Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pitanje kako je trebalo privatizirat je slozeno. U pravilu nemozes uvest trzisnu utakmicu bez pravne drzave i zastite zakona. Ako ostavis u drzavnom vlasnistvu, opet si nigdje, jer opet ti upravljanje steka. Catch 22?

Yep.
Trebalo je privatizirati na najbolji mogući način. To nije uspjelo.
Što zbog kriminala, što zbog okolnosti u kojima smo se našli tih godina. Dalo bi se naći i otegotnih i olakotnih okolnosti objektivnom analizom.

No respect

Na burzi bi se nasa privatizacija zvala: "drzava prodala na dnu". [lol]

Interesantna je jos jedna posljedica takve privatizacije, a to je bjezanje love iz zemlje. To je recimo Rusiju ubilo… Kako su svi znali da su kriminalom dosli do imovine, tako su se bojali da se ne promjeni vlast i baci ih u gulag. Onda je bilo rasprodaj i vuci lovu van, dobro im dosao MMF sto im je drzao tecaj precijenjen, tako da vise dolara dobe za rublje. [lol]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Yep.
Trebalo je privatizirati na najbolji mogući način.

zašto je to trebalo – u sred rata bez koliko toliko sređene države?

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Ali zakon ko zakon je OK. Kak je ono Vipy rekao "u teoriji su teorija i praksa isto, u praksi nisu".

Zakon je katastrofalan, nemozes dati nekome vlasnicka prava na neotplacene dionice. Ali pitanje je akademsko, jer vidim da su pojedini ionako dobivali kredite za kupit (valjda su imali popust ako iskesiraju odmah?). Anyway, frend je redio u jednoj poznatoj firmi i dobio dionice, imali su pravo radnici upisat odredjen broj. Naravno da je prodao upravi. Jer inace nebi ostao na poslu. Svi su prodavali.
[/quote]

eh kolega da mi je današnje znanje i dovoljno godina tada, posjedovao bih pola države [tongue]
[/quote]
Na kraju uvijek ispadne da nije problem što je netko pokrao, nego što to nismo mi. [thumbsup]

No respect

Zbog nečije ne odveć inteligentne "ekonomske" ideje o raspodjeli bogatstva… [sealed]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Aha beholder, probaj u USA ili Njemackoj ne platit placu ili dobavljacu… Odes na bubanj za mjesec dana i tvoja firma i tvoj polog i tvoje dionice. [lol]

Ali kada dopustis takav kriminal i bezakonje, onda je ocigledno da ce upravo najnemoralniji doci u posjed bogatstva. It’s bound to happen. Dodatni bonus, svatko ko se ponasa posteno je zapravo budala, jer gubi. Pa onda svi krenu krast di stignu, od papira u firmi do same firme.

jel u to uračunavaš sve prošle i buduće madofe? ili možda sve ove banke i tvrtke koje nemaju za platiti dobavljaće i vjerovnike pa im država uskače sa 2-3 trilijarde?
a čijih je tih 2-3 trilijarde? tko će to platiti? [lol]

kolega zavaravate se svugdje je isto, samo je pitanje hoće li vam onaj koji vas zakajla prije toga reći ekskjuz mi ili mrš u p.m.
[cool]

Yep.
Trebalo je privatizirati na najbolji mogući način.

[/quote]
Zato što su bile osuđene na propast.
Da nije pokrao Pero koji je kupio dionice kako je kupio, pokrao bi Marko kao vlastodržac.
Firme bi opet išle k vragu, samo bi bilo manje dionika u kriminalu.

No respect

@ slk

e tu se varate, jer eto radilo se sve po zakonu…bilo je amoralno ali je bilo zakonito…kao što je bilo i zakonito da zabin fond odkupi od lukovića dionice na ATH

kao što je bilo i zakonito da čović realizira svoje opcije za dionice plive itd.

@beholder
Ne kuzim kakve veze ima jedna greska sa drugom? Ameri krivo rade, zato ce platiti kao sto smo i mi platili nase greske. Ali ipak je razina postivanja zakona i reda znatno veca u USA nego kod nas. Zato su, bottom line, oni znatno bogatiji od nas. Uopce je taj argument infantilan, "oni tako rade"…

Jel da netko skoci kroz prozor sa 10 kata, jel bi ti skocio za njim? [lol]
Tak mi se svidja taj roditeljski argument.

Zato što su bile osuđene na propast.
Da nije pokrao Pero koji je kupio dionice kako je kupio, pokrao bi Marko kao vlastodržac.
Firme bi opet išle k vragu, samo bi bilo manje dionika u kriminalu.

Tocno. Sto je bilo, bilo je… Medjutim, ono sto mene zapravo brine, a zato sam i poslao onaj link kako drivo postuje zakon, je to sto mi jos uvijek ne kuzimo gdje je problem

Ain’t life a bitch?

Najbolje da bankrotiramo, pa da dodjemo pod Austrijsku upravu. Tak smo si vec nauceni na njih kao gospodare.

@beholder

kolega, slažem se da je bilo nažalost po zakonu, to sam i tvrdio u prijašnjim postovima.
Isto tako mislim da ne bi bio bolji slučaj ni da nije bilo privatizacije.

Da nije bilo privatizacije onda, ne bi je uopće bilo poslije. Ovako je bar nešto preživjelo.
Odabrano manje zlo. Ko kad idem na izbore, pa zaokružim manje zlo.

No respect

New Report

Close