Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nema dovoljno za napunit carapice Tuna… 4.8 mlrd EUR rezervi, a depozita… Hm, 20 miljardi EUR?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Mozes mislit kak nas ne brine recimo dug poduzeca bankama… Ako poduzeca ne vrate dug, sto je sa nasim depozitima?

Vjerojatno se aktiviraju garancije. Još nisam vidio bankara da je dao lovu na lijepe oči… [wink]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

eto ali nema recimo slijedećih (a isto su državni):
-HANFA
-Hrvatske šume
-HGK…..itd…

oni se nalaze unutar državnog proračuna, kao stavka, uostalom kao i hrpa drugih agencija za kopanje noseva, istraživanje sredozemlja, riječne luke i sl. gluparije ..

I love the Smell of Profits in the Morning

imaš ovdje…
[/quote]

nisam skužio gdje su jamstva? i pod kojom je stavkom kredit EBRDa brodogradilištu npr. Viktor Lenac?
[/quote]

tko je rekao da je uopće zaveden pod državni dug, sutra provjeravam

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Mozes mislit kak nas ne brine recimo dug poduzeca bankama… Ako poduzeca ne vrate dug, sto je sa nasim depozitima?

Vjerojatno se aktiviraju garancije. Još nisam vidio bankara da je dao lovu na lijepe oči… [wink]
[/quote]

Kolko ce vrijedit ti kolaterali ako dodje do problema?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

-HANFA
-Hrvatske šume
-HGK…..itd…

oni se nalaze unutar državnog proračuna, kao stavka, uostalom kao i hrpa drugih agencija za kopanje noseva, istraživanje sredozemlja, riječne luke i sl. gluparije ..
[/quote]

nisam baš siguran da je to tako ali ionako to moram proučiti pa ti javim

gdje se tu nalazi moje brodogradilište, ako sam ja drvo?

Tvoje brodogradilište se nalazi u mojem džepu, a kako ti ne plaćaš porez u državni proračun…nije tvoj… [smiley]
[/quote]

opet elementarno neznanje … ja itekako plaćam porez u državni proračun … doduše ne PDV …

malo vas bune ovi pojmovi državni službenik, službenik JLP(R)S … [smiley]

neka, tako i treba, što manje znate to ćemo vam lakše uzeti pare … naročito deimosu i ostalim bahatim privatnicima iz uslužnog sektora … [tongue]

-HANFA
-Hrvatske šume
-HGK…..itd…

[/quote]

a iznenadio bi se kolike prihode ostvaruju…

nisam baš siguran da je to tako ali ionako to moram proučiti pa ti javim

lega, nemoj se truditi … vjeruj mi na riječ ..

gdje se tu nalazi moje brodogradilište, ako sam ja drvo?

Tvoje brodogradilište se nalazi u mojem džepu, a kako ti ne plaćaš porez u državni proračun…nije tvoj… [smiley]
[/quote]

opet elementarno neznanje … ja itekako plaćam porez u državni proračun … doduše ne PDV …

malo vas bune ovi pojmovi državni službenik, službenik JLP(R)S … [smiley]

neka, tako i treba, što manje znate to ćemo vam lakše uzeti pare … naročito deimosu i ostalim bahatim privatnicima iz uslužnog sektora … [tongue]
[/quote]
Ahahah ma daj me nemoj…

Znam ja na što ti misliš, ali efektivno si banana.
Da samo vi plaćate porez, što bi bilo? Otkud plaća?

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Otkud plaća?

prirez brale, prirez …
[thumbsup]

imaš ovdje…
[/quote]

nisam skužio gdje su jamstva? i pod kojom je stavkom kredit EBRDa brodogradilištu npr. Viktor Lenac?
[/quote]

Vidim da ima dosta nagadjanja ovdje pa da i te stvari razjasnimo. Jamstava ne ulaze pod kategoriju drzave u strukturu ino duga, ali ulaze pod javni dug. Cisto struktura jamstava RH za rujan 2008. je ovakva – inozemna 10.220.954 tisuca kuna, a domaca 7.894.080 tisuca kuna. Sad si pribroji ovih 10.220.954 kn na dio ino duga koji otpada na drzavu – 6,887 milijardi eura i dobijes ukupan ino dug drzave ukljucujci obveze od 8.333.354 tisuca eura (koristio sam ekvivalentni tecaj za pretvaranje kn u eure po kojem su pretvoreni i ostali podaci). Kad uzmem BDP od 37.497 milijuna eura u 2007. dobijem udio inozemnog duga RH (ukljucujuci inozemna jamstva) od 22,22 % mada ne znam zasto bi taj podatak bio bitan. Bitan je udio javnog duga u BDPu. Udio sektora drzava (ukljucujuci inozemna jamstva) u inozemnom dugu je 23,01 %. Ono sto je najbitnije u cijeloj prici sektora drzava je javni dug koji iznosi 15.965.105 tisuca eura ili 42,57 % BDPa prema podacima od rujna 2008 i za BDP 2007. To je trenutno ispod granice od 60 % BDPa kriterija konvergencije iz Maastrichta.

You either do it right or you get eliminated!

New Report

Close