Treba primjetiti takodjer da due-dillignece i savjetnici imaju samo dio informacija. Uglavnom su orjentirani na poslovne knjige i proslo poslovanje.
vidim kolega da niste upoznati oko nekih stvari, uopce [rolleyes]
[/quote]
Nimalo….ajde da se i nas dva oko nečega složimo… [smiley]
@Asko
Kako to da je trziste krahirala bas nakon sto su IPO-i zaredali?
Sto se tice cijene HT-a, ona je ocito bila krivo izracunata, sto vidimo pogledom na cijenu na burzi. A bogami i cijena plive, koja je nestala sa trzista.
@vipy
Te "papirnate" procjene buducnosti smo vidjeli na dijelu… Fijasko… DCF popusio od jednostavne DCM metode. U osnovi je malo vjerovatno da ces tocno izracunati buducnost. Stalni korektiv je potreban i to radi trziste kapitala. Jer se izmedju ostaloga i uvjeti stalno mjenjaju.
deimos,
imas nesto sto se zove teorija i praksa,
vidim da neke stvari ne znas s prakticne strane, a uzimas si za pravo "soliti" pamet, primjer DCM metode… koja ne postoji nigdje osim na ovom forumu
tako bi trebao prvo znati kada se koristi DCF, jer da znas, nikad ne bi napisao zadnji post
rekao sam vec jednom
u teoriji nemas razlike izmedju teorije i prakse, u praksi imas
slazemo se mi oko velike vecine,
samo mi se ne da pisati…
@Asko
Kako to da je trziste krahirala bas nakon sto su IPO-i zaredali?
Sto se tice cijene HT-a, ona je ocito bila krivo izracunata, sto vidimo pogledom na cijenu na burzi. A bogami i cijena plive, koja je nestala sa trzista.
Po tebi je onda IPO HT-a srušio i Nasdaq i DJIA… [wink]
deimos,
imas nesto sto se zove teorija i praksa,
vidim da neke stvari ne znas s prakticne strane, a uzimas si za pravo "soliti" pamet, primjer DCM metode…
tako bi trebao prvo znati kada se koristi DCF, jer da znas, nikad ne bi napisao zadnji post
rekao sam vec jednom
u teoriji nemas razlike izmedju teorije i prakse, u praksi imas
slazemo se mi oko velike vecine,
samo mi se ne da pisati…
[thumbsup]
mogu samo dodati…za neekonomistu je DCF atomska fizika, koliko god vi mislili da je to luk i voda…
Imaš bolju metodu, Deimos? Nobelova još nije dodijeljena za 2009.
btw,
postoji DDM metoda…
dcm samo u glavama lokalnih drukera
Kolega Asko, DCF je elementarna matematika, srednjoskolska i trivijalna. Ono sto je tesko napraviti je projecirati buduce poslovanje. Tu vam nikakva matematika nece pomoci. Ja mogu tehnicki napravit DCF, ali nemogu "izracunati" buduce poslovanje. Zato ga ni ne radim, jer je DCF po definiciji osjetljiv na "garbage in – garbage out". Bolju metodu nemam, niti ju zelim izmisliti.
Sto se tice IPO-a, okrenuli ste tezu. Nisu IPO-i i dokapitalizacije unistili trziste, nego masovna pojava doticnih signalizira da je trziste izgubilo kompas. To je posljedica, ne uzrok.
sorry sto upadam, ali s obzirom da "valuation" struka nikad nije bila priznata u HR, a sada jos manje
ajde da demistificiramo prvo,
koliko si dcf-a napravio?
sorry sto upadam, ali s obzirom da "valuation" struka nikad nije bila priznata u HR, a sada jos manje
ajde da demistificiramo prvo,
koliko si dcf-a napravio?
Napisao sam da ga ne radim. Sto mislis koliko sam ih onda napravio?
btw, koliko je tvojih DCF-ova prije godinu dana pogodilo trzisnu cijenu sada?
Napisao sam da ga ne radim. Sto mislis koliko sam ih onda napravio?
btw, koliko je tvojih DCF-ova prije godinu dana pogodilo trzisnu cijenu sada?
ajde prvo da spustimo loptu prvo…
DCF najcesce ne koristis za procjenu cijene na burzi. DCF ti je s pozicije nekog k’o ima kontrolu nad poslovanjem. Sve sto ti treba a povezano je na DCF, jesu projekcije i kad rulja vrisne na dobro izvjesce da si ti vec vani.
DCF ti jedino moze pomoci sa velikom tocnoscu, ako si mali dionicar, ako imas preuzimanje firme od nekog k’o ima kontrolu. Multiple su malim dionicarima puno vaznije, a to je upravo ona rulja koja kupuje "na dobro izvjesce" i prodaje na "lose izvjesce"
i na kraju,
postoji nesto sto se zove vrijednost firme i trzisna kapitalizacija…
k’o ne zna to, ne treba ulagati…
Uostalom, zaboravite da cete izracunat cijenu icime. Eto na TA temi ispisali trakavice, stotine stranice i nista konstruktivno… A dosao onaj indijanac, bubnuo prije dosta mjeseci da mu je target za crobex 1234, otiso sa teme, i eto ga sad a hebeno blizu… [lol]
Da ne povjerujes…