Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nije direktno povezano sa temom ali samo kratko vezano za školstvo.
Uz demografsku sliku, mislim da je to dugoročno naš najveći problem. Čak, nije toliko problem u znanju koje djeca dobiju, koliko u odgoju. U obitelji u kojoj dvoje radi, djecu najvećim dijelom odgajaju učitelji (posebno) i profesori.
Učiteljska je profesija toliko obezvrijeđena, gotovo da su na dnu društvene ljestvice, potpuno su demotivirani i dezorijentirani…a oni nam odgajaju djecu (i dvoje moje djece)…Govorim o ljudima koji imaju visoku stručnu spremu, a plaću, možda, u visini prosječne plaće u RH.

Mi smo demokratski odlučili da svake godine u smeće bacimo 200 milijuna kuna "besplatnih" udžebnika umjesto da povisimo plaće profesora. Bit će nam onako kako smo odlučili, ne bi valjalo da bude drugačije.

[/quote]

Svaka čast na postu. Zamisli samo koliko se svake godine za škole može kupiti računala za 200 mil kuna. [bye]

rado čitam ove strane…….pa imam pitanje za kolege forumaše;
što mislite da li bi u ovoj situaciji bilo dobro jačim ulaganjem u poljoprivredu konačno iskoristiti i taj naš resurs?

što mislite da li bi u ovoj situaciji bilo dobro jačim ulaganjem u poljoprivredu konačno iskoristiti i taj naš resurs?

a kako ćeš ulagati kada zemljište još uvijek nije okrupljeno, zemljište knjige nesređene… da naravno da se može, puno toga se može raditi i na malim površinama, "ekonomija razmjera" nije uvijek uvjet bez koje se ne može… samo treba malo truda, znati izabrati svoju "nišu", i treba delat, i bit će uspjeha, rad rad i rad, jedina je preporuka za krizu i za mirno doba, za krizu pogotovo.

Mislim da bi Vlada umjesto da baca pare na samopromidžbu, trebala dodatno pojačati ulaganje u marketing našeg turizma za ovu kriznu godinu, a što se tiče animiranja građana, iz proračuna RH bi trebalo iskeširati novac svim trima nacionalnim televizijama da svaka po jedno 10 puta na dan pusti ovaj spot:

ono, čisto da ljudima uđe u uho.

Razvoj ekonomije je posljedica razvoja društva i rast ekonomije nije suprostavljen napredku.

Kako je rastuća glad prijetila da se narod pobuni protiv vladajuće KP Kine, vlastodržci su se odlučili na promjene. Oni su dozvolili da kineski seljak sam odluči da li će predati proizvode zadrugi, zadržati ih za svoj potrebe ili će ih prodati na tržištu. U naredne tri godine kineska proizvodnja hrane se udvostručila. Poslije su naravno to primjenili i na druge grane ekonomije i u konačnici su od zaostale agrarne zemlje postali druga najveća svjetska ekonomija.

Da nije došlo do društvenih promjena, do razvoja društva, ne bi došlo ni do ekonomskog razvoja. Rast ekonomije dolazi kao posljedica razvoja društva.

Dobar odgovor, slažem se da rast i napredak mogu zajedno….do određene granice, jer svaki rast (povećanje outputa) ima opadajuću funkciju…svaka sljedeća jedinica nečega nam je manje korisna.
Jesmo li došli do nekih fizičkih granica di nam je rast prestao bit koristan i počeo štetit…ne znam, ako nismo jako smo blizu…

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3238589/index.do

Vijesti Hrvatska

16. 02. 2009. | 12:35

SVE GLASNIJA ŠAPUTANJA O DEVALVACIJI NACIONALNE VALUTE
Mesić: Euro neće rasti na osam kuna

ttp://www.youtube.com/watch?v=XTzjTaGxews

Možda će nekoga interesirati zlato u Eurima

The difficulty lies not so much in developing new ideas as in escaping from old ones

"Priznajem, razgovarao sam s bankarima da ne dižu kamate. To nije posao premijera, ali jest da brinem o standardu građana. Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana", rekao je Sanader.

http://www.net.hr [thumbsup] [lol] [kiss]

I love the Smell of Profits in the Morning

Uf, dobro je, spaseni smo. Ako je tako, nema razloga za brigu. [cool]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

nek ide na štajgu i zaradi nešto novaca. od priče ništa.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

"Priznajem, razgovarao sam s bankarima da ne dižu kamate. To nije posao premijera, ali jest da brinem o standardu građana. Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana", rekao je Sanader.

http://www.net.hr [thumbsup] [lol] [kiss]

Mogao bi početi sa popravljanjem standarda industrogradnjinih zaposlenika koji već mjesecima nisu dobili plaću.

Inače bilo bi lijepo kada bi se suzdržali od reklamiranja stranaka i spamanja foruma jeftinim populizmom. Postoje drugi forumi, sa drugačijom strukturom posjetitelja gdje bi ovakve parole naišle na veći interes. Ovdje bi trebali diskutirati o utjecaju politike na ekonomiju i tržište kapitala te davati prijedloge o mjerama koje bi pozitivno utjecale na prebrođavanje krize.

Nevidim zbog čega bi se premijer ili predsjednik trebao ustezati od komentiranja kamatne politike. Bush stariji je to radio tokom čitavog mandata. Cijelo vrijeme je bio u otvorenom sukobu sa Greenspanom. Mislim da su i bivša i sadašnja američka administricija tražile od banaka da daju što više kredita i da spuste kamatne stope. Pa političarima uvijek odgovaraju niže kamatne stope jer one znače veći rast. I oni uvijek rade pritisak na i na centralnu banku i na komercijalne banke da ih spusti. Jedan od osnovni razloga što smo u ovoj krizi je u činjenici da je FED podlegao pritisku bijele kuće i držao kamatne stope prenisko dugo vremena.

Vjerojatno bi bilo normalnije da neki od ministara komunicira sa bankama. Međutim kod nas ministri nemaju nikakav kredibilitet, pa onda premijer razgovara sa svima i o svemu.

Istine radi treba reći i da je manjak novaca za kreditiranje i rast kamata nastao zbog dva razloga
1) Vlada se zadužila na domaćem tržištu
2) Vlada je neplaćanjem svojih obveza prisilila tvrtke da se zadužuju

Inače navedena izjava je laž (Nema toga što ja ne bih učinio za standard hrvatskih građana). Nijedan hrvatski političar, pa ni Sanader, ne bi dao ostavku ako bi to značilo veći standard hrvatskih građana.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Inače bilo bi lijepo kada bi se suzdržali od reklamiranja stranaka i spamanja foruma jeftinim populizmom. Postoje drugi forumi, sa drugačijom strukturom posjetitelja gdje bi ovakve parole naišle na veći interes. Ovdje bi trebali diskutirati o utjecaju politike na ekonomiju i tržište kapitala te davati prijedloge o mjerama koje bi pozitivno utjecale na prebrođavanje krize.

Ma tko te samo tako pametnog napravio, da mi je znati?

I love the Smell of Profits in the Morning

Twixer…

sarcasm
–noun
1. harsh or bitter derision or irony.
2. a sharply ironical taunt; sneering or cutting remark: a review full of sarcasms.

http://dictionary.reference.com/browse/sarcasm

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

New Report

Close