JNAF (Jadranski naftovod)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JNAF (Jadranski naftovod)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

El Febo, 22.09.2009. u 21:57
Isto tak da drhtavci nisu poceli drmati dvoznamenkaste naloge otisli bi preko 2900

[/quote]

Kakvi drhtavci, 23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno…koliko je to godina u oročenju?

El Febo, 22.09.2009. u 21:57
Baš sam te htio pitati, pa eto prilike, što misliš o APT, teoriji arbitražnog vrednovanja?
Što misliš o povezanosti iste sa CAMP-om, ima li to tebi smisla?

APT je model koji nije u toliko širokoj primjeni kao CAPM jer obuhvaća puno više faktora i teže ga je računati od CAPM modela (koji obuhvaća svega 3 faktora: RFR, Betu i očekivani prinos) iako i APT model ima svojih prednosti i po nekim teorijama bolje predočava pravi prinos portfelja.
Što mislim o povezanosti APT-a sa CAPM-om (valjda si to mislio reći)?
Pa svi ti modeli su ponikli jedan iz drugoga pa je logično da imaju poveznica.
Imaju li smisla?
Smisla za što?
Ako ih poznaješ a baviš se ulaganjima, sigurno ti neće štetiti, a u kombinaciji sa drugim znanjima (tehnička, kvant.analiza, poznavanje psihologije, financ.izvještaja itd..) vjerojatno će ti dugoročno
donjeti stabilniji prinos nego neznanje…

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

@Governor

El Febo, 22.09.2009. u 22:04
jer su fundamenti smiješni u kombinaciji sa projekcijom povećanja prihoda i dobiti

I opet samo za tebe:

23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno

Ovo je najveći fundament.

@Governor

governor, 22.09.2009. u 22:13
jer su fundamenti smiješni u kombinaciji sa projekcijom povećanja prihoda i dobiti

I opet samo za tebe:

[/quote]

ma sve 5, pitam te da li bi prodo JNAF da je polako rasla ovih 2 mjeseca kao primjerice PTKM? Da li bi ju danas prodao ili bi i dalje držao? Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća, a u međuvremenu si vjerojatno i pokratio jer te nerviralo što ne raste (mene je, priznam, malo nerviralo kad vidim ostale bezvezarije kak rastu a JNAF stajao).

I'LL BE BACK

Alien, 22.09.2009. u 22:13
Isto tak da drhtavci nisu poceli drmati dvoznamenkaste naloge otisli bi preko 2900

[/quote]

Kakvi drhtavci, 23,6 % prinosa u nekoliko radnih dana sasvim dovoljno…koliko je to godina u oročenju?
[/quote]

Manje nego u cash fondu [tongue]

El Febo, 22.09.2009. u 22:14

[/quote]

[/quote]

Manje nego u cash fondu [tongue]
[/quote]

aj živjeli [lol]

Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća

Vidim, poceli su se i vicevi pricati [lol] [lol] [lol]

@Governor

El Febo, 22.09.2009. u 22:16

I opet samo za tebe:

[/quote]

ma sve 5, pitam te da li bi prodo JNAF da je polako rasla ovih 2 mjeseca kao primjerice PTKM? Da li bi ju danas prodao ili bi i dalje držao? Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća, a u međuvremenu si vjerojatno i pokratio jer te nerviralo što ne raste (mene je, priznam, malo nerviralo kad vidim ostale bezvezarije kak rastu a JNAF stajao).
[/quote]

dobro pitanje i djelomično točna konstatacija barem što se mene tiče, za ovaj drugi dio si, nažalost, u pravu, već sam naveo da sam dio prodao ranije i uložio u druge dionice koje (još)nisu odradile takav prinos…ipak kapitalizacija na rallyu…to ipak ne volim propustiti

Osim toga nije u nekoliko dana jer si sam rekao da kampiraš od proljeća

Vidim, poceli su se i vicevi pricati [lol] [lol] [lol]
[/quote]

ja sam odonda bio u Janafu sa kraćim izbivanjima za vrijeme kojih nije odrađeno gotovo ništa

Kapitalizacija je dobra, dapače, zdrava, međutim, mnogi su sjećam se prije dvije i pol godine nakon rasta HDEL-a s 300 na 600 kapitalizirali dobit, a otišlo je 2200 kuna.
Što želim reći? To da je najteže biti dugoročan ulagač jer ON uvijek mora kapitalizirati, a pitanje je da li to treba stalno raditi.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

El Febo, 22.09.2009. u 22:25
To da je najteže biti dugoročan ulagač

I ja sam dugoročni ulagač koji kapitalizira kratkoročne prinose..to radim već petu godinu…
BTW, jedan od tih sa HDEL-a o kojima pričaš sam i ja ali sam ulazio ponovo na 700kn…
sumnjam da ćemo taj film uskoro gledati….(rast sa 300 na 2200 u godinu i kusur dana)

plavi, 22.09.2009. u 22:32
Baš sam te htio pitati, pa eto prilike, što misliš o APT, teoriji arbitražnog vrednovanja?
Što misliš o povezanosti iste sa CAMP-om, ima li to tebi smisla?
[/quote]

APT je model koji nije u toliko širokoj primjeni kao CAPM jer obuhvaća puno više faktora i teže ga je računati od CAPM modela (koji obuhvaća svega 3 faktora: RFR, Betu i očekivani prinos) iako i APT model ima svojih prednosti i po nekim teorijama bolje predočava pravi prinos portfelja.
Što mislim o povezanosti APT-a sa CAPM-om (valjda si to mislio reći)?
Pa svi ti modeli su ponikli jedan iz drugoga pa je logično da imaju poveznica.
Imaju li smisla?
Smisla za što?
Ako ih poznaješ a baviš se ulaganjima, sigurno ti neće štetiti, a u kombinaciji sa drugim znanjima (tehnička, kvant.analiza, poznavanje psihologije, financ.izvještaja itd..) vjerojatno će ti dugoročno
donjeti stabilniji prinos nego neznanje…

[/quote]

Da će mi donijeti dugoročno stabilniji prinos ( CAPM ), pa teško, isto kao i tehnička analiza.
Zašto?
Zato jer je ( kao i tehnička analiza ) dokazana empirijska netočnost tog modela još krajem 70-tih.
A posebno krajem stoljeća.
To što u nekim udžbenicima isti još postoji kao relevantni model vrednovanja imovine na tržištu kapitala to je druga stvar. Koliko je trebalo da se iz udžbenika izbaci vjerovanje da je zemlja u središtu svemira? Tako će i sa CAPM-om biti.
PA koje su pretpostavke CAPM-a, pretpostavka da su svi ulagači racionalni i da planiranu otprilike jednako vrijeme držati vrijednosnice u portfelju? DA ti isti ulagači koriste generalno gledajući iste podatke kod analize pojedinih vrijednosnica?
Osim toga, ovo se posebno odnosi na naše nerazvijeno još uvijek tržište, CAPM kaže da je tržište " savršeno". Savršeno u smislu da niti jedan ulagač ne može dominirati tržištem na bilo koji način tj. utjecati na cijene vrijednosnica. Sličan je sa APT , jedino što APT ne pretpostavlja da svi ulagači optimiziraju svoje portfelje.

Ustvari je poanta priče sa CAPM-om da se tržišni portfelj uopće ne može odrediti ( je li beta mrtva? ). Kasnije, mislim krajem stolječa prošlog, je ustanovljeno da određene tvrtke tj. njihova svojstva poput veličine i nekih fundamentalnih podataka i bete ( rizika tvrtke ) bolje predviđaju budući prinos tvrtke. Beta nije umrla, ali je dokazano nesavršena posebno ako se ne uzima u kombinaciji sa drugim pokazateljima.

Inaće da pojednostavimo za one koji čitaju ovo a nisu na ti sa ovim pojmovima, Model CAPM govori da je prinos povezan s rizikom. Beta je izračunata na temelju povijesnih promjena cijena ( hm.. opet problem, barem po meni ), konkretno beta 1 bi bio rizik jednak tržištu, beta 0,5 bi bio manji rizik itd. Dokazano je da su fundamenti ( ipak, donekle, u na razvijenim tržištima kapitala ) jednako isti ili čak bolji u predviđanju prinosa.
Ja znam da je Goldman Sachs još uvijek glavni zagovornik CAPM modela, ali niije sve crno a niti bijelo na tržištu kapitala. Rekao bih na je to širok spektar boja onih koje vidimo golim okom i onih koje ne vidimo golim ljudskim okom. Ova Tvoja zadnja rečenica, s njom bih se složio, samo sam ju opisao drugim riječima u rečenici prije ( boje ).

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

dobro, svakako da ni jedan od tih modela nije 100 % pouzdan niti savršen a sukladno najnovijim zbivanjima na financijskim tržištima možemo polemizirati i o njihovoj eventualnoj zastarjelosti..
poput teze da se investitor uvijek može zadužiti po RFR, teze o tržišnom porfoliu,racionalnosti tržišnih aktera itd….no definitvno služe lakšem razumijevanju trišnih prilika i temelj su svakog studija upravljanja portfoliom.
APT se razlikuje u još nekim stvarima od CAPM modela osim ove jedne koju si naveo.
Ovi fundamenti koje ti navodiš vjerojatno se odnosi na multiple.
Multiple su u redu ali ako ih promatraš sa rezervom i uvijek ih nanovo uspoređuješ i procijenjuješ, svaka od njih ima prednosti i nedostataka i "slijepo" ulaganje samo na temelju multipli ili još gore samo temeljem jedne od njih ne može rezultirati trajnim uspijehom.

New Report

Close