Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Lynx, ajde se probaj vratiti u vremena kada su banke privatizirane. Samo to.

to znači samo jedno, nije privatizacija morala ići tako naglo nego u skladu sa mogućnostima hrvatskih građana i hrvatskih Društava, moglo se dio prodati strancima ali dio postepeno i na ovaj drugi način.
U svakom slučaju, pogledajte stanje depozita hrvatskih građana u bankama, i dan danas a i već duže vrijeme hrvatski građani imaju dovoljno novca da sami kupe bilo što država ponudi na prodaju, tj. dokapitaliziraju bilo koje poduzeće za koje je to najbolji način privatizacije.

Istina da neki građani RH imaju više toga nego oni drugi (većina), ali i to se tehnički rješava vrlo jednostavno, radi se IPO u dva kruga, u prvom krugu postoji limit uplata i nema nikakvih rezanja paketa je se ne može uplatiti više od propisanog, tako da se svima omogući da ulože koliko imaju, 100 kn ok, tko koliko ima, a onda u drugom krugu se ide bez limita i onda će oni imućniji uzeti koliko mogu. Na taj način bismo svi, baš svi, svi koji želimo, svatko prema svojim mogućnostima bili suvlasnici domaćih privatnih i kvalitetno upravljanih firmi, to što država zadrži određeni udio, to može imati neke uloge kod osjetljiv grana gospodarstva, može se koristiti svojim utjecajem za promoviranje prava malih dioničara ako bi došlo negdje do nekakve potrebe za time, a jednom kada za to bude najbolje vrijeme, država i svoje preostale manjinske udjele može prodati, na burzi… Nažalost kod nas to nije tako provedeno, a sigurno da je moglo, pa nisu baš sve banke morale odmah dobiti toliko svježeg kapitala da su to mogli samo stranci, mi smo ipak te banke na neki način sanirali prvo, i onda su prodavane, tako da je određeni dio banaka sigurno mogao ići postepeno u privatizaciju, u skladu sa mogućnostima hrvatskih građana za sudjelovanje u njima.

P.S. Hrvatski građani su mogli čak i 90. vršiti privatizacije, kako onda da ne krajem 90-ih, sve je to moglo postepeno i polagano samo da se htjelo. To je sve moglo ići sa određenim/znatnim popustom na procijenjenu vrijednosti, ako treba dio svog portfelja je mogla država i pokloniti onim najsiromašnijim građanima (istina ovo je škakljivo, velik prostor za malverzacije, nije još bilo OIB-a :rotfl:), a dovoljno se moglo skupiti svježeg kapitala koliko je bankama trebalo, također kada bi bilo manje kapitala i manje depozita sigurno da bi ova kreditna ekspanzija i bila malo blaža – a to bi nam samo bilo dobro, a ne loše!, ljudi su previše zaduženi u bankama, da su banke malo manje izdavale kredita sve bi bilo bolje, malo manja sada ta naša dobit, ali ok, malo kvalitetnije makro-okruženje i još lakše bi prebrodili ovu krizu, eto baš bi bili poput Slovenije, a ne ovo što smo sada…

P.P.S. Ne mogu se sjetiti tako detaljno tih vremena (prije 2000.), bio sam još vrlo mlad i zaokupljen uobičajenim tinejdžerskim zanimacijama, i nisam sve baš detaljno pratio. Ali znam "iz povijesti" da je unatoč tome što je bilo jako teško i sa jako puno kriminala (možda još više nego i danas) ipak moglo puno bolje, ima pozitivnih primjera i u zemlji u i susjedstvu, sigurno da smo i mi mogli bolje.

Što se državne uprave tiče, fazan moraš se složiti da je 30% totalni višak, a drugih 30% je nedovoljno efikasno. Svaka čast preostalom dijelu koji po mom mišljenju ipak rade dobro svoj posao.
Znam, znam, nemre ih se otpustiti (a zapravo zašto bi oni bili u povlaštenijem položaju od mene, neka malo osjete tržište)…
…pa si izračunaj koliko je to više para godišnje u budžetu.
Zar ti ne bi, kao i cijeli dio uprave koji je efikasan, volio imati veću plaću?
A nećeš je imati sve dok ćeš plaćati "minuli rad" neefikasnom dijelu uprave.
Izašao je podatak da zaposlenik u upravi u prosjeku radi 3 sata efikasno.
To znači fazan, da dok ti zarađuješ svoju plaću pošteno, jedan dio ne radi apsolutno ništa.

Sve ovo nije ništa novo što sam rekao, ali je najveći problem što vlast na takav način kupuje glasove. Radi to u poljoprivredi i u brodogradnji isto tako.
Sad možda nazirete koji je pravi put za izlaz iz krize.
Velike rezerve postoje, samo je pitanje tko će ih osloboditi.

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

@lynx
kažeš da građani imaju puno depozita. pa evo im onda šansa da ako hoće lijepo postanu suvlasnici hr društava – gle cijene na burzi. pa ipak, većina ih prodaje, a ne kupuje.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Što se državne uprave tiče, fazan moraš se složiti da je 30% totalni višak, a drugih 30% je nedovoljno efikasno. Svaka čast preostalom dijelu koji po mom mišljenju ipak rade dobro svoj posao.
Znam, znam, nemre ih se otpustiti (a zapravo zašto bi oni bili u povlaštenijem položaju od mene, neka malo osjete tržište)…
…pa si izračunaj koliko je to više para godišnje u budžetu.
Zar ti ne bi, kao i cijeli dio uprave koji je efikasan, volio imati veću plaću?
A nećeš je imati sve dok ćeš plaćati "minuli rad" neefikasnom dijelu uprave.
Izašao je podatak da zaposlenik u upravi u prosjeku radi 3 sata efikasno.
To znači fazan, da dok ti zarađuješ svoju plaću pošteno, jedan dio ne radi apsolutno ništa.

Sve ovo nije ništa novo što sam rekao, ali je najveći problem što vlast na takav način kupuje glasove. Radi to u poljoprivredi i u brodogradnji isto tako.
Sad možda nazirete koji je pravi put za izlaz iz krize.
Velike rezerve postoje, samo je pitanje tko će ih osloboditi.

a što misliš kako je meni svaki dan gledati nekoga tko čita novine po cijeli dan, laganini na posao oko 9.00, doma je oko 14.00, a plaća veća od moje za 30 – 40% ?

da sutra ode 30% moje firme ne bi ni osjetili, ali doslovno i bez pretjerivanja …

I love the Smell of Profits in the Morning

@lynx

kažeš da građani imaju puno depozita. pa evo im onda šansa da ako hoće lijepo postanu suvlasnici hr društava – gle cijene na burzi. pa ipak, većina ih prodaje, a ne kupuje.

nemoj me hebati da si pročitao cijeli upis [shocked]

Pa imate sindikate valjda… Neka oni potegnu to pitanje. 70% ljudi bi profitiralo da se rijesi onih 30% koji ne rade.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Lynx, ajde se probaj vratiti u vremena kada su banke privatizirane. Samo to.

Naravno da privatizacija ne može proći u potpunosti po zakonu. Zato što ju provodi država.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

fazan,
ne svidja ti se motika ? [lol]

he he he [thumbsup] nice try

Kriza se najviše osjeti u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda, zatim u turizmu i ugostiteljstvu te trgovini, a utjecaj krize je najmanji u državnoj upravi, sudstvu i pravnim poslovima, nevladinim organizacijama te ICT-u (informacijsko-komunikacijska tehnologija).
http://www.business.hr

a nu mene i deimosa na istoj strani [lol] [lol] [lol]

@lynx

zato što su Hrvati u duši kockari, a ne investitori, zato umjesto da kupuju dionice oni uplaćuju u kladionice – ah, tko im je kriv, netko i kupuje!

Pa imate sindikate valjda… Neka oni potegnu to pitanje. 70% ljudi bi profitiralo da se rijesi onih 30% koji ne rade.

ma kako sad to, pa sindikati i služe za to, kako bi politikanskim manipulacijama podržavali neradnike i time (i na sve druge načine kojih se sjete) oštečivali poslodavce. Svaka čast teoriji, za čega bi oni trebali služiti, ali obzirom da tome u praksi ne služe, ja bih najradije sve sindikate ukinuo! Šala, malo ekstremno, ali nisu baš mili.

U svakom slučaju, pogledajte stanje depozita hrvatskih građana u bankama, i dan danas a i već duže vrijeme hrvatski građani imaju dovoljno novca da sami kupe bilo što država ponudi na prodaju, tj. dokapitaliziraju bilo koje poduzeće za koje je to najbolji način privatizacije.

Imajte na umu da je iznos depozita koji se vidi u agregiranoj bilanci hrvatskih banaka viši od stvarnog iznosa depozita koji je unesen u banke.

Također, depozitni novac se ne nalazi u bankama već je kao bančina aktiva negdje naravno plasiran. Povlačenje depozita može doći samo iz kontrakcije aktive.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Ne kuzim lynx… Kad kupis dionicu, nisi zapravo nigdje investirao . Netko je u isto vrijeme sa druge strane prodao dionicu. Ajde, nesto mozes pokupit dionica od stranih fondova, ali generalno prodaje Hrvat – Hrvatu. I taj novac firme ne vide, niti imaju kakve koristi od njega. Sa druge strane, novac koji polozis na stednju se plasira tim istim frimama kao kredit, koji bi trebao sluziti za napredak. Ovo sto zavrsi u kladionici, opet se vrati negdje u depozite.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

New Report

Close