Po riječima ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, u planu je i promjena zakona o državnim službenicima jer treba smanjiti troškove i broj zaposlenika u državnoj upravi na svim razinama. U prvom krugu, u idućih devet mjeseci, taj broj bit će smanjen za 10 posto, objasnio je.
Dinkić je najavio da će se smanjiti i broj vladinih regulatornih tijela, ograničiti službena putovanja u inozemstvo osim kad je riječ o putovanjima važnim za državu, zabraniti reprezentaciju na teret proračuna, zabraniti nabavu službenih vozila i uvesti strog nadzor njihove uporabe te smanjiti troškove uporabe službenih mobilnih telefona.
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/16431/Srbijanska-vlada-predstavila-gospodarske-mjere.html
Ja bi glasovao za ovog i u RH.
kako prve u RH??, gdje je Istra ako nije u RH…, prve antirecesijke mjere je što se tiče naših krajeva prije mjesec i pol donijela Istarska županija, a koja je itekako u sastavu RH, nema još uvijek niti jednu normalnu autonomiju a ne da je samostalna republika :rotfl: tako da su to prve mjere, bez obzira na veličinu, svaka regija ima svoje potrebe, opseg mjera koje su moguće i potrebne…
http://www.ida.hr/index.php?id=389
[/quote]
Govorim s aspekta veličine budžeta, a glede Istre oni su u svemu najbrži.
Liepo je vidjeti razna ekonomska promišljanja kako svladati recesiju. Zagrebačke mjere su na tragu mjera kakve se donose u većini razvijeni zemalja. Antirecesijske mjere ovog tipa vode k stabilizaciji gosporaske situacije doćim Vladine stabilizacijske mjere vode u još dublju recesiju. Ali što je tu je. Zagreb je gro HR pa možda povuče naprijed i HR. Izjava Kojića da se budžet puni s 99% planskih prihoda pokazuje da kriza još nije pokucala na vrata Metropole a zašto je HR u banani neka objasni onaj tko je taj termin krstio.
Nije mi jasno zbog čega bi trebali prebroditi krizu sa što manje posljedica. Hrvatska ekonomija treba korijenite reforme, kao i hrvatsko društvo, te se nadam da će kriza generirati niz pozitivnih posljedica.
Naravno, vrlo je moguće da će mnoge firme oslabiti i izgubiti pozicije na tržištu. S druge strane, kriza je prilika za efikasnije firme da preuzmu veći dio tržišta. Kriza će, nadam se, promjeniti odnos društva prema proizvodnji, prema obrzovanju i redefinirati sustav vrijednosti. Sada kada nemožemo pumpati standard života stranim kreditima morat ćemo se okrenuti sebi. To će nas učiniti boljim i snažnijim.
Moramo znati jedno. Hrvatska nema razvijenu privredu i prema tome ne može biti u pravoj recesiji. Nećemo nikada osjetiti recesiju u pravom smislu riječi ,ali ćemo malo osjetiti KRIZU u kojoj smo još od 1945,.godine.Tu je ogromni dug koji neće vratiti niti naši potomci kada budu išli na Mars na kavu.Velika stvar je što je hrvatski narod snalažljiv. I ne može biti toliko loše a da se mi ne ćemo snaći. Svatko zna zaklati kokoš ili prase i svatko ima mali komadić zemlje gdje će zasaditi salatu ili luk. U velikom problemu su tzv razvijeni Zapadnjaci koji ništa ne znaju osim za ono što su školovani.Oni čak ne znaju kako bi skuhali juhu a da nije iz vrečice! Mi svi znamo i zidati , i razumijemo se u ekonomiju , i u pravo i i u medicinu i to nas spašava u kataklizmi koja se širi poput tsunamija cijelim svijetom. Gotovo sam siguran da bez pomoći MMF-a nećemo moći ništa napraviti.Mora se srezati javna potrošnja pa i kupovina skupih automobila od 5 mil kuna. I onoga časa kada budemo imali vladu koja se bude solidaliozirala sa vlastitim narodom možemo očekivati da kod nas bude bilo bolje. A kada će se to dogoditi moramo otići kod vračare možda ona ima odgovor. Ipak nekako mi miriše da nećemo na to dugo čekati.
U velikom problemu su tzv razvijeni Zapadnjaci koji ništa ne znaju osim za ono što su školovani.Oni čak ne znaju kako bi skuhali juhu a da nije iz vrečice! Mi svi znamo i zidati , i razumijemo se u ekonomiju , i u pravo i i u medicinu i to nas spašava u kataklizmi koja se širi poput tsunamija cijelim svijetom.
Ja sam dobar dio života proživio u americi. Imam rodbinu i ovdje i tamo. Njihova djeca odlaze od kuće sa 19 godina, počinju raditi sa 16. Mogu raditi sve i hoće raditi sve. Presele se zbog posla 1000 milja od kuće u manje od 48 sati. S druge strane ovdje djeca počinju raditi sa 28, napuste kuću sa 32 (rijetki), čitav život žive na istom mjestu, rade samo ono što im se sviđa (ako rade).
Porediti amaeričku fleksibilnost i prilagodljivost i hrvatsku je isto kao porediti nogometne reprezentacije Brazila i Andore. Uz najveću ekonomsku krizu u povijesti amerike, 61% populacije radi. U najboljem razdoblju hrvatske ekonomije nije radilo 35% ljudi.
Drago mi je da si spomenuo kako znamo zidati. Prošetaj malo po gradilištima pa vidi otkuda su ti ljudi koji zidaju.
Pardon, ispravka:
"Porediti amaeričku fleksibilnost i prilagodljivost i hrvatsku je isto kao porediti nogometne reprezentacije Brazila i Andore. Uz najveću ekonomsku krizu u povijesti amerike, 61% populacije radi. U najboljem razdoblju hrvatske ekonomije nije radilo više od 35% ljudi. "
Ima li tko logično objašnjenje za činjenicu da se ZG proračun koji je oko 8% veći no u 2008. puni s 99% planiranih prihoda a prihod HR proračuna je navodno podbacio ako se zna da im je većina prihoda s indentičnog izvora?
Ima li tko logično objašnjenje za činjenicu da se ZG proračun koji je oko 8% veći no u 2008. puni s 99% planiranih prihoda a prihod HR proračuna je navodno podbacio ako se zna da im je većina prihoda s indentičnog izvora?
Očigledno im izvor nije isti.
Ekipa iz grada Zagreba laže?? Ali ne trebaš se brinuti, pa mi nismo u recesiji još bar mjesec dana [smiley]
Po riječima ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, u planu je i promjena zakona o državnim službenicima jer treba smanjiti troškove i broj zaposlenika u državnoj upravi na svim razinama. U prvom krugu, u idućih devet mjeseci, taj broj bit će smanjen za 10 posto, objasnio je.
Dinkić je najavio da će se smanjiti i broj vladinih regulatornih tijela, ograničiti službena putovanja u inozemstvo osim kad je riječ o putovanjima važnim za državu, zabraniti reprezentaciju na teret proračuna, zabraniti nabavu službenih vozila i uvesti strog nadzor njihove uporabe te smanjiti troškove uporabe službenih mobilnih telefona.
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/16431/Srbijanska-vlada-predstavila-gospodarske-mjere.html
Ja bi glasovao za ovog i u RH.
Bit ce komedija krajem godine kad se ispostavi da su SVE drzave to napravile a jedino nasa domovina jos uvijek uzgaja rodbinu koja tuce 2 pecata dnevno i dobija 4000kuna place… pitam se sta o tome misli Redakcijski Savjet PDa? Kako to da se nisu najavili kod premijera da malo porazgovaraju o tome? Nakon sto je ovaj odbacio sve moguce analize svih dostupnih strucnjaka i interesnih grupa u drzavi … [bye]
Ja sam dobar dio života proživio u americi. Imam rodbinu i ovdje i tamo. Njihova djeca odlaze od kuće sa 19 godina, počinju raditi sa 16. Mogu raditi sve i hoće raditi sve. Presele se zbog posla 1000 milja od kuće u manje od 48 sati. S druge strane ovdje djeca počinju raditi sa 28, napuste kuću sa 32 (rijetki), čitav život žive na istom mjestu, rade samo ono što im se sviđa (ako rade).
Porediti amaeričku fleksibilnost i prilagodljivost i hrvatsku je isto kao porediti nogometne reprezentacije Brazila i Andore. Uz najveću ekonomsku krizu u povijesti amerike, 61% populacije radi. U najboljem razdoblju hrvatske ekonomije nije radilo više od 35% ljudi.
Dobar post.
Porediti amaeričku fleksibilnost i prilagodljivost i hrvatsku je isto kao porediti nogometne reprezentacije Brazila i Andore. Uz najveću ekonomsku krizu u povijesti amerike, 61% populacije radi. U najboljem razdoblju hrvatske ekonomije nije radilo više od 35% ljudi.
Dobar post.
[/quote]
Moj je hendikep da ne mogu u pismenoj formi koncizno izreći što želim, nikad mi dosta papira, uvijek želim biti što precizniji… pazim da nešto ne isputim – zato se uvijek zadivim kada nešto ovakvo vidim, nevjerojatno kratko, a ipak: sve rečeno, i sama srž problema potpuno obuhvaćena. Ja takav talent nažalost nemam 🙂
P.S. Dodao bih samo, i za vrijeme Velike Depresije, u USA: radilo je više % ljudi nego ih kod nas danas radi. To je dakle naš glavni problem, bez obzira na "službenu stopu nezaposlenosti", premalo ljudi radi u odnosu na broj oni koji žive na teret državnog proračuna na ovaj ili onaj način, dakle na teret ovih malo što rade. A i tih malo što rade, rade na ja jako lošim i dugoročno ne održivim radnim mjestima, to je upravo zastrašujuće: imamo premalu zaposlenost a stanje može biti samo još gore, u svakom slučaju kratkoročno i srednjoročno mora biti gore.