JNAF (Jadranski naftovod)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JNAF (Jadranski naftovod)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

da li je kapital od dokapa unešen u bilancu prema sadašnjoj knjigovodsvenoj vrijednosti? dakle sada je BVPS cca 3000kn/dionici. kad se izvrši dokap, koliko će onda biti? nisam baš upoznat po kom ključu ide taj dokap i u koju svrhu pa ako bi mi netko u kratkim crtama to mogo objasnit. Kad je skupština?

Gospon guverner redovna skupština je 19.lipnja.
Kad se izvrši dokap BVPS će biti asets minus lajabilitis podjeljeno sa 1.007.658 dionica.
Handa uplati 715 milijuna do srpnja 2011 i onda se JNAF-R-B pretvaraju u JNAF-R-A.
Svrha dokapa su novci potrebni za izgradnju novih skladištenih kapaciteta i kupnju starih.Na Krku se kapaciteti podupljavaju.
A sve to jer potrebe za skladištenjem su dva do tri puta veće od kapaciteta koje Janaf trenutno ima.
I to opće ne pričam o potrebama Hande. To je tek novi moment.Slovačka,mađarska,Bosna vam već skladište naftu kod nas i hoće još.
Ali onih 720 milja od Hande nije sve.još 100 milja će ići preko drugih oblika financiranja.
Ovi se ne šale,gospon guverner.
Ima tu još puno toga,ali dost vam je za danas
[/quote]

Koliko ja znam mi placamo madjarima za skladistenje nase nafte za jedno 2/3 ukupne kolicine. S novim skladistima prica ce se bitno promijeniti u nasu korist.
[/quote]

Otkud vam to gospon Alien? To nije točno.Nikome mi ne plaćamo za skladištenje naše nafte.Pa naša nafta se skladišti na Janafovim terminalima a upravo dogovor između Sanadera i mađarskog premijera prije dve godine su doveli do toga da Janaf širi kapacitete jer Mađarska želi kod nas držati svoje rezerve.A kapaciteti se proširuju i zbog zakonske obveze stvaranja 90 dnevnih rezervi i zbog upita još nekih susjednih država da svoje rezerve drže u Janafovim spremnicima.
U trenutku neizvjesnosti oko realizacije DA,PEOP,TAL,CPOT-a Janaf je vidio da skladištenje postaje veliki posao i odlučili su poduplati kapacitete što automatski znači i poduplavanje prihoda.

Otkud vam to gospon Alien? To nije točno.Nikome mi ne plaćamo za skladištenje naše nafte.Pa naša nafta se skladišti na Janafovim terminalima a upravo dogovor između Sanadera i mađarskog premijera prije dve godine su doveli do toga da Janaf širi kapacitete jer Mađarska želi kod nas držati svoje rezerve.A kapaciteti se proširuju i zbog zakonske obveze stvaranja 90 dnevnih rezervi i zbog upita još nekih susjednih država da svoje rezerve drže u Janafovim spremnicima.
U trenutku neizvjesnosti oko realizacije DA,PEOP,TAL,CPOT-a Janaf je vidio da skladištenje postaje veliki posao i odlučili su poduplati kapacitete što automatski znači i poduplavanje prihoda.

OK mozda sam ja nesto krivo cuo no poanta je na koncu ista: grade se nova skladista, sto znaci povecanje prihoda u buducnosti [thumbsup]

Ovdje upišite svoj komentar…

Državne rezerve iza 2012. će trebati pokriti 120 dana prosječne godišnje potrošnje čini mi se!
Ali JANAF će skladištiti i komercijalnu naftu; terminali u Virju i Sisku, pa i na Dunaju ne bi bilo loše nešto imati, idalni su za povećanje kapaciteta.

da li je kapital od dokapa unešen u bilancu prema sadašnjoj knjigovodsvenoj vrijednosti? dakle sada je BVPS cca 3000kn/dionici. kad se izvrši dokap, koliko će onda biti? nisam baš upoznat po kom ključu ide taj dokap i u koju svrhu pa ako bi mi netko u kratkim crtama to mogo objasnit. Kad je skupština?

Gospon guverner redovna skupština je 19.lipnja.
Kad se izvrši dokap BVPS će biti asets minus lajabilitis podjeljeno sa 1.007.658 dionica.
Handa uplati 715 milijuna do srpnja 2011 i onda se JNAF-R-B pretvaraju u JNAF-R-A.
Svrha dokapa su novci potrebni za izgradnju novih skladištenih kapaciteta i kupnju starih.Na Krku se kapaciteti podupljavaju.
A sve to jer potrebe za skladištenjem su dva do tri puta veće od kapaciteta koje Janaf trenutno ima.
I to opće ne pričam o potrebama Hande. To je tek novi moment.Slovačka,mađarska,Bosna vam već skladište naftu kod nas i hoće još.
Ali onih 720 milja od Hande nije sve.još 100 milja će ići preko drugih oblika financiranja.
Ovi se ne šale,gospon guverner.
Ima tu još puno toga,ali dost vam je za danas
[/quote]

Koliko ja znam mi placamo madjarima za skladistenje nase nafte za jedno 2/3 ukupne kolicine. S novim skladistima prica ce se bitno promijeniti u nasu korist.
[/quote]

[/quote]

Uff Brankice, sve mi je draže kaj sam odabral ovo umjesto lavora i cjedila za suđe [wink]

I'LL BE BACK

E jeste uigrana ekipa svaka vam cast!!!!

Kaj god mi mislili ili hteli, Brankica je u pravu. Pogledajte kud idu cijene nafte…..:

12. lipanj 2009.| Miho Dobrašin

Barel nafte se vraća na 90 dolara

Predsjednik Uprave Gazproma ustraje na prognozi od 250 dolara za barel

Nakon što je u petak cijena nafte skočila na najvišu razinu u posljednjih sedam mjeseci, probivši iznos od 72 dolara za barel, analitičari smatraju da bi se do kraja godine cijena mogla popeti i do 90 dolara.Najnoviji uzlet pripisuje se očekivanju da će dolar izgubiti na vrijednosti, što povećava atraktivnost ulaganja u naftu, rastućem optimizmu glede gospodarskog oporavka u svijetu, padu zaliha u SAD-u te povećanom uvozu nafte iz Kine. Nekoliko izjava dodatno je potpalilo očekivanja na tržištu, a među njima svakako je izvješće Međunarodne energetske agencije (IEA). Agencija je, naime, naglasila da je rast cijene nafte rezultat stvarnog odnosa ponude i potražnje na tržištu. Dosad su njezini analitičari objašnjavali rast očekivanjima o financijskom oporavku u svijetu, dakle na bazi špekulacija. "Dok se porast cijene od kraja veljače može pripisati uzletu na financijskim tržištima, najnovije poskupljenje potaknuto je dugoočekivanim oporavkom fundamenata", kažu u IEA.

Realna cijena
Predsjednik Uprave britanske nafte kompanije British Petroleum Tony Hayward izjavio je da je realna cijena između 60 i 90 dolara za barel. Da bi barel mogao dodatno poskupiti, naslućuje se iz najnovijega statističkog izvješća BP-a. U njemu je navedeno kako su dokazane naftne rezerve u svijetu pale prošle godine za 3 milijarde barela u odnosu na 2007. godinu. Pad proizvodnje u zemljama poput Rusije i Norveške nisu uspjele nadoknaditi ni Vijetnam, Indija i Egipat gdje je porastao output. Smanjena proizvodnja pripisuje se pak odustajanju od projekata istraživanja i vađenja koji zbog niskih cijena postaju neisplativi. Proizvodnja u Sjevernom moru potonula je primjerice 6,3 posto te se nalazi na najnižoj razini u posljednjih 30 godina. "Cijena nafte čini projekte neprofitabilnima", kaže Jasminko Umičević, predsjednik konzultantske kuće Oil & Gas Consulting. Predsjednik ruskog Gazproma Aleksej Miller otišao je najdalje u prognozama cijene nafte, istaknuvši prošle godine kako će barel stajati 250 dolara. "Ta procjena još nije postala stvarnost zbog krize koja je smanjila potražnju za naftom. No znači li to da je naša prognoza nerealna? Nipošto", izjavio je prvi čovjek Gazproma.

Na potezu špekulanti
Kuvajtski ministar nafte Ahmad al-Abdullah al-Sabah rekao je kako su za najnoviji porast cijene zaslužni prvi znakovi gospodarskog oporavka u Aziji, međutim upozorio je na potražnju koja je još manja u odnosu na prošlogodišnju. To je samo produbljenje trenda započetog lani. Kako se navodi u BP-ovu priopćenju, globalna potrošnja nafte pala je 2008. godine 0,6 posto na 81,8 milijuna barela dnevno. Riječ je ujedno o prvom smanjenju potrošnje još od 1993. godine te najoštrijem padu u posljednjih 27 godina. Kuvajtski ministar ponovio je kako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) neće povećati ponudu, no sve ostaje otvoreno ako barel poskupi na 100 dolara. Većina domaćih analitičara vjeruje kako će cijena nafte u iduće tri godine dosegnuti razinu od 100 dolara za barel, no gotovo sigurno ne i najvišu zabilježenu cijenu od 147 dolara koja je postignuta na ljeto prošle godine. Predsjednik Uprave Platinum Investa Igor Gvozdanović kaže kako je teško reći koliko će cijena ići prema gore, "no u iduće tri godine barel će stajati više od 100 dolara zbog oporavka gospodarstva i stvaranja zaliha",
http://www.poslovni.hr/118731.aspx

marcello

Predsjednik Uprave Gazproma ustraje na prognozi od 250 dolara za barel [/b]

Taj film ipak mislim da ne bu gledal

[/quote]
Uz ovakav dolar….prilično moguće.
tpčna brojka nebitna…al novi ATH očekujem.

tvrtka je odlicna i jedna od boljih ako ne i najbolja na zse ipak ima jedna kvaka,u kojoj valuti i na koje vrijeme se ugovori sklapaju jer moze nafta i na 300 ali ako dodje do inflacije…??

moji postovi nisu poziv na kupnju ili prodaju..odraz su mojeg misljenja......

[/quote]
Uz ovakav dolar….prilično moguće.
tpčna brojka nebitna…al novi ATH očekujem.
[/quote]

Stalna samo mijena jest – tko kaze da bu se jos dugo ista u dolarima obracunavalo? [wink]

pa predsjednik uprave gazproma je naveo cijenu od 250 dolara pa sam si onak postavio pitanje koliko bi tad dolar mogao vrijediti,nije pretpostavio cijenu u juanima………mislim da nebi bilo dobro da cijena nafte predje nekih 90dolara…no tko zna sto ce biti…

moji postovi nisu poziv na kupnju ili prodaju..odraz su mojeg misljenja......

New Report

Close