I of kors, nemoraju vise obveznice izdavat da bi posrkali od OMF-a uplate u drugi stup… Cisti prihod proracuna.
Imovina kratkorocna, obveza dugorocna. Za 20-30 godina dolazi na naplatu. Moze li bolje!?
Garantira s čime? Dolari su nekad bili "redeemable in gold". Ali ta vremena su davno prošla.
Garantira konvertibilnost…mislim da jedino Švica ima zlatnu podlogu danas…ako i ona…
[/quote]
Država ne može garantirati konvertibilnost. To je samo načelno. Praktično se radi samo o vjeri da taj komadić papira ima vrijednost.
Nema tu nikakve vjere… Porez moras platit u valuti, a i svoje dugove/obveze (sudovi tako sude). To je zakon propisao.
Ako ga možeš kupiti i promijeniti u drugoj zemlji, onda je daleko od načelnog.
Garantira s čime? Dolari su nekad bili "redeemable in gold". Ali ta vremena su davno prošla.
državnim obveznicama, u konačnici … jedino je problem što im je diskont veliki …
[lol]
Mislim da bi još za naših života mogao nestati taj glupi papirnati oblik. Jednom će se dogoditi sigurno.
Meni je već danas 90% prihoda i 2/3 rashoda elektronsko.
Ma shema je grandiozna… Jedan stampa novcanice, a drugi stampa obveznice i garantiraju jedan drugome. [lol]
Ako ga možeš kupiti i promijeniti u drugoj zemlji, onda je daleko od načelnog.
[huh] [undecid]
Novac nema nikakvu vrijednost osim fiducijarne. U srednjem vijeku u engleskoj su se kao sredstvo plaćanja korsitili izrezbareni drveni kolci. O broju rezova je ovisila vrijednost kolca. Danas drveni kolac ne vrijedi ništa.
Novac nije vrijednost, novac je sredstvo za razmjenu vrijednosti. [cool]
[huh] [undecid]
Novac nema nikakvu vrijednost osim fiducijarne. U srednjem vijeku u engleskoj su se kao sredstvo plaćanja korsitili izrezbareni drveni kolci. O broju rezova je ovisila vrijednost kolca. Danas drveni kolac ne vrijedi ništa.
[/quote]
Vrijedi ako opališ ove na televiziji koji nemju pojma o ničemu!!!
Mislim da bi još za naših života mogao nestati taj glupi papirnati oblik. Jednom će se dogoditi sigurno.
Meni je već danas 90% prihoda i 2/3 rashoda elektronsko.
To ne mijenja na suštini novca. Opet će ti netko jamčiti da možeš platiti e-cashom. Ovo o čemu ti pričaš je samo oblik.
Dionice su ti zapravo e-dionice. Nema papira. Kad se samo sjetim kada sam iz dioničarstva učio: dionica se sastoji od plašta, kuponskog arka …