Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Moja firma može propasti isto kao i tvoja. To što je moja plaća 6% veća treba imati donekle multiplikativan učinak na ekonomiju. Veće zlo su po meni banke koje dižu kamate samo zato da bi zadržale razinu dobiti iz prošlih godina.

Ne ulazeci u tezu o multiplikatoru na ekonomiju, sto nebi kroz moju placu malo multiplcirali? [lol]
Kak se tog multiplikatora drzava sjeti samo kad ona trosi. Sto ne smanji porez, pa nek multiplicira kroz place ostalih?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

sabor je zakonodavna vlast … ostavi se više vlade … ona samo predlaže i provodi (izvršna vlast) …

Da, prejaka je ta trodioba vlasti.

Zakonodavna predlaže izvršnu vlast, a izvršna vlast, preko ministra pravosuđa bira sudsku vlast.

Ne znam što dijele na tri dijela, ali vlast ne.
[smiley]

No respect

To ti je SLK takozvano sveto trojstvo… Sve ti je to jedno, a naizgled podjeljeno.

Da se razumijemo: nije Vlada kriva što je globalna recesija niti može na nju utjecati. Stvar je u tome da je nerazumnim vođenjem dovela do toga da će nam oporavak biti deset puta teži, ako se uopće oporavimo bez nekih katastrofalnih posljedica.

Moja firma može propasti isto kao i tvoja. To što je moja plaća 6% veća treba imati donekle multiplikativan učinak na ekonomiju. Veće zlo su po meni banke koje dižu kamate samo zato da bi zadržale razinu dobiti iz prošlih godina.

Ajde mi probaj objasniti tvoje viđenje kako je trebalo voditi državu. I kako znaš da će nam oporavak biti 10 puta teži? Ako se usporediš sa npr. susjednom Mađom, onda vidiš da smo ipak bolji od njih. Oni su bankrotirali, a mi još uvijek nismo. Velike svjetske banke zbrajaju gubitke, a naš se još dobro drže. Tržište nekretnina još uvijek solidno funkcionira.

Ja ovo shvaćam kao normalan konjukturni ciklus. O tome kako smo svi skupa odreagirali i što smo učinili ili trebali učiniti, sudit će povijest. Mislim da je za to još uvijek preuranjeno.

[/quote]

ima Azra jedan dobar album, zove se – kad fazani lete [tongue]

A sto se tice banaka i kamata, u 10. i 11. mjesecu su matice ubacile 1,6 miljardi EUR cash-a kcerima zbog odljeva depozita… Pa zamisli sebe kako ubacujes 1,6 miljardi EUR u Hrvatsku… Mislim, horor. Tak da razumijem zasto deru na kamatama (nije da me veseli).

Veće zlo su po meni banke koje dižu kamate samo zato da bi zadržale razinu dobiti iz prošlih godina.

zlo je ako pohlepom vođene same sebi stanu na rep, i dobit im baš zbog toga (više) padne (ili manje poraste nego bi inače).
Ali ako su uvjerene da mogu uspjeti, da će moći zadržati ili povećati (što bi trebao biti primarni cilj, zadržavanje je tek polovičan uspjeh) dobit, pa zašto da to ne učine?? Zlo bi bilo neodgovorno se ponašati prema svom kapitalu, Banka, kao i svako društvo kapitala, postoji prvenstveno zbog toga kako bi oplemenjivala taj svoj kapital, zlo je ako se ogriješi o taj svoj poziv.

Kamatne stope regulira tržište/konkurencija, svatko gleda svoj interes, ako se tu stvari poremete, to je zlo, i ništa osim toga. Ali ne možemo govoriti generalno, treba brinuti o poštivanju tržišne utakmice, i dalje je sve stvar utakmice, tko je bolji pobijediti će, onaj drugi će proći slabije… temeljni zakoni prirode su to.

To što banke nisu u rukama hrvatskih građana, pa oplemenjivanje toga kapitala ne ide nama u džep – e to je pravi problem, to je srž, i to je ono oko čega se treba zamisliti! Ali ne možemo nekome uskratiti da se ponaša odgovorno prema svojem kapitalu. To bi bilo zlo, to bio komunizam.

Kupi banku i uživaj ako misliš da je to tako dobro, ako ne misliš ne žali se, tada si zadovoljan time što nemaš banku.

Ja bih bio najsretniji da je ZABA u rukama hrvatskih građana, ali tko je kriv što nije?? To je važno pitanje.

Ja bih htio da je HPB u rukama hrvatskih privatnih osoba, ali tko je kriv što to još uvijek nije?? To je važno pitanje.

Banka radi u svoju korist, ako bankina korist nije i naša korist – žalimo se onome koji je odgovoran za takvo stanje stvari. Ili naprosto, probajmo možda uzeti stvari u svoje ruke i osnovati novu banku… treba razmotriti sve mogućnosti.

"The only man who sticks closer to you in adversity than a friend is a creditor." [cool]

Ne ulazeci u tezu o multiplikatoru na ekonomiju, sto nebi kroz moju placu malo multiplcirali? [lol]
Kak se tog multiplikatora drzava sjeti samo kad ona trosi. Sto ne smanji porez, pa nek multiplicira kroz place ostalih?

A kontam da si ti plaćem po učinku, daklen ako bolje programiraš, bolju plaću ćeš dobiti. Kod mene ti je obrnuto, ja ili kopo nos ili radio dobijem svoj isplatnu listu na kraju mjeseca uvijek istu. Dođe ti to na isto na kraju …

I love the Smell of Profits in the Morning

Ali bit ce od fazana dobar partijski sekretar… Kuzi osnove klasne borbe. Vec suptilno kanalizira bijes od drzave prema bankama.

to vipy:
jel imas mjesta za jos jednoga u autu???
KOja glupa emisija.
Nitko relevantan od gostiju.
bahati suker (ocekivano) i smijesni Kovacevic koji laprda o avionima.

Ali nitko nije pitao po meni najvazniji problem, ne dio koji je sada u 2 stupu, to se nece prodati vec utjecaj na gospodarstvo smanjenjem ulaganja u novi manji 2.stup.

Ono sto je prije islo 500 mil kn recimo u korporativne obveznice sa yieldom od eg. 9.5% sada ce ici 250 mil kn.
Krese se za ogromne iznose financiranje gospodarstva, to mi je zao sto nitko u SDP-u nije spomenuo jer protiv toga Suker nemoze nista reci…

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

A kontam da si ti plaćem po učinku, daklen ako bolje programiraš, bolju plaću ćeš dobiti. Kod mene ti je obrnuto, ja ili kopo nos ili radio dobijem svoj isplatnu listu na kraju mjeseca uvijek istu. Dođe ti to na isto na kraju …

[/quote]

Ma pitanje je bilo o multiplikatoru… Ako je dizanje place dobro za drzavu zbog nekog mitskog efekta multipikacije, ja bi isto malo pomogo drzavi. Ipak sam domoljub, patim kad vidim da nemogu pomoci drzavi.

Sada je doslo na vidjelo da se Hrvatski rast temeljio na uvozu automobila i dolasku kampera iz Koruske na more…

Totalno sam skeptican boducnoscu ove drzave….

A onda je svejedno da li imas dionice ili obveznice..

Firme ce i dalje raditi, barem one koje rade u inozemstvu, drzava kad bankrotira, banana

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

New Report

Close