‘Još nije kasno da se Rafinerija nafte Sisak modernizira i da nastavi s radom’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Još nije kasno da se Rafinerija nafte Sisak modernizira i da nastavi s radom’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

A zasto bi je modernizirati i tko bi trebao to platiti, kad u susjedstvu, modernizirane rafinerije, se zatvaraju!? Bolje smisliti plan “b”, nego trositi novac na projekte, koji nemaju perspektivu.

To je objektivno gigantski problem jer je to i gašenje grada. Prošle godine bilo je najmanje zivorodjenih u povijesti Siska. Grad faktički nestaje. Vlada ovaj put šuti znaci da je to konačno.


A zasto bi je modernizirati i tko bi trebao to platiti, kad u susjedstvu, modernizirane rafinerije, se zatvaraju!? Bolje smisliti plan "b", nego trositi novac na projekte, koji nemaju perspektivu.

Kako tko? Pa Mađari. Oni su se kao strateški partner u ugovoru obvezali da će obnoviti rafinerije. Trebali bi platiti i penale na izgubljenu dobit INI , jer je INA od kada je u nju ušao MOL izgubila velike novce zbog toga.
S druge strane MOL se bez problema koristio s ININOM naftom iz Hrvatske i Sirije gdje je imao ekstra dobit. 30$ dođe hrvatska nafta, a Sirijska još manje.

Neka zatvore rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj pa da vidiš kako su Sisačka i Riječka rafinerija isplative. Obje imaju prilaz s morske strane.
Jedna preko Dunava i Save, druga preko Mediterana.

Kako će cijene nafte biti niske, na 40 $, isplativost rafinerija će se povećati za 70 %.

Tako da ne razumijem ono Vaše o planu i perspektivi.

Napokon tu je i 7.000 ljudi koji rade u INI.

Gdje će te ih zaposliti, i nadoknaditi gubitak njihovih radnih mjesta?

U Petrokemiji? Nijedna slična industrija u Hrvatskoj više ne radi. Sve su pozatvarali.

lp

New Report

Close