Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da se ova tema polako moze zatvoriti jer nasa Vlada je pronasla izlaz iz krize:

ništa nije propalo (a neki/mnogi će tek propasti, zasluženo!), što se tiče Vlade, kao i općenito prema svemu "negativnome": treba joj se oduprijeti!

– poskupljenje plina (koje ce nagnati sve proizvodjace da povise cijene, od opekara do pekara jelte – sjetite se poskupljenja nafte [smiley])

nastojati što manje kupovati te proizvode koji poskupljuju, može se manje graditi, drugačije graditi… mijenjati vrstu /sastav prehrane… pa čak možda neke proizvode i uvoziti ako su vani jeftiniji, premda sam protiv uzvoza i uvijek za onu Kupjmo hrvatsko!

– poskupljenje cigareta (popusili ste svoje!)

kupovati u Bosni, usput tamo kupimo i sve ostalo za kućanstvo ako je jeftinije… samo treba TDR povisiti cijene u BIH da proizvođačka cijena bude jednaka onoj (sadašnjoj) u RH pa da tamo ne gubi nego zarađuje sada i bolje nego u RH.

– dodatni porezi na placu (to se doduse zove participacija na zdravstvo, a ne porez [tongue]). Cijena, prava sitnica od 600 do 1560 kn godisnje. Naravno, nemojte biti bezobrazni pa ocekivati bolju ljecnicku uslugu. Pazite da se ne razbolite da ne biste placali jos po 15 kn posjet doktoru (zapravo svaka akcija doktora ce vas kostati po 15 kn).

na ustavnom sudu srušiti obvezu plaćanja "obveznog zdravstvenog osiguranja" pa se onda "ispisati" iz njega kao neobaveznog kada postane i osigurati se privatno, povoljnije.

e sad, slijede vrhunski patenti hrvatske vlade i ostalih:

– poskupljuju osiguravatelji (jer kao moraju placati premije za zdravstveno osiguranje)

osiguravetelja kupiti, osnovati novog, kako god – ali CO kao državni ne može više biti "glavni" na ovom tržištu, neko (možda novo) privatno (hrvatsko) osiguravajuće društvo treba zavladati ovim tržištem.

– poskupit ce tehnicka roba – televizori i kompjuteri.

manje kupovati, ako nije hrvatsko 😀

Ma moze se tu jos dodati i zvucno pojeftinjenje parkinga u Zg, za zamislite 1 kunu! To su one Banditiceve najave o pojeftinjenju komunalija u Zg.

manje kupovati vozila, manje voziti, manje parkirati… ako želim zdrav život, "jeftino" privatno zdravstveno osiguranje u našoj privatnoj osiguravajućoj kući tada ćemo živjeti zdravo (prevencija je pola zdravlja, pješanje, biciklizam… ), štedjeti svoj i novac i zdravlje a zarađivati na skupim premijama osiguranja ostalih sugrađana koji se neodgovorno ponašaju prema svojem zdravlju.

Uglavnom, treba nas skupno sve spaliti i zatrti.

ne nas sve skupa nego ovim (smanjenje potrošnje/BDP-a/recesija/depresija…) satrti one koji su zaslužili (vladajuće strukture: političke, gospodarske među ovim prezaduženim trgovcima/"švercerima"/uvoznicima, neodgovorne građene koji živi iznad svojih mogućnosti…) i time kasnijim oporavkom gospodarstva uzdignuti nove i bolje snage! One koji će od ove države napokon učiniti kvalitetnu i modernu kapitalističku državu sa funkcionalnim pravnim sustavom. Ako ništa drugo onda barem od "dijela države", ostalo nek ide k vragu gdje je i zaslužilo, ako sami ne znaju odlučiti na izborima/životu/radu.

Na listi najgorih predviđanja slijedi procjena Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama s kraja prošle godine kako će "prodaje rabljenih kuća u 2008. godinu pokazivati tendenciju rasta". Međutim, godinu dana kasnije ista grupacija je priopćilča da su prodaje u studenome niže 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno da je ovo najgora recesija u stanogradnji od Velike depresije 1930-ih.

šta ono naši nekretinaši pričaju za 2009? [smiley]

Nevjerojatna nesposobnost, ne samo kod njih, nego općenito kod analitičara u raznim gospodarskim granama i ne samo u HR.

Pokazuju izrazitu sklonost da su najoptimističniji na samom vrhu a najpesimističniji na samom dnu ciklusa. Rijetko kada će u svojim procjenama očekivati promjenu smjera.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/svijet/objavljena-lista-najvecih-‘bisera’-ekonomskih-predvidanja-za-2008.,33661.html

Objavljena lista najvećih ‘bisera’ ekonomskih predviđanja za 2008.

If something is too good to be true...it probably is.

http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/svijet/objavljena-lista-najvecih-‘bisera’-ekonomskih-predvidanja-za-2008.,33661.html

Objavljena lista najvećih ‘bisera’ ekonomskih predviđanja za 2008.

Bah….preko polovice tih predviđanja bila su naručena i/ili dirigirana mišljenja

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Nevjerojatna nesposobnost, ne samo kod njih, nego općenito kod analitičara u raznim gospodarskim granama i ne samo u HR.

Pokazuju izrazitu sklonost da su najoptimističniji na samom vrhu a najpesimističniji na samom dnu ciklusa. Rijetko kada će u svojim procjenama očekivati promjenu smjera.

Pa normalno. Zato i jesu analitičari. Inače bi imali vile na Azurnoj obali i tu i tamo napravili koju transakciju između svakodnevnih užitaka. To ne kažem ja. To kaže Kostolany. A ja kažem da ima pokoji pametni ali zloćesti.

I'LL BE BACK

Ovi iz Fortisa su biseri, nešto slično ko naš Nodilo…
Njihovi analitičari su zaključili da će rasti dolar i onda su se raspisali o tom; istovremeno su i uložili nešto na tu kartu. Rezultati su katastrofalni, u par mjeseci popušili 290 milijuna eura.
I koliko su još popušili oni koji su slijedili njihove naputke?

Mislim da se ova tema polako moze zatvoriti jer nasa Vlada je pronasla izlaz iz krize:

MMFov proljetni paket zajmova, navodno s njime dobiješ i šalicu za kavu…

Uglavnom, treba nas skupno sve spaliti i zatrti.

[lol] [lol] A ko će platiti benzin?

When speculation has done its worst, two and two still make four.

The Dollar’s Bull Market …

The monetary powers-that-be may just find a way to temporarily overcome the natural healing process and instead artificially provoke a recovery. Yet despite the money being thrown at the world’s financial problems, a recovery is still not in sight.

Massive profit opportunities will abound as the euro craters and the dollar soars!
This is the signal we’ve been waiting for — a sure sign that the euro is only days away from self-destructing … and that the next, massive surge in the U.S. dollar could begin with the New Year … We can’t wait much longer — We MUST issue my next recos soon after the New Y.

However, there’s a tight correlation between currencies and stocks: As risk ebbs and flows, the buying of U.S. dollars ebbs and flows … in an opposite direction. I explained this in detail in my November 22, 2008 Money and Markets column.

A flight to safety combined with b]deflation[/b] , should lead to a long-term bull market for the dollar. [Of course, facing several financial bailouts plus the potential for more, many analysts are adamant we’re destined for a renewed nasty era of inflation. I don’t see this happening very soon.

Instead, I expect a longer-lasting period of falling demand and falling prices.

And the flight to safety combined with a deflationary environment should lead to a long-term bull market for the U.S. dollar.
Hidden Treasure #3—
A Lower Euro

The damage to the U.S. consumer is the biggest factor that’s going to spread economic pain across the globe. Export-centric markets, and large trade surplus nations, will undergo sharp growth adjustments over the coming quarters (See my November 29, 2008, Money and Markets column for a full explanation of Europe’s problems).

As a result, here’s what we can expect for the majority of 2009:

Stocks will hit lower lows

Emerging nations will weaken dramatically, and …

Risk-aversion will win the battle over risk-taking.

Investors stand to make a killing off the rising dollar and the falling euro in 2009.
Beyond that, the U.S. economy may show signs of a recovery. Whereas competing, developed nations will continue to wallow after longer monetary and fiscal response time.

This growth differential could very easily shift in favor of the U.S. dollar and spell bad news for the euro. Both should present tremendous opportunities for investors in 2009 and beyond.

I hope you had a merry Christmas. And I hope you have a wonderful New Year’s celebration. Thanks for reading Money and Markets.

Best wishes,

Pa normalno. Zato i jesu analitičari. Inače bi imali vile na Azurnoj obali i tu i tamo napravili koju transakciju između svakodnevnih užitaka. To ne kažem ja. To kaže Kostolany. A ja kažem da ima pokoji pametni ali zloćesti.
[/quote]
Nije li i sam Kostolany s jedne strane analitičar? Svi smo mi analitičari, neki profesionalno, neki amaterski, neki uspješno, neki neuspješno… [proud]

Svi smo mi analitičari, neki profesionalno, neki amaterski, neki uspješno, neki neuspješno… [proud]

Svi smo mi Mirko Norac [cool]

I'LL BE BACK

svi smo mi norci

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

mi smo svi nje-
gov na-
rod

naslovnica Feral Tribunea, tekst preko slike Dr.F.T., sredina 90-ih godina

No respect

New Report

Close