Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

da, ali vanjski dug banaka i poduzeća ne čini dug konsolidirane opće države

I love the Smell of Profits in the Morning

Jasna stvar da ne cini. Radi se o totalno drugim sektorima. Javni dug se odnosi na ukupni dug sektora drzava koja je javni sektor, a banke i poduzeca su privatni sektor. Mislio sam da su te stvari sad jasne.

You either do it right or you get eliminated!

Jasna stvar da ne cini. Radi se o totalno drugim sektorima. Javni dug se odnosi na ukupni dug sektora drzava koja je javni sektor, a banke i poduzeca su privatni sektor. Mislio sam da su te stvari sad jasne.
[/quote]
Utvrđuje gradivo… [lol]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Mislio sam da su te stvari sad jasne.

jasne su, ali si to malo nespretno napisao …

pazi sad pitanje: konkrenot, HŽ digne kredit na 100 nečega, država mu da jamstvo na 100 nečega,

gdje se sada vodi taj dug: pod jamstvima ili pod dugom privatnog sektora … ne može pod obadvoje, jer bi se dupliralo … a ne može se niti konsolidirati, jer HŽ ne spada pod opću državu …

Pa za HZ nema sumnje… Sto HZ digne, to ce drzava vratit. [lol]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Mislio sam da su te stvari sad jasne.

jasne su, ali si to malo nespretno napisao …

pazi sad pitanje: konkrenot, HŽ digne kredit na 100 nečega, država mu da jamstvo na 100 nečega,

gdje se sada vodi taj dug: pod jamstvima ili pod dugom privatnog sektora … ne može pod obadvoje, jer bi se dupliralo … a ne može se niti konsolidirati, jer HŽ ne spada pod opću državu …
[/quote]
Hrvatski fond za privatizaciju.

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Prvo moram sam sebe ispraviti – u prvom postu o ovome sam napisao da je javni dug 112.875.348 tisuca kn (ali to je dug sredisnje drzave ne ukupan javni dug – nabrzinu sam uzimal podatke pa nisam cital sve nazive – to ne ukljucuje niti dug lokalnih jedinica niti dug izvanproracunskih fondova nego samo sredisnju drzavu – na stranici od MF-a je podatak za 2007. od 131.709,8 tisuca kn javnog duga sto je prema njima 47,95% BDPa. Najprije bih rekao bih da HZ ne uzima jamstva drzave kad je to de facto drzava pa nema neke logike da drzava da jamstvo za samog sebe (poduplano :)). Kad HZ digne kredit od 100 necega to se evidentira kao dug HFPa.
[/quote]

Uglavnom da drzava da jamstvo HZu za kredit na 100 necega i da dodatno da jamstvo za vracanje javni dug bi bio veci za 200 necega. Ipak se radi o jamstvima RH, a ne o jamstvima opce drzave (to ne bi imalo smisla jer bi time HZ sam sebi djelomicno garantirao, a i garantirao bi mu i Grad Dubrovnik koji nema neke veze s HZom, a i sve ostale lokalne jedinice). Jos cu jednom ponovit radi se o jamstvima sredisnje drzave je je ona fiskalno najsnaznija i ima najbolji kreditni rejting.

ne kužim zašto se onda priča o državnim jamstvima za brodogradnju?

poznavajući našu birokraciju (ah) jlz (jebe lud zbunjenog) …

Opet? [angry]

Gazprom zbog Naftogazova duga ponovno prijeti zatvaranjem ventila

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/3245078/index.do

No respect

To što Nadan Vidošević sada predlaže, ja sam govorio već prije godinu dana. Uvijek je u povijesti bio slučaj da su se porezni prihodi odnosno trošarine ubirali na neelastičnoj potražnji. Nekad je to bio duhan, nekad alkohol a danas su to mobiteli. Naime danas je potrošnja mobitela po glavi u kućanstvu veća nego što cijelo kućanstvo potroši električne energije. A i telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj imaju većinom monopolski položaj tako da bi trošarine na mobitele s jedne strane značile vrstu prihoda prema državi a s druge porez na monopolski položaj tih kompanija“ izjavio je Jurčić.

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/jurcic-rebalans-sto-hitnije%2c-trosarine-na-mobitele-prihvatljive,38570.html

Antirecesijske mjere

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=30994&tx_ttnews%5BbackPid%5D=23&cHash=7bba1ea98d

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

New Report

Close