Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A i ova točka je moćna

"9. Jačanje kontrole nad uvozom, odnosno inspekcija će jače kontrolirati kvalitetu uvoznih roba"

To je tihi pokusaj uvodjenja trgovinskih barijera…
[/quote]

Ma to je da lakše mogu uzimat mito. Dokaz o kvaliteti robe će se dostavljat u plavoj kuverti.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Bas me interesira kako objasnjavaju tu mjeru… Nemogu reci: "da bi dobili mito", a ni "da napravimo barijere uvozu". Zastita potrosaca?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Vec vidim Bajsa kako pise u word-u jednim prstom:

A-k-c-i-j-s-k-i p-l-a-n

pa bolda… Pa poveca slova… Pa stavi italic, makne bold… pa smanji slova… Pa promjeni font.

Pao sam sa stolice…. [lol]

Mudro je zborio stari Seneca: "Per ipiz dudatis eneus iri!"

malo off topic, ali je ovdje ipak koncentracija pametnih na forumu …
jel mi može netko objasnit u čemu je vrijednost zlata? mogu skužit da je novac papir iza kojeg stoji samo neko povjerenje da se za njega može dobit neka vrijednost. a što mogu s grumenom zlata? mogu se isto nadat da će netko drugi vjerovat da mu je taj grumen super i da će mi dat kruha u zamjenu za njega? što ak taj drugi zaključi da zapravo ne zna što će s tim grumenom? uvjet za novac da funkcionira je povjerenje. a za zlato?

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

jel mi može netko objasnit u čemu je vrijednost zlata? mogu skužit da je novac papir iza kojeg stoji samo neko povjerenje da se za njega može dobit neka vrijednost. a što mogu s grumenom zlata? mogu se isto nadat da će netko drugi vjerovat da mu je taj grumen super i da će mi dat kruha u zamjenu za njega? što ak taj drugi zaključi da zapravo ne zna što će s tim grumenom? uvjet za novac da funkcionira je povjerenje. a za zlato?

vrijednost zlata je u njegovoj oskudnosti.
oskudnost i koristnost su dvije glavne odrednice vrijednosti.
zlato, dijamanti i sl. i voda su dva paradoksa te teorije….voda je najkorisnija stvar na zemlji al je ima puno pa je jeftina, dok je zlato praktički beskorisno al ga je malo pa je skupo.
dosad je iskopano 160 000 tona zlata samo.

ma potakao me neki članak na netu.

kupiš dionicu: i ak bude sreće u junaka, ta firma će isplaćivati dividendu i dobit ćeš neki povrat. ili bar ima neke nade da hoćeš.
kupiš grumen zlata: i nadaš se da … šta? da će se pojavit netko kome ćeš ga uvalit skuplje?

Povjerenje… To je osnovno. Sto je teze doci do necega, to je teze manipulirati sa time. Dijamanti su npr. relativno cesti, ima ih dosta i lako se vade, a osim toga tesko ih je djelit na manje komade (nekada davno su bili rijetki, medjutim dosta novih nalazista je otkriveno). Stoga nisu osobito popularni kao medij za razmjenu. Interesantno za dijamante, stalno se reklamnim kampanjama uvjerava da su prozirni dijamanti najvredniji, a istina je da su oni najcesci i ima ih u ogromnim kolicinama.

kupiš dionicu: i ak bude sreće u junaka, ta firma će isplaćivati dividendu i dobit ćeš neki povrat. ili bar ima neke nade da hoćeš.
kupiš grumen zlata: i nadaš se da … šta? da će se pojavit netko kome ćeš ga uvalit skuplje?

Niije stvar da ce ga "prodat" skuplje, ne gledaj "vrijednost"… Novac je medij za razmjenu vrijednosti. Dovoljno ti je da ces ga moci zamjenit za druge robe i usluge. Ne ocekujes povrat, nije to investicija (osim ako ne spekuliras na trzistu sa njim, to je vec druga prica). Ali recimo, dobro je da cuva "vrijednost" tokom vremena.

Tuna, bit je u tome da covjek (drustvo) mora imati nesto za usporedbu (vrijednosti). Zlato je odabrano, zbog svojih svojstava (ne hrdja??) a i zbog toga sto je rijetko. Inace, zlato je jedan od prvih metala koji su se uopce i koristili (daleko prije zeljeza).

Kad se zeljezo pojavilo, bilo je vrlo vrijedno i rijetko. Obradu zeljeza su ljubomorno cuvali Hetiti i poslali su egipatskom faraonu na dar zeljezni noz (izmedju ostalih tona poklona). Elem, u egipatskim dokumentima se nasiroko pricalo o zeljeznom nozu, koji je imao vecu vrijednost no svi ostali pokloni zajedno….

(naravno, samo dok se "tajna" nije prosirila i zeljezna rudaca pocela kopati po svuda).

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn “pozdravio je odluku slovenske vlade kako korak naprijed k europskome olakšanju koje bi pomoglo riješiti pitanje granice i omogućilo nastavak hrvatskih pristupnih pregovora”, priopćila je njegova glasnogovornica Krisztina Nagy. Rehn se “raduje skorašnjemu nastavku rasprave s dvojicom ministara vanjskih poslova kako bi se dogovorilo uvjete takva europskoga olakšanja”, dodala je Nagyova.

Dok se vi zabavljate antirecesijskim mjerama masonerija se raduje. Izgleda Ahtisaari stiže sa gotovim kartama. Btw, isti taj Ahtisaari dolazi iz Finske koja je upravo jučer bila jedna od zemalja koja je blokirala jedno poglavlje. [bye]

U nekoj sveopćoj kataklizmi, ne vrijedi ništa. Isto kao i ostale plemenite kovine, dragulji, stotine godina stare pofarbane krpetine, vaze i ostala grnčarija.
Vrijedi koliko služi svrsi.

"Kraljevstvo za konja…"

No respect

New Report

Close