boljeg sustava od demokracije i slobodno tržišta nema. Iako: i Hitler je izabran demokratski i uživao veliku potporu i nakon stupanja na vlast. To je samo jedan primjer iz povijesti kako je općim mnijenjem lagano manipulirati….
Samo jedna mala opaska. Ovo je jedan od velikih mitova prezivjelih cak i do danas (kao i onaj da Hitler nije htio rukovati se sa Jesse Owensom zato sto je bio crnac). Cinjenica jest da je on na izborima dobio najveci postotak glasova (mislim da se radilo o nekih 45 posto), no dosao je na vlast na pseoudolegalan nacin. Ne bi sad duljio, no najveci dio njegovih ovlasti je izglasan u Reichstagu bez, rekli bismo danas kvoruma (prethodno zabranjeni komunisti i jos neke druge smicalice)…
Ali naravno da ni struka nije savrsena i nepogresiva. Ali korupcija politike je najgora stvar, gora i od relativno lose struke.
a korupcija struke?
[/quote]
Svi su podlozni korupciji, ali najvecu moc korupcije imaju oni koji imaju najvecu moc, a pogotovo moc raspolaganja tudjim novcima u svoju osobnu korist. Zato postoji tendencija da se moc takvih ljudi ogranici.
…
Samo jedna mala opaska. Ovo je jedan od velikih mitova prezivjelih cak i do danas (kao i onaj da Hitler nije htio rukovati se sa Jesse Owensom zato sto je bio crnac). Cinjenica jest da je on na izborima dobio najveci postotak glasova (mislim da se radilo o nekih 45 posto), no dosao je na vlast na pseoudolegalan nacin. Ne bi sad duljio, no najveci dio njegovih ovlasti je izglasan u Reichstagu bez, rekli bismo danas kvoruma (prethodno zabranjeni komunisti i jos neke druge smicalice)…
Ha ha, pa omiljeno pitanje mog profesora iz srednje iz povijesti je bilo: "Kako je Hitler dosao na vlast?"
Ako odgovoris: izabran je izborima, on bi rekao: "Ne, usao je na mala vrata". Ako bi odgovorio da je usao na mala vrata, onda bi pak sljedilo: "Ne, izabran je na legalnim izborima.". Imao sam 2 iz povijesti, nemoram ni spominjat.
Evo razradjuju ideju smece-banke, svidja im se:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=acUuT2UCwMEM&refer=home
Garbage Bank of America. Buy now. Citigroup & BoA inlcluded. Call now! 0800-GARBAGE-BANK
Ha ha, pa omiljeno pitanje mog profesora iz srednje iz povijesti je bilo: "Kako je Hitler dosao na vlast?"
Ako odgovoris: izabran je izborima, on bi rekao: "Ne, usao je na mala vrata". Ako bi odgovorio da je usao na mala vrata, onda bi pak sljedilo: "Ne, izabran je na legalnim izborima.". Imao sam 2 iz povijesti, nemoram ni spominjat.
Zajeban neki tip [lol]
Da si mu odgovorio onako kao sto sam ja napisao mogao bi ti staviti soli na rep.
[tongue]
Ma uopce nije bio zajeban kad gledam iz ove perspektive… Dao je 2 na kraju, sto je taman za jedan vise nego sto sam znao. Meni dosta. [thumbsup]
Ionako mi je uvijek na faksu bilo zao kad bi dobio 3 ili vise na ispitu, jer je to znacilo da sam previse ucio. [tongue]
Naravno, u CV-u ne napises "lazy", nego "goal oriented".
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aUS.VbgJf55U&refer=home
Bill Gross kupuje americke obveznice… I zadnji medo je postao bik. R&B?
Ma uopce nije bio zajeban kad gledam iz ove perspektive… Dao je 2 na kraju, sto je taman za jedan vise nego sto sam znao. Meni dosta. [thumbsup]
Ionako mi je uvijek na faksu bilo zao kad bi dobio 3 ili vise na ispitu, jer je to znacilo da sam previse ucio. [tongue]
[lol] [thumbsup]
Ekonomisti traže konsenzus svih političkih i gospodarskih subjekata
Prvi financijski Forum HPB-a, koji namjerava postati redovito mjesečno druženje novinara i predstavnika financijske industrije, bavio se utjecajem svjetske krize na hrvatsku ekonomiju.
Svi prisutni složili su se da krizna stanja nude i nove prilike, za koje bi, doduše, trebala postojati i razvojna strategija, utemeljena na konsenzusu svih gospodarskih čimbenika, koje, nažalost, još nema. Dr. Ante Babić, neovisni konzultant Milan Račić, predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega, dr. Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga te predstavnici medija pokušali su umjesto hrvatske Vlade (za koju se svi slažu da nema jasnu strategiju suočavanja s financijskom krizom) ponuditi vlastita rješenja za izlaz iz krize koja se polako ali sigurno valja i prema našoj zemlji.
– Trajanje krize odredit će uspjeh paketa mjera koje je predložio novoizabrani predsjednik SAD-a, a najoptimističniji scenariji govore da će se ta, i dalje najmoćnija, ekonomija oporaviti potkraj godine – rekao je Protega prognozirajući da bi kriza na Hrvatsku mogla utjecati tako da se BDP smanji od dva do tri posto.
Miroslav Dragičević smatra da zbog loše politike vladajućih struktura imamo BDP od otprilike 9.000 eura po stanovniku, a susjedna Slovenija 20.000 dolara, zbog čega bi nam primarni cilj trebao biti pronalaženje načina za što brže približavanje razvijenim europskim državama. – U jačanju nacionalne ekonomije moramo se osloniti na svoje prirodne resurse, a to su poljoprivreda i turizam – rekao je Dragičević. On misli da bi liberalizacija tržišta nekretnina mogla donijeti 50 do 60 milijardi dolara svježega kapitala koji bi se moglo upotrijebiti za jačanje tih dvaju sektora.Milan Račić hvalio je HNB-ovu politiku i rekao da ni u vlasti ni u menadžmentu kompanija nema hrabrosti za povlačenje nepopularnih mjera.
– U ekonomskoj krizi trebamo vodstvo, a to znači povlačiti teške i nepopularne poteze, a to se ne događa – istaknuo je Račić dodavši da neke odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava (članak 16.) sada priječe tvrtke u akvizicijama, koje su u krizi uobičajena pojava i način čišćenja gospodarstva.- Sadašnja kriza održala nam je, doduše na bolan način, kratki tečaj o tome da ekonomija funkcionira na cikličnom načelu.Država sada, slično kao i u razvijenim zemljama, mora imati važniju ulogu, ali isto se tako, čim kriza jenja, mora brzo povući i prepustiti tržištu da samo regulira svoje odnose – naglasio je Babić dodavši kako misli da proračun može imati deficit, ali ne s takvom njegovom strukturom, u kojoj se forsira potrošnja, a ne investicije.Iako jednoznačnog zaključka nije bilo, svi prisutni složili su se da nam treba jasna strategija razvoja o kojoj bi se postigao konsenzus svih političkih i gospodarskih subjekata, a koje trenutačno nema. (Amir Kulenović)