buraz ti si nešto gadno pobrkao, poanta mog upisa je bila da je bolje raditi u tim firmama nego u državnoj upravi … veće su plaće,
osim toga postoje tvrtke koje su u većinskom državnom vlasništvu, i postoje firme koje su osnovane po posebnim zakonima a u vlasništvu su jedinica lokalne samouprave: kao npr. ZGB holding …
eto mala škola birokracije … i to besplatna …
…hehe…poanta tvog "upisa"…ja i dalje ne shvaćam…nigdje na svijetu…osim u banana državama…političari nemaju veće plaće od menađera…tak da ne kužim onda pogotovo tvoj post…
…u državnoj upravi ne rade menađeri…nego nam i slu…..
…a ti si nažalost govorio o njima kao o državnoj upravi…al dobro…nemoj se ljutiti samo…ko se ljuti uvali mu kruti…
p.s. hvala na školici…postoji još mnogo raznih vrsta uređenja…al aje ova dva prva na googlu ispadnu…pa hvala na školici… [thumbsup]
taman sam kući krenuo … [tongue]
Reko je da deprecijacija kune nikome nije dobra.
Odnosno, aprecijacija kune je bila svima dobra. Da smo izdržali još koju godinu dvije doveli bi mi tečaj na razinu 1 Euro = 5 kuna. Pa da vidiš koliko bi nam onda bilo jeftinije kupovati vani. Zamislite blagodati takve situacije. BMW 30% jeftiniji, jahte da ne govorimo. Noćenje u hotelu sa 5 zvjezdica u Londonu košta manje nego u Opatiji. Prosječna plaća u Hrvatskoj kao u Sloveniji.
Stvarno, kojoj budali odgovara deprecijacija?
[/quote]
[huh]
Podaci 2008… uvozimo cca 22 milijardi EUR, izvozimo cca 10 milijardi EUR, imamo prihode od turizma oko 10 milijardi EUR, te ove godine trebamo vratiti 10 milijardi EUR kredita… znaci rashodi su nam 32 milijarde EUR a prihodi 20 milijardi EUR…
Ajde ekonomisti kako rijesiti nastali problem od 12 milijardi EUR za ovu godinu… s tim da postoji tedencija povlacenja EUR-a u carape koja ce sigurno usisati oko milijardu EUR-a od rezervi… takodjer ce nam izvoz pasti u ovoj godini jel vecina zemalja potice vlastitu proizvodnju… ni od turizma ne bi trebalo ocekivati prihode kao prosle godine…
ako se i uspijemo pokrpati ove godine… sto ce biti sa sljedecom… rezervi vise nece biti…
I uvoz će smanjiti značajno. Najzanačajnija stavka u uvozu je nafta, a ona je puno jeftinija nego u prvoj polovici 2008-e.
Deficit nije problem sam po sebi… On ce se zatvoriti, to je sigurno (i zatvara se vec). Problem je sto ce se zatvoriti na racun potrosnje, sto nitko nevoli. Koliko cemo deficita moci podnjeti ovisi o unosu kapitala, uglavnom kroz novo neto zaduzenje. I kroz trosenje deviznih rezervi.
Da bi odrzali razinu potrosnje i uvoza, mozemo se jedino svake godine zaduzivati sve vise. Sto opet vodi ka jednom drugom problemu… Dokle moze tako? Osim ako nekom magijom ne pocnetmo vise izvoziti ili turizam naprosto poludi. Ili strani investitori ne pohrle otvarat tvornice ovdje. Mozemo jos i nesto prodati mozda.
Lynx i Miro 25, končno jedna pametna misel!
Bravo, svaka vam čast za razumevanje trenutne situacije.
A ostalim forumašom možem samo reči sledeče:
Ja sam samo želo kazati u kakvoj situaciji se trenutno nalaze Balkan u celoti. Istina je ta, da su na ovi teritorij na veliko ulagali Austrijanci i Italjani, pa jim sada nije najbolje. Sada razumijen zašto se tako žuri vaši vladi, da idete u EU. U tom slučaju, bi dobili opet novac za spašavanje kao to sada dobiva Romunija i Bulgarska, koja još nema EURO valute, pa je več u EU.
Prije godino dana sam vidio kako mislijo u AT. Kearney, pa sada vidim, da se sve više uresničujejo njihove prognoze. Oni vidijo, da budejo države Balkana morale prodajati svoje udjele u tvrtkam za male pare, jer nečejo imati novca u državni blagajni (gledajte slide 27 od 32, jezik je engleski, da ne budete opet pričali, da je u slovenskom jeziku). Nekad su ga dobile bez problema, a sada kad novca nema po svijetu, teško da se opet možejo zadužit.
Tako možemo vidjeti na seznamu tvrtke koje se bude prodajajo: Elektroprivreda Črna gora,
Galenika (oko 70% udjela) in Telekom Srbija, Duvankomerc itd.
Članek još upozorava, da je u Srbiji javni dug oko 25%BDP, a kod Hrvatske oko 100%.
Da mora vaša vlada platiti oko 12 milrdEUR, pa je nekad bilo oko 87 milrdKN, a sada je več 89,4 milrdKN. Uglavnom ništa dobro. Brzo bi morali govoriti sa Međunarodnim novčanem fondom (IMF) ili Svijetsko banko (WB).
Ako budejo nastalo situacijo rešiti samo sa turizmom, pa teško, zlasti u ovim teškim vremenima. Sve budemo vidjeli vrlo brzo, jer če za 2 mjeseca, biti prvomajske počitnice (nekad je bilo u ovom vremenu puno slovencev, a sada u ovoj dramatični politični situaciji izmed HR-SLO, to bude teško). Ako bude više turista, i onda više rezervacij za godišnji ste na pravom putu. Ako ne, onda neče biti ništa od nastale strategije.
Dobro, da imate Rohatinskega, koji razumje nastalo situacijo.
Puni pozdrav, Jan.
Ako budejo nastalo situacijo rešiti samo sa turizmom, pa teško, zlasti u ovim teškim vremenima. Sve budemo vidjeli vrlo brzo, jer če za 2 mjeseca, biti prvomajske počitnice (nekad je bilo u ovom vremenu puno slovencev, a sada u ovoj dramatični politični situaciji izmed HR-SLO, to bude teško). Ako bude više turista, i onda više rezervacij za godišnji ste na pravom putu. Ako ne, onda neče biti ništa od nastale strategije.
Turizam je bitan, ali nije presudan. Ja sam optimističan što se tiče turizma.
1) Klizanje kune čini hrvatski turizam konkurentnijim u odnosu na glavninu konkurencije koji naplaćuju usluge u Eurima (Grčka, Španjoska, Italija, Portugal, Crna Gora)
2) Hrvatska može ukinuti vize za Rusiju i Ukrajnu i tako nadoknaditi dio gubitaka na zapadu.
3) U 2009-oj nema nikakvih nogometnih prvenstva koji inače otkinu značajan dio gostiju.
jan30
prestani čitati glupe jednostrane upise novinara koji izgleda nemaju blage veze.
Pronađi službene podatke , pa onda napiši članak.
Novinari pišu većim djelo jednostrano o stvarima koje premalo razumiju i izvan konteksta.
Usporediti Hrvatsku sa ostatkom "balkana" je žešće neznanje.
btw. oko dugova… proračun i država su negdje na oko 25% BDP-a.
A što me briga koliko je dužna PBZ ili ZABA ili Societe ili ti na kraju krajeva…neće proračun vraćati njihove i tvoje dugove. A oni su najviše dužni i to je dobro.
Država pomalo smanjuje svoj udio (sitno ali bitno).
Meni je u ovoj tvojoj usporedbi puno važnije koliki potencijal imaju neke zemlje i koliko se brzo mogu razviti, što tehnološki, ali i znanjem.
E tu vas pržimo, sa ili bez EU… [tongue]
@ jan30
TPN-ovi su ono što svima nama malim državama treba biti glavna strategija ako želimo postati "netko i nešto" u ovome okrutnom svijetu.
Lijepo je ako ste vi u Sloveniji postali svjesni opasnosti koje dolaze "prirodnim putem" procesa koncentracije/okrupnjavanja koji zahvaća sve industrije, u manjoj ili većoj mjeri.
Kod nas nažalost, vladaju umišljene veličine, na svim razinama, pa tako i mnoge naše firme ne shvaćaju što znači boriti se sa multionacionalnim kompanijama i ne razvijaju prikladne strategije koje bi im mogle osigurati neke izglede u toj borbi Davida i Golijata. Veliki problem je tu i državno vlasništvo, neke "važne" firme su još uvijek u državnom vlasništvu i kao takve su dodatno još tromije nego ostale, i dodatno dezorjentirane i pod dodatnim vanjskim pritiscima/političkim koji negativno utječe na mogućnost njihovog autonomnog i promišljenog razvoja, razvoja na ekonomski duguročno održiv način.
Zahvaljujući svemu tome, i preostale naše firme su dobrim dijelom osuđene završiti u procesu globalne koncentracije kao progutane male ribe, umjesto da ostanu slobodne male ribe spremne na samostalan rast i jednog dana ulazak u društvo velikih.
Vi, kao i manja država od nas, možda još bolje shvaćate što znači biti mali, i kako se mali moraju boriti za sebe.
Naši i političari i svi ostali… previše su umišljene veličine, da bi mogli produktivno raditi u tom smijeru.
Kod nas je svega 2-3 samostalne kompanije koje su spremne kroz 10-20 godina postati vrhunske globalne kompanije u našem domaćem vlasništvu, sve ostalo osuđeno je ili na propast najgore vrste/bankrot, ili na propast kao mala riba progutana od strane velikih. Nažalost, kod nas još uvijek političke elite uspijevaju toliko manipluirati masama, da ih čak i uvjere da za nas nema ništa loše u tome da stranci pokupuju firme, jer naši će ljudi u njima raditi, one će plaćati poreze u RH, većina ljudi biva uvjerena da je to ok, kod nas uopće ne postoji neko veliko protivljenje ulasku stranog kapitala nego ga se čak i priziva.
Glavni izvor svega ovoga po čemu se razlikujemo od vas, je naš lopovski način privatizacije, da smo privatizirani po Markovićevom modelu, danas bismo bili u sasvim drugačijoj situaciji.
U Hrvatskoj zapravo postoji samo jedna jedina županija koja na sličan način kao i Slovenija nastoji držati pod kontrolom ulazak stranog kapitala i pokušava se razvijati vlastitim snagama, pazeći pri tome i na opasnosti pretjeranog zaduživanja. To sve znači (bez stranog kapitala, bez puno kredita) da neke stvari ne mogu ići preko noći, ali bolje malim ali sigurnim koracima naprijed, nego dva velika naprijed pa onda 3 jednako velika nazad. Ovo prvo može donijeti velike rezultate, Slovenija je tu odličan primjer, nekada slabije razvijeno gospodarstvo nego hrvatsko, danas pak uloge sasvim zamijenjene. Nas je puno zakočio i rat, to treba uvijek naglasiti, međutim još više nas je uništila lopovska privatizacija, a uništavanje se nastavlja i dan danas lošim politikama.
Političari uvijek manipuliraju masama, kao što naši glede ovih gospodarskih tema ljudima ispiru mozak i potpuno ih krivo usmjeravaju, tako i vaši glede ovih aktualnih graničnih problema. Mi mali ljudi ne smijemo vjerovati političarima nego jedino u svoj zdrav razum!
Moj savjet za prebrodit krizu je:
1. ne uzimaj kredite
2. ne prodaji dionice i ostale vrijednosne papire
3. ako si u nekoj branši prodaje magle – nauči raditi nešto konkretno
4. ako imaš selo, višak love uloži u kravu, prasce i kokoši
5. ako imaš još viška – spremi ispod kreveta i čekaj drastičniji pad vrijednosti nekretnina pa kupi koliko možeš
6. smanjiti nepotrebnu potrošnju – isprazne razgovore na mobitele, kupnju poklona za sve i svašta i sl.
Fala ti na ovom tekstu ,ja sad tek vidim da sam živeći po ovim tvojim točkama ja oduvijek f krizi [huh]
Podaci 2008… uvozimo cca 22 milijardi EUR, izvozimo cca 10 milijardi EUR, imamo prihode od turizma oko 10 milijardi EUR, te ove godine trebamo vratiti 10 milijardi EUR kredita… znaci rashodi su nam 32 milijarde EUR a prihodi 20 milijardi EUR…
Ajde ekonomisti kako rijesiti nastali problem od 12 milijardi EUR za ovu godinu… s tim da postoji tedencija povlacenja EUR-a u carape koja ce sigurno usisati oko milijardu EUR-a od rezervi… takodjer ce nam izvoz pasti u ovoj godini jel vecina zemalja potice vlastitu proizvodnju… ni od turizma ne bi trebalo ocekivati prihode kao prosle godine…
ako se i uspijemo pokrpati ove godine… sto ce biti sa sljedecom… rezervi vise nece biti…
I uvoz će smanjiti značajno. Najzanačajnija stavka u uvozu je nafta, a ona je puno jeftinija nego u prvoj polovici 2008-e.
[/quote]
to smanjenje uvoza ce biti cca 1,8 milijardi EUR… hrvatska uvozi oko 90000 barela nafte dnevno…
opet imamo veliki manjak…
a ovo sto asko kaze za banke bilo bi ravno katastrofi… pa da samo jedna banka upadne u nevolje propale bi i ostale zbog povlacenja depozita…
Puni pozdrav, Jan.
dao bi ja tebi pozdrav … [angry]