Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Spominje se struka i kako bi nju trebalo slušati. Ali to mi je malo imaginaran pojam.. Šta znači struka? Dali to znači da ako je neko doktor znanosti da je on struka? Mislim da svatko sa normalnom inteligencijom i određenom dozom truda i zalaganja može doktorirati. Dali to znači da je on kvalificiran donositi odluke? Nekad se učilo da je zemlja ravna ploča i to su bili autoriteti… Tzv “poremećaj paradgime” je okarakteriziran kao jedan od uzročnika ove ekonomske krize jer sva krema financijskog svijeta izašla iz istih škola sa istim pogledom i istim stvarima koje su uzimali zdravo za gotovo. Sada se pokazalo da su početne premise bile krive a to su lakše uočili oni koji su gledali izvana…

U LTCM su bili sve sami nobelovci pa smo vidjeli kako je završilo… Susretao sam se sa "strukom" u ekonomiji, pravu, arhitekturi, građevini, prometu… uz par vrijednih iznimaka moram priznat da nisam ostao impresioniran.

Na žalost sustav je takav da nemamo bolje mjerilo od akademskog. Ali uzimat struku zdravo za gotovo je suludo

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Pitanje tko je struku izabrao? Imas primjer u Zagrebu. Nekad je postojao arhitektonski ured koji je manje-vise nezavisno planirao gradnju i sirenje grada. Cak i u bivsem rezimu. Zato su se gradila planska naselja, gdje su ceste, parkovi, skole pratili sirenje grada (nije da su bili savrseni, ali ajde). Ti ljudi su rastjerani, i pod paskom politike postavljeni su novi. Kako je to zavrsilo, mozemo vidjet po novijoj arhitekturi. Recimo, dugo se moglo umjesto gradnje dovoljnog broja parkirnih mjesta uz gradjevinu platit neku "kaznu" gradu, pa sagradit manje mjesta. Smisao poteza je bilo punjenje gradskog proracuna za tekucu potrosnju.

Neko je dobro napisao, hrvatska arhitektura je otomansko-stajerski stil sa primjesama korejske secesije. [lol]

Ali naravno da ni struka nije savrsena i nepogresiva. Ali korupcija politike je najgora stvar, gora i od relativno lose struke.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Spominje se struka i kako bi nju trebalo slušati. Ali to mi je malo imaginaran pojam.. Šta znači struka? Dali to znači da ako je neko doktor znanosti da je on struka? Mislim da svatko sa normalnom inteligencijom i određenom dozom truda i zalaganja može doktorirati. Dali to znači da je on kvalificiran donositi odluke? Nekad se učilo da je zemlja ravna ploča i to su bili autoriteti… Tzv "poremećaj paradgime" je okarakteriziran kao jedan od uzročnika ove ekonomske krize jer sva krema financijskog svijeta izašla iz istih škola sa istim pogledom i istim stvarima koje su uzimali zdravo za gotovo. Sada se pokazalo da su početne premise bile krive a to su lakše uočili oni koji su gledali izvana…

U LTCM su bili sve sami nobelovci pa smo vidjeli kako je završilo… Susretao sam se sa "strukom" u ekonomiji, pravu, arhitekturi, građevini, prometu… uz par vrijednih iznimaka moram priznat da nisam ostao impresioniran.

Na žalost sustav je takav da nemamo bolje mjerilo od akademskog. Ali uzimat struku zdravo za gotovo je suludo

Svaka čast kolega odličan post. Jedini kriterij bi trebalo biti sposobnost i znanje, a vrlo često iza titula stoji vrlo površno znanje, i samoobljubljenost sobom i svojom titulom.

The difficulty lies not so much in developing new ideas as in escaping from old ones

Pitanje tko je struku izabrao? Imas primjer u Zagrebu. Nekad je postojao arhitektonski ured koji je manje-vise nezavisno planirao gradnju i sirenje grada. Cak i u bivsem rezimu. Zato su se gradila planska naselja, gdje su ceste, parkovi, skole pratili sirenje grada (nije da su bili savrseni, ali ajde).

To je istina za Novi Zagreb i još poneko naselje. Ali u isto to vrijeme nastali su i donja Dubrava, Trnava, dijelovi Trešnjevke, Kruge, Ferenščica, Kustošija, Donje Vrapče, Kozari Bok i Kozari Putevi itd.. koji su urbanistički najgori kvartovi u gradu..

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Pa Tresnjevka je devastirana nakon 1990., dosta od ovih koje spominjes su kvartovi gdje se gradilo bez dozvola na divlje, a i nisu se gradila naselja nego su ljudi radili obiteljske kuce. Za to nisu planeri krivi. Zadnje plansko naselje u Zagrebu btw je Malesnica.

struka sigurno nije i ne može biti savršena i bezgrešna, ali bolje da se sluša ikakva struka nego nikakva i da se radi kak se kom d…, odnosno samo ono i onako da što više ostane za mito i korupciju.

… uz par vrijednih iznimaka moram priznat da nisam ostao impresioniran.

pročitao sam ovdje u gornjim postovima puno odličnih/pravih pitanja koja nam se sama uvijek svima postavljaju kada razmišljamo o ovakvim temama, slažem se da je na njih teško odgovoriti.

Ali ja bih izdvojio ovu tvoju rečenicu kao moguće rješenje: tih par iznimaka treba skupiti na jedno mjesto, treba ih postaviti na vrh, dati im ovlasti i sredstva, i to je moguća jezgre bilo koje stručne organizacije/instituta/agencije ovisno o kojem području se radi.

Kada su na vrhu ljudi koji nas impresioniraju svojom "stručnom sposobnošću" jednako kao svojim etičkim integritetom, takvi ljudi mogu biti jamac da će ono na čemu oni zajednički rade "ispasti nešto", dobro koliko to može biti… Ako ti vrhunski ljudi i upravljaju, dakle i ljudskim resursima, stručni i etični ljudi kojima vjerujemo biraju za svoje suradnike/nasljednike one koje oni smatraju stručnim i etičnim i sami im vjeruju… i tako u krug, uz autonomiju koju im damo i sredstva za rad koja im damo – to je put kako možemo imati kvalitetna stručna tijela.

Snaga je uvijek u ljudima! Ako nemamo ljude koji mogu napraviti nešto dobro, onda nemamo ništa. Ljudi i organizacija/sustav koji oni čine/izgrađuju su jedina prava snaga.

Netko pita tko postavlja struku? Ključno je to pitanje zar ne, to je razlog zašto je važno da je i u politici, barem u određenom periodu na vrhu se nađe garnitura najviših etičkih standarda, jer kako je začetak svega kod nas politika, politika je ta koja postavlja ove "prve stručnjake" koji će dalje među sobom sami uređivati strukturu stručne organizacije i kriterije unaprjeđivanja ljudskih resursa i biranja rukovodstva.

Svaku politički neovisnu stručnu organizaciju kod nas ipak na početku utemelji politika/političari. Zato je važno da imamo dobre političare. Barem na neko vrijeme dok nam sustav na stane na svoje noge, jer kasnije, sa dobrim sustavom moguće je preživjeti i epizode lošijih političara ukoliko nisu baš toliko loši da unište cijelu sustav.

Da nam je sustav dobar, i npr. korupcija ne bi mogla biti problem, naime kada se netko korumpirana negdje pojavi… brzo bi bio "raskrinkan", procesuiran… i sve ok.

Dok imamo kvalitetnih ljudi možemo se nadati da će se jednog dana naći na pravim mjestima, dok imamo poštenih ljudi možemo se nadati da će se jednom oni naći i u politici, pa ako jednom na kraju uspostavimo vladavinu prava i demokracije ono za ozbiljno napokon :D, tada imamo budućnost.

u mojim susretima sa "strukom" (nije ekonomska), a bilo je tu svašta pa i jedan Nobelovac, hrpa profesora, docenata, i par stotina doktoranata mogu odgovorno reći da je presjek inteligencije te ekipe manje više isti kao presjek bilo koje društvene skupine..
Velika većina (osim stvarno briljantne manjine) su drugorazredni karijeristi i politikanti, i takvi se uglavnom i probiju… onda sebe uglavnom vide kao male Bogove i međusobno se tapšu po ramenima i dodjeljuju si novce iz raznoraznih fondova te se organiziraju radi očuvanja pozicija do penzije..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Heh, mene je uvijek fasciniralo kako politicari znaju dobro odabrat ime:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aZi57Zw_HtN8&refer=home

"Paulson Says ‘Lot’ of Work Done on ‘Aggregator’ Bank Idea
Email | Print | A A A

By Brendan Murray

Jan. 16 (Bloomberg) — Treasury Secretary Henry Paulson said federal regulators have explored the idea of creating an “aggregator” bank to help take bad assets off the balance sheets of U.S. financial companies.
Last Updated: January 16, 2009 11:08 EST"

"aggregator bank"… Ja bi to prije nazvao "garbage bank". Funkcija te banke bi bila da pokupuje sve smece iz bilanci ostalih banaka. Zasto ju onda ne nazvat tako? Jel misle oni napravit IPO te banke? Genijalna ideja, IPO pa uvaljas mirovinskim fondovima.

Ali naravno da ni struka nije savrsena i nepogresiva. Ali korupcija politike je najgora stvar, gora i od relativno lose struke.

a korupcija struke?

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Heh, mene je uvijek fasciniralo kako politicari znaju dobro odabrat ime:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aZi57Zw_HtN8&refer=home

"Paulson Says ‘Lot’ of Work Done on ‘Aggregator’ Bank Idea
Email | Print | A A A

By Brendan Murray

Jan. 16 (Bloomberg) — Treasury Secretary Henry Paulson said federal regulators have explored the idea of creating an “aggregator” bank to help take bad assets off the balance sheets of U.S. financial companies.
Last Updated: January 16, 2009 11:08 EST"

"aggregator bank"… Ja bi to prije nazvao "garbage bank". Funkcija te banke bi bila da pokupuje sve smece iz bilanci ostalih banaka. Zasto ju onda ne nazvat tako? Jel misle oni napravit IPO te banke? Genijalna ideja, IPO pa uvaljas mirovinskim fondovima.

da nisu oni s nekog našeg faksa izašli? [lol]

Paulson se zvao Hrvoje Paulinović
a Bernanke Benko Bernić ili neš takvo.. emigrirali nakon hrv. proljeća i pokazali briljantnost hrv. inteligencije svijetu..

Za postove kolege Lynxa treba ona oznaka dokle si došao u knjizi. [huh]

No respect

New Report

Close