Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa rekao sam da imamo par razlika… uostalom, kakva prodaja, kakvim aukcijama?

Baby – Treasury Swap Auctions, recimo. [lol]
Razlika je u fundamentalnom principu, nepremostiva je.

http://www.glas-slavonije.hr/kolumnist.asp?id=21

O ovome ja trubim već godinama. Svi pljuju po političarima i uspješnim ljudima da su korumpirani, a i oni su u većini slučajeva korumpirani. Razlika je samo u moći i prilici.
Jednom sam tako sjedio sa grupom prijatelj i poznanika u kafiču. Pored kafiča je bila praona, dečki su čistili, usisavali itd, a gazda sa strane gleda i skuplja lovicu. Jedan od poznamnika kaže: "Da nema gazde ja bi si lijepo uzeo lovicu svaki dan od opranog auta i kupio gablec i sl., zajedno s kolegama". Skoro svi vi su se složili s njim. Osim mene i još jednog dečka. Poslje su pljuvali po korumpiranim političarima i businessmanima. "Prvo izvadi brvno iz oka svoga, a onda uputi na trun u oku brata svoga".

Novci nisu problem. Novaca nema.

O ovome ja trubim već godinama. Svi pljuju po političarima i uspješnim ljudima da su korumpirani, a i oni su u većini slučajeva korumpirani. Razlika je samo u moći i prilici.
Jednom sam tako sjedio sa grupom prijatelj i poznanika u kafiču. Pored kafiča je bila praona, dečki su čistili, usisavali itd, a gazda sa strane gleda i skuplja lovicu. Jedan od poznamnika kaže: "Da nema gazde ja bi si lijepo uzeo lovicu svaki dan od opranog auta i kupio gablec i sl., zajedno s kolegama". Skoro svi vi su se složili s njim. Osim mene i još jednog dečka. Poslje su pljuvali po korumpiranim političarima i businessmanima. "Prvo izvadi brvno iz oka svoga, a onda uputi na trun u oku brata svoga".

Šola mi je inače jedan od boljih komentatora Hrvata.
Stara britanska poslovica kaže: What do they know of England, who only England know. [thumbsup]

Došao. Pročitao. Podijelio par stotki.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

najprofesionalniji pristup ovoj temi
pofuk

Mislim da je vrijeme da shvatimo kako je kriza neprebrodiva i da zatvorimo ovu temu

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Možda ne znamo kako ali znamo kako ne:

Sopnica-Jelkovec na kineski način

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Stara britanska poslovica kaže: What do they know of England, who only England know. [thumbsup]
[/quote]
Svakako. Ne mogu se trenutno sjeiti boljeg. Zna ga pogodit u sridu, kao u ovoj kolumni.
U hrvatskoj vlada koruptivni način mišljenja i vladanja. Ako su članovi društva koruptivni ne vidim razlog zašto bi političari, koji su dio tog društva bili pošteni? Najveća mana demokracije.
U Hrvatskoj ljudi zahtijevaju lagodan život bez investicija u znanje. Uspoređujući s drugim država u kojima sam bio, Hrvati po lakoći življenja spadaju u gornji razred (mobiteli i automobili!). Po radu u donji.
Hrvatska ima potencijal u turizmu, poljoprivredi i ostalom, međutim šta nam to sve znači, ako nemamo najvažnije – ljudski kapital. Ljudski potencijal je osnovni činitelj razvoja svakog svake organizacije, oni upravljaju svim tim resursima, mladi ekonomisti koji pišu na ovom forumu trebaju krojit budućnost ove zemlje, a kakv nam je ekonomski fakultet? Kakvo je okruženje?

Hrvatska ima potencijal u turizmu, poljoprivredi i ostalom, međutim šta nam to sve znači, ako nemamo najvažnije – ljudski kapital. Ljudski potencijal je osnovni činitelj razvoja svakog svake organizacije, oni upravljaju svim tim resursima, mladi ekonomisti koji pišu na ovom forumu trebaju krojit budućnost ove zemlje, a kakv nam je ekonomski fakultet? Kakvo je okruženje?

Nisam siguran koliki je taj potencijal u turizmu. Mislim da se tu ne moze ostvariti neki veliki rast. Ipak sezona traje samo 3 mjeseca. U poljoprivredi svi imaju potencijal, odnosno ogromna vecina zemalja se moze baviti poljoprivredom. Tako da je pitanje koliko to moze biti profitabilno. Kada uzmes u obzir koliko se trosi na subvencije tu je profitabilnost vrlo niska.

Od tri navedana, turizam, poljoprivreda i ostalo, najvise nade polazem u ostalo.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Mislim da je vrijeme da shvatimo kako je kriza neprebrodiva i da zatvorimo ovu temu
[/quote]
A što mislite o ovom?
http://www.shadowstats.com/article/hyperinflation-2010
Neke zanimljivosti:
– Već imamo double dip recesiju, prva je bila 2000.
– Historically, extremes in income variance usually are followed by financial panics and economic depressions. Income variance today is higher than it was coming into 1929 and 1987, and it is nearly double that of any other "advanced" economy
– Inflacija je potaknuta namjerom feda da depricira dolar a ne većom potražnjom (ja bih rekao reverzibilna interakcija)
– Različito mjerenje inflacije (http://www.shadowstats.com/)
– The effect of the structural income problems on the economy has been that most consumers have been unable to sustain adequate income growth beyond the rate of inflation, unable to maintain their standard of living. The only way that personal consumption — the dominant component of GDP — can grow in such a circumstance is for the consumer to take on new debt or to liquidate savings. Both those factors are short-lived and have reached unsustainable extremes. Debt expansion and savings liquidation both were encouraged by the investment bubbles created by Alan Greenspan; he knew that economic growth could not be had otherwise. Part of what is happening today is payback for those policies.
– Razvoj Fiat novca je s mogućnosšću nekontroliranog tiskanja novca unio nestabilnost u eknomski sustav
– Federal Reserve Chairman Ben Bernanke picked up his various helicopter nicknames and references as the result of a November 21, 2002 speech he gave as a Fed Governor to the National Economists Club entitled "Deflation: Making Sure ‘It’ Doesn’t Happen Here." The phrase that the now-Fed Chairman Bernanke likely wishes he had not used was a reference to "Milton Friedman’s famous ‘helicopter drop’ of money."
– Money supply, for example, works best as a predictor of inflation in a closed system, as was seen with Zimbabwe.
– One distortion up front is in the U.S. currency in circulation, as reported in the narrowest money supply measure, M1. More than half of the $860 billion reflected in recent M1 reporting is physically outside the United States in "dollarized" countries and elsewhere.
– The government’s finances not only are out of control, but the actual deficit is not containable. Put into perspective, if the government were to raise taxes so as to seize 100% of all wages, salaries and corporate profits, it still would be showing an annual deficit using GAAP accounting on a consistent basis
– Treasuries denominated in U.S. dollars are not likely to face actual default, so long as the Treasury and Fed can create dollars to pay off the face amounts of the obligations

Nisam siguran koliki je taj potencijal u turizmu. Mislim da se tu ne moze ostvariti neki veliki rast. Ipak sezona traje samo 3 mjeseca. U poljoprivredi svi imaju potencijal, odnosno ogromna vecina zemalja se moze baviti poljoprivredom. Tako da je pitanje koliko to moze biti profitabilno. Kada uzmes u obzir koliko se trosi na subvencije tu je profitabilnost vrlo niska.

Od tri navedana, turizam, poljoprivreda i ostalo, najvise nade polazem u ostalo.
[/quote]
Bit mog posta – meki potencijali su osnovni čimbenik svake organizacije.
Naša mišljenja o potencijalima turizma i poljoprivrede će se razilaziti, ako prvo ne odredimo potencijale. Naime vi govorite o ISKORIŠTENIM potencijama, a ja govorim o latenntim i RASPOLOŽIVIM (dohvatljivim) potencijalima.
Prema mojem diferenciranju sposobnosti (potencijala), turizam sigurno im a snažne potencijale uspjeha – najljepša obala na Mediteranu, razvijena prometna infrastruktura, nacionalni parkovi i netaknuta priroda… Uostalom sve to i sami znate, šta ću nabrajati. Zasigurno da ima i problema i da nsmo Hawai, i da dostignuti stupanj razvoj turizma nije zadovoljavajući, ali NEOSTVARENE mogućnosti razvoja su velike. Pa pogledajte koliko hotela s pet zvjezdica imamo, a koliko bi još mogli imati. Slažem se sa Vašim konstatacijama da je iskorišten potencijal nizak, ali smatram da su dohvatljive sposobnosti velike.
Danska ima nešto više stanovnika od Hrvatske inešto je manja, ali u svakom slučaju usporediva zemlja. Proizvode hranu za 12 milijuna ljudi. Koliko mi proizvodimo. Ne vidite tu potencijal? Slažem se što se tiče subvencija. I slažem se da nam je poljoprivreda neefikasna.

[/quote]
Nisu loši tekstovi iako se autor par puta na televiziji izblamirao.

U bilo kojem momentu na svoj portfelj možete gledati kao da vam ga je tog časa netko poklonio i nije vam rekao kupovne cijene

New Report

Close