17. 02. 2009. | 15:32
Nezaposleni Kinezi traže spas u životu na selu
Čak 26 milijuna Kineza koji su nedavno ostali bez posla, navode američki mediji, krenulo je u pohod iz velikih industrijskih gradova prema ruralnim krajevima te dalekoistočne države nadajući se da je život na selu izgledniji za preživljavanje.
Život u provinciji nije nimalo lagan – prihod kineskog seljaka iznosi oko 690 dolara na godinu što je manje od jedne trećine prihoda koji se može zaraditi u urbanim kineskim sredinama.
No to je bilo prije krize, koja je udarajući vrlo nemilosrdno na najbrže rastuće gospodarstvo svijeta, ostavila na milijune radnika bez posla, a time i bez prihoda u skupim gradskim sredinama.
Neki od nezaposlenih unatoč teškim uvjetima života i nadalje će ostati u gradovima nadajući se bilo kakvoj poslovnoj prilici, pa i uz manju zaradu.
No one koji su odlučili napustiti grad i vratiti se kući na selo, čeka veliki šok, ocjenjuje Victor Shih, profesor koji godinama izučava kinesku ekonomiju.
Riječ je o mlađim ljudima, povratnicima na selo, koji su odrasli u gradovima i ne znaju što točno život na zemlji i od nje znači, drži Shih upozoravajući kako će se brzo njihova velika očekivanja u surovosti ruralne sredine otopiti.
Obzirom da se guverner Rohatinski sutra obraća naciji ja bih volio čuti objašnjenje gdje su 5,80 milijardi kuna dobiti "naših" banaka. Nekako mi ova HR kriza ima samo jednu adresu: "naše" EU banke. BTW, dobro je neki dan netko u jednoj od tiskovina primijetio da austrijske i talijanske banke u RH nemaju konkurencije.[bye]
BTW, dobro je neki dan netko u jednoj od tiskovina primijetio da austrijske i talijanske banke u RH nemaju konkurencije.[bye]
A kakvu konkurenciju imaju austrijske banke u austriji ili talijanske u italiji? Kritika je krivo usmjerena. Sanaderov poziv za smanjenje profita je apurdan i nevjerojatno da ne nailazi na jaču osudu. Tu među vama ima poduzetnika, kako bi reagirali da Sanader vas pozove da u svom d.o.o.-u smanjite profite? Država ima legislativu i poreznu politiku u svojim rukama a ovakva pozivanja su najblaže rečeno infantilna.
BTW, dobro je neki dan netko u jednoj od tiskovina primijetio da austrijske i talijanske banke u RH nemaju konkurencije.[bye]
A kakvu konkurenciju imaju austrijske banke u austriji ili talijanske u italiji? Kritika je krivo usmjerena. Sanaderov poziv za smanjenje profita je apurdan i nevjerojatno da ne nailazi na jaču osudu. Tu među vama ima poduzetnika, kako bi reagirali da Sanader vas pozove da u svom d.o.o.-u smanjite profite? Država ima legislativu i poreznu politiku u svojim rukama a ovakva pozivanja su najblaže rečeno infantilna.
[/quote]
Nazovi to pravom rijecju: debilna
Obzirom da se guverner Rohatinski sutra obraća naciji ja bih volio čuti objašnjenje gdje su 5,80 milijardi kuna dobiti "naših" banaka. Nekako mi ova HR kriza ima samo jednu adresu: "naše" EU banke. BTW, dobro je neki dan netko u jednoj od tiskovina primijetio da austrijske i talijanske banke u RH nemaju konkurencije.[bye]
meni je neshvatljivo kako jedan član ovoga foruma, jer pretpostavljam da nije pasivni promatrač nego da je ponekad u životu i kupio neku dionicu, vjeruje u tržišnu ekonomiju i pozdravlja poduzetničku inicijativu i odgovorno ponašanje prema kapitalu, pa da može unatoč tome nešto ovakvo govoriti.
Nije mi jasno kako netko može govoriti "u negativnom smislu" o profitu privatnih poduzeća u tržišnoj ekonomiji, a gdje moglo bi se reći nekakve konkurencije svakako da postoji, ne radi se ovdje o narušenim tržišnim odnosima, nikakvom monopolu pa niti o nekom oligopolu, eventualno možemo govoriti o"ciklusu" (koji je bio na svom vrhuncu 2007/2008 pa zato "maksimalna dobit tih godina") i njime determiniranu "neobično visoku razinu profita" trenutno, ali to onda pogotovo nije nešto o čemu treba govoriti "negativno", trebalo bi se onda zapitati kakvo će biti stanje "u silaznom dijeli ciklusa" (i pokazati neko razumijevanje za zabrinutost glede problema vezanih za zadržavanje razumnih razina profitabilnosti, naime ne kane banke nužno imati 2009. bolju nego ikada godinu, nego se radi da žele stvorit uvjete za "minimalno slabljanje rezultata", žele izbjeći gubitke a koji su u ovo vrijeme tako učestala pojava u ovom sektoru vani, ne možete kao Sanader populističko-komunistički reći "puno su zarađivale, pa sada neka spuste kamate", ne radi se o tome da se sada želi dizanjem kamata još više zaraditi, a što je svakako legitiman i opravdan i obavezan cilj ako je moguće ostvariv, nego se želi "obraniti stečeno", zadržati prije svega ove razine, a ako bude ipak bolje nego 2008., naravno da je to samo plus – no što nije nimalo izgledna opcija :P, ali nikome u biti nije na pameti "derati kožu građanima radi superprofita", jer to niti nije moguće – zato služi konkurencija koja to "balansira", nego je stvar u sasvim evidentnom pogoršanju kreditnog rejtinga i države i poduzeća i građana – čisto mi je suludo da netko na ovome forumu može pomisliti da bi banke mogle ne dizati kamate, nevjerojatno mi je da bi netko mislio da kamate mogu ostati na sličnim razinama kao do sada – svako mišljenje poštujem, ali neka mi se onda elaborira, kako to mislite u ovakvim uvjetima ostaviti sadašnje kamatne stope??).
Konačno bi trebao i svaki građanin naše Domovine shvatiti, a ne samo političari (koji očito ne shvaćaju) i svakako ne samo cijenjeni kolege sa ovoga foruma (a koji također neki neshvaćaju, što je meni osobno neshvatljivo??) shvatiti: da banka kao i svako privatno poduzeće u tržišnoj ekonomiji postoji samo iz jednog jedinog razloga: trajno oplemenjivati kapital svojih vlasnika, a to se ostvaruje trajno/prosječno pozitivnim i po mogućnosti sve pozitivnijim profitom, i neshvatljivo je bilo koje javno istupanje u smislu: da bi banke trebale "se doborovoljno odricati profita", na račun rezervi financirati gubitke, pa koja je poanta onda u poslovanju poduzeća, ako će gubitak jedne godine pojesti dobit prethodne, to nije cilj, to je zlo koje se izbjegava, neuspjeh je kada se to dogodi, a ne da netko to ide zagovarati još.
Ne znam kad će građani RH shvatiti da banka ne postoji zbog njih, nego zbog svojih vlasnika – i u skladu s time razmisliti o tome "jesam li ja vlasnik banke, ili netko drugi??", uvijek je važno htjeti i raditi sve na tome da "vlasnik budem JA, ne netko drugi, ne stranac, vlasnik moram biti JA, jer banka postoji prije svega radi vlasnika, nije dobro biti isključivo klijent/potrošač, naša glavna uloga mora biti VLASNIK, za to služi
biti VLASNIK, za to služi kapitalizam, zato imamo slobodnu i neovisno RH – kako bi smo bili vlasnici!! "
[/quote]
Nazovi to pravom rijecju: debilna
[/quote]
Prvo treba imati jasnu sliku što želiš napraviti, onda treba znati upotrijebiti legislatvu i poreznu politiku….To je prekompilicirano….Zahtijeva dosta znanja. Populizam tipa "ja bih sve napravio za standard građana" ili " neka se odreknu dijela profita" je dosta jednostavniji za upotrebu a i lijepo je čuti, zar ne?
Nemojte me krivo shvatiti, ne držim bankama stranu ,ni u kom slučaju.
@ Conan i Alien
Joj joj!
Pa što vi mislite da je on to govorio vama?!
Ili da je možda govorio bankama?!
Onima kojima su te riječi bile upućene su zvučale odlično – tipa: Naš se premijer ipak bori za nas! i sl.
Nama ostalima kao i bankama je samo izmamilo smješak na lice i to je to.
Nema tu nikakve potrebe za osudom.
Sanaderov poziv za smanjenje profita je apurdan i nevjerojatno da ne nailazi na jaču osudu. Tu među vama ima poduzetnika, kako bi reagirali da Sanader vas pozove da u svom d.o.o.-u smanjite profite? Država ima legislativu i poreznu politiku u svojim rukama a ovakva pozivanja su najblaže rečeno infantilna.
Premijer ima pravo pozvati na olakšavanje situacije. On ne zapovjeda, jer naravno da to ne može, nego poziva na razum, na što i mi njega često pozivamo.
Slični pozivi su upućeni i za vrijeme plinske krize, kad su građani "pozvani" da smanje potrošnju, skinu stupanj-dva u stanovima.
Nemam vlastiti d.o.o. ali sam druga osoba u istom te sudjelujem u strateškim odlukama. I u određenoj mjeri smo se odrekli profita, davanjem većih popusta, rabata i sličnih mjera.
Nemamo izravnu konkurenciju, tako da je glavni razlog taj što smo "pozvani" na razum od strane naših korisnika usluga. Cilj nam je da naši kupci usluga ovo razdoblje prežive i opstanu, kako bi te iste ljude imali za partnere i kad kriza prođe. Jer ako oni odu – i mi smo gotovi. Dajemo popuste i rabate, koliko je god moguće i ekonomski isplativo. Strategija je godinu završiti na pozitivnoj nuli, ako je to moguće. Tvrdokornim stavom bi sigurno završili u minusu.
Slično je sa bankama. Njihova je volja i regulatora kolike će namete imati te kolike profite. Ako pretjeraju, moguća je implozija, kad više neće zarađivati ništa, jer će doći do nemogućnosti podmirivanja anuiteta ili čak neposluha. Ono što bi mogli dobiti kroz ovrhe ne bi pokrivalo potražnju. Za nastavak pogledati US prije godinu i pol.
Ti si bistar i obrazovan čovjek i znam da ti je sve to jasno. Potez smanjenja profita u svrhu preživljavanja, vlastitog i korisničkog, nije loš nego dobar ekonomski potez, ako se pogleda dugoročnije. Barem je to moje mišljenje.
SLK to sve stoji kaj ti velis ali kvaka je u nacinu kak to Sanader populisticki izvodi sto je i kolega Vendetta skuzio. U tome je kvaka i ni u cem drugom. A meni osobno Sanaderovog populizma je pun k…c
biti VLASNIK, za to služi kapitalizam, zato imamo slobodnu i neovisno RH – kako bi smo bili vlasnici!! "
ne možeš biti vlasnik, možeš biti samo član društva ako si na to mislio
SLK to sve stoji kaj ti velis ali kvaka je u nacinu kak to Sanader populisticki izvodi sto je i kolega Vendetta skuzio. U tome je kvaka i ni u cem drugom. A meni osobno Sanaderovog populizma je pun k…c
Potpuno si u pravu, Alien. Zato sam namjerno upotrijebio izraz "premijer", jer smatram da institucija premijera, kao i recimo predsjednika države, ima određeno pravo dati svoje mišljenje, makar ono nije obvezujuće i ne mora baš nitko postupiti prema prijedlogu.
O Sanaderu sam ne jednom rekao svoje mišljenje na ovoj temi. Isto sam sredinom studenog rekao da očekujem određenu rekonstrukciju Vlade u 1Q09, pa sam dobio bezbroj argumenata kako do toga ne može doći. Danas to i ne izgleda baš nemoguće.