Drzava ce za fijasko optuzit spekulante i sindikate. IMHO.
Mesić je već rekao da je kriv kapitalizam
Hebiga, kapitalizam smo sami prizivali… [tongue]
"Sve sto su nam komunisti govorili o kumunizmu bila je bezocna laz. Nazalost, sve sto su nam govorili o kapitalizmu bila je istina." – vic koji navodno kruzi Moskvom.
istina, ali ne postoji konsenzus oko "diskriminacije" takvih poduzetnika, ako netko nekome nešto malo duguje svi to drže bilateralnim pitanjem ta dva subjekta i spremni su svaki za sebe procijeniti želi li i pod kojim uvjetima sa njim surađivati (ono "rođo će meni platiti ekspresno" a za ovog drugog me baš briga…), ja bih htio jedan opći konsenzus (barem unutar "neke Udruge poduzetnika" koja bi trebala obuhvatiti što veći dio zdravog gospodarstva) o tome da se to ne smije tolerirati, dok netko nekome nešto ne plati više nitko "od nas neće s njim surađivati", i bit ćemo prema njemu "zločesti", postrožiti ćemo uvjete poslovanja i prisilno ga "preodgojiti" ili otjerati u stečaj. Pogotovo smo daleko od toga da netko odluči Državi "pokazati zube", jedan poduzetnik je mali i slab sam za sebe, ali kao ujedinjeni mogu "pokazati zube" bilo kome, natjerati plaćanje kešom bilo koga radi "kažnjavanja nediscipline" i otjerati u stečaj bilo koga.
Mi u Hrvatskoj (kao i oni u USA) moramo doživjeti jedan val bankrota, među koje mora zalutati i pokoje "veliko poduzeće" kako bi mogli dalje, mora se tumorno tkivo izrezati, inače će pacijent (gospodarstvo) umrijeti. Tako je to u kapitalizmu, kao u prirodi (evolucija, borba za opstanak..) ili u živom organizmu, netko mora propasti da bi oni ostali mogli prosperirati, nemoguće je hraniti one koji nisu to zaslužili – inače ćemo svi završiti na isti način, moramo napokon doći do nivoa da vidimo što u ovom gospodarstvu valja a što ne valja, ono što ne valja ne može opstati. Što duže je "na aparatima" bespotrebno i nepovratno troši resurse koji se mogu koristiti za nešto življe i prosperitetnije. Mrtvaca nema smisla držati na aparatima. Mi živućih mrtvaca imamo posvuda oko sebe – nacija zombija ćemo postati tako. Dok je nezdrav sustav i gospodarstvo, postati će takvi i ljudi, ako već i nisu. Korupcija i kriminal simptomi su nezdravog društva.
[/quote]
Čuj postoje ljudi s kojima radim godinama, za koje znam što rade i mogu solidno procijeniti da li će mi platiti dugove. Njih čekam.
Kod ovih koje slabije poznajem ili kraće radim ne riskiram puno. Nazovem, popričam, upozorim da imaju dug i ako ne plate za recimo dva tjedna idem u ovrhu.
Mi u Hrvatskoj (kao i oni u USA) moramo doživjeti jedan val bankrota, među koje mora zalutati i pokoje "veliko poduzeće" kako bi mogli dalje, mora se tumorno tkivo izrezati, inače će pacijent (gospodarstvo) umrijeti. Tako je to u kapitalizmu, kao u prirodi (evolucija, borba za opstanak..) ili u živom organizmu, netko mora propasti da bi oni ostali mogli prosperirati, nemoguće je hraniti one koji nisu to zaslužili – inače ćemo svi završiti na isti način, moramo napokon doći do nivoa da vidimo što u ovom gospodarstvu valja a što ne valja, ono što ne valja ne može opstati. Što duže je "na aparatima" bespotrebno i nepovratno troši resurse koji se mogu koristiti za nešto življe i prosperitetnije. Mrtvaca nema smisla držati na aparatima. Mi živućih mrtvaca imamo posvuda oko sebe – nacija zombija ćemo postati tako. Dok je nezdrav sustav i gospodarstvo, postati će takvi i ljudi, ako već i nisu. Korupcija i kriminal simptomi su nezdravog društva.
To se zove Constructive Destruction i normalan je proces u kapitalizmu. Dakle slabije kompanije propadaju a tehnološki naprednije i produktivnije uzimaju dio njihovog tržišta. U US to izvrsno radi i jedan je glavnih razloga njihove visoke produktivnosti. U US to može funkcionirati jer oni imaju fleksibilnu radnu snagu. Da bi brzo zamjenio jednu tehnologiju drugom naprednijom, i obično kompleksnijom, moraš imati radnu snagu koja brzo uči. US daje ogromni tax break za obrazovanje.
Mi nemamo takvu radnu snagu pa bi val bankrota izazvao značajne socijalne probleme.
Inače u US, ako ne platiš radnika u recimo četvrtak. On u petak prebaci svoje dugovanje na državu (država mu odmah isplati 70%) plaće i isti dan sjeda na tvoj račun. U ponedjeljak već ideš kod suca i tražiš chapter 11 (bankrupcy protection). U najboljem slučaju dobiješ mjesec dana da platiš dugove, ako ne uspiješ, gotovo.
"Sve sto su nam komunisti govorili o kumunizmu bila je bezocna laz. Nazalost, sve sto su nam govorili o kapitalizmu bila je istina." – vic koji navodno kruzi Moskvom.
Kapitalizam "ne funkcionira" u državama u kojima je mentalni sklop društva ostao komunistički.
Nažalost mi smo među onima sa najizraženijim takvim osobinama. Čak i u nekim aspektima gdje se čovjek ne bio nadao takvo što vidjeti… recimo gledati otvorenje rukometnog prvenstva, svakom zrelom Hrvatu je trebalo biti gotovo cijelo vrijeme iznimno neugodno (ali siguran sam da je masa onih "koji su bili ponosni"), mene je bila sramota gotovo cijelo vrijeme, vrhunac su bili oni govori na kraju, takva komunistička retorika… u NR Kini prilikom otvaranja olimpijade toga nije bilo u toj mjeri kao kod nas sada. Jedino ono što su navijači u publici izfučkali Vladu, to je bio jedini nekomunistički trenutak (u pravom komunizmu bi im pljeskali), ali je i to bila sramota iz drugih razloga… uglavnom sramota do sramote, svaka sekunda otvorenja, osim nastupa Lade, i igre naših, umjetnost i sport očito su zadnji ostaci civilizacije koji su preživjeli u Lijepoj našoj.
Demokracija i kapitalizam u sklopu nje su najbolje do čega smo došli kroz cijelu povijest svijeta, to je ono što se pokazalo održivim (koliko god se nekome možda ne činilo tako) i prije svega POŠTENIM (koliko god se ovo pogotovo – mnogima ne činilo tako…). Kod nas ne postoji niti jedno od toga dva – zato nam je tako kako je, i zato su naši građani razočarani, misle da su razočarani kapitalizmom i demokracijom, ali su zapravo razočarani komunizmom koji još uvijek živi u glavama i njihovim a prije svega naših političara.
U Rusiji vlada kriminal i komunizam, a kod nas komunizam i kriminal, i to je ono što ljude čini nesretnim.
P.S. Amerikanci su sretniji ljudi, zadovoljniji svojim radnim mjestom, neovisno o zanimanju i razini na kojoj se nalaze, i od naših dragih prijatelja u EU, iako više od njih rade (u radnim satima, i manje dana godišnjeg imaju) premda Europljani smatraju da je suprotno, da su Amerikanci "više izrabljivanji od svojih korporacija" i da su manje sretni – pokazalo je već nekoliko različitih istraživanja na ovu temu. E toliko o kapitalizmu (USA) i socijalizmu (EU), te komunizmu (RH, Rusija). Jedino bi bilo zanimljivo vidjeti kakvo je stanje u Kini, oni nisu komunisti kao mi i Rusi, oni su sada neka čudna novotvorina izrasla iz komunizma. Očito ništa ne ide nasilno, mi smo nasilno htjeli izaći pa nismo baš nigdje otišli time, Kinezi postepeno evoluiraju ka "bolje društvu" i puno dalje su u nekim stvarima došli premda dakako ljudska prava i slobode nisu na nivou Hrvatske pa ni Rusije. Eto barem neka korist od "kapitalizma", a sad je na redu i kapitalizam (bez navodnika), nadam se da ćemo ga što prije početi izgrađivati.
[thumbsup]
Mislim da ce sad usljedit razdoblje koprcanja drzave i pokusaja raznih "stimulansa". Do sada su ignorirali sva upozorenja, a sad su crni oblaci nad onim sto ih najvise brine, punjenjem drzavnog proracuna:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=0655985a-9765-4975-9c8d-5ea4d6749606&open=sec
zabranom rada nedjeljom u kriznoj godini sigurno su doprinjeli boljem punjenju državnog proračuna [thumbsup]
[/quote]
Vlada i Šuker će to, nažalost, shvatiti za par mjeseca, a onda će biti kasno. Ponavljam, tako je bilo i s radnim vremenom trgovina, kad su shvatili na kraju turističke sezone. [bye]
Ma treba rad zabranit u cijelosti. Svakim danom, ne samo nedeljom.
Jesmo se zato borili, da radimo!?
Ma treba rad zabranit u cijelosti. Svakim danom, ne samo nedeljom.
Jesmo se zato borili, da radimo!?
LOL
Ne daju da krademo, ne daju da prosimo.
Pa šta da radimo?
[tongue]
Kapitalizam "ne funkcionira" u državama u kojima je mentalni sklop društva ostao komunistički.
[/quote]
Tamo gdje je država plijen političkih stranaka ništa ne funkcionira kako treba.
[/quote]
Tamo gdje je država plijen političkih stranaka ništa ne funkcionira kako treba.
[/quote]
Ja se ne bih složio da su političke stranke problem. Političari su zamjenjivi, narod ima priliku da ih zamjeni. Problem je što imamo lošu strukturu stanovništva, dominiraju stari i neobrazovani. Kombinacija koja se opire svim promjenama. Političke stranke su samo slika stanovništva. Komunistički talog izabran od ljudi koji su način razmišljanja formirali u komunizmu. Treba osmisliti neku imigracijsku politiku, privući mlade, obrazovane i motivirane ljude koji žele raditi i učiti. Prije ili kasnije to moramo napraviti, što prije to bolje.
Nakon ovih vijesti, jasno je da su nam državne financije u banani.
U veljači još i tranša državnih obveznica ima svoje dospjeće.
He, al će bit povlačenja love sa tržišta kapitala.
Očekujem da će CROBEX lagano prema 1200 bodova. [bye]
Raspitati ću se kod mog brata Zeusa ima li bar on koju utješnu riječ…..