Kolega Milokliz nemoj pricati gluposti. Primjerice, HEP ce sigurno prezivjeti krizu, INA takodjer a olicenje su firmi koje imaju koma management i rade bolje da ne velim kak. Ima takvih primjera, znas i sam, koliko hoces.
Je, one ce opstat, samo nekog drugog ce te firme potopit.
Anyway, sto znaci da ce “firma propast”? Bankrot ne znaci nuzno propast firme, bankrot je samo promjena titulara vlasnistva i kao takav je ekonomski neutralan. Neugodan za vlasnika firme koja bankrotira, ali ekonomski ne mijenja nista na stvari.
[/quote]
Pod propast mislim na one koji ce bas riknuti i nestati kao sto ce biti hrpa obrta i d.o.o.-a. Bit ce tu i firmi/obrta koji zaista zasluzuju riknut kao sto Milokliz kaze ali bit ce ih i hrpa koji su dobro radili ali nisu financijski mogli izdrzat krizu. A mene su ucili da su malo i srednje poduzetnistvo kicma svakog uspjesnog drustva. Sto cemo bez kicme? Postat koluticavci?
Milokliz bas se i ne bih slozio s tobom. Sto je s firmama koje ce nedajboze riknut u ovoj krizi? Koje ce druge firme njih nadomjestiti i zaposliti ljude (tj nove potrosace)?
a tko će? država, tko bi drugi …
vi privitnici čim je kaka u gaće … odmah plakite za državom …
Je, one ce opstat, samo nekog drugog ce te firme potopit.
Anyway, sto znaci da ce "firma propast"? Bankrot ne znaci nuzno propast firme, bankrot je samo promjena titulara vlasnistva i kao takav je ekonomski neutralan. Neugodan za vlasnika firme koja bankrotira, ali ekonomski ne mijenja nista na stvari.
Jok, ne mijenja baš ništa to što su insolventne, blokirane, bez rejtinga i što se ne mogu financirati, što ne mogu do svog novca, isplatiti plaće i poreze, stvarno u ekonomskom smislu to ništa ne znači.
I recimo mi kao dioničari te tvrtke, nama se isto ništa ne mijenja? U ekonomskom smislu?
Što će tvrtka pokretati ponovno poslovni ciklus je pogotovo ekonomski neutralno.
Osim toga banke idu u bankrot, tvrtke u stečaj. [thumbsup]
[/quote]
3 stvari na ovom svijetu su potrebne da bi se stvarala vrijednost: zemljiste, rad i kapital (strojevi, oprema itd..). Bankrot ili stecaj bi promjenio koji od te 3 stvari?
Cinjenica da je tvrtka u stecaju je samo manifestacija cinjenice da ne stvara vrijednost. Sam cin stecaja je minoran i nebitan.
Poanta stecaja je da vjerovnici preuzmu vlasnistvo nad kapitalom i zemljistem i naprave nesto korisno iz toga. U protivnom ce oni koji su nesposobni zaradjivat unistit one koje su sposobni zaradjivat.
POSLOVI
Euroobveznice: Posao Zabi, BNP Paribasu i Deutsche Banku
Autor/izvor: SEEbiz
ZAGREB – Zajednički voditelj izdanja hrvatskih državnih euroobveznica su BNP Paribas, Deutsche Bank i Zagrebačku banku (UniCredit Group), izvijestili su danas iz Zagrebačke banke.
Prema ranijim najavama iz Ministarstva financija, Hrvatska će s euroobveznicama na međunarodno tržište izići krajem travnja, početkom svibnja. Najvjerojatniji iznos je 750 milijuna eura. Prodaja bi omogućila veću likvidnost i dodatan novac za gospodarstvo. Vlada prodajom državnih obveznica želi prikupiti novac za otplatu dugova i tekuće financiranje države.
STATISTIKA
PBZ: Rekordan pad hrvatskog uvoza od 2,1 posto
Autor/izvor: SEEBiz / Hina
ZAGREB – Manjak tekućeg računa bilance plaćanja ostvaren u četvrto tromjesečju 2008. iznosio je 1,94 milijardi eura, gotovo identično kao i u istom razdoblju 2007. godine, analiziraju stanje javne bilance PBZ-ovi analitičari. Tijekom promatranog tromjesečja na računu roba ostvaren je manjak od 2,5 milijardi eura, što samo po sebi ne iznenađuje s obzirom na manjak koji Hrvatska uobičajeno ostvaruje u robnoj razmjeni. Ono što promatrano tromjesečje razlikuje od prethodnih je smanjenje prihoda od robnog izvoza za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2007, i to je prvo smanjenje prihoda zabilježeno u posljednjih gotovo pet godina, upozoravaju analitičari PBZ-a.
Milokliz bas se i ne bih slozio s tobom. Sto je s firmama koje ce nedajboze riknut u ovoj krizi? Koje ce druge firme njih nadomjestiti i zaposliti ljude (tj nove potrosace)?
a tko će? država, tko bi drugi …
vi privitnici čim je kaka u gaće … odmah plakite za državom …
[/quote]
Drzava mi nije pomogla do sada, ne ocekujem ni od sada tak da nemam razloga plakat za njom. Samo ti ak mislis da novci rastu na grani za place vas drzavnih parazita varas se. Netko ih mora i stvoriti posto ih vi samo znate trajbati [tongue]
a ki će to platiti?
Prema ranijim najavama iz Ministarstva financija, Hrvatska će s euroobveznicama na međunarodno tržište izići krajem travnja, početkom svibnja. Najvjerojatniji iznos je 750 milijuna eura. Prodaja bi omogućila veću likvidnost i dodatan novac za gospodarstvo. Vlada prodajom državnih obveznica želi prikupiti novac za otplatu dugova i tekuće financiranje države.
[smiley]
Ljudi, treba se zaduzivat sve vise. Moj prijedlog bi bio da uzmemo bar 100 miljardi $ od MMF-a i pocnemo kupovat one GM-ove aute, one kaj izgledaju ko kavezi za kokosi… I kuce, hebat ga, kupis vikendicu u Detroitu… Kad skuze ameri da im drzimo auto i gradjevinsku industriju, ima da nas bejlautaju do besvjesti. Racun poslje ispostavimo djeci i unucima of kors.
Samo drzte nesto love za starost, nemojte si dopustiti da vam djeca biraju staracki dom.
Pazi samo multiplikativni efekt na avio industriju… 500.000 Hrvata petkom leti preko atlantika, provest 2 dana u svojoj vikendici u USA.
3 stvari na ovom svijetu su potrebne da bi se stvarala vrijednost: zemljiste, rad i kapital (strojevi, oprema itd..). Bankrot ili stecaj bi promjenio koji od te 3 stvari?
Cinjenica da je tvrtka u stecaju je samo manifestacija cinjenice da ne stvara vrijednost. Sam cin stecaja je minoran i nebitan.
Poanta stecaja je da vjerovnici preuzmu vlasnistvo nad kapitalom i zemljistem i naprave nesto korisno iz toga. U protivnom ce oni koji su nesposobni zaradjivat unistit one koje su sposobni zaradjivat.
Trabunjaš. Odavno smo izašli iz feudalnog doba.
Dioničar si (vlasnik rada, kapitala i nekretnina) tvrtke koja uspješno posluje i tvrtke koja je u stečaju.
Ti izračunaj u čemu je razlika.
Danas cijenu ima SPOSOBNOST stvaranja dodatne vrijednosti.
ostavi se knjiga za srednju školu.
ostavi se knjiga za srednju školu.
he he
i ti si skužio da prepisuje iz udžbenika za Ekonomsku školu?