Ukoliko se netko odluci namjerno srusit kunu, najbolje mu je to napravit preko noci intervencijom na deviznom trzistu (otkupom deviza). Ujutro se probudis, a CB poklopila sav ask do neke cijene. Alternativa je da pustis stvar trzistu i prestanes intervenirat na deviznom trzistu.
Ali to je skakljivo pitanje, nebi ja sad razmisljao o tome… Brijem da tu ima hrpa stvari koja nije ocigledna, pogotovo ne meni. Meni ostaje samo da se molim da onaj tko mora mislit o tome zna sto radi.
Ukoliko se netko odluci namjerno srusit kunu, najbolje mu je to napravit preko noci intervencijom na deviznom trzistu (otkupom deviza). Ujutro se probudis, a CB poklopila sav ask do neke cijene. Alternativa je da pustis stvar trzistu i prestanes intervenirat na deviznom trzistu.
Ali to je skakljivo pitanje, nebi ja sad razmisljao o tome… Brijem da tu ima hrpa stvari koja nije ocigledna, pogotovo ne meni. Meni ostaje samo da se molim da onaj tko mora mislit o tome zna sto radi.
Tržište novca Zagreb treba pretvoriti u tržište gdje bi se trgovalo i valutom, futuresima, opcijama.
Također na takvom tržištu bi se trebali svi uključiti, poduzeća, pojedinci…
Zašto bi ja držo na štednji eure ako nekom trebaju, ja mu to prodam npr po 8 kuna. Ja sretan i zadovoljan, a i kupac.
To bi bilo to pa neka HNB intervenira kad misli da treba.
Ti samo mislis da drzis na stednji EUR-e. To je vec banka posudila nekom za novi mercedes, a tvoji EUR-i su vec u Hansa… [lol]
Neznam zakaj svi briju da njihova stednja postoji negdje… Da je taj novac zakopan negdje u trezoru banke i ne radi nista. Otislo, vecina, osim raznih rezervi koje je banka duzna drzat.
Neznam zakaj svi briju da njihova stednja postoji negdje… Da je taj novac zakopan negdje u trezoru banke i ne radi nista. Otislo, vecina, osim raznih rezervi koje je banka duzna drzat.
A devizne rezerve otišle sa 50% na 75%.
[/quote]
Ne, devizni dio obvezne pričuve koji se računa u kunama je povećan sa 50% na 75%
Interesirame Vaš stav na ovo ispod…
Tržište novca Zagreb treba pretvoriti u tržište gdje bi se trgovalo i valutom, futuresima, opcijama.
Zašto bi ja držo na štednji eure ako nekom trebaju, ja mu to prodam npr po 8 kuna. Ja sretan i zadovoljan, a i kupac.
Pa i ja bi volio da mogu nekom prodat EUR po 8 kn sada… Prodam, kupim po 7,4 od banke pa opet njemu po 8 kn i tako dok ide. [thumbsup]
[/quote]
Ne, devizni dio obvezne pričuve koji se računa u kunama je povećan sa 50% na 75%
[/quote]
Tako je, nije isto. Zapravo je potpuno suprotno jer će se zaglaviti kune a otpustiti devize.
Kako je biti novinar danas?
Pa i ja bi volio da mogu nekom prodat EUR po 8 kn sada… Prodam, kupim po 7,4 od banke pa opet njemu po 8 kn i tako dok ide. [thumbsup]
Tako je to je bit svega. A kupac neka to ugradi u cijenu.
Nije uredu da npr trgovački lanci ne mogu do deviza pa im police sve praznije!
Slabo uvoze u zadnje vrijeme.
Interesirame Vaš stav na ovo ispod…
[/quote]
Na tržištu novca trguje se isključivo instumentima novčanog tržišta a to su kratkoročni dužnički i ostali vrijednosni papiri, zatiim dugoročni dužnički vrijed.papiri u poslijednjoj godini dospijeća te
ostali instrumenti novčanog tržišta, trguje se i novcem odnosno kunama i devizama (ne treba ga brkati sa Forex tržištem). Ono je dio financijskog tržišta.
Derivativima (Futuresima i opcijama) trguje se na terminskim tržištima a ne na tržištima novca.
Sudionici tržišta novca u RH su najčešće banke i ostale financijske institucije (stambene štedionice, osiguravajuća društva, društva za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovimai sl.), Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija.
Poradi ogromnih transakcija na tržištu novca, mali investitori tamo ne bi ni imali što tražiti.
Ukoliko netko ima želju trgovati na tržištu novca, tu su Cash fondovi.