JNAF (Jadranski naftovod)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JNAF (Jadranski naftovod)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo i potvrde ovoga što sam pisao u privitku.

Pogledaj ROE te tvrtke…to je ono o cemu ja pišem, al izgleda da to ovdje ne kuže…Book je nebitan, Buffet ne kupuje imovinu nego posao, jedino ga zanima koliko tvrtka zarađuje, ništa drugo…kad Jnaf bude imao ROE 11, bude i on na 2 booka, uz ROE 5 to nije moguce, tj moguce je ali precjenjeno

FEDYA = ENTENTINIS= LIZAČ, PARDON BRISAČ PODOVA AZ-A I DINKECOVIH NAOČALA.

Zar sam ja ijednom spomenuo 3 booka? Ajmo ponovo:

– za ziherase po Grahamu do 1,5 booka
– trenutno se s ovakvim podacima ovakve firme trze na 2,2-2,5 booka

Nadam se da se necu vise morati ponavljati.

da se opet razumijemo..
Jnaf nemože na 2 booka,pardon može, al bio bi precjenjen, dok ne popravi profitabilnost..
Može koja firma iz jnafove branše?
[/quote]

Kolega Dizelaš, vani su pipleini nešto preko 2 booka, uz P/E oko 23.
Pošto je sada Janaf tek dokapitaliziran, a još k tome je trenutni TTM P/E oko 22 , ne vidim zašto on po tom pokazatelju ne bi već sada bio na 2 booka , a ne na 1 kako je trenutno.
Naravno da je tu PEG puno bitniji pokazatelj, posebno zbog dokapitalizacije, novih poslova, modernizacije koja je napravljena ( dvosmjernost, a time i povećanje ekonomičnosti poslovanja ), ali i da gledamok sadašnje stanje, odlično je.

Kako bi rekli, na konju smo.
[wink]
[/quote]

Je plavi al to je pe za ovu cijenu, pod uvjetom da tako natave do kraja godine…kad bi se tržio na 2 booka, P/E bi bio 50-ak…što znaci da bi pacali cijenu koju bi nam jnaf zaradio za cca 50 godina…previše
Ledo je na 2,5 booka, al mu je p/e 15, što znaci da bi trebao biti na 3 booka, da bi bio u cjenovnom rangu jnafa, još je podcijenjen u odnosu na njega, jer ipak je NAJVAŽNIJE od svega ono što i koliko tvrtke zarađuju, zato se kupuju dionice
[/quote]

Ali mislim da naletu svih ovih vijesti oni moraju poslovati bolje, a ne kao do sada.
Takva su i očekivanaj od uprave, najavili su rekordno izvješće, zar ne?

Ja bih rekoa da je najvažnije što i koliko će tvrtke zarađivati.
No to je samo jedan od pokazatelja, koji valorizira cijenu dionice na burzi.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Pogledaj ROE te tvrtke…to je ono o cemu ja pišem, al izgleda da to ovdje ne kuže…Book je nebitan, Buffet ne kupuje imovinu nego posao, jedino ga zanima koliko tvrtka zarađuje, ništa drugo…kad Jnaf bude imao ROE 11, bude i on na 2 booka, uz ROE 5 to nije moguce, tj moguce je ali precjenjeno
[/quote]

Upravo tako. Kod Janafa koji je čista growth dionica je BV nebitan, tj potpuno je normalno da mu je P/B visok. Visoku profitabilnost i veliki potencijal treba platiti.

BV je bitan kod traženja value dionice – da pomognem u traženju i uštedim vam vrijeme – Kraš je jedna takva.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Što se tiče ROE, točno, sad je samo pitanje oče se kupovati kada ROE bude 10 i dionica na 2 booka, ili sada , zbog očekivanja ROE 10 u budučnosti, kada će i cijena preko 2 booka.

Eto ja sam siguran da smo druge godine na preko 6 000 kuna, pa kako god mi bilo u interesu da cijena privremeno padne, kako bih dokupio, jer imam casha trenutno.
Živi bili, pa vidjeli, osim ako ne bude nekih neočekivanih događanja.

A što se tiče profitabilnost, pogledajte EBITDA maržu, spektakl.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

6000 je bio bez Bosanaca i Srbijanaca. Ovaj novi aneks sa BB je dokaz da im ove godine budu isporučili više od plana. Bosanci se tek zahuktavaju pa će te vidjeti iduću godinu. Modriča radi ulja 80% za izvoz sve neka šatro nova tehnologija u kombinaciji sa Slovencima. A i oni tamo moraju ako već i nisu izgraditi neki produktovod između Modriče i BB rekao bi ako se dobro sjećam.

who dares, wins

Gorivo dostiglo evropski kvalitet
Datum: 19.10.2009 21:12
Autor: Predrag Klincov
BROD – Rafinerija nafte u Brodu od danas će ponovo biti u punom pogonu nakon završetka planiranog i najavljenog remonta koji je počeo 18. septembra, izjavio je Slavko Šćepanović, prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe".
Prema njegovim riječima, tokom remonta zamijenjeni su svi habajući i dijelovi opreme oštećeni korozijom kako bi se obezbijedio siguran, stabilan i kontinuiran rad proizvodnih kapaciteta u sljedećih oko 340 dana.
"Brodska Rafinerija je uspješno završila planirani remont postrojenja i 14. oktobra je počelo fazno puštanje u rad proizvodnih pogona’, kazao je Šćepanović.
Istakao je da su u pogon prvo puštena postrojenja atmosferske i vakuum destilacije koja su u toku prošle sedmice dostigla puni kapacitet. U protekli petak su, dodaje, bile spremne za isporuku prve veće količine mazuta i bitumena iz nove proizvodnje i dostignut je puni kapacitet proizvodnje benzina.
Rafinerija je stavila u funkciju takozvana ekološka postrojenja – za prečišćavanje gasova, za proizvodnju elementarnog sumpora i dodatno prečišćavanja izlaznih gasova, čime se obezbjeđuju ekološki uslovi životne sredine. Pravi efekti rada ovih postrojenja, ističu u preduzeću, građani Broda i okoline osjetiće u narednih nekoliko dana, nakon kontinuirane proizvodnje naftnih derivata.
"Remontovanjem postrojenja hidrokrekinga i hidrodesulfurizacije sumpora omogućena je proizvodnja euro dizela Euro-4 sa sadržajem sumpora do 50 ppm (miligrama sumpora po kilogramu) i Euro-5 sa sadržajem sumpora do 10 ppm", naglasio je Šćepanović.
Nakon remonta, struktura proizvodnje dizel goriva standarda Euro-4 iznosiće oko 30 odsto, dok će učešće Euro-5 iznositi osam odsto u odnosu na količinu sirove naftu koja se prerađuje.
Slobodan Rajlić, savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je, do sada, Rafinerija nafte u potpunosti ispunjavala planove i dinamiku proizvodnje i investiranja.
"Ministarstvo i Vlada RS prate realizaciju obaveza koje je preuzeo ruski kupac, naročito onih koji se tiču upošljavanja kapaciteta i broja zaposlenih, ali i kvaliteta proizvoda", ukazao je Rajlić.
Prema njegovim riječima, brodski kapacitet sa dnevnom preradom 3.600 tona sirove nafte je od velikog značaja ne samo za privredu RS, već i za cijelu BiH. Rafinerijski kapaciteti u Brodu i Modriči, ističe, nude derivate evropskog kvaliteta, sirovinu za građevinarstvo i cestogradnju, ali i dobru sirovinsku bazu za hemijsku industriju.
"Rafinerije Brod i Modriča, ulaganjima u proizvodnju pokazuju da je tržište BiH za njih veoma važno i da građani RS i BiH zaslužuju evropski standard proizvoda koji ovi kapaciteti nude", rekao je Rajlić.

who dares, wins

MOL strahuje od ruskog napada
http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/47663/MOL-strahuje-od-ruskog-napada.html
Nestro umjesto Petrola i Zovka
http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/47855/Nestro-umjesto-Petrola-i-Zovka.html

who dares, wins

SAmo da još pojasnim što se profitabilnosti tiče, ROE je samo jedan od pokazatelja profitabilnosti, pogledajte na onom privitku koliki je NPM kod pipelina vani, 5,4 %. Net profit margin iliti ROS za one koji ne znaju. Isti je kod Janafa nevjerojatnih 25 % ( Adris recimo ima oko 12 % ).

SAd uzmimo u obzir činjenicu o tome da su sklopili posao koji će im osigurati daleko veće prihode u budučnosti, kada bi ostao ovakav NPM…treba uzeti u obzir i činjenicu da je modernizacija djela cjevoovda gotova ide reverzibilni proces, još jedan plus za profitabilnost, po meni ovo je čisti buy signal.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Time će Rafinerija nafte preći na preradu tri miliona tona sirove nafte godišnje, uz kvalitet svih derivata u skladu sa važećim standardima EU", ističe Vukašinovićeva.

who dares, wins

Rafinerija ulja
Datum: 03.04.2009 20:52
Autor: Rade Šegrt
Rafinerija ulja u Modriči puštanjem u rad novih postrojenja našla se na listi najsavremenijih rafinerija u Evropi.

Značaj remonta postrojenja za proizvodnju hidrokrekovanih ulja i parafina najbolje se može vidjeti u činjenici da je na modričkog giganta već stiglo četrdesetak zahtjeva za isporuku njenih novih proizvoda za kojima vlada velika potražnja na tržištu EU.
Međutim, da bi bile pokrenute savremene linije koje su projektovane još osamdesetih godina prošlog vijeka, moralo se sklopiti nekoliko kockica. Sam remont tih postrojenja, za koji je utrošeno oko šest miliona KM, i nije bio toliko velika stavka. Najvažnije u cijeloj priči je bilo obezbijediti kompaniju koja će uspjeti da pokrene Rafineriju nafte Brod i njena postrojenja "Izomaks", koja prave bazu za nove proizvode Rafinerije ulja. Na sreću, pravi partner je pronađen u ruskoj kompaniji "Zarubežnjeft", koji je uspio da pokrene cjelokupnu naftnu industriju RS.
Posljedica toga će biti da će Rafinerija ulja upetorostručiti proizvodnju, zaposliti nove radnike i što je najbitnije postati jedan od najvećih izvoznika iz RS.
Osim pokretanja novih postrojenja, ohrabruju najave menadžmenta da će nastaviti s modernizacijom proizvodnje. Imajući u vidu da su do sada sve najavljene investicije u oblasti naftne industrije i realizovane možemo očekivati da ćemo imati prve gotove proizvode koji će biti prepoznatljiv brend na tržišu EU.

who dares, wins

Dosta za danas vijesti iz komšiluka. Morao sam malo jer vidim da tu ima nekih likova koji u opće ne kuže o čemu se tu radi. 2-3000kn je poklon a oni se istovaraju na toj razini. Onaj dio Posavine je za bivše Juge bio jedan od centara naftne ind. a sad pod Ruskom šapom pomesti će sve druge. Jedini tko nas može zahebati da ne uzmemo ponuđenu lovu su naši idioti političari. Tu leži najveći rizik.

who dares, wins

[/quote]

Upravo tako. Kod Janafa koji je čista growth dionica je BV nebitan, tj potpuno je normalno da mu je P/B visok. Visoku profitabilnost i veliki potencijal treba platiti.

BV je bitan kod traženja value dionice – da pomognem u traženju i uštedim vam vrijeme – Kraš je jedna takva.
[/quote]
Svaka cast fantasticnom durkerskom koncertu … nakrcali ste se i trebate vani a ovaca nigdje , jasno je … ali ovdje sam morao [lol] [lol] [lol]
Janaf cista growth dionica ?? [lol] PB nebitan ?? [lol]

Ne dajte zlovencima more jer ode u 3pm: terminal, plinovod, petrokemija, janaf, polimeri, brodogradnja, poljoprivreda itd itd

New Report

Close