Još dva dana do odobrenja EK za prodaju 3. maja

Naslovnica Forum Komentari članaka Još dva dana do odobrenja EK za prodaju 3. maja

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Infantilno poigravanje “zombie” kompanijom

Dok je pokušaj “Uljnika” da spasi 3.maj hvale vrijedan pokušaj – pokušavati spasiti jedno takvo brodogradilište u takvoj situaciji je vrijedno divljenja – s druge strane organizacija i izvedba tog pokušaja ukazuju na to da će to teško uspjeti i da se opet kupuje vrijeme kako bi se polako rješio višak radnika koji su očito najveći ako ne i jedini problem. Naime, ove brojke – odnosno njihovi odnosi – su jednostavno smiješni i jasno govore da od restrukturiranja 3.maja neće biti ništa.

Prema podacima koje navodi autorica, “Uljanik u pet godina 3.maju treba osigurati 842 milijuna kuna, od čega 767 milijuna čine jamstva za kredite, a 75 milijuna kuna koje treba uložiti u razvoj tehnologije, zaštitu okoliša, kapitalne objekte i u uvođenje novog informatičkog sustava”.

Taj odnos garancija za kredite (podsjetimo da 3.maj godišnje plaća oko 250 milijuna kuna na kamate na svoje kredite i ostale dugove) u odnosu na 75 razvoj tehnologije (još zaštitu okoliša itd.!) je smiješan i to je osnovni elemenat zombie kompanije: svi novci odlaze na otplatu kredita, u razvoj i tehnologiju se ne ulaže ništa. Podsjetimo da je Danko Končar tvrdio da 3.maj treba više od trostruko vremena za gradnju broda kakav se gradi u Kini.

Bilo bi sarkastično pitati što 3.maj može učiniti sa 75 milijuna kuna. Očito se radi o našoj klasičnoj boljci: nedostatku hrabrosti za suočavanje sa neugdnim istinama.

A Komisija EU će se opet praviti da ništa ne vidi – već su naučili da se na ovim južnoslavenskim propisima sve radi (da ne kažemo improvizira) u zadnji čas. Pa neće valjda Hrvatska postati talac 3.maja upravo sada pred vratima EU!? Nešto se mora potpisati.

New Report

Close