Twixer, spominjajući političare i prizvodnju podjstio si me na zadnju predizbornu kampanju.
Što to političari mogu napraviti da potaknu proizvođače? A da ne rade ono što se naziva miješanjem u ekonomiju?
Ako primjenimo surovi reductio ad absurdum, tvoje pitanje se svodi na sljedece:
"Sto drzava i kreator monetarne politike mora napravit, koju intervenciju na trziste, da bi se trziste razvijalo u onom smjeru u kojem bi se razvijalo da nema te intervencije."
Sto drzava i kreator monetarne politike mora napravit, koju intervenciju na trziste, da bi se trziste razvijalo u onom smjeru u kojem bi se razvijalo da nema te intervencije."
To je vrlo jednostavno. Država treba napraviti opet nešto neučinkovito.
Twixer, spominjajući političare i prizvodnju podjstio si me na zadnju predizbornu kampanju.
Što to političari mogu napraviti da potaknu proizvođače? A da ne rade ono što se naziva miješanjem u ekonomiju?
Smanjiti poreze i doprinose, dati subvencije i olakšice za proizvodnju i izvoz, stvoriti ekonomsko pravni okvir za tržišnu utakmicu, olakšati birokratske prepreke, ukinuti poreze na R&D itd. Postoji milijun stvari koje su ograničenja… Sve osim direktnog uplitanja u cijene i količinu na tržištu je dopušteno. A i to je dopušteno za određene strateške proizvode.
@ slk
Treba ukloniti ono što što ju čini neučinkovitom.
@ arnie
Radeći za svoju dobrobit, radiš i za državnu, jer se ona namiri preko poreza. Osim ako kradeš od države [lol]
Hihih, nije ga skoro netko tako oprao. Da je napisao netko naš, bila bi predizborna podmetanja.
Nije da ga branim, ali kritike dolaze iz kolijevke morala i poštenja zvanom USA. Njihov bivši je potpomognut istom tom mafijom uništio svijet za naredna desetljeća. [bye]
Hihih, nije ga skoro netko tako oprao. Da je napisao netko naš, bila bi predizborna podmetanja.
Nije da ga branim, ali kritike dolaze iz kolijevke morala i poštenja zvanom USA. Njihov bivši je potpomognut istom tom mafijom uništio svijet za naredna desetljeća. [bye]
[/quote]
Slažem se
[/quote]
Nije da ikoga branim, ali sama cinjenica iz koje koljevke i cega netko dolazi, je u potpunosti irelevantna i nemoze se iskoristiti kao argument. Tekst doduse i sam ne vrvi nekim argumentima (osim procjene Sanaderovog bogatstva), pa bi mozda efikasnije bilo rusit tezu na osnovu toga.
-potpuno otvaranje granica – ukidanje carina- u razdoblju od 3 godine
– smanjenje drzavne sluzbe za 1/3
– potpuno ukidanje subvencija koje nisu vezane na CAPEX, tj. ukidanje subvencija brodogradnji, ukidanje subvencija u poljoprivredi koje nisu povezane s prenamjenom tj ukidanje onih na kukuruz a povecanje onih za npr. sadnju vinograda, voca, navodnjavanje, podizanje marikluture i sl… usmjeravanje prema proizvdnji u poljoprivredu s vecom dodanom vrijednoscu
– smanjivanje broja opcina na prethodni broj 119
– oprezivanje mirovina sukladno zakonu o porezu na dohodak, sad su potpuno izvan sustava
– spustanje PDV-a za 1-2%
– reforme zdravstva, natjerat "ljude u bijelom" da nemaju privatni pipeline dok rade za drazavu -smanjivanje prava iz osnovne zdravstvene zastite, ali i smanjivanje doprinosa u zdravstvu
ima jos, bum rekao ostatak negdje na bini,
a onda cu otici na na janjetinu i na 2-3 litre crvenog s peljesca
posteni politicar [thumbsup]
Ja bi digao place, smanjio poreze, povecao zaposlenost, sagradio ceste, mostove, dvorane, zasijao polja… Ljudi bi zivjeli kao u Svicarskoj za par godina, ako ne i bolje. Vote deimos!
Pametni politicar
Evo Japanci:
Core machinery orders -1,7%, expected -8,6%, previous -16,2%.
BDI isto up zadnjih dana. Ako politicari ne pozure sa stimulacijom privrede, izvuci ce se privreda izgleda. [lol]
– spustanje PDV-a za 1-2%
Sa svime se slažem osim diranja u PDV.
Mislim da se puno bolje učinke može postić rezanjem poreza na dohodak koji malo daje a puno uzima. PDV je ipak kao neutralan dok porez na dohodak direktno guši gospodarstvo i jako je skup (puno administarcije…što s emene tiče može ga se i potpuno ukinut ako brojke to podrže) a to bi bila velikma podrška onima koji je najviše zaslužuju – radnicima i poduzetnicima, potrošači nam se ionak dobro drže.