Ovim tempom za dva mjeseca opet shoppingiramo nedjeljom IMHO. Tj. onaj kome ce ostat nesto novaca za shoppingiranje do tada. Ici ce promjena zakona po hitnom postupku garant. [cool]
Drzava ce za fijasko optuzit spekulante i sindikate. IMHO.
da radi se o špekulantima koji špekuliraju jer povoljnije kupovati tjedno u Konzumu ili nedjeljom to obaviti u City centru [angry]
Neće, optužit će strane trgovačke lance, pogotovo slovenske. Teorija strane zavjere još uvijek radi fantastično u ovoj zemlji.
Mislim da ce sad usljedit razdoblje koprcanja drzave i pokusaja raznih "stimulansa". Do sada su ignorirali sva upozorenja, a sad su crni oblaci nad onim sto ih najvise brine, punjenjem drzavnog proracuna:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=0655985a-9765-4975-9c8d-5ea4d6749606&open=sec
zabranom rada nedjeljom u kriznoj godini sigurno su doprinjeli boljem punjenju državnog proračuna [thumbsup]
[/quote]
također, povećanjem trošarina na cigarete u zemlji gigantske granice sa državama duplo jeftinije maloprodajne cijene, sigurno da su doprinijeli boljem punjenju proračuna… (za sada navodno i jesu, jer građani se još nisu skroz snašli u svemu tome i počeli masovnije šopingirati preko granice, ali budemo vidjeli kako će se stvari kasnije razvijati, uz smanjenje prihoda od PDV-a kad dođe i smanje od trošarina… što će uopće puniti taj proračun na kraju?, zar doprinosi iz plaća, svih onih ljudi koji će dobiti otkaze??)
… što će uopće puniti taj proračun na kraju?)
kazne
Mislim da ce sad usljedit razdoblje koprcanja drzave i pokusaja raznih "stimulansa". Do sada su ignorirali sva upozorenja, a sad su crni oblaci nad onim sto ih najvise brine, punjenjem drzavnog proracuna:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=0655985a-9765-4975-9c8d-5ea4d6749606&open=sec
zabranom rada nedjeljom u kriznoj godini sigurno su doprinjeli boljem punjenju državnog proračuna [thumbsup]
[/quote]
također, povećanjem trošarina na cigarete u zemlji gigantske granice sa državama duplo jeftinije maloprodajne cijene, sigurno da su doprinijeli boljem punjenju proračuna… (za sada navodno i jesu, jer građani se još nisu skroz snašli u svemu tome i počeli masovnije šopingirati preko granice, ali budemo vidjeli kako će se stvari kasnije razvijati, uz smanjenje prihoda od PDV-a kad dođe i smanje od trošarina… što će uopće puniti taj proračun na kraju?)
[/quote]
Mirovinski fondovi. Drugim riječima Sanader će uzeti novce od nas koji radimo da bi time kupio glasove onih koji ne rade (uključujući i one koji su otpušteni iz trgovina). Kako će uskoro kamata na državne obveznice preći 10% vlada će se moći zaduživati i preko kreditnih kartica i tako uštedjeti nepotrebne troškove aukcija.
U svakom slučaju, mislim da bi naši gospodarstvenici, radi želje za očuvanjem opće likvidnosti, trebali sklopiti jedan pakt, jednu inicijativu "za pošteno poslovanje bez izrabljivanja malih od strane velikih", pa da se dogovore da nitko ni sa kime NE POSLUJE a prije svega Državom (koja mora već jednom postati "uzor" a ne suprotno od toga) tko ne plaća u razumnim rokovima (svakako dogovorenim, kada netko prekrši dogovor svi neka budu alarmirani i više nitko da ne želi s njim poslovati). Na način da svatko tko prekrši dogovor uđe na "crnu listu" i da se s njim posluje isključivo ako plaća unaprijed! Država bi brzo došla na tu listu i svi bi zahtijevali plaćanje unaprijed inače ne bi dostavili robu, makar ta roba bila i lijekovi ili bilo što drugo. Da vidite kako bi onda bilo reda. Keš-ekonomija (barem u nekim odnosima, onima sa "nepouzdanim partnerima"), imaš pare dobiš robu, dok nema para nema ni robe – brzo bi se tada raslojili i poduzetnici, i sve, pošteni od nepoštenih, oni koji trebaju preživjeti od onih koji trebaju propasti i najbolje da obave čim prije već jednom da ih više ne gledamo.
Globalnu krizu i plinske probleme(čitaj Ruse). Naši političari vole apstraktnije neprijatelje. Imho
U svakom slučaju, mislim da bi naši gospodarstvenici, radi želje za očuvanjem opće likvidnosti, trebali sklopiti jedan pakt, jednu inicijativu "za pošteno poslovanje bez izrabljivanja malih od strane velikih", pa da se dogovore da nitko ni sa kime NE POSLUJE a prije svega Državom (koja mora već jednom postati "uzor" a ne suprotno od toga) tko ne plaća u razumnim rokovima (svakako dogovorenim, kada netko prekrši dogovor svi neka budu alarmirani i više nitko da ne želi s njim poslovati). Na način da svatko tko prekrši dogovor uđe na "crnu listu" i da se s njim posluje isključivo ako plaća unaprijed! Država bi brzo došla na tu listu i svi bi zahtijevali plaćanje unaprijed inače ne bi dostavili robu, makar ta roba bila i lijekovi ili bilo što drugo. Da vidite kako bi onda bilo reda. Keš-ekonomija (barem u nekim odnosima, onima sa "nepouzdanim partnerima"), imaš pare dobiš robu, dok nema para nema ni robe – brzo bi se tada raslojili i poduzetnici, i sve, pošteni od nepoštenih, oni koji trebaju preživjeti od onih koji trebaju propasti i najbolje da obave čim prije već jednom da ih više ne gledamo.
Možeš dobiti podatke o dugovanima u FINI, a sada imaš i na http://www.poslovnahrvatska.hr
istina, ali ne postoji konsenzus oko "diskriminacije" takvih poduzetnika, ako netko nekome nešto malo duguje svi to drže bilateralnim pitanjem ta dva subjekta i spremni su svaki za sebe procijeniti želi li i pod kojim uvjetima sa njim surađivati (ono "rođo će meni platiti ekspresno" a za ovog drugog me baš briga…), ja bih htio jedan opći konsenzus (barem unutar "neke Udruge poduzetnika" koja bi trebala obuhvatiti što veći dio zdravog gospodarstva) o tome da se to ne smije tolerirati, dok netko nekome nešto ne plati više nitko "od nas neće s njim surađivati", i bit ćemo prema njemu "zločesti", postrožiti ćemo uvjete poslovanja i prisilno ga "preodgojiti" ili otjerati u stečaj. Pogotovo smo daleko od toga da netko odluči Državi "pokazati zube", jedan poduzetnik je mali i slab sam za sebe, ali kao ujedinjeni mogu "pokazati zube" bilo kome, natjerati plaćanje kešom bilo koga radi "kažnjavanja nediscipline" i otjerati u stečaj bilo koga.
Mi u Hrvatskoj (kao i oni u USA) moramo doživjeti jedan val bankrota, među koje mora zalutati i pokoje "veliko poduzeće" kako bi mogli dalje, mora se tumorno tkivo izrezati, inače će pacijent (gospodarstvo) umrijeti. Tako je to u kapitalizmu, kao u prirodi (evolucija, borba za opstanak..) ili u živom organizmu, netko mora propasti da bi oni ostali mogli prosperirati, nemoguće je hraniti one koji nisu to zaslužili – inače ćemo svi završiti na isti način, moramo napokon doći do nivoa da vidimo što u ovom gospodarstvu valja a što ne valja, ono što ne valja ne može opstati. Što duže je "na aparatima" bespotrebno i nepovratno troši resurse koji se mogu koristiti za nešto življe i prosperitetnije. Mrtvaca nema smisla držati na aparatima. Mi živućih mrtvaca imamo posvuda oko sebe – nacija zombija ćemo postati tako. Dok je nezdrav sustav i gospodarstvo, postati će takvi i ljudi, ako već i nisu. Korupcija i kriminal simptomi su nezdravog društva.