Imamo prvo polugodišnje izvješće na ZSE, JNAFovo.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/JNAF-fin2009-1H-NotREV-N-HR.pdf
ADPL, bu imo bolje. [lol]
ADPL, ha,.Dobri ste gospon James.
Već sam vam rekla odavno da je ovo najbolja firma u Hrvatskoj sa najvećim potencijalom.
Rezultati sve govore.Pročitajte si kompletan pdf pa bute vidli o čemu pričam.
A da ne pričam kak je to sve lepo zapakirano i dizajnirano.Bonbonček.
Kaj da vam velim nego da je nafta uvijek u modi
Već sam vam rekla odavno da je ovo najbolja firma u Hrvatskoj sa najvećim potencijalom.
[/quote]
A zakaj se onda toliko silni ljudovi žele baš danas iskrcati?? Kaj možda nesmeju jesti slatko…. [huh]
[/quote]
A zakaj se onda toliko silni ljudovi žele baš danas iskrcati?? Kaj možda nesmeju jesti slatko…. [huh]
[/quote]
Pa nije baš da je neki red na asku.Ali čujte, nije dionica Janafa na NYSE neg na ZSE.Dok god imamo vlast kakvu imamo i dok god ne znaš dali bu sutra uveli porez na pitku vodu ili bumo do sutra već propali, normalno je da se ljudi iskrcavaju.
A kaj bi trebali čekat da bude bolje?Pa dok su ove pijavice na vlasti možemo bit sretni ak izvučemo živu glavu,bik mamicu
Bila je pred pozitivnom blokadom, skoro ko da je NYSE. [thumbsup]
pa čemu se vi čudite.vidite da se na velikom broju dionica čeka bilo kakva dobra vijest radi iskrcaja. ljudima je jednostavno dosta terora kojeg nad nama prakticiraju fond-managerčići i ostala gamad tako da odustaju od burze. oni tada kupuju jeftino, no pitanje je komu će prodati sve te jeftine dionice jer ni sami ne znaju što rade i na koji rok išta rade. ja imam strpljenja, iako sve manje, no, oni ga čini mi se nemaju. zato stalno gore-dolje.
ja imam strpljenja, iako sve manje, no, .
Ja ga očigledno imam više od tebe i skrušeno čekam na bidu.
Brankica, da li su i ovo stare vijesti…?
24. srpanj 2009.| Darko Bičak; Miho Dobrašin
Slovenci, Srbi i Rusi povećali prihod Janafu 50 posto
Prihod od 244 milijuna kuna iznenadio je i Upravu koja je planirala 50 posto slabiji rezultat u prvom polugodištu
Jadranski naftovod (Janaf) ostvario je 52,9-postotni rast prihoda u prvih šest mjeseci, što je znatno premašilo očekivanja Uprave.
Izvrsnom poslovanju u prvih šest mjeseci pogodavala je i odluka Petrola da u Janafovim skladištima čuva naftne derivate Rast dionice
Zahvaljujući povećanom transportu nafte prema rafineriji u Bosanskom Brodu, čiji je vlasnik ruski Njeftegazinkor, povećanim količinama isporučenim rafinerijama u Srbiji kao i odluci slovenskog Petrola da u Janafovim skladištima čuva derivate za komercijalne potrebe, ukupni prihodi Janafa dosegli su 243,6 milijuna kuna. To je za oko 50 posto bolji rezultat od prijašnjih prognoza Uprave. Nadalje, u prvoj polovici godine dobit Janafa šest puta je veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 58,8 milijuna kuna. Vijest o odličnim rezultatima podigla je cijenu dionice Janafa na Zagrebačkoj burzi, pa je u četvrtak ojačala 5,3 posto, čime je zasjenila ostale dionice. Nakon protrgovanih 170,3 tisuće kuna zadnja cijena dionice Janafa zaustavljena je na razini od 1901 kuna. "Na tržištu vlada nelikvidnost pa je i ovako dobar rezultat ostao bez potvrde u većem obujmu trgovine", kaže Nada Ružić iz Argus vrijednosnica. Kako napominje, protrgovano je sa svega 89 dionica. "Janaf je kroz mali obujam trgovine znatno podigao cijenu", ističe Ružić. Inače, u prvom polugodištu je kroz naftovode Janafa prevezeno ukupno 3,7 milijuna tona nafte ili 19,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno je to 11,2 posto više od plana. Navedeni rezultati nisu iznenadili naftnoga konzultanta Davora Šterna. "Janaf je uvijek bio dobra kompanija. Budući da je prije tri-četiri mjeseca proradila rafinerija u Bosanskom Brodu, kapaciteta milijun tona godišnje, ovaj rezultat ne iznenađuje", kaže Štern dodajući da na tu rafineriju otpada oko 20 posto Janafova transporta. Kaže i da se Petrolovo skladištenje snažno odrazilo na poslovanje.
Ante Markov, Janaf Vraćeni krediti
Inače, prihodi od skladištenja nafte su utrostručeni, odnosno porasli su s prošlogodišnjih 16,5 na više od 58 milijuna kuna. Od značajnih informacija vezanih uz poslovanje tvrtke u prvih šest mjeseci ove godine u Janafovu se izvješću navodi kako su u tom razdoblju otplaćene kreditne obveze prema Pariškom i Londonskom klubu u ukupnom iznosu od 24,8 milijuna kuna.
Struktura
Strana tržišta
Od ukupnog prihoda Janaf je 150,6 milijuna kuna ostvario na inozemnom tržištu, dok su prihodi s domaćeg tržišta bili na razini od 81,8 milijuna kuna. Ukupni rashodi iznose 163,7 milijuna kuna, 15% više.
Niska zaduženost
U Janafu, u kojem hrvatska Vlada ima 22-postotni udio, dok HZMO drži 50,5 posto, kažu da kompanija nije izložena kreditnom riziku. Kao razlog navode nisku kreditnu zaduženost i fiksnu kamatu na većinu obveza.
Vidim pocela se sustavno dizati razina. Mmm.. biti ce uzivanac gledati. Moj favorit za vremena koja dolaze.
Ne muci muku ni sa recesijom, ni krizom, ni sindikatima, ni zbrinjavanjima viska radnika ni naplatom potrazivanja ni ostalim glupostima. Samo crno zlato i cash. A tek mogucnosti za rast!.. mmm.. Konobar!. jos jednan sake molim!
JNAF je izmedju ostalih jedna od velikih kompanija u državnom večinskom vlasništvu. U Jutarnjem se navodi više največih firmi koje bi mogle objekt eventualne prodaje.
"Najatraktivnija državna imovina za prodaju u ovim kriznim vremenima svakako je Jadranski naftovod (Janaf), koji ima stratešku vrijednost zbog mogućnosti povezivanja naftovoda koji idu iz Rusije i Kavkaza prema zapadnoj Europi s Omišljem, najboljom prirodnom tankerskom lukom na Jadranu. Knjigovodstvena vrijednost Janafa, nakon nedavne dokapitalizacije, iznosi 2,72 milijarde kuna, a u njoj je državni vlasnički udjel 84 posto, dok 16 posto drži Ina. Potencijalni kupci su ruske naftne kompanije, a možda bi se aktivirali i bliskoistočni investitori. Država bi, u prvoj fazi, vjerojatno htjela zadržati kontrolni paket od 50 posto plus jednu dionicu, pa bi se na prodaji mogao naći paket od 34 posto, koji bi na tržištu, uz odgovarajuću premiju, mogao dostići cijenu od 1,5 milijardu kuna."……….
Kak to da danas na ovoj temi to nitko ne spominje? Samo se trži i cijena ide gore…….. [rolleyes]