JNAF (Jadranski naftovod)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JNAF (Jadranski naftovod)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

dobro, svakako da ni jedan od tih modela nije 100 % pouzdan niti savršen a sukladno najnovijim zbivanjima na financijskim tržištima možemo polemizirati i o njihovoj eventualnoj zastarjelosti..
poput teze da se investitor uvijek može zadužiti po RFR, teze o tržišnom porfoliu,racionalnosti tržišnih aktera itd….no definitvno služe lakšem razumijevanju trišnih prilika i temelj su svakog studija upravljanja portfoliom.
APT se razlikuje u još nekim stvarima od CAPM modela osim ove jedne koju si naveo.
Ovi fundamenti koje ti navodiš vjerojatno se odnosi na multiple.
Multiple su u redu ali ako ih promatraš sa rezervom i uvijek ih nanovo uspoređuješ i procijenjuješ, svaka od njih ima prednosti i nedostataka i "slijepo" ulaganje samo na temelju multipli ili još gore samo temeljem jedne od njih ne može rezultirati trajnim uspijehom.

Rado bih ti kontrirao, ali nemam gdje, jer si se usuglasio sa mnom. [rolleyes] [wink]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

http://www.poslovni.hr/127511.aspx

"Činjenica da Janaf četiri puta više vrijedi nego što prihoduje, baš i nije primamljiva. Analitičari kažu kako je ova dionica [/u]slaba po fundamentima i njezino kretanje isključivo ovisi o vijestima naftnog sektora."

Nekom je preskupo! [lol]

luzer1, 23.09.2009. u 08:03
Isto tak da drhtavci nisu poceli drmati dvoznamenkaste naloge otisli bi preko 2900

[/quote]

Kakvi drhtavci, 23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno…koliko je to godina u oročenju?

Kad oročiš nemožeš izgubiti,tako da da teorija s oročenjima ne stoji
faktor rizika je ipak jako bitan

i da ne zaboravimo i pad je dio leta!

Nevjerovatno, novinari poput gospodina Bašića bi trebali pripaziti što pišu i možda se upoznati sa relevantnim propisima samo da steknu dojam što rade sa ovakvim pisanjem:
"Domaći burzovni stručnjaci, koji su htjeli ostati anonimni, kažu kako je procjenjeni prihod Janafa za ovu godinu oko 500 milijuna kuna. Međutim, tržišna vrijednost te tvrtke veća je od dvije milijarde kuna. Činjenica da Janaf četiri puta više vrijedi nego što prihoduje, baš i nije primamljiva. Analitičari kažu kako je ova dionica slaba po fundamentima i njezino kretanje isključivo ovisi o vijestima naftnog sektora."
Tko je taj domaći junak, taj burzovni stručnjak/stručnjaci?? Tko su ti analitičari??

Mean people suck and nice people swallow!

vidra, 23.09.2009. u 08:14
To da je najteže biti dugoročan ulagač

I ja sam dugoročni ulagač koji kapitalizira kratkoročne prinose..to radim već petu godinu…
BTW, jedan od tih sa HDEL-a o kojima pričaš sam i ja ali sam ulazio ponovo na 700kn…
sumnjam da ćemo taj film uskoro gledati….(rast sa 300 na 2200 u godinu i kusur dana)
[/quote]

Ne sekirajte se kolega, ulaziti ćete vi opet u Hdel na 700 kuna [thumbsup]
Gotovo da bih vam to mogao jamčiti.

A i Janaf će se moći kapitalizirati po puno višim cijenama, hehe
Btw taj vaš APP model se ne može uspoređivati sa Dcm analizom

http://www.kucilooro.webs.com/

Glede teorije portfolia, APT-a i CAPM modela, koji su se sad počeli naveliko koristiti na ovom topicu želim reći jednu bitnu stvar…Sva priča ima smisla na nekom razvijenom tržištu koje egzistira bar 30-ak godina, a ne na ovom našem…Kako uzeti statističke podatke/vrijednosti pojedinih dionica kad nam burza pravo radi tek 10-ak godina….I cijelo to vrijeme ide pravocrtno gore, osim sad ovog jačeg pada…Ili, ako ih se već uzme dali ima smisla govoriti o beti, alfi kao dobro dobivenim vrijednostima ???

Međutim ako već neko ulaže na temelju iste i disperzira rizik koristeći novčane fondove njegovo pravo…Prinos takvog ulagača u odnosu na moj godišnje je mizeran. Naravno, rizčnost njegovog portfelja je puna manja…I ovo tvrdim, a ako netko želi reći da ima veći prinos koristeći pravilno teoriju portfolia, izazivam ga tu pred svima da izvučemo podatke od ove prošle i pretprošle godine pa ih svima predočimo.
Većina ulagača ovdje je spremna ući u ipak malo veći rizik, ali s ciljem veće zarade…Jednostavno zbog sredstva kojima raspolažu. Jednom mirovincu je prinos od 10% ogroman, a meni ne znači ništa…

"Činjenica da Janaf četiri puta više vrijedi nego što prihoduje, baš i nije primamljiva. Analitičari kažu kako je ova dionica [/u]slaba po fundamentima i njezino kretanje isključivo ovisi o vijestima naftnog sektora."

Nekom je preskupo! [lol]

Tako je, a vijesti iz naftnog sektora su sve bolje i bolje…Činjenica je da sada JANF ima relativno slabe Prihode od prodaje. A u tome upravo je i bit. Da već sad ima jake pa cijena dionice bi bila višestruko veća…Zato ima nas koji vjerujemo da će ova firma naveliko uvećati iste, što upravo pokazuje i ovaj ugovor o kojem se danas raspravlja…I mislim da neće stati samo na tome…

Pa u biti sama srž trgovanja dionicama je prepoznati firmu s potencijalom i nju ulupati pare. A onda čekati da se taj potencijal i ostvari….Jel šta vrijedi uložiti u firmu koja je već na vrhuncu ???
Ovdje se dakle samo očekuje rast prihoda. A zadnjim izvještajima firma je pokazala da to itekako može….

Nekom je preskupo! [lol]

hahaha, a što drugo očekivati od analitičara debila i/ili drukera jer nisu kupili. Pa nek gospoda analitičari kupe benzin od INE po 7 kuna i prodaju ga okolo po 5 kuna i imat će najveće prihode u državi…garantirano. Evo ja ću doživotno u tom slučaju od njih kupovati benzin. "Slučajno" je netto profitna marža JNAF-a 30% [shocked], pa je od tih 500 mil kuna prihoda jedno 150 milijuna čiste dobiti[shocked] (i to nakon amortizacije i poreza a znamo svi kolika je amortizacija JNAF-ove imovine). Majko mila koji debili, pa to stvarno moraš voljeti. [kiss]

I'LL BE BACK

dobro, svakako da ni jedan od tih modela nije 100 % pouzdan niti savršen a sukladno najnovijim zbivanjima na financijskim tržištima možemo polemizirati i o njihovoj eventualnoj zastarjelosti..
poput teze da se investitor uvijek može zadužiti po RFR, teze o tržišnom porfoliu,racionalnosti tržišnih aktera itd….no definitvno služe lakšem razumijevanju trišnih prilika i temelj su svakog studija upravljanja portfoliom.
APT se razlikuje u još nekim stvarima od CAPM modela osim ove jedne koju si naveo.
Ovi fundamenti koje ti navodiš vjerojatno se odnosi na multiple.
Multiple su u redu ali ako ih promatraš sa rezervom i uvijek ih nanovo uspoređuješ i procijenjuješ, svaka od njih ima prednosti i nedostataka i "slijepo" ulaganje samo na temelju multipli ili još gore samo temeljem jedne od njih ne može rezultirati trajnim uspijehom.

Rado bih ti kontrirao, ali nemam gdje, jer si se usuglasio sa mnom. [rolleyes] [wink]

[/quote]

Odlično kad je Matija govorio o tome prije pola godine godinu dana, bila je pljuvačnica baš od dotičnog mr. Blua.
Sad su svi usuglašeni da treba naći novi model vrednovanja. Zanimljivo, al bar me ispunjava neopisivim zadovoljstvom i srećom da i bezgrešni mogu priznati da su bili u krivu, kolki god to bio oksimoron

Nekom je preskupo! [lol]

hahaha, a što drugo očekivati od analitičara debila i/ili drukera jer nisu kupili. Pa nek gospoda analitičari kupe benzin od INE po 7 kuna i prodaju ga okolo po 5 kuna i imat će najveće prihode u državi…garantirano. Evo ja ću doživotno u tom slučaju od njih kupovati benzin. "Slučajno" je netto profitna marža JNAF-a 30% [shocked], pa je od tih 500 mil kuna prihoda jedno 150 milijuna čiste dobiti[shocked] (i to nakon amortizacije i poreza a znamo svi kolika je amortizacija JNAF-ove imovine). Majko mila koji debili, pa to stvarno moraš voljeti. [kiss]
[/quote]

V. NAČIN PLAĆANJA UGOVORENE CIJENE

Članak 10.

(1) Najviša tarifa za preuzima­nje skladište­nja obveznih zaliha nafte i naftnih derivata je 0,035 kn/l za mjesec dana.
(2) Tarifa iz stavka 1. ovoga članka sadrži troškove skladište­nja i manipulacije obveznim zalihama.

Članak 11.

(1) Skladištar se obvezuje najkasnije do 5. u mjesecu ispostaviti obvezniku osigura­nja zaliha račun za uslugu izvršenu u prethodnom mjesecu, a na teme­lju tarife iz članka 10. ovoga Pravilnika.

(2) Skladištar se obvezuje ispostaviti račun obvezniku osigura­nja zaliha u kunskom iznosu na dan nastanka dužničko-vjerovničkog odnosa.

(3) Dužničko-vjerovnički odnos nastaje zad­nje­g dana u mjesecu za koji se ispostav­lja račun.

(4) Obveznik osigura­nja zaliha će isplatiti skladištaru cijenu na teme­lju tarife iz članka 10. ovoga Pravilnika i na osnovu ispostav­ljenog računa uz koji je skladištar dužan priložiti ovjerenu evidenciju o obav­ljenim uslugama, u roku od 30 dana od dana primitka računa.

(5) Skladištar ima pravo zaračunati obvezniku osigura­nja zaliha zakonsku zateznu kamatu na neplaća­nje računa u propisanom roku.

(6) Račun mora biti izrađen u 3 primjerka pri čemu svaki primjerak obvezno mora biti označen s »izvornik«, »preslika 1« i »preslika 2«.

Governoru… ma nije uopće problem u Janafu, već u trenutku.
Kako neće padati, kada ameri već sada najavljuju pad indexa za 40 % ?

Jet: Are You Gonna Be My Girl?

Governoru… ma nije uopće problem u Janafu, već u trenutku.
Kako neće padati, kada ameri već sada najavljuju pad indexa za 40 % ?

kolega baracuda, kako koji Amerikanci. Amerikanaca ima jaaaaako puno. Ima nekih amerikanaca koji najavljuju higher high već do kraja sljedeće godine i SP preko 1500. Ja sam poprilično uvjeren da ćemo do kraja godine vidjeti 1200 SP-a, a sad… kud koji mili moji. Ne bih bio u koži onima koji tu korekciju čekaju ko ozeblo sunce već zadnjih 6 mjeseci. ne ide to tako kolega.

I'LL BE BACK

New Report

Close