[/quote]
Kakvi drhtavci, 23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno…koliko je to godina u oročenju?
Što misliš o povezanosti iste sa CAMP-om, ima li to tebi smisla?
APT je model koji nije u toliko širokoj primjeni kao CAPM jer obuhvaća puno više faktora i teže ga je računati od CAPM modela (koji obuhvaća svega 3 faktora: RFR, Betu i očekivani prinos) iako i APT model ima svojih prednosti i po nekim teorijama bolje predočava pravi prinos portfelja.
Što mislim o povezanosti APT-a sa CAPM-om (valjda si to mislio reći)?
Pa svi ti modeli su ponikli jedan iz drugoga pa je logično da imaju poveznica.
Imaju li smisla?
Smisla za što?
Ako ih poznaješ a baviš se ulaganjima, sigurno ti neće štetiti, a u kombinaciji sa drugim znanjima (tehnička, kvant.analiza, poznavanje psihologije, financ.izvještaja itd..) vjerojatno će ti dugoročno
donjeti stabilniji prinos nego neznanje…
I opet samo za tebe:
23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno
Ovo je najveći fundament.
[/quote]
ma sve 5, pitam te da li bi prodo JNAF da je polako rasla ovih 2 mjeseca kao primjerice PTKM? Da li bi ju danas prodao ili bi i dalje držao? Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća, a u međuvremenu si vjerojatno i pokratio jer te nerviralo što ne raste (mene je, priznam, malo nerviralo kad vidim ostale bezvezarije kak rastu a JNAF stajao).
[/quote]
Kakvi drhtavci, 23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno…koliko je to godina u oročenju?
[/quote]
Manje nego u cash fondu [tongue]
[/quote]
aj živjeli [lol]
Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća
Vidim, poceli su se i vicevi pricati [lol] [lol] [lol]
I opet samo za tebe:
23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno
Ovo je najveći fundament.
[/quote]
ma sve 5, pitam te da li bi prodo JNAF da je polako rasla ovih 2 mjeseca kao primjerice PTKM? Da li bi ju danas prodao ili bi i dalje držao? Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća, a u međuvremenu si vjerojatno i pokratio jer te nerviralo što ne raste (mene je, priznam, malo nerviralo kad vidim ostale bezvezarije kak rastu a JNAF stajao).
[/quote]
dobro pitanje i djelomično točna konstatacija barem što se mene tiče, za ovaj drugi dio si, nažalost, u pravu, već sam naveo da sam dio prodao ranije i uložio u druge dionice koje (još)nisu odradile takav prinos…ipak kapitalizacija na rallyu…to ipak ne volim propustiti
Kapitalizacija je dobra, dapače, zdrava, međutim, mnogi su sjećam se prije dvije i pol godine nakon rasta HDEL-a s 300 na 600 kapitalizirali dobit, a otišlo je 2200 kuna.
Što želim reći? To da je najteže biti dugoročan ulagač jer ON uvijek mora kapitalizirati, a pitanje je da li to treba stalno raditi.
I ja sam dugoročni ulagač koji kapitalizira kratkoročne prinose..to radim već petu godinu…
BTW, jedan od tih sa HDEL-a o kojima pričaš sam i ja ali sam ulazio ponovo na 700kn…
sumnjam da ćemo taj film uskoro gledati….(rast sa 300 na 2200 u godinu i kusur dana)
APT je model koji nije u toliko širokoj primjeni kao CAPM jer obuhvaća puno više faktora i teže ga je računati od CAPM modela (koji obuhvaća svega 3 faktora: RFR, Betu i očekivani prinos) iako i APT model ima svojih prednosti i po nekim teorijama bolje predočava pravi prinos portfelja.
Što mislim o povezanosti APT-a sa CAPM-om (valjda si to mislio reći)?
Pa svi ti modeli su ponikli jedan iz drugoga pa je logično da imaju poveznica.
Imaju li smisla?
Smisla za što?
Ako ih poznaješ a baviš se ulaganjima, sigurno ti neće štetiti, a u kombinaciji sa drugim znanjima (tehnička, kvant.analiza, poznavanje psihologije, financ.izvještaja itd..) vjerojatno će ti dugoročno
donjeti stabilniji prinos nego neznanje…
[/quote]
Da će mi donijeti dugoročno stabilniji prinos ( CAPM ), pa teško, isto kao i tehnička analiza.
Zašto?
Zato jer je ( kao i tehnička analiza ) dokazana empirijska netočnost tog modela još krajem 70-tih.
A posebno krajem stoljeća.
To što u nekim udžbenicima isti još postoji kao relevantni model vrednovanja imovine na tržištu kapitala to je druga stvar. Koliko je trebalo da se iz udžbenika izbaci vjerovanje da je zemlja u središtu svemira? Tako će i sa CAPM-om biti.
PA koje su pretpostavke CAPM-a, pretpostavka da su svi ulagači racionalni i da planiranu otprilike jednako vrijeme držati vrijednosnice u portfelju? DA ti isti ulagači koriste generalno gledajući iste podatke kod analize pojedinih vrijednosnica?
Osim toga, ovo se posebno odnosi na naše nerazvijeno još uvijek tržište, CAPM kaže da je tržište " savršeno". Savršeno u smislu da niti jedan ulagač ne može dominirati tržištem na bilo koji način tj. utjecati na cijene vrijednosnica. Sličan je sa APT , jedino što APT ne pretpostavlja da svi ulagači optimiziraju svoje portfelje.
Ustvari je poanta priče sa CAPM-om da se tržišni portfelj uopće ne može odrediti ( je li beta mrtva? ). Kasnije, mislim krajem stolječa prošlog, je ustanovljeno da određene tvrtke tj. njihova svojstva poput veličine i nekih fundamentalnih podataka i bete ( rizika tvrtke ) bolje predviđaju budući prinos tvrtke. Beta nije umrla, ali je dokazano nesavršena posebno ako se ne uzima u kombinaciji sa drugim pokazateljima.
Inaće da pojednostavimo za one koji čitaju ovo a nisu na ti sa ovim pojmovima, Model CAPM govori da je prinos povezan s rizikom. Beta je izračunata na temelju povijesnih promjena cijena ( hm.. opet problem, barem po meni ), konkretno beta 1 bi bio rizik jednak tržištu, beta 0,5 bi bio manji rizik itd. Dokazano je da su fundamenti ( ipak, donekle, u na razvijenim tržištima kapitala ) jednako isti ili čak bolji u predviđanju prinosa.
Ja znam da je Goldman Sachs još uvijek glavni zagovornik CAPM modela, ali niije sve crno a niti bijelo na tržištu kapitala. Rekao bih na je to širok spektar boja onih koje vidimo golim okom i onih koje ne vidimo golim ljudskim okom. Ova Tvoja zadnja rečenica, s njom bih se složio, samo sam ju opisao drugim riječima u rečenici prije ( boje ).
dobro, svakako da ni jedan od tih modela nije 100 % pouzdan niti savršen a sukladno najnovijim zbivanjima na financijskim tržištima možemo polemizirati i o njihovoj eventualnoj zastarjelosti..
poput teze da se investitor uvijek može zadužiti po RFR, teze o tržišnom porfoliu,racionalnosti tržišnih aktera itd….no definitvno služe lakšem razumijevanju trišnih prilika i temelj su svakog studija upravljanja portfoliom.
APT se razlikuje u još nekim stvarima od CAPM modela osim ove jedne koju si naveo.
Ovi fundamenti koje ti navodiš vjerojatno se odnosi na multiple.
Multiple su u redu ali ako ih promatraš sa rezervom i uvijek ih nanovo uspoređuješ i procijenjuješ, svaka od njih ima prednosti i nedostataka i "slijepo" ulaganje samo na temelju multipli ili još gore samo temeljem jedne od njih ne može rezultirati trajnim uspijehom.