siguran posao, solidna prosječna plaća i niska kamata na kredit, tek tada se može očekivati značajniji oporavak tržišta, e sad, da li će godina biti 2016 ili 2036, ostalo su nagađanja i želje za brzim oporavkom
Stanovi u HRV su loše građeni i bez adekvatne kontrole. Ne može graditelj ujedno sam sebe nadzirati. Zato se za sve što se u HRV gradi uopće se ne pita koja je kvaliteta gradnje jer nitko za ništa nije odgovoran. Sistem je skrpi na brzinu i naplati barem 200% iznad realne cijene. U svakom članku o nekretninama riječ imaju špekulanti nekretninama koji melju budalaštine o vrjednosti i postignutim cijenama. Cijena gradnje materijalom više srednje klase u Zagrebu nije veća od 700EUR/m2.
Cijena gradnje materijalom više srednje klase u Zagrebu nije veća od 700EUR/m2.
ODLIČNO, Ajde ti napravi stanove po ‘toj’ cijeni i prodaj ih po recimo 840 to ti je dvadeset posto zarade, a najjeftiiniji si na tržištu tako da ćeš sigurno prodati još ako nađeš superlokaciju prodati ćeš ih za deset dana po toj cijeni.
Cijena gradnje materijalom više srednje klase u Zagrebu nije veća od 700EUR/m2.
Cak i da je ovo istina. Ajmo stavit na papir. Kupis zemlju, platis projekt zatrazis gradjevinsku dozvolu platis i komunalije. U medjuvremenu prodje jedno 3 godine. A to si ulozio svog novca jedno 30-35% investicije. I onda nakon 3 godine u najbolju ruku pocinjes gradit(gradnja neka uzme godinu dana)i neka gradis sve svojim novcem i kad zavrsis neka prodaja potraje godinu dana i ti zaradio 20%. Znaci na ulozeni novac 4-5% godisnje uz tonu zivaca. Ovo moze odradit onda samo investitor kamikaza. Nije li bolje stavit pare na banku i uzest skoro toliko bez ikakve zahebancije????
Za gradnju kuće red veličine 200 m2 od cigle + stiropor i crijep za krov građevinar je naplatio red veličine 60000€ prije cca 5 godina. Sad jel bilo sa ili bez PDVa ne znam, no stvar je poprilično jasna. Ako želite i spremni ste potruditi se oko svega, možete napraviti kuću kakvu želite za red veličine 500€/m2 na red veličine 200 m2.
Kao što vam je Frankie objasnio, investitor mora uzeti barem 100%, tako da ako ćete uzimati gotov proizvod, morate očekivati cijenu od 900-1000€/m2 da svi budu sretni. I to vam je to. Ako ste platili više, a niste dobili nekakvu ‘premium’ lokaciju, ili vrhunsku gradnju, ili neku drugu vrijednost, sami ste si krivi.
100000€ je ogroman novac za 95% građana i s obzirom na današnje trendove i sadašnje stanje, dati više od toga mogu samo idioti, koji doduše opet čine 90% populacije tako da u stvari…
Neo
tko priča o gradnji za zaradu?? moj članak se odnosi na realnu cijenu gradnje koja je mene koštala.
Graziani
zašto bi graditelj “morao” zarađivati 100%? Ja sam platio 1000EUR/m2 u Zagrebu ključ u ruke s materijalm više srednje klase kojeg sam sam odabirao. To je kompletna cijena uključujući zemljište u Maksimiru. Graditelj ima čistih 43% zarade. To što se čeka bla, bla, bla isto se može riješiti kad bi svi željeli čist račun. Drugo je pitanje tko i zašto ga ne želi a sigurno je da ga plaća samo i jedno kupac. Nema nikakve osnove da cijena kvalitetne gradnje u Zagrebu bude veća (i s izvrsnom zaradoma graditelja) iznad 1000 EUR. No druga je stvar što oni koji plaćaju više ne plaćaju svojim, pošteno zarađenim novcem.
Investitor, ne graditelj. Investitor veže svoj novac na red veličine 3 godine. Ako uzima 25% godišnje na kapital, to je cca 100% u 3 godine.
Vaš slučaj spada u prvi scenario kojeg sam opisao, s time da ste očito platili premije (skupo zemljište, materijal….) svuda.
Neo
tko priča o gradnji za zaradu?? moj članak se odnosi na realnu cijenu gradnje koja je mene koštala.
ajde sad na tu svoju cijenu dodaj cijenu priključaka (min 30tis kn za zg), cijenu komunalnog doprinosa (ovisno od zone za zg 70-180kn pom3 brutto površine) to ti je daljnjih 33000kn (za brutto 300m2 u trećoj zoni) ili 54000 za 1 zonu…
Pa onda imaš arhitekta od 12-20€ po m2, pa imaš nadzor koji ti uzme 1000 do 2000€ za obiteljsku kuću, i onda imaš kao najveću stavku kupnju zemljišta koja u zg u to doba nije bila ispod 200€, a bogami neke lokacije su išle i do tisuću…Neko minimalno zemljište od 400m2 koštalo te min 80000€
I na kraju uračunaj svoje silne sate i toškove (gorivo i dr) koje si uložio da to napraviš.
I sad to sve zbroji pa vidi da li si ispod 1000€ po m2
40% cijen je gradnja ( za 500 E, gradnja više srednje klase )
15% zemlji[te ( po kvadratu )
25% dozvole, projekti, sva terečenja m2
a cijena “prodaje” – manipulacije i tko koga prevari!!!
zašto gospon ne kaže izračun cijen kvadrata, A ZNA?????
Laprda bez veze![emo_smijeh]
svi pametni, sposobni a praživljavaju i nemaju za kiflu???