Danas na OTV-u emisija "dvogled", ili možda "dvoboj".. .svejdeno… neki tip, Gabelica, priča kako je htio prodat kladionicu Derby Todoriću, ali nije pregovarao s Ivicom nego sa Damirom Todorićem… nisam od početka gledao, ali koliko sam shvatio, Gabelica je upravljanje kladionicom prenio na Todorića prije nego što je obavljena prodaja. Znači lovu još nije dobio i sve je išlo na riječ. I sad, ovi preuzeli vođenje firme i vukli neke glupe poteze, ograničili max uplate i slično i kladionica se u 3 mjeseca raspala…. Toda odustao od kupnje i ostavio im kladionicu u rasulu + još se uključila i porezna (nisam shvatio koja je tu priča) i blokirala im račun….. ok ovo baš i nema veze s makroekonomijom al mi je zanimljiva priča
u istoj toj emisiji su onda dalje razglabali dali je ok da je agrokor tako jak igrač a daje plaće koje su ispod državnog prosjeka [lol] i onda su se svi složili da to baš i nije ok [huh] [lol]
To se zove kontrolisani lopovluk!!!
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aFgHlh.Dn4Lc
Japan Should Scrap U.S. Debt; Dollar May Plummet, Mikuni Says
u istoj toj emisiji su onda dalje razglabali dali je ok da je agrokor tako jak igrač a daje plaće koje su ispod državnog prosjeka [lol] i onda su se svi složili da to baš i nije ok [huh] [lol]
Dokle bude onih koji su primorani raditi za 3.000 kuna, dotle će Toda zarađivati.
Nije utjeha, ali ni Kerum a niti drugi u trgovini nisu ništa bolji.
Ruku na srce, u trgovini može raditi svatko, ne treba ti neka naobrazba, bitno da si što mlađi da smjene mogu biti što duže. Sa ugostiteljstvom je obrnuta priča, nema dovoljno konobara, ali plaće opet ne rastu?!?
To su "minimal wages“ zanimanje, jer to može i raditi svatko.
Da je drugačije, ne bi bilo pošteno prema onima koji su grijali klupe 4, 6 i više godina, stekli zvanje i iskustvo.
Samo, sveukupno su plaće kod nas preniske ili obrnuto, sve je kod nas preskupo.
A što reći, tržište rada je takvo.
http://online.wsj.com/article/SB123007755316531663.html
“Get Ready for a Lost Decade"
Nitko nikoga ne tjera da radi. To je dobrovoljna transakcija u kojoj jedna strana daje mjesec dana svog rada a druga strana 3,000 kuna. Ako se ja i ti dogovorimo da ću ja tebi okrečit stan za 300 kuna šta se tu ima mješat država, otv ili sever dali je to ok cijena.
Nitko nikoga ne tjera da radi. To je dobrovoljna transakcija u kojoj jedna strana daje mjesec dana svog rada a druga strana 3,000 kuna. Ako se ja i ti dogovorimo da ću ja tebi okrečit stan za 300 kuna šta se tu ima mješat država, otv ili sever dali je to ok cijena.
Ne znam jel baš tako…to bi moglo stvarat probleme zbog utaje poreza…ako ja tebi npr iznajmim poslovni prostor u cetru od 100 kvadrata a cijenu u ugovoru navedemo 500 eura(stvarna cijena naravno puno viša) država će ugovor izmedju tebe i mene proglasiti nevažecim, te tražiti procjenu vrijednosti najma
Ok, takvi slučajevi su najčešći kod prodaje nekretnina (iako i tamo više iznimka nego pravilo), i tada država može odrezati veći porez ako je cijena drastično niža (čista krađa IMHO – nesposobni su skupiti dokaze pa onda temeljem svoje procjene dižu sebi prihod) ali ne može nikako natjerati nas da mijenjamo cijenu. A ako su takve cijene krečenja i inače i nema monopola onda je stvar čista i država se ne mješa.
Ali to je sad tehnikalija, a moj post je bio usmjeren u drugom, suštinskom smjeru.
Mislim da se ova tema polako moze zatvoriti jer nasa Vlada je pronasla izlaz iz krize:
– poskupljenje plina (koje ce nagnati sve proizvodjace da povise cijene, od opekara do pekara jelte – sjetite se poskupljenja nafte [smiley])
– poskupljenje cigareta (popusili ste svoje!)
– dodatni porezi na placu (to se doduse zove participacija na zdravstvo, a ne porez [tongue]). Cijena, prava sitnica od 600 do 1560 kn godisnje. Naravno, nemojte biti bezobrazni pa ocekivati bolju ljecnicku uslugu. Pazite da se ne razbolite da ne biste placali jos po 15 kn posjet doktoru (zapravo svaka akcija doktora ce vas kostati po 15 kn).
e sad, slijede vrhunski patenti hrvatske vlade i ostalih:
– poskupljuju osiguravatelji (jer kao moraju placati premije za zdravstveno osiguranje)
– poskupit ce tehnicka roba – televizori i kompjuteri.
Ovo posljednje je uistinu logicno i treba se diviti umjesnosti nase Vlade da novim nametima rjesava svoju nesposobnost koja je i prouzrocila sve ovo.
Ma moze se tu jos dodati i zvucno pojeftinjenje parkinga u Zg, za zamislite 1 kunu! To su one Banditiceve najave o pojeftinjenju komunalija u Zg.
Uglavnom, treba nas skupno sve spaliti i zatrti.
Eventualna pojeftinjenja u zg idu do lokalnih izbora, nakon toga ide novi harac. Treba vratit dugove za mudre investicije, npr. POS na svinjogojskoj farmi koji zjapi prazan… [undecid]
Par puta tjedno prođem pored POS-a na farmi – ona prva zgrada kao da je ispala iz onih najgorih komunističkih blokova Novosibirska ili Donjecka. A to je ujedno i jedina zgrada koja gleda prema ulici LJ.Posavskog i stvara sliku o cijelom naselju. Iza nje je naselje ok, sa manjim zgradama i zelenilom ali da bi se to vidjelo treba prebrodit ono čudovište na početku….
to je ok..zvučno vizualna barijera.. [smiley]
Na listi najgorih predviđanja slijedi procjena Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama s kraja prošle godine kako će "prodaje rabljenih kuća u 2008. godinu pokazivati tendenciju rasta". Međutim, godinu dana kasnije ista grupacija je priopćilča da su prodaje u studenome niže 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno da je ovo najgora recesija u stanogradnji od Velike depresije 1930-ih.
šta ono naši nekretinaši pričaju za 2009? [smiley]