Josipović: Treba uprijeti sve snage da se pokrenu investicije

Naslovnica Forum Komentari članaka Josipović: Treba uprijeti sve snage da se pokrenu investicije

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Investicije trebaju dolaziti iz privatnog sektora jer je poslovna klima dobra, a ne iz javnog (jer nitko od privatnika ne zeli investirati jer je poslovna klima losa). Promijenite poreznu politiku i oduzmite vlast lokalnim korumpiranim politicarima (najbolje preko transparentnih proceduras za dobijanje dozvola preko interneta) i vidjeti cete da ce investicije odmah krenuti. Investicija nema jer je rizik previsok. Nitko nece ulagati ako mu korumpirani lokalni duznosnik dozvole uvjetuje ispunjavanjem nemogucih uvjetima i potplacivanjem svega i svakoga. Nemoguce je tako ocekivati da ce netko nesto ulagati.

Ovaj albino prodavač magle lupne svaki put sve veću glupost.
Kakve investicije?
Za investicije treba novac a novaca nema tj novac posjeduju strane banke koje ne žele investicije nego potrošnju sa 10% kamata na najviše 7 godine.
Kakve investicije, pa nije to guranje kamena pa svi trebaju uprijeti.

@vatenen: on ti misli primarno na drzavne investicije ali i u tome je u krivu jer drzavne investicije dolaze iz poreznog budgeta, a rokati poreze po ljudima i firmama da bi drzava mogla investirati je glupo, zna se da ce privatni sektor uvijek biti efikasniji u investicijama nego javni – samo ako mu se da da dise. Ovi su okrenuli plocu naopako i misle da rast GDP-a treba doci iz drzavne investicijske potrosnje. A to je ekonomiki debilizam jer se drzava financira od gradjana i kompanija + kredita. To je zatvoreni krug. Kako iz drzave onda mogu doci odrzive investicije? Nazalost u Vladi nema pametnih ekonomista,a Josipovic je glazbenik i pravnik i evidentno o tome ne zna puno.

@VaslsusK
Jeste glazbenik al mu nije ni svirka nešto.

Predsjednik podsjeća na malo dijete koje se dokono igra u kuli od slonovače.

Očito nije pročitao posljednje izvješće MMF-a pa ostaje nada da će barem pročitaiti slijedeće. Naime, među nizom razloga zbog kojeg više nitko neće ništa investirati ne samo u Hrvatskoj nego niti na Balkanu (investicija Fiata u Crvenu Zastavu bila je posljednja značajna investicija na Balkanu u industrijski sektor) prvi je vrlo niska konkurentnost i – recimo to otvoreno – politička nestabilnost.

Najnoviji dokaz je ovaj sukob s Pupovcem.

Vladu nije za opravdati ali se mora razumjeti. Nitko neće više ništa ozbiljno ulagati iz privatnog sektora. Dakle, ostaju samo poljoprivreda i turizam a oni se ne mogu pravilno pozicionirati bez drastične devalvacije.

Ne zaboravite da Hrvatska ima izvoz industrijskih proizvoda u Njemačku od svega 1,7% BDP-a (najniže -u Evropi). Ispred nje su na predzadnjem mjestu Srbija i Estonija sa 1,9% a na trećem mjestu odostraga je Litvanija sa 2,1%. Češka ima 18%, (dakle deset puta više); Slovačka 15%; Madžarska 12% itd.

Jedina šansa koju je Hrvatska ikada imala – uključiti se u njemačku izvoznu privredu i tako rasti , poput ostalih “pametnih” zemalja time je zauvijek prokockana. Njemačka će okupiti oko sebe one države koje joj trebaju za daljnji rast baziran na izvozu a ostali – kud koji, mili moji kada euro kiksne i EU se bude morala radikalno preustojiti.

Predsjednik bi također učinio dobro da pročita tekst “Kako je euro upropasto Sloveniju” (Sloweniens Euro-Alptraum: das kleine Adria-Land boomte – bis zu Einfuehrung des Euro – wiwo.de 17.kolovoz 2012) jer se kod nas i guverner Narodne banke i direktorica Instituta za javne financije zalažu za uvođenje eura.

Zar se u Hrvatskoj doista uvijek ama baš sve mora upropastiti do kraja?

Tko će ulagati u zemlju u kojoj se sve uvijek radi krivo ?!?!

Osnovni uvjeti za privlačenje privatnog kapitala su pravna sigurnost i predvidivost poslovanja što hrvatska nikada nije imala. Znači bez protekcije iz državnog vrha niti jedan investitor se neće upustiti u avanturu u Hrvatskoj. Iznimka su visokoprofitabilni sektori bankarstvo, telekomunikacije, energetika ali više manje to je sve rasprodano prije desetak godina.

Prva dva uvjeta definiraju rizik poslovanja koji se kasnije kalkulira u traženu stopu povrata na kapital, što znači kapital će prije otići u Austriju za 2% nego u Hrvatsku za povrat od 6%.

Kao primjer efikasnosti privatni kapital gradi 2km autoputa za novce s kojima državni kapital napravi 1km. Da smo koncesionarima omogućili da grade autoput umjesto države davno bi već imali autoput do Dubrovnika s Pelješkim mostom.

nije problem što nema investicija..on se dobro naZAMPio pa mu je svejedno

Treba tebe upregnuti magarcu lajavi

Tražim hitno posao sa radnim vremenom od 26 sekundi . Može i do sat vremena ali ne duže!!!Netreba plaća samo mirovinsko i socijalno.

Novaca i likvidnosti u svijetu ima itekako. Naravno, treba dopustiti nekakav magnetski efekt da se taj novac privuče – manjim porezima, subvencijama, otvorenošću – a ne ukupnim porezima od 50%.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

New Report

Close