27. 01. 2009. | 14:37
Šuker: Državne financije su pod kontrolom
Ministar financija Ivan Šuker izjavio je nakon današnjeg sastanka s čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca, na kojem je bio i premijer Ivo Sanader, da su državne financije pod punom kontrolom te da na temelju stalne detaljne analitike Ministarstvo financija ima spremne mjere ako za njih bude potrebe.
Ministarstvo u potpunosti drži rashode pod kontrolom tako da može reagirati na vrijeme ako slučajno dođe do poremećaja, rekao je Šuker.
U vezi napisa o punjenju državnog proračuna rekao je da se proračun u najvećoj mjeri puni u skladu s planom, što se odnosi na poreze, doprinose, najveći dio trošarina i porez na dobit, kao i na naplatu PDV-a čiji se postotak po njegovim riječima povećava.
Kako je izvijestio, na današnjem sastanku razgovaralo se i u potrebama Vlade za zaduživanjem za financiranje ovogodišnjih obveza što, kako je rekao, Vlada ima namjeru osigurati na međunarodnom tržištu i tako gospodarstvu osloboditi sredstva koja se nalaze na domaćem tržištu.
Ponovio je da je Vlada s Europskom investicijskom bankom dogovorila kredit za HBOR od 250 milijuna eura koji će biti plasirani malim i srednjim poduzetnicima, uz sredstva iz programa drugih ministarstava.
Upitan za komentar kako će poduzeća otplatiti svoje dugove, koji su za ovu godinu veći od dugova države, Šuker je rekao da će država pomoći koliko god bude mogla svojim utjecajem kod banaka.
Prema Šukerovim riječima, na današnjem sastanku jedna od tema nije bio rebalans proračuna. Također je rekao da su uvjeti za rebalans proračuna precizno zakonski određeni.
Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak ocijenio je razgovor s premijerom i ministrom financija vrlo otvorenim.
Kako je kazao, nedvojbeno je da će Hrvatska imati antirecesijske mjere te da je to nešto što je HUP očekivao i da se nada će neki HUP-ovi prijedlozi biti uzeti o obzir.
(Hina)
Stari lisac Šuker drži sve pod kontrolom tako da i u izjave o 2% gospodarskog rasta sve više vjerujem.
Sutra nema repo aukcije. Roha između likvidnosti i stabilne kune i dalje preferira ovo zadnje
Puknuo još jedan Ponzi
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1014363796&play=1
Uskoro bi moglo biti više plača na "općim financijama" nego na ovom podforumu….
a kad će puknuti najveći Ponzi na svijetu? Mirovinski fondovi?
2010?
Stari lisac Šuker drži sve pod kontrolom tako da i u izjave o 2% gospodarskog rasta sve više vjerujem.
Toliko je lukav da ide u provedbu antirecesijskih mjera dok prema njemu uopće nismo u recesiji [lol]
Toliko je lukav da ide u provedbu antirecesijskih mjera dok prema njemu uopće nismo u recesiji [lol]
[/quote]
Mora se svemu malo epike dodati. Izbori su u 5. mjesecu i ako želiš dobiti moraš se pohvaliti antirecesijskim mjerama koje su dale rezultat iako najvjerojatnije i neće biti recesije.
Tako je!
Broj naših zavidljivaca,samo potvrdjuje naše sposobnosti!
POTROŠAČKE NAVIKE
Četvrtina nas kupuje hrvatsko više no prije
Hrvatsko kupuju obrazovaniji
Otkako je globalna kriza zakucala i na naša vrata, gotovo četvrtina građana kupuje hrvatske proizvode više nego prije. U istraživanju GfK, provedenom potkraj prosinca prošle godine, 22 posto građana izjasnilo se da hrvatske proizvode kupuje više nego prije. Hrvatske proizvode u jednakom omjeru kao i prije kupuje 71 posto ljudi, jedan posto kupuje ih manje nego prije, a šest posto ne može ocijeniti čini li to manje ili više. Za domaće se proizvode više od prosjeka odlučuju potrošači u sjevernoj Hrvatskoj i fakultetski obrazovani, po 27 posto.
S tvrdnjom da se kupnjom domaćih proizvoda pridonosi ukupnoj stabilnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju i otvaranju radnih mjesta te jačanju domaće industrije slaže se visokih 81 posto građana. U potpunosti se s tom tvrdnjom slaže 53 posto, a djelomično 28 posto. Međutim, visok stupanj usuglašenosti o koristi od kupnje domaćeg nije potaknuo sličan rast kupnje, naprotiv, no tome je uzrok oprez od novih zaduživanja. Jedanaest posto ispitanika niti se slaže niti se ne slaže s time da je bitno kupovati domaće proizvode, četiri posto se djelomično ne slaže, a uopće se ne slaže dva posto, koliko ih je i odbilo odgovoriti.
Nećemo valjda ostati na ovim mizernim postocima. Idemo demantirati sve ove EU analitičare i njihove pesimistične prognoze. [bye] [thumbsup]
[/quote]
Mora se svemu malo epike dodati. Izbori su u 5. mjesecu i ako želiš dobiti moraš se pohvaliti antirecesijskim mjerama koje su dale rezultat iako najvjerojatnije i neće biti recesije.
[/quote]
Kakve antirecesijske mjere. Izbore neće odlučiti zaposleni jer su oni ogromna manjina, izbore će odlučiti oni koji ne rade. U Hrvatskoj radi 1,2 milijuna ljudi. Ako odbiješ 250000 u državnoj upravi i 100000 u državnim firmama ostaje samo 850000 koji imaju ikakve veze sa recesijom. To ti je 19% populacije.
Sanader je prvo isključivao sa plina industriju, to ga najmanje košta. On ne živi od glasova ljudi koji rade nego od glasova onih koji ne rade. Da je njemu bitno koliko će ljudi izgubiti posao on niti bi zatvarao prodavnice niti bi industrija bila prva na redu za iskopčavanje niti bi država trošila 48% GDP-a.
POTROŠAČKE NAVIKE
Četvrtina nas kupuje hrvatsko više no prije
Hrvatsko kupuju obrazovaniji
Otkako je globalna kriza zakucala i na naša vrata, gotovo četvrtina građana kupuje hrvatske proizvode više nego prije. U istraživanju GfK, provedenom potkraj prosinca prošle godine, 22 posto građana izjasnilo se da hrvatske proizvode kupuje više nego prije. Hrvatske proizvode u jednakom omjeru kao i prije kupuje 71 posto ljudi, jedan posto kupuje ih manje nego prije, a šest posto ne može ocijeniti čini li to manje ili više. Za domaće se proizvode više od prosjeka odlučuju potrošači u sjevernoj Hrvatskoj i fakultetski obrazovani, po 27 posto.
S tvrdnjom da se kupnjom domaćih proizvoda pridonosi ukupnoj stabilnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju i otvaranju radnih mjesta te jačanju domaće industrije slaže se visokih 81 posto građana. U potpunosti se s tom tvrdnjom slaže 53 posto, a djelomično 28 posto. Međutim, visok stupanj usuglašenosti o koristi od kupnje domaćeg nije potaknuo sličan rast kupnje, naprotiv, no tome je uzrok oprez od novih zaduživanja. Jedanaest posto ispitanika niti se slaže niti se ne slaže s time da je bitno kupovati domaće proizvode, četiri posto se djelomično ne slaže, a uopće se ne slaže dva posto, koliko ih je i odbilo odgovoriti.
Nećemo valjda ostati na ovim mizernim postocima. Idemo demantirati sve ove EU analitičare i njihove pesimistične prognoze. [bye] [thumbsup]
Moram priznati da je ovo istaina sto se tice mene i mojih bliznjih. Iako mislim da su to ukupno gledajuci gluposti. Ja to radim jer sam poceo mrziti globalizaciju i ostala sranja. A i zato sto su neki nasi proizvodi kvalitetniji od uvoznog smeca. Cini mi se da cu zavrsiti na selu uz rakijicu [bye]
Meni je drago da se više kupuju naši proizvodi, ali volio bih vidjeti neku točniju statistiku a ne to da 22% ljudi kupuje više nego prije. Što to znači? Koliko je točno to više?
Inače ja kupujem naše sve što mogu a da je kvalitetom bar približno na razini uvoznog, pa makar bilo i mrvicu skuplje. Makar me živcira to što su neki naši proizvodi jednako skupi ako ne i skuplji kao i uvozni. Recimo Kraš čokolade… [angry]
Btw, pošto su navijački dani onda da vas prosvjetlim gdje možete kupiti odličan a jeftin čips. U Getrou postoji Grandi čips od paprike, proizvodi ga Kanaan iz Slavonije, košta nevjerovatnih 6,5kn za 200 grama. Evo ovdje slika vrećice pa isprobajte, meni je skoro kao Chio a za 2,5x manju cijenu. [thumbsup]
Inače taj Kanaan (to jest Grandi u Getrou) po meni ima puno bolje čipseve od recimo Francka.
http://www.seebiz.eu/hr/politika/jurcic-zeli-uci-u-predsjednicku-utrku,36018.html
Ma ovo mora bit šala, on mi je totalni antikandidat.