SLK
-koji su to nekonkurenti izvoznici?
DLKV,ATPL,ATGR i mnogi drugi znani i neznani?
-kažeš krediti u valutnoj klauzuli a plaća u kunama koja nije vezana za EUR (a ja ti kažem da mnogima jest), a tko je onda dozvolio kredite u valutnoj klauzuli kad već raspravljamo što je bilo prije kokoš ili jaje?
naravno sad je prekasno ( nakon 15 godina loše strategije i politike) da se išta mijenja i nema druge nego braniti tečaj svim sredstvima, na izvoznicima je da se pobrinu sami za sebe jer im ni fiskalna politika pretjerano ne ide na ruku
tebi se nekaj pomotalo….kad izvoziš cjene proizvoda su ti pogođene u eurima ili nekoj drugoj
stranoj valuti ovisno gdje izvoziš….aj malo promućkaj
?
Pa naravno, ali ne možeš izvoziti po tečaju od 10 kuna a uvoziti po tečaju od 6 kuna. Govorim da bi bilo više štete nego koristi i to dvostruko. Ne razumijem što si htio reći… [huh]
[/quote]
ne, nego ne možeš prodati proizvod za 10 kuna ako isti takav proizvod stranog proizvođača košta 7 kn
Zapravo, na lomaču sa Rohatinskim. Stavimo Šukera, on će obećati BDP od 8% i narod će i dalje nastaviti raskalašeno trošiti i nema recesije i krize. [smiley]
Ja se u potpunosti slažem s SLK i predlažem nekakvu peticiju da se Roha smijeni. Šuker nikad ne bi dobio neku ovako sumnjivu nagradu.
[/quote]
ma to , rukometnih dvorana i besplatnih ulaznica svima, a za kruh i plin biti ce njima ,ali ne svima
Zašto bi cijela nacija 20-30 godina trpjela teret kredita s valutnom klauzulum.
Sve se u gospodarstvu vrti oko tečaja i ako on nije tržišna kategorija onda u državi je malo toga na tržišnim principima.
ma Rohatinski će karijeru okončati kao CEO u nekoj jakoj stranoj banci i bit će gost predavač na Harvardu i MIT-u, pa nije lud da ostane tu gdje je
Zašto bi cijela nacija 20-30 godina trpjela teret kredita s valutnom klauzulum.
Sve se u gospodarstvu vrti oko tečaja i ako on nije tržišna kategorija onda u državi je malo toga na tržišnim principima.
[/quote]
ma kod nas je to malo drugačije, mi smo ti "specifično" tržište. to kako bi trebalo biti i kako jest dva su odvojena pojma
tebi se nekaj pomotalo….kad izvoziš cjene proizvoda su ti pogođene u eurima ili nekoj drugoj
stranoj valuti ovisno gdje izvoziš….aj malo promućkaj
?
Pa naravno, ali ne možeš izvoziti po tečaju od 10 kuna a uvoziti po tečaju od 6 kuna. Govorim da bi bilo više štete nego koristi i to dvostruko. Ne razumijem što si htio reći… [huh]
[/quote]
Kaj hoću reć, kompletan izvoz je izgubio 5% na prihodovnoj strani samo zbog jačanja kune…..
ti doma plačaš sve u kunama a za proizvod koji prodaješ samo na tečaju izgubiš u cijeni
5%….plaće u eurima su porasle naravno zbog jačanja kune a di je pokriće, auti su nam jeftiniji
samo zbog jake kune ……još da napomenem 5% u cjeni prizvoda je strašno puno u poslovanju
naročito u sektoru proizvodnje koja jedina može pokrenut i donijet čisti zdravi kapita,pa ako je
iz izvoza troduplo vrijedi…
SLK
-kažeš krediti u valutnoj klauzuli a plaća u kunama koja nije vezana za EUR (a ja ti kažem da mnogima jest), a tko je onda dozvolio kredite u valutnoj klauzuli kad već raspravljamo što je bilo prije kokoš ili jaje?
naravno sad je prekasno ( nakon 15 godina loše strategije i politike) da se išta mijenja i nema druge nego braniti tečaj svim sredstvima, na izvoznicima je da se pobrinu sami za sebe jer im ni fiskalna politika pretjerano ne ide na ruku
A kredite u valutnoj klauzuli je IMHO mogao zabranit jedino zakonodavac, tj. sabor. Ugovor o kreditu je stvar kreditora i duznika, i ukoliko je u skladu sa zakonom, mozes mu stavit soli na rep…
Upravo sam to i rekao. Da nije vrijeme za radikalije.
Što se tiče izvoza navedenog trojca i ostalih, dalo bi se naširoko diskutirati o svakom od njih ponaosob. Od njih samo DLKV poznajem koliko-toliko, ATPL i ATGR su mi nepoznanice. Znam samo apsolutne brojke deficita uvoza i izvoza, te koji su nam glavni izvozni aduti i glavne kritične točke uvoza.
Nas dva smo oko toga već razgovarali jednog petka u DT i ja ostajem pri svome, da smatram kako u ovom trenutku nije vrijeme za slabljenje tečaja kune. A imam samo jedan kredit, i to u kunama, fiksno, tako da mogu objektivno reći, nemam interesa u štopanju kune, niti mi je posao vezan za izvoz i tečaj.
SLK
A kredite u valutnoj klauzuli je IMHO mogao zabranit jedino zakonodavac, tj. sabor. Ugovor o kreditu je stvar kreditora i duznika, i ukoliko je u skladu sa zakonom, mozes mu stavit soli na rep…
[/quote]
daj Deimos nemoj sad i ti parafrazirati…
pa ovi u saboru samo izglašavaju zakone a nacrte zakona pogotovo onih specifičnih rade razna povjerenstva..
pa poznato je kakvi sve zakoni prolaze u saboru, dižu ruke na svaki zakon samo da što prije
odu na gablec…
da je napravljen prijedlog zakona i da se obrazložilo da je taj zakon u skladu sa gospodarskom strategijom, izglasali bi ga oni..bez brige
ima izvoznika u RH, i to među velikim, srednjim i malim poduzetnicima
off
Atpl prodajem u utorak…po dogovoru s gubernatorom…
Po dogovoru sa lisergičnom dietilamidnom kiselinom, rekao bih prije. Samo ne znam jer ona razgovara s tobom ili ti sa njom. [kiss]