Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Slažem se …

I love the Smell of Profits in the Morning

Ja ne želim plaćati apsolutno ništa što mi je netko nametnuo osim proizvoda i usluga koje konzumiram a sam sam ih odabrao [cool]
Kako je to utopija, onda mi preostaje jedino da ne plaćam ni lipe više nametnutih obveza nego što moram. [yawn]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

U 2 stupu pod imenom fazan stoji možda i manje nego što si uplatio ali ipak ima nešto. A shvati da u prvom stupu pod imenom fazan stoji jedna velika nula. I te novce koje prebaciš u 1.stup će država već dan kasnije isplatit nekome i onda si na totalnoj nuli.

a zašto ti brineš moju brigu ? ne živimo li u demokraciji ? ja hoću imati pravo izbora: i moj izbor će biti država … a vi koji hoćete povjeravatje novce ekipi čiji su troškovi veći od zarade i koji se prodaju za vrloumne financijske stručnjake … a na znak prve krize u njihovim životima, sakrili su se u mišje rupe kao glodari …

bolje ću financirati mladež SPD-a, ogranak Slavonski brod, nego Dinka i njegove šmokljavce sa Zagrebačkog fakulteta …

[/quote]

Naravno da ljudima treba dati mogućnost izbora. Samo bi trebalo dopustiti i onima koji se žele prebaciti iz prvog stupa u drugi da to učine. Dajmo ljudima mogućnost da isključivo uplaćuju u prvi, ali dajmo im i mogućnost da isključivo ulažu u drugi stup. Sloboda izbora znači da svi imaju slobodu izabrati.

[/quote]

A od kud bi onda Vlada namakla sredstva za isplate sadašnjim umirovljenicima?
Pa 1. stup (generacijska solidarnost) je najveća legalna ponzi shema.U poslijednje vrijeme u zapadnim zemljama je sve manje onih koji uplaćuju a sve više onih kojima se isplaćuje..na žalost u toj demografskoj strukturi i RH prati zapadne trendove. [sad]

Može malo ozbiljnosti. Zaključci sa sastanka G8.

Ja ne želim plaćati apsolutno ništa što mi je netko nametnuo osim proizvoda i usluga koje konzumiram a sam sam ih odabrao [cool]
Kako je to utopija, onda mi preostaje jedino da ne plaćam ni lipe više nametnutih obveza nego što moram. [yawn]

Kompa treba odjebat i ovu pretplatu za Tv,ne treba nista placat….nek bude ko u USA za mirovinsko… ko hoce nek placa ili ko u svabij,i zdravstveno moras al mirovinsko ne.
Febo ona Hloverka se raspituje za tebe,majke mi.

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

Zašto se Luković obrušio na Rohatinskog tj monetarnu politiku?
Traži deprecijaciju do 10%. To sam ja zagovarao prije nekoliko mjeseci ali obzirom da je uvoz prepolovljen nisam siguran da bi neka monetarna mjera slična Lukovićevim traženjima imala nekog pozitivnog učina na gospodarstvo. Mogla bi samo dovesti do rasta cijena a to je opet visoka inflacija a to je loše za gospodarstvo.

sub, 14.02.2009. u 21:36

Deprecijacija možda može pomoći turizmu odnosno turističkoj sezoni. Tako bi (teoretski za postotak deprecijacije) bili cjenovno povoljnija destinacija. Valute dosta zemalja koja su naša bitna emitivna tržišta znatno su deprecirale prema Euru posljednjih mjeseci što znači da im je kod nas sve skuplje za postotak deprecijacije njihove valute (minus blago slabljenje kune).
Deprecijacija destimulira uvoz (dodatno, bez obzira što je prepolovljen), odnosno direktno smanjuje potrošnju (posebno uvoznih roba i usluga), što je kod nas ključno pitanje (smanjenje potrošnje).
Mislim da malo tko vjeruje da mi možemo značajno povećati izvoz uslijed depecijacije, ali deprecijacija kune možda može pomoći da se supstituira barem dio uvoza vlastitom proizvodnjom (da bar krumpir ne uvozimo).
To su mogući pozitivni učinci deprecijacije.
Naravno, samo monetarne mjere nisu dovoljne tako da postoji realna opasnost da izostanu svi eventualni pozitivni učinci deprecijacije.
Da me krivo ne shvatite, ne zagovaram deprecijaciju, ali mi se čini da se stvara klima za, nazovimo, kontroliranu deprecijaciju kune. I ta mi se opcija daleko više sviđa od devalvacije.

pih…mirovinsko, osnovno zdravstveno, ozljedu na radu, doprinos za zapošljavanje, za vodoprivredu, šume, turističku članarinu, komunalni doprinos, članarinu HGK, doprinos HGK,spomeničku rentu,porez, prirez, naknadu za HRT (obavezno plaćaju i firme koje nemaju televizor jer šatro slušaju Hrvatski radio u svojim sl.automobilima)..jel sam nešto zaboravio..aha valjda će uskoro uvesti i porez na zrak i na seks kao i doprinos Hrvatskoj zajednici ljubitelja fileka ili astronautsku članarinu [lol]…kako im se samo omaklo da još nisu i to uveli [undecid]

Ako se pogledaju dopuštene fiskalne mjere iz proglasa s sastanka G8 jasno je da je Sanader pričekao jasan signal da se ovakve poticajne mjere prema brodogradnji neće proglasiti nedopuštenim i protekcionističkim te ih je tek onda plasirao.

Izjava Lukovića o slabljenju tečaja je totalno deplasirana jer je prema G8 valutni tečaj ono što se nalazi pod posebnim povećalom i svaka manipulacija bi mogla biti kontraproduktivna.

To što nekome izgleda kao manipulacija tečajem ako se promijeni tečaj kune, nekome drugome baš ovakav tečaj izgleda kao manipulacija i očigledno precjenjivanje tečaja kune.

Stvar gledišta

U 2 stupu pod imenom fazan stoji možda i manje nego što si uplatio ali ipak ima nešto. A shvati da u prvom stupu pod imenom fazan stoji jedna velika nula. I te novce koje prebaciš u 1.stup će država već dan kasnije isplatit nekome i onda si na totalnoj nuli.

a zašto ti brineš moju brigu ? ne živimo li u demokraciji ? ja hoću imati pravo izbora: i moj izbor će biti država … a vi koji hoćete povjeravatje novce ekipi čiji su troškovi veći od zarade i koji se prodaju za vrloumne financijske stručnjake … a na znak prve krize u njihovim životima, sakrili su se u mišje rupe kao glodari …

bolje ću financirati mladež SPD-a, ogranak Slavonski brod, nego Dinka i njegove šmokljavce sa Zagrebačkog fakulteta …

[/quote]

Naravno da ljudima treba dati mogućnost izbora. Samo bi trebalo dopustiti i onima koji se žele prebaciti iz prvog stupa u drugi da to učine. Dajmo ljudima mogućnost da isključivo uplaćuju u prvi, ali dajmo im i mogućnost da isključivo ulažu u drugi stup. Sloboda izbora znači da svi imaju slobodu izabrati.

[/quote]

A od kud bi onda Vlada namakla sredstva za isplate sadašnjim umirovljenicima?
Pa 1. stup (generacijska solidarnost) je najveća legalna ponzi shema.U poslijednje vrijeme u zapadnim zemljama je sve manje onih koji uplaćuju a sve više onih kojima se isplaćuje..na žalost u toj demografskoj strukturi i RH prati zapadne trendove. [sad]
[/quote]

Recimo Kanada je zapadna zemlja i 51,5% populacije radi u sred ekonomske krize (zemlja ima 33 milijuna stanovnika). Populacija ispod 19 godina čini 23,6%. Nezaposleni i umirovljenici čine zajedno 24,9%. Ovo će se naravno još popraviti jednom kada cijene nafte i ruda krenu rasti. Amerikanci vjerojatno imaju istu zaposlenost populacije. U Hrvatskoj radi 34% populacije.

Vaš link

Njih sigurno ne pratimo u trendovima.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ako se pogledaju dopuštene fiskalne mjere iz proglasa s sastanka G8 jasno je da je Sanader pričekao jasan signal da se ovakve poticajne mjere prema brodogradnji neće proglasiti nedopuštenim i protekcionističkim te ih je tek onda plasirao.

Izjava Lukovića o slabljenju tečaja je totalno deplasirana jer je prema G8 valutni tečaj ono što se nalazi pod posebnim povećalom i svaka manipulacija bi mogla biti kontraproduktivna.

sub, 14.02.2009. u 22:20

G7 daje savjete i preporuke…
Bilo bi zgodno da se mi pokušamo izvući stimuliranjem povećanja potrošnje (jedan od njihovih savjeta i prepopruka). Iz toga bi proizašao još veći uvoz, a kao jedna od pratećih pojava povećanog uvoza bio bi još veći pritisak na slabljenje kune.

pih…mirovinsko, osnovno zdravstveno, ozljedu na radu, doprinos za zapošljavanje, za vodoprivredu, šume, turističku članarinu, komunalni doprinos, članarinu HGK, doprinos HGK,spomeničku rentu,porez, prirez, naknadu za HRT (obavezno plaćaju i firme koje nemaju televizor jer šatro slušaju Hrvatski radio u svojim sl.automobilima)..jel sam nešto zaboravio..aha valjda će uskoro uvesti i porez na zrak i na seks kao i doprinos Hrvatskoj zajednici ljubitelja fileka ili astronautsku članarinu [lol]…kako im se samo omaklo da još nisu i to uveli [undecid]

Zaboravio si doprinos za šume, obrazac š i komorski doprinos KD. Od ostalih egzotičnih bih istakao doprinos ZAMP-u, na CD/DVD medije stickove i sav hardware generalno. Mislim da imamo sedam različitih doprinosa za vodu. Negdje sam čuo da ima preko 200 raznih nameta u Hrvatskoj.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close