JNAF (Jadranski naftovod)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JNAF (Jadranski naftovod)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Problem janafa je nizak povrat na aktivu i prošlo poslovanje ne opravdava ovu cijenu. Ovdje (kao i svugdje drugdje uostalom) se kupuje budućnost koja može biti fantastična pod uvjetom da se ROA poveća iznad troška zaduženja (ili zaduženje padne ispod razine ROA) čime bi se otvorila mogućnost korištenja poluge za što u bilanci postoji ogroman prostor.

Ova dionica ima realan potencijal za nekoliko godina vrijediti bar 5 puta više. Nema puno takvih na tržištu….

točno!!
to je upravo onošto ja govorim.očekivanja o rastu su već ukalkuliranu u ovu cijenu.

ali isto tako na tržištu postoji još jako puno dionica koje imaju ukalkuliran u cijenu drastičan pad poslovanja, a istovremeno za to nema nikakve realne potpore u financijskim izvješćima!

prema tome, u odnosu na ostatak tržišta, Janaf jre trenutno precijenjen.

رحمك الله يا قائد الوطن نعم فلسطين لن تعرف قائد محنك وصلب مثلك ووفق الله جميع فصائلنا البطلة وارجو

Bravo kolega, ne samo da će se farbati cijevi nego je sad i puno jasnije za koga će se raditi druga cijev naftovoda.
Da ne kažem da će onaj Dinkov nalog na 1000 kuna biti ne samo najbolji nego jedini prijatelj na bidu

za one koji aplaudiraju kolegi Fedyi, molio bih da mi objasne ovaj Kopernikanski obrat, ovaj čudesni salto mortale, budući je ovo post na ovoj temi od prije 2 tjedna.21.01.10.
molim prosvjetljenje šta se dogodilo u međuvremenu što je kolegu natjeralo na radikalnu promjenu mišljenja, Flyer, Daiwa, bilo tko.hvala!

[/quote]

Ja cu Vam objasnit

To je kolega Fedya napisao dok je još slušao što govori kolega Vidra
Kad je shvatio da je ovaj sve fulao, onda je i Fedya okrenuo plocu…
Nikada nije kasno priznati vlastite pogreške, pa tako i pohvala ovom prilikom za Fedyu

[/quote]

ko god ulaže zato jer je na forumu pročitao nešto o nečemu, a sam ne zna koristiti kalkulator i financijska izvješća, zaslužio je da izgubi!

رحمك الله يا قائد الوطن نعم فلسطين لن تعرف قائد محنك وصلب مثلك ووفق الله جميع فصائلنا البطلة وارجو

Problem janafa je nizak povrat na aktivu i prošlo poslovanje ne opravdava ovu cijenu. Ovdje (kao i svugdje drugdje uostalom) se kupuje budućnost koja može biti fantastična pod uvjetom da se ROA poveća iznad troška zaduženja (ili zaduženje padne ispod razine ROA) čime bi se otvorila mogućnost korištenja poluge za što u bilanci postoji ogroman prostor.

Ova dionica ima realan potencijal za nekoliko godina vrijediti bar 5 puta više. Nema puno takvih na tržištu….

Meni je moj broker reko da taj YU-Naf-Ja-Naf već trijst godina radi ispod svojih kapaciteta i da nema
nekih naznaka da če se to promjenit.
Sad ako ga kupiš dok je u diskontu onda ima neke šanse da iziđeš po premiji za kartko vrijeme ali
što ako pogodiš lokalni vrh. Onda ima da čmrljiš u tim cjevima sa leminzima, dabrovima i ostalom
menažerijom. [undecid]

I like the smell of napalm in the morning.(Swinger/Trader-Trading my way to freedom!)

Bravo kolega, ne samo da će se farbati cijevi nego je sad i puno jasnije za koga će se raditi druga cijev naftovoda.
Da ne kažem da će onaj Dinkov nalog na 1000 kuna biti ne samo najbolji nego jedini prijatelj na bidu

za one koji aplaudiraju kolegi Fedyi, molio bih da mi objasne ovaj Kopernikanski obrat, ovaj čudesni salto mortale, budući je ovo post na ovoj temi od prije 2 tjedna.21.01.10.
molim prosvjetljenje šta se dogodilo u međuvremenu što je kolegu natjeralo na radikalnu promjenu mišljenja, Flyer, Daiwa, bilo tko.hvala!

[/quote]

Ja cu Vam objasnit

Nikada nije kasno priznati vlastite pogreške, pa tako i pohvala ovom prilikom za Fedyu

[/quote]

ko god ulaže zato jer je na forumu pročitao nešto o nečemu, a sam ne zna koristiti kalkulator i financijska izvješća, zaslužio je da izgubi!
[/quote]

Međutim kolega Fedya ima pravo ulagatio kako on želi, pa makar bilo na temelju onoga što mu kaže netko na forumu.
Pa čak i ako se radi o kolegi vidri.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Moje je mišljenje da svaka tvrtka koja dodje na cijenu knjigovodstvene vrijednosti mora nadalje imati ROE preko 5,5, da bi mogla koliko toliko opravdat tu cijenu..
Jer u suprotnom mogu i stavit novac u banku i imat sigurnih 5,5 %

Kolega Delux potpuno ste u pravu. Preporučam AUHR koja se trži ispod BV a ima ROE 27%

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

[/quote]

Ja cu Vam objasnit

[/quote]

Dragi moji kolege.
To nije nikakav kopernikanski obrat.
Ja sam onda reagirao na vijest da će na čelo Janafa sjesti ministar Kalmeta i rekao da to ne bi blo dobro za Janaf.
Ništa drugo.
A gdje vi vidite promjenu mog mišljenja ja stvarno ne znam.
Janaf je jedna od najperspektivnijih i najsigurnijih investicija u Hrvatskoj i svako razglabanje o fundamentima je potpuno deplasirano.
Potpuno je nebitno da li je ROA 5 ili 15 jer ako mislite raditi valuacije firmi tako da uspoređujete naftovod sa sladoledarom onda nemate pojma o pojmu.Upoznat ću vas sa činjenicom da Janaf pripada energetskom sektoru pa stoga molim da napravite usporedbu fundamenata unutar sektora pa mi javite koliko je to Janaf precijenjen u odnosu na sektor.Isto tako mi javite koliko je to Ledo podcijenjen u odnosu na ostatak prehrambenog sektora.
Inače provjerio sam i recimo za KMP naftovod je P/E 56 P/BV 1,89 a ROA 6,3 a najveći BPM naftovod je na P/E 37 P/BV 2,45 i ROA 4.
Pa po čemu je Janaf precijenjen? Dajte molim vas .
Ovdje je vlasnik država i ona je ta koja ulaže kapital u Janaf te Janaf nema potrebe za vlastitim zaduživanjem. Između ostalog ovo nije jedina dokapitalizacija koju smo gledali.
Vrlo brzo će uslijediti nova. A efekti proširenja kapaciteta skladišta i veliko povećanje volumena transporta će i ove vrhunske pokazatelje učiniti još boljim.
A što se tiče kolege vidre, samo ću reći da se je kolega vidra jedan od rijetkih pravih znalaca na ovom forumu i treba ga čuvati kao oko u glavi da sve to neprocjenjivo znanje prenese i na buduće naraštaje.
Zato pozdrav kolegi vidri ma gdje bio [thumbsup]

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Dragi moji kolege.
Ja sam onda reagirao na vijest da će na čelo Janafa sjesti ministar Kalmeta i rekao da to ne bi blo dobro za Janaf.
Ništa drugo.
Janaf je jedna od najperspektivnijih i najsigurnijih investicija u Hrvatskoj i svako razglabanje o fundamentima je potpuno deplasirano.
Potpuno je nebitno da li je ROA 5 ili 15 jer ako mislite raditi valuacije firmi tako da uspoređujete naftovod sa sladoledarom onda nemate pojma o pojmu.Upoznat ću vas sa činjenicom da Janaf pripada energetskom sektoru pa stoga molim da napravite usporedbu fundamenata unutar sektora pa mi javite koliko je to Janaf precijenjen u odnosu na sektor.Isto tako mi javite koliko je to Ledo podcijenjen u odnosu na ostatak prehrambenog sektora.
Inače provjerio sam i recimo za KMP naftovod je P/E 56 P/BV 1,89 a ROA 6,3 a najveći BPM naftovod je na P/E 37 P/BV 2,45 i ROA 4.
Ovdje je vlasnik država i ona je ta koja ulaže kapital u Janaf te Janaf nema potrebe za vlastitim zaduživanjem. Između ostalog ovo nije jedina dokapitalizacija koju smo gledali.
Vrlo brzo će uslijediti nova. A efekti proširenja kapaciteta skladišta i veliko povećanje volumena transporta će i ove vrhunske pokazatelje učiniti još boljim.
A što se tiče kolege vidre, samo ću reći da se je kolega vidra jedan od rijetkih pravih znalaca na ovom forumu i treba ga čuvati kao oko u glavi da sve to neprocjenjivo znanje prenese i na buduće naraštaje.

Poštovani Fedya,

što ste se tako uzvrpoljili? znamo mi ovdje jako dobro da je JNAF preko 3200 trenutno fundamentalno precjenjen, ne trebate se znojiti i pokušavati objasniti kirurzima da previju ranu. A s obzirom da vas SZIF, koji BTW to isto jako dobro zna, kiti ko božične jelke, ima da svijetlite ko Time Square sljedećih par mjeseci, ako ne i godina. Pa nije AZ fond glup da daje više od 1000 kuna za ovo. Zar ne? Vaše riječi… i bome imate pravo. AZ fond- najbolji fond. [thumbsup]

A što se tiće čiče Vidre, ma jasno… vrhunski znalac. Lako je sa parama od braniteljskih udruga po koprivama mlatit i kupovat IGH po 4200 a prodavat fundamentalno podcijenjeni LEDO po 6000. Pravi znalac, nema šta. Dršte se vi njega, nema da brinete. [thumbsup]

[/quote]

Ja cu Vam objasnit

[/quote]

[/quote]

Međutim kolega Fedya ima pravo ulagatio kako on želi, pa makar bilo na temelju onoga što mu kaže netko na forumu.
Pa čak i ako se radi o kolegi vidri.

lp
[/quote]

tako je. Pa čak i kupiti po 3200 i prodati po 2800 a onda pričat po forumu kako je to napravio super.

Dragi moji kolege.
Ništa drugo.

Poštovani Fedya,

što ste se tako uzvrpoljili? znamo mi ovdje jako dobro da je JNAF preko 3200 trenutno fundamentalno precjenjen, ne trebate se znojiti i pokušavati objasniti kirurzima da previju ranu. A s obzirom da vas SZIF, koji BTW to isto jako dobro zna, kiti ko božične jelke, ima da svijetlite ko Time Square sljedećih par mjeseci, ako ne i godina. Pa nije AZ fond glup da daje više od 1000 kuna za ovo. Zar ne? Vaše riječi… i bome imate pravo. AZ fond- najbolji fond. [thumbsup]

A što se tiće čiče Vidre, ma jasno… vrhunski znalac. Lako je sa parama od braniteljskih udruga po koprivama mlatit i kupovat IGH po 4200 a prodavat fundamentalno podcijenjeni LEDO po 6000. Pravi znalac, nema šta. Dršte se vi njega, nema da brinete. [thumbsup]
[/quote]

Pogledajte kolega GUBERNATOR kako je kolega Fedya drukao JNAF 16.12.2009. :

http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=496&pg=316

Zamislite.

Tada je cijena bila 2 928 i tada mu nije valjao.
Vidite kako je boldao djelove teksta koji njemu odgovaraju?
SAda mu je dobar na 3 050.

I što reći sada na sve to, meni se to gadi, kako netko ima srca tako pisati idrukati protiv neke dionice, a istovremeno kupovati?

Ili se radi o neznanju i vrludanju, općenito?

Ona priča sa bojicama i flomasterima, ne bi bilo zgorega to pročitati još jednom.
I listu papira naravno.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

[/quote]

Ja cu Vam objasnit

[/quote]

Dragi moji kolege.
Ništa drugo.
[/quote]

kolega, jedno kratko pitanje, koja je razlika vodi li Janaf uvaženi gosp. Ante Markov ili uvaženi ministar B. Kaljmeti?ako ga vodi Kalemta cijena je 1000kn, kako rekoste, a ako ga vodi Markov?

i mislite li da je opasnost imenovanja nekog glupog ili glupljeg od Kalmete prošla?da je to to?

evo kažu na Otvorenom da je Janaf bio najizdašniji prema dužnosnicima u nadzornom odboru.8300kn mjesečno za jednu do dvije prdljavine u kožnu fotelju i kavicu uz sokić.
to je vaša lova gospodo!! [bye]

PA velika je razlika između Markova i Kalmete.
Za vrijeme Markova je Janaf snažno povećao prihode i dobit, sklopio je ogroman broj novih poslova,otvorio potpuno nove perspektive i djelatnosti i postao najbolja firma u državnom vlasništvu i šire.
Za to vrijeme je Kalmeta ostao potpuno nesposobni ministar prometa i infrastrukture koji drži resor sa najvećim brojem korupcijskih slučajeva i afera i koji je najsumnjiviji visoko pozicirani političar u Hrvatskoj.
Pa cijena bi pala na 1500 kuna u roku od tjedan dana da njega stave na čelo Janafa

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Da li fundamentalno JNAF danas vrijedi 3100 kn ???

Javilo se mnogo ljudi ovdje, no nažalost većina njih ima "excelku" u nju su ubacili izvješće i dobili brojke koje sad uspoređuju s drugim firmama. Veeeliko znanje….

P/BV
Kada bi se kojim slučajem NIKE trgovao na ZSE-u, i izvješćivo našim izvještajima, postavlja se pitanje koliki bi mu bio BV. Naime, mene zanima koliko vrijedi sam logo NIKE ???
U kojem polju naših izvještaja to piše ??? Svi vi veliki znalci, jer to ima uopće negdje i da li je to zanemariv podatak za book ???
Ovdje možemo postaviti pitanje koliko vrijedi geostrateška pozicija JANAF-a ??? I gdje to u izvještaju piše ??? Toga nema u našim izvještajim, ali to ne znači da se ona ne računa pod book…

P/E
Koliko zarađuje Janaf na koliki broj dionica….Nitko, tko je ovdje izbacivo brojke iz svoje Excelke nije uzeo u obzir ugovor koji Janaf ima s Handom…Dok ne otplate dionice nemaju upravljačkih prava. Tj.upravljačka prava su proporcionalna iznosu koji su otplatili…Prema tome kod Janafa danas ne računamo broj dionica koji će ovi otplatiti nego koliko su otplatili…Lijepo vam piše u polju Potraživanja za ukupni, a neotplaćeni kapital koliko HANDA treba platiti JANAF-u (još 536 mil) da ima te dionice koje znalci već danas uračunavaju u ovu multiplu…..

No, ono što je bitno kod bilo koje dionica je njena buduća projekcija…U dionicu se ne ulaže na temelju onog što je danas već što će biti sutra. I na temelju toga se ona danas vrednuje…..Da li je netko ovdje izbacio neke buduće projekcije….
JANAF je npr. 2006 imao Poslovne prihode 290 mil a Poslovne rashode 274 mil….
Danas ima Poslovne prihode 449 mil., a Poslovne rashode 300 mil….Dakle prihodi su rasli 55%, a rashodi 9,5%….Kakvu to daje projekciju u budućnosti ??? i povavljam na temelju tog podatka dionica danas vrijedi ili ne vrijedi….

New Report

Close