evo jos malo:
U pozadini susreta: Putin podsjetio Mesića na bivšu srpsku imovinu u Hrvatskoj
Posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Rusiji bio je izvrsna prilika da se na najvišoj razini porazgovara o Južnom toku, ali i gospodarskoj suradnji između dviju država.
No, na sastanku premijera Vladimira Putina i predsjednika Stjepana Mesića razgovaralo se i o imovini Naftne industrije Srbije koja je nakon raspada Jugoslavije ostala na hrvatskom teritoriju.
Kako piše srpska Politika, u pitanju je većinsko vlasništvo nad Jadranskim naftovodom koje je ruskoj strani postalo još bitnije nakon kupovine NIS-a. Prije svega jer bi to Rusima olakšalo transport nafte od Omišlja na Krku do novosadske rafinerije.
Jadranski naftovod u zamjenu za Južni tok?
Prema nekim proračunima, NIS-u pripada oko 56 posto kapitala tog naftovoda, jer se procjenjuje da je srpski osnivački ulog bio u protuvrijednosti oko 88,6 milijuna eura.
U srpskom Ministarstvu energetike potvrdili su za Politiku da je pitanje povrata imovine NIS-a u Hrvatskoj dijelom i poteklo od radne skupine ministarstva.
"Prioritet je što prije riješiti pitanje prijenosa i uknjižbe NIS-ove imovine u Srbiji, a potom i imovine koja je ostala u Hrvatskoj", pojasnio je državni tajnik Dušan Mrakić za Politiku.
NIS je već ranije pokušao riješiti problem zaostale imovine u Hrvatskoj, no nije bilo nikakvog pomaka. Prema kompletnom popisu, NIS potražuje benzinske postaje koje su bile u vlasništvu tadašnjeg Naftagasa i Jugopetrola.
Te su postaje poslije raspada Jugoslavije izdvojene u posebne tvrtke koje su u vlasništvu ili suvlasništvu Ine.
No i Ina traži da se riješi pitanje njene imovine u Srbiji, koje su pripale Beopetrolu, a onda su prodane Lukoilu. Radi se o 200 pumpi na području cijele Srbije.
Nagađa se da bi Hrvatska mogla ponuditi vlasništvo u Jadranskom naftovodu Rusiji, kako bi za uzvrat dobila Južni tok, ali taj scenarij je manje vjerojatan jer Hrvatska nije toliko ovisna o ruskom plinu.
Odličan članak kolega…
Kao što sam i jučer naveo i ovdje je jasno označeno zašto Putin poziva naše u Moskvu….
BTW, Rusi se šuljaju oko meda…u normanim zemljama i na normalnim burzama cijena meda bi rasla….
E, sad je na redu da se Jaca pripremi za susret…
Šta je bre ovo ljudi???? Pa jel presto dokup??? A dobra cena??? Još malo pa nestalo! Ali bida! Mlogi su govorili da ova hartija treba da se kupuje jel je mlogo jeftina na ovoj ceni a sada nigde nema niti kera! 91 komad do Dinkovog naloga. Ako se i taj ne povuče.
Gde su sada ovi šta su pisali da to treba da se kupuje na 3 iljade kuna? Mislim da če sledeči tjedan da poklapaju i Dinka. Ako taj nalog uopšte ostane.
recite vi meni kako vi gledate na ovaj razvoj situacije sa Putinom i Janafom??da li je to tehnička analiza već uračunala u cijenu ili se tek sprema???
[rolleyes]
A što ste se uhvatili Janafa i Rusa. Ma nema teorije ni da Rusi dobiju besplatno Janaf, ni da naše firme dobiju imovinu u Srbiji. Putin očito ima nešto u planu u vezi RH, a Janaf koristi samo kao pritisak. Ako netko sumnja spreman sam prihvatiti okladu.
Prije mi se čini kolega da si ti vrlo zainteresiran za kupovinu Janafa, ali po što nižoj situaciji. Sad koristiš situaciju kad je burza u padu, pa još malo nadolijevaš s ulje na vatru (Putin).
Nema tu specijalne pripreme glede plina – Južni tok će u HR ipak preko Mađarske.
Prirodni plin doo će vrlo brzo zakupiti kapacitete na plinovodu Dravaszerdahely – Donji Miholjac.
I možda još neka trading kompanija, već su neke osnovane! A sve ostalo – naftovod, benzinske crpke, ostala imovina i tu kod nas i prijeko……sve lijepo ima u papirima, to Sloba nije uspio popaliti!
Ako Jaca bude rešila problem kao sa slovencima – piši kuči propalo!
Oprostite što upadam ali kakve veze ima taj kružni tok sa Janafom??? [smiley]
1.) Južni tok nema nikakve veze s Janafom na prvu…..
Na drugu ima, jer često trase plinovada i naftovoda su zajedničke (kako bi se izbjegao ponovni otkup zemljišta)….
2.) Rusi su Južni tok napravili bez nas i meni osobno je to drago jer to je rezultat naše nonšaltne politike…
3.) I najvažnije. Ruse trenutno u Hr najviše zanima Janaf. Zato su naši pozvani u Moskvu.
Kolega flyeru, što vi mislite kako će se taj interes rusa reflektirati na vas kao dioničare??
Ne želim nikoga ni na što nagovarati, ali ja sam izišao upravo radi tog "interesa", jer s našom vladom nikad ne znaš koji će varijantu isčupati u datom trenutku?
A kad je nešto pod nekim sporom, čiji ishod nije moguće predvidjeti, ja se držim podalje
Vama i ostalim kolegama želim puno sreće i novaca s janafom
Osobno sam uvijek sklon riziku….Može na jako dobro izać, a može na loše….
Međutim, pogledajmo stvari realno…Ako naši daju Srbima dio Janaf-a, onda će morati i Bosancima…iz istog razloga…A što će onda njima ostati ???…Da li je to moguće ??…Moje mišljenje da nije.. Ali ponavljam ovo je samo moje mišljenje….
Rusima je Janaf jako zanimljiv svi znamo zbog čega, a bojim se da kad oni bace oko na nešto da će to i dobiti…Za džabe ?? …sumljam…
Glede vlasništava na Janafovim stranicama fino piše:
Jugoslavenski naftovod je od početka svog osnivanja bio investitor izgradnje naftovoda, a ne njegovi osnivači. Osnivači su osigurali (uložili) simbolična sredstva uz obvezu JANAF-a da im ta sredstva vrati u roku od 25 godina. JANAF je do 1991. godine ova sredstva osnivačima vratio.
Možda se Vlada ne sekira oko toga iz slijedećeg razloga:
– RECIPROCITETI DUGOVANJA ……. Vi nama ovo- mi Vama ono….
Npr. moj odvjetnik u Srbiji bio je i odvjetnik jedne hrvatske firme koja je potraživala
svoje nekretnine – natrag………. pa, neće Srbi da dadu ništa….. u sve su se uknjižili delom
kobajagi pre rata –masu sporova je između dve države….
– RATNA ODŠTETA……ogroman dug Srbije koji će morati jedanput biti plaćen….kako s tim stojimo?
– OSTALA POTRAŽIVANJA VLADE RH…………
– Srbija bi tako morala vratiti masu započetih zajedničkih investicija …..
– …………….