Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dzisus, nikad vidio udzbenik za srednju skolu. [tongue]

Bit ce prije da su oni koji su pisali udzbenike prepisali iz istih knjiga na koje ja nabasam…

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

vraga, ti nisu pisali udžbenike na osnovu internetskih članaka …

[tongue]

I love the Smell of Profits in the Morning

3 stvari na ovom svijetu su potrebne da bi se stvarala vrijednost: zemljiste, rad i kapital (strojevi, oprema itd..). Bankrot ili stecaj bi promjenio koji od te 3 stvari?

Cinjenica da je tvrtka u stecaju je samo manifestacija cinjenice da ne stvara vrijednost. Sam cin stecaja je minoran i nebitan.
Poanta stecaja je da vjerovnici preuzmu vlasnistvo nad kapitalom i zemljistem i naprave nesto korisno iz toga. U protivnom ce oni koji su nesposobni zaradjivat unistit one koje su sposobni zaradjivat.

Trabunjaš. Odavno smo izašli iz feudalnog doba.
Dioničar si (vlasnik rada, kapitala i nekretnina) tvrtke koja uspješno posluje i tvrtke koja je u stečaju.
Ti izračunaj u čemu je razlika.
Danas cijenu ima SPOSOBNOST stvaranja dodatne vrijednosti.
ostavi se knjiga za srednju školu.
[/quote]

Kakve sad to veze ima sa onim o cem sam ja pisao? Tvrtka koja posluje uspjesno nece u stecaj. Na tvrtci koja posluje neuspjesno kao dionicar male su sanse da ces zaradit ista, otisla ona u stecaj ili ne. Izuzevsi neke trejdove koje mozes tu napravit, ali to kupi-prodaj bi imalo utjecaja na ekonomiju kako?

……No Šuica je i napomenula da nikako ne zagovara kršenje zakona, no ovaj problem treba riješiti. "Treba se uvažiti posebnosti ovog kraja, ne mogu isti zakoni vrijediti za Ilok i Dubrovnik, turistička sezona u Dubrovniku počinje puno prije 1. lipnja", rekla je dubrovačka gradonačelnica, dodavši kako treba poraditi na decentralizaciji.

Na pitanje koji je sljedeći korak u borbi Dubrovnika za svaki euro toliko željenih turista Šuica je odgovorila kako će zasad pričekati razvoj situacije.

"U Bibliji piše kako se sedmi dan odmara, no nigdje ne piše da to mora biti nedjelja", zaključila je Šuica, a što je htjela zapravo poručiti prkoseći stranačkoj središnjici uoči lokalnih izbora, procijenite sami.

Koliko hitno treba mijenjati ovaj besmisleni zakon govori i priopćenje za medije koje je Vladi uputila Udruga gradova. Prema njihovu mišljenju trenutačno uređenje radnog vremena u trgovini ne odgovara stvarnim potrebama jedinica lokalne samouprave na Jadranu, gdje turistička sezona počinje oko uskrsnog vikenda, a ne 1. lipnja. ……

Ha,ha,ha,ha mala zemlja za veliki odmor ili mala zemlja ali velika debilana. Nekima treba još 50 godina da shvate neke stvari. [lol]

Sanader: Možda još jedan rebalans, možemo izbjeći MMF
Autor/izvor: SEEbiz / Hina
ZAGREB – Premijer Ivo Sanader izjavio je da, potvrde li se procjene Ekonomskog instituta o padu BDP-a od 3 posto u 2009., ne isključuje još jedan rebalans državnog proračuna do kraja godine.

http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/sanader-mozda-jos-jedan-rebalans%2c-mozemo-izbjeci-mmf,42127.html

U HR donesene prve antirecesijske mjere – čitaj: u Zagrebu – a nikakva komentara!

Za one sta samozadovoljno sjede na cashu… procitajte sta se sprema:
http://www.google.com/search?hl=hr&q=punish+savers+and&lr=&aq=f&oq=

ili u prijevodu: ako vladate nekom skupinom ljudi i svi zajedno ste suoceni sa ovakvom krizom te morate zrtvovati neku interesnu (ili drustvenu) grupu … koju bi ste radije zrtvovali da i dalje ostanete na vlasti??
Onih 80% koji su do grla u kreditima ili onih 10-15% koji su posteno (?) stedjeli/zaradjivali za stare dane???
U ovoj drugoj skupini su i bezopasni penzioneri.

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

U HR donesene prve antirecesijske mjere – čitaj: u Zagrebu – a nikakva komentara!

kako prve u RH??, gdje je Istra ako nije u RH…, prve antirecesijke mjere je što se tiče naših krajeva prije mjesec i pol donijela Istarska županija, a koja je itekako u sastavu RH, nema još uvijek niti jednu normalnu autonomiju a ne da je samostalna republika :rotfl: tako da su to prve mjere, bez obzira na veličinu, svaka regija ima svoje potrebe, opseg mjera koje su moguće i potrebne…

http://www.ida.hr/index.php?id=389

Dioničar si (vlasnik rada, kapitala i nekretnina) tvrtke koja uspješno posluje i tvrtke koja je u stečaju.

Kakve sad to veze ima sa onim o cem sam ja pisao? Tvrtka koja posluje uspjesno nece u stecaj. Na tvrtci koja posluje neuspjesno kao dionicar male su sanse da ces zaradit ista, otisla ona u stecaj ili ne. Izuzevsi neke trejdove koje mozes tu napravit, ali to kupi-prodaj bi imalo utjecaja na ekonomiju kako?
[/quote]
Ti sine nemaš blage. Tko još čita Marxa.

Zadnji od sunca zlatni trak vrh Učki je okrunil, dolčići mići gusti mrak škurinun je napunil. Pala je noć na kućice...

[/quote]
[/quote]

Ti sine imas blage samo ti malcice steka uctiva komunikacija.

Osupnut kristalnom cistocom Vase argumentacije, odlucio sam se povuci iz ove rasprave. [thumbsup]

Theanswer, 07.04.2009. u 18:18
3 stvari na ovom svijetu su potrebne da bi se stvarala vrijednost: zemljiste, rad i kapital (strojevi, oprema itd…

Možda si greškom zaboracio četvrti faktor koji makroekonomska teorija često dodaje ovim trima faktorima -ljudski faktor iliti akumulirano, "uskladišteno znanje" u poduzeću, grani, privredi, ekonomiji.

Stečaj je minoran, nebitan…? Ovisi kako na to gledaš. Ako gledaš s aspekta proizvodnih faktora, kao vi, možda je nebitno, ovisno o tome da li je stečajni postupak rezultirao likvidacijom ili legalnom reorganizacijom. U drugom slučaju također dolazi do rekombiniranja resursa. Ako sam te dobro shvatio, želiš naglasiti odvojivost vlasništva i postojanje poduzeća kao legalnog entiteta. To je istina, ali samo poduzeće se mijenja (uostalom sve se mijenja zar ne, živjela dinamika). To je barem moje mišljenje.

Novci nisu problem. Novaca nema.

New Report

Close