Kako i s kakvim kapitalom smo počeli investirati?

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako i s kakvim kapitalom smo počeli investirati?

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ponukan time što sve više ljudi kreće u ulaganje na tržištu kapitala, a još više ih o tome razmišlja, otvaram ovu temu, kako bismo pred auditorijem otkrili tok je kako i sa čime počeo a gdje je danas.

Mislim da bi se dalo ispričati puno lijepih priča o tome , pa slobodno – krenite.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]


Mislim da bi se dalo ispričati puno lijepih priča o tome , pa slobodno – krenite.

A šta ti čekaš, kao začetnik teme?

Budi primjer.

No respect

Kod mene je sve s razlogom, kada zapne tema na 2. ili 3. stranicu, onda krećem ja.
Žišku?

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]


Kod mene je sve s razlogom, kada zapne tema na 2. ili 3. stranicu, onda krećem ja.
Žišku?

Aaa, bravo mudri. Žimku.

No respect

Ajde dobro, krenut ću ja, pa ću se nadovezati na samog sebe, onog ćega se sjetim.

Dakle, bilo je to prije ca. nekoliko godina.Novaca nisam imao, odnosno samo ono što sam imao od zarađene plače. U to vrijeme supruga je taman rodila , pa se uštedjeti nije moglo i da se htjelo.
Kao dobar muž, predložio sam jednoga dana supruzi, da se krenem baviti sa time, a da se pritom zadužim u bankama sa gotovinskim kreditima, jer sredstava nismo imali.
Odgovor je bio kratak i jednostavan : Napraviš li to , zatražit ću razvod braka. Dobro nije baš bilo tako odriješito, ali u svakom slučaju, nije se složila.
Rekoh sebi OK , idem ja to malo probati , što bi bilo kad bi bilo, i tako sam u biti stvorio nekakav virtualni portfelj , i počeo da vidim kako bi to bilo u stvarnosti. To je bilo tada u stvari ulaganje na osnovu nekakve tehničke analize, koju sam kasnije usavršio, naravno čitajuči i učeči iz raznih literatura i interneta. Da ne bi netko pomislio da je to ova analiza sa grafičima i bolingerima, ne , to nije to, to je BRA analiza ( bumo rekli analiza ). To je trajalo koji mjesec , i išlo mi je zbilja OK. U međuvremenu sam počeo ozbiljnije tražiti po netu literature, i čitati dnevnu tiskovinu i sve što se tiće ekonomije i tržišta kapitala. To naravno traje do dan danas.

I onda sam odlučio da krenem. Prvbo sam podigao dva gotovinska kredita, ako se dobro sječam ukupno 30 000 EUR. Sa time sam počeo. Nakon nekoliko mjeseci, ili godinu dana otkrio sam margin kredite. u međuvremenu mi je portfelj narastao toliko da sam mogao komotno zatvoriti jedan kredit. Umjesto toga ja sam uzeo još jedan kredit ( 20 000 EUR ). I naravno krenuo sa margin kreditima. Margin kredite sam povečavao čim bi se portfelj podigao , odnosno dosta često. Prije 2 i nešto godine, kupio sam stan, naravno kreditom, ali sam vještim sastavljanjem kupoprodajnog ugovora dobio još poneku pinku da ubacim u dionice ( ako se ne varam radilo se o još ca. 30 000 EUR ).

Ako se netko pita što mi je u to vrijeme ostalo od plače, ukratko – ništa, u stvari mi plača nije bila dovoljna da pokrijem sve kredite. Da odmah sve ne ispričam, uglavnom danas je situacija još uvijek ista, živim isključivo od isplata sa računa za dionice, kredite koje sam podigao su dobrim djelom već otplačeni, a ono što je ostalo mogu otplatiti sutra , ali čemu? Pa to je samo 10 % godišnje ( kta ).Portfelj je narastao zaista podosta, ali moram priznati da je za sve uloženo puno truda i vremena. Neka netko ne misli da je bavljanje dionicama slično klađenju. Ali da se da zaraditi iako nemaš početni kapita, da se, ja sam živi primjer za to.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ja sam počeo sa posudjenih 25k prije šest godina ( otprilike )

ja ću podržati Plavog (neovisno što je zakazao malo na ULPL) jer prvih godina njegovog investiranja po opisu me podsjeća na mene…

krenuo s plaćom par mjeseci (koja mi je većinom ostajala višak jer nisam imao velike obaveze a žena je tada još dobro zarađivala) da bi nakon par mjeseci krenuo sa svom lovom koja se je naslijedila za kupovinu stana (cca 30000€)… zatim otkrio margine i malo po malo našao se u situaciji sada da sam cijeli u marginima i cijeli u kreditima (u međuvremenu kupio stan i naravno povećao brdo obaveza mjesećnih)

plaća mi služi samo zato da pokrijem kredite na početku mjeseca a troškovi života, master i ostalo pokrivam isključivo isplatama iz dionica (puno više trošim nego što zarađujem [smiley6])

ponukam svojom situacijom danas sam se sa ženom dogovorio da uletimo sa 6 na više paketa za THT… nakon ovoga želim da iskočim jednom za svagda iz krpanja iz mjeseca u mjesec [smiley2]

nema mi druge nego se zae..ti

Kod mene je bilo nesto drugacije. Ja sam naslijedio neku lovu a i dobar dio od place mi je stajao na tekucem racunu. Kada sam usporedio koliko banka dere gradjane na raznim kreditima a koju sicu ti daje ako orocis sredstva to mi se sve nekako zgadilo. Sve ulozeno u burzu je bez lipe kredita. Ne namjeravam ih dizati niti u buducnosti.

Jedno vrijeme sam proveo i na Bliskom istoku pa se i tu nakupilo nesto sredstava.

Nekako sam u to vrijeme otkrio burzu (mislim da je to bilo krajem 1998). Kupio nesto knjiga na amazonu to malo prostudirao i usput vodio virtualni portfelj u excelu. I tako cca 3 mjeseca iako sam si odredio 6 za testnu fazu ali nisam izdrzao.

I onda je krenulo. Mislio sam da cu upucavati lovu cca 6 mjeseci, barem je tako bilo planirano. Upucao sam najveci dio u prvom tjednu.

Medjutim kako je nasa burza tek pocinjala, a nije niti sada jako odmakla, nije bilo tesko pogoditi dionice. I “pikado sistem” bi dionio znacajne prinose. Jednostavno se nije moglo fulati. Ako politicari ne zaje… stvar ma tko bio u slijedecem mandatu mislim da do ulaska u EU imamo zicer. A za dalje bumo vidli.

skype - ivek1234

Ja ću ipak u futuru: pocinjem 17.10. sa 3-4 paketa, a novac je od prodana dva auta, svadbe, zarade na fondu zadnjih 6.mj (u koji sam savila novce od namjenskog kredita za adaptaciju stana[smiley2] a za koji ne moram plaćati anuitete jer sam na porodiljnom pa imam moratorij na kredit (za sve na porodiljnom na znanje, očeve i majke). Dionice sam pratila iz prikrajka zadnjih 8 mj. Čitala, čitala… Tako da se sad još samo nadam da su sve informacije koje sam do sada prikupila koliko toliko točne pa ću nakon toga dalje, hrabro, do nove godine sa još 100000 kn u sve IPO-e što izađu, a nakon nove godine i šire. Dakle, počela sam tako da sam zatrudnila i otkrila moratorij i malo slobodnog vremena u kojem mogu koristiti sive stanice i zabaviti se od doma do povratka na posao, a pri tom i nešto zaraditi. U bolnicu su mi (7 dana) stizali sms-ovi sa stanjem fonda i sve su me majke gledale kao kompletnu luđakinju.

Svaka čast Elvaru i Plavom. Počeo sam otprilike sa istim iznosom kao i elvar i plavi[smiley11][smiley11][smiley11]

FALI NAM LIKVIDNOSTI; DAJ ŠTEFEK, NATOČI NAM PO JEDNU

Nisam oženjen, sve što radim s dionicama , radim sam. Puno čitam knjige na tu temu.
Još ne mogu dizati kredite, ali imam nešto kapitala kojeg sam naslijedio, nije puno ali je za burzu dosta za sad.
Praošao sam razne taktike ulaganje u dionice, i mislim da je to najpametnije, istražiti taktike, jer dioničar
bez taktike je ko brod bez kapetana..
Skroman sam i mislim da i mali dobitak (naravno koji je veći od oročene štednje u bankama), može mi
donijeti zadovoljstvo. Ne planiram dobitak, jer se on ne može predvidjeti, ali sanjarim ko i svi dioničari.

Nikad neću utopiti sve novce sa burze u npr. nekretninu, jer kako kaže kolega Plavi, kredit je “samo” 10% kamata,
a dobit na burzi je barem 20%[smiley1][smiley1][smiley1], nego ču ga isto tako oplođivati na burzi, kao i kolege,
a sa zaradom otplačivati kredite i ostala sranja[smiley11]
A ovoj dvojci želim sreću i dobru zaradu.

FALI NAM LIKVIDNOSTI; DAJ ŠTEFEK, NATOČI NAM PO JEDNU

New Report

Close