Kod nas je problem u sljedecem: cim ti prodas svoje poljoprivredno zemljiste za sicu, gle cuda, uslijedi prenamjena u prostornim planovima i postane gradjevinsko. [lol]
Zato kod nas ljudi ne zele prodavat poljoprivredno zemljiste po cijenama poljoprivrednog zemljista, jer se gro ljudi tako opeklo. Da se planovi ne mjenjaju i da ljudi vjeruju drzavi, onda bi prodali. Sa velikom sigurnoscu mozes znati da kad drzava ispravlja neke "nepravilnosti" novim zakonima, uglavnom ih je ona i izazvala svojim ponasanjem. [thumbsup]
Primjer, skladiste plina… Da drzava nije kontrolirala cijene plina, onda bi ga vjerovatno netko vec sagradio i mi se sad nemi patili sa Rusima. Ljepo mozes zaradit na razlici cijene izmedju ljeta i zime.
…
Sorry, ali fulao si fudbal. Nitko ne prica o oduzimanju privatnog vlasnistva, vec o prodaji. A cijena treba biti trzisna, naravno ali i razumna. Ukoliko netko misli ucjenjivati….
Dodatni uteg jest da su zemljisne knjige zadnji put uredno vodjene u Austro- Ugarskoj, pa imamo tu veliki nered.
Nisam fulao… Ti to zoves prodaja, ja zovem otimacina. Ako covjek ne zeli prodat, ne zeli prodat. Ukoliko nije stvarno neki opci interes u pitanju (kao kod ceste ili sl.), onda forget about it. A i tocno znam kako ce "fair" procjenjivat cijenu. [lol]
A sada ajmo ozbiljno: problem je balkanske pohlepe i neucinkovitosti pravne drzave. Zasto vlasnik, umjesto da trazi 400 ojra za m2 (a tamo ne pase ni ovce) ne dogovori "Iznajmljivanje" zemlje na recimo 99 godina po nekoj smijesnoj cifri (recimo 40 eura) a vlasnik se obaveze placati mu postotak ili fiksnu rentu (kao dodatak):
zbog:
1) pohlepe balkanskog covjeka
2) zbog nefunkcioniranja drzave koja ne bi mogla sprijeciti muljanja od strane vlasnika, nastelavanja dobiti (gubitka???) i neplacanje obveznika iznajmitelju….
da,da naši ljudi su pokvareni, vječiti argument.. no 99% ekipe bi bilo presretno da im netko plati zemljište i 30ak eura po kvadratu..
Grad zagreb već godinama ne može spojiti staru i novu branimirovu zbog nekih bijednih 50ak metara. Radi se o jednoj od najbitnijih prometnica u gradu i stotine tisuća ljudi gubi vrijeme svakodnevno zbog jednog vlasnika straćare koji je dobio na važnosti pa ucjenjuje.
Problem je što grad nema moć izvlaštenja kao što ima država (iako sam čuo da se to mijenja) ali je i problem u nesposobnosti grada koji je svu moć dao tom vlasniku. Kao kad su napravili prugu do dupca i onda krenulu u pregovaranje za zemlju gdje će biti okretište, umjesto da su prvo osigurali zemlju pa onda išli gradit….
Naravno, u onom postu kojeg si odlucio preskociti i komentirati sam naveo i taj problem. No nekad stvari nisu tako jednostrane. Ajmo mi malo konkretizirati:
– imas zemlju (kamen) koji ti ne treba niti za pogledati s vremena na vrijeme.
– cijena je 10 eura m2.
Koja bi bila cifra ponude koju ne bi mogao odbiti?
Ja se dobro sjecam kako su ljudi za neke kucerke u lici trazili preko milijun eura zbog autoceste. Opravdano sumnjam da i u slucaju golf terena ima takvih "Poduzetnika" [tongue]. Daleko od toga da su namjere kupaca casne….
Ma dobro, ima nesto i pohlepe, ja znam za jedan slucaj. Na Vrbanima III, tamo gdje se sad gradi neki centar i stanovi, mozete primjetit uz samu Horvacansku, jednu stracaru ogradjenu ogradom. Heh, taj nije htio prodat za dobru lovu, pa je investitor promjenio plan i malo smanjio gradjevinu. Sad mu je ostala bezvrijedna stracara, 0 EUR to vrijedi po mojoj procjeni. [thumbsup]
Frendica je uvaljala svoju stracaru za super cijenu istome. Bio je siroke ruke investitor.
Vrlo je malo takvih koji neće prodat..
Ma dobro, ima nesto i pohlepe, ja znam za jedan slucaj. Na Vrbanima III, tamo gdje se sad gradi neki centar i stanovi, mozete primjetit uz samu Horvacansku, jednu stracaru ogradjenu ogradom. Heh, taj nije htio prodat za dobru lovu, pa je investitor promjenio plan i malo smanjio gradjevinu. Sad mu je ostala bezvrijedna stracara, 0 EUR to vrijedi po mojoj procjeni. [thumbsup]
Frendica je uvaljala svoju stracaru za super cijenu istome. Bio je siroke ruke investitor.
Uglavnom, trebalo bi zastiti investitore od takvih pohlepnika (znam tocno koja je ta kuca, btw – ono se prestalo gradit, investitori odustali zbog krize), ali bi i vlasnike trebalo zastititi od onih vratolomija koje si spominjao, a bogme ih imaaaa….
cica mica, gotova je Grimmova prica [lol]
Razlika je suptilna sakai… Jedno je kad uzmes privatno vlasnistvo radi opceg dobra i pretvoris ga u drzavno (mada i to nije pozeljno radit, ali nekad se mora, uz fair nadoknadu naravno). A drugo je kad uzmes privatno vlasnistvo i pretvoris ga u – opet necije privatno. Zbog upitnog opceg interesa. Ovo sa golfom je gore od nacionalizacije.
Sad, sto ce se desit… Netko ce sagradit neko mini igraliste, otet zemlju ljudima i sagradit apartmane ziher. Kao pratece objekte, of kors.
NNK
Privatno vlasništvo treba poštivati.
Ako se otkupljuje treba ga otkupiti po cijeni kuju prodavač traži ili ako je preskupo odustati od kupnje.
[deimos]
S druge strane, grad Zagreb je platio veliku lovu covjeku koji je bespravno sagradio kucu na trasi zeljeznicke pruge (za koju se znalo godinama, covjek je gradio bez dozvola). Ako ja to razumijem…
Kompa nisi ti tu da RAZUMIJES,nego da placas porez a odabrani da se bogate,kraj price
Privatno vlasništvo treba poštivati.
Ako se otkupljuje treba ga otkupiti po cijeni kuju prodavač traži ili ako je preskupo odustati od kupnje.
Tak su ti i neoliberalisti zagovarali apsolutnu slobodu trzista, pa nam je dosla neka mala krizica. I sad svi vicete Hanfaaaa, Samodooolll..
Ja sam definitivno za postivanje privatnog vlasnistva, to pise i u Ustavu, ma sve sam ranije napisal, da se ne ponavljam….
pa kriza je uzrokovana tuđim (društvenim) parama.. i da imamo slobodu tržišta i zakone o zaštiti vlasništva Samodol bi sjedio zajedno sa pola OIF managera u Lepoglavi..
no nisam se zato ulogiro..
evo kako prebroditi krizu, uz pomoć američke vlade