 25%. I još će 15-20% najmanje.Tamo di im je i mjesto. ZG stanovi na 1300 Eur. I to je precjenjeno.
Aj da se ti i ja u necem slozimo nakon dugo vremena
[/quote]
povratak fundamentima… nekretnine dolje, dionice gore. Tako je to [thumbsup]
[/quote]
U mom gradu se već osjeća pad cijena, za lokal koji sam dobijao 1000 sada jedva da mogu 500.
[/quote]
[/quote]
Kolega Gubernator
Kazo bi da cijene nekretnina i dijonica dugočno idu u istom smjeru sam šta se kod nekretnina tu i tamte napravi kaki balon, više neg kod dijonica
[img]http://www.kevinonlakesinclair.com/images/leveraged_3_.jpg[/img]
[/quote]
[/quote]
Koliko se ja sjecam dok su rasle dionice rasle su i nekretnine
@Milo
@Elijen
da.. tako je to bilo. A sad će biti ovako kako sam kazao, barem u RH. Povratak fundamentima. I to je tako. Inače, da znate, polako se stvara kritična masa koja dampira nekretnine ne bi li promijenili poziciju za papire. Tako je to. [thumbsup]. Neće to tako biti stalno, krenut će i nekretnine za papirima, ali sa pomakom u fazi.
Dečki moji, ovaj slom je krenuo prije 2 godine. Ironično, prouzročile ga nekretnine u US.
Cijene u HR danas, ne da su u minusu prema 2007, nego u plusu. A pogledajte Crobex. Najjače mi je što i danas čitam "cijene su već počele padati…". Već?
Ekvivaletno sa dionicama – ZG bi danas trebao biti 300-500 eura/m2.
[smiley]
Zanemarujete jako puno aspekata u usporedbi sa dionicama, ali dobro…
Evo malo činjenina putem sličica.
P.S.: Centar nekretnina ne može biti objektivan za sadašnjost i budućnost, ali prošlost je egzaktna.
Plus link na index nekretnina, pa pogledajte i svijet zadnjih mjesec dana.
http://limun.hr/main.aspx?id=316518
Jedan od bitnih parametara vrednovanja nekretnina je povrat na kapital. Da bi on bio u nekakvoj ravnoteži sa papirima, prema mojoj odokativnoj procjeni crobex mora narasti na razine 2500-3000 bodova, a nekretnine pasti do razina cca 1300-1400 za m2 u ZGB. Gap se mora zatvoriti i to se upravo događa. Kao da vam ovih dana nije palo na pamet da utopite zidove za papire, pa pođite od sebe. I to je tako [thumbsup]
Nekretnine down di im je i mjesto. Dionice UP di im je i mjesto [thumbsup]
Governor, jedan od bitnih parametara je taj da preko 85% nekretnina nije free float. U njima živi i mora živjet oko 1.45 milijuna HR kućanstava. Špekulativne su kuće za odmor i stanovi kupljeni za sezonsko ili cjelogodišnje iznajmljivanje te novogradnje.
Kod nekretnina se ne ustaneš ujutro, pogledaš Aziju, panično nazoveš brokera i opališ po bidu. Time se smanjuje fluktuacija cijena i utjecaj faktora histerije. Postoji još nekoliko ne manje bitnih stavki:
sentimentalna vezanost za određenu nekretninu ako si ju gradio; ne možeš šortat nekretninu, pa kupiti na dnu tu istu, kao što možeš dionicu; ne možeš na ulicu za vrijeme šortanja…
Zaustavljanje kreditiranja i obustava planiranih izgradnji će smanjiti ponudu u slijedećem razdoblju. ZG je preizgrađen i potreban je određen pad, no u manjim sredinama je daleko niža stopa stanogradnje prema broju stanovnika. U manjim mjestima nema firmi koje bi dizale nebodore za stotinama stanova. Postoje kontinentalni gradovi od 30-50K stanovnika, gdje se u godinu dana izgrade 2 četverokatnice, i to POS. Plus, ovogodišnja odredba o otvaranju tržišta nekretnina za strance te ulazak u NATO će oslabiti pad i ubrzati oporavak.
Izuzetno je mala korelacija između tržišta nekretnina i dionica.
SLK da bi rijec rekao na tvoje izlaganje [thumbsup]
Zahvaljujem, kolega. Pozdrav tebi, gospođi J. i Leu. [smiley]
SLK, uglavnom se slažem s tobom, ne znam što si mi zapravo htio reći, ali dobro. I FF dionica u opticaju ti je manji od 15% također. Kod nekih dionica i oko 5%. Toda se isto ne budi u jutro i gleda Aziju.
Ali u ovom trenutku nekretnine idu down, a dionice UP. Nema treće. Znam da ima mnogih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da dionice idu UP, ali ja im tu ne mogu pomoći.
Povratak fudamentima. I to je tako [thumbsup]
I ne zaboravi: dio nekretnina se dampira zbog ulaska u papire. Tko ne vjeruje, pričat će [thumbsup]