Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
JDRN | 1,30 | 508 | 391 | 1,30 | 1,58 | -9,09% |
Meni stvarno nije jasno što ste ovdje očekivali. Puno nas pisalo je da će ponuda ići po zakonskom minimumu od 5,75 kn, a da su sve ostalo samo želje i upravo tako se odigralo.
Štiviše, nikakvih realnih naznaka nije ni bilo da bi moglo biti drugačije tako da ne razumijem ovo razočaranje kao da vas je netko prevario!??
[/quote]
Za sada nitko nikog nije prevario.
Namjeravaju li u budućnosti ?
Smanjenje nominale za poduzeće kojem je ukupna vrijednost iznad nominale je povremeno bilo izvedeno uz isplatu dioničarima.
Suprotno se dogodilo na Centar Banci ( CEBA ) i to je bila pljačka koju nitko nije procesuirao. ( Dokapitalizacija u kojoj je sudjelovala i Država )
Ako u ponudi prodamo dionice, prodali smo ih svojom voljom i ponovo nas nitko nije prevario.
Pitanje je koje mogućnosti imaju oni koji ostaju.
[/quote]
Upravo i mene ova opcija zanima koliko je moguca?
Na taj nacin vuk sit (mirovinci jeftino dokapitaliziraju), ovca cela(dionicarima isplata)
PA KAKO CE DA UMANJE KAPITAL I PREBACE GA U REZERVE I TAKO OSTETE MALE DIONICARE KADA DRUSTVO NEMA ZADRZANI GUBITAK?!PA TO BI BILA SVETSKA SENZACIJA DA SE TAKO IZIGRAJU MALI DIONICARI VECINA KOJIH SU BIVSKI RADNICI I BRANITELJI! PA ZNA SE KADA SE SMANJUJE TEMELJNI KAPITAL! SIGURNO NE RADI AKROBACIJA U KOJIMA SE IZIGRAVAJU MALI DIONICARI.
LEGALNA PLJAČKA MALIH DIONIČARA JADRAN DD CRIKVENICA
Iz najave smanjenja temeljnog kapitala Jadran dd očito je zašto se to radi – da mirovinski fondovi ne bi platili dionicu 10 kuna ako mogu platiti 3,33 kune. I to bi bilo u redu da se to ne radi na štetu malih dioničara i to popriličnu. Ako bude po lošijoj varijanti od 2 moguće, a to su:
Ako se za iznos smanjenja temeljnog kapitala povećaju rezerve društva, što je 1. opcija to znači da je dioničarima oteto 67 % sadašnje vrijednosti njihovih dioničara pod uvjetom da cijena dionice na burzi ostane ista. Naime u današnjoj javnoj ponudi su naveli da se planira smanjiti temeljni kapital spajanjem 3 dionice u 1. Svatko tko ima 3 dionice i višekratnik broja 3 dobiti će zamjenski po 1 dionicu. Konkretno, ako netko posjeduje 30 000 dionica društva, po zadnjim cijenama na burzi posjeduje trenutno tržišnu vrijednost tih dionica od ca. 172 500 kuna. Po smanjenju temeljnog kapitala ta ista osoba će dobiti umjesto sadašnjih 30 000 dionica imati 10 000 dionica. Ovo je sada važno – da bi se dobila istovjetna tržišna vrijednost tih dionica ( 172 500 kuna ) dionica bi trebala vrijediti na burzi 17,25 kuna.
Tko će platiti toliko za dionicu na ovakvom tržištu nelikvidnom gdje kupaca oupće nema – vjerojatno nitko. Sami možete izračunati koliki je to gubitak ovisno o projiciranoj cijeni dionice na burzi. Što je najgore, ti isti mirovinci ne smiju kupovati 1 godinu od proteka roka za ponudu ( ZPDD ) dionice na burzi po cijeni većoj od 5,75 kuna jer bi sukladno zakonu morali platiti razliku svima koji su prihvatili ponudu po 5,75. Dakle njih kao kupaca neće biti.
Važno je naglasiti da se smanjenje temeljnog kapitala prema Zakonu o Trgovačkim društvima na ovaj način radi samo u situaciji ako društvo ima nagomilane gubitke ili je prezaduženo. To nije slučaj sa Jadran d.d., niti je to praksa koja se ikada do sada dogodila na ZG Burzi – koliko je meni poznato. Ako ovako bude onda je to legalna pljačka malih dioničara.
Druga opcija je da se smanjenje temeljnog kapitala isplati svim dioničarima. Na taj način mirovinci opet u praksi plaćaju 5,75 kn, jer si razliku do 10 isplaćuju ( kao i ostalim malim dioničarima ). Ovo je opcija na koju bi trebalo inzistirati kod mirovinaca.
Kako javna ponuda vrijedi samo 28 dana, to znači da tko ne prihvati do 13.07.2018. javnu ponudu ( ako sam dobro računao ), ako prođe opcija broj 1., idućeg dana imao bi postotno veliki gubitak obzirom da tržišna cijena sigurno neće biti 17,25 kuna ( u kojem slućaju bi bio na nuli ).
Gdje su sad kolege koje su bile apsolutno uvjerene da dokap ne moze ići drugačije osim po 10kn / kom ?
Nesto su utihnule.
Neko reče da računa da mu je ovo penzija……e, Bogami, i ja sam s time računao s obzirom koliko komada sam nagomilao mukotrpnim skupljanjem svim ovih mjeseci……i sada ode sve u vjetar……a dobro, ne bas u vjetar, ali svakako će biti samo za dozivotnu zalihu bureka (jedan dnevno)……
Gdje su sad kolege koje su bile apsolutno uvjerene da dokap ne moze ići drugačije osim po 10kn / kom ?
Nesto su utihnule.
Neko reče da računa da mu je ovo penzija……e, Bogami, i ja sam s time računao s obzirom koliko komada sam nagomilao mukotrpnim skupljanjem svim ovih mjeseci……i sada ode sve u vjetar……a dobro, ne bas u vjetar, ali svakako će biti samo za dozivotnu zalihu bureka (jedan dnevno)……
Koliko sam ja shvatio HANFA je dala dozvolu samo za javnu ponudu po 5.75 Kn. A da li će odvjetniku Borisu Šavoriću, poznatijem kao Borg iz Afere HOTMAIL uspjeti da smanji temeljni kapital na najavljenoj Izvanrednoj Skupštini Jadran dd iz razloga koji nisu navedeni u Zakonu o Trgovačkim društvima, o tom potom, ako zejebe 1000 branitelja i 850 bivših radnika za 30 -tak milijuna kuna to će mu malo teže pasti nego što je malo muzao AGROKOR i koštao potredsjednicu Vlade RH Martinu Dalić mjesta svojim glupim mailovima. A i predsjednika Uprave OMF PBZ CO Dubravko Štimac, blizak HDZ i Petar Vlajić predsjednik Uprave OMF ERSTE Plavi neće vjerojatno dodatnu reklamu u medijima za svoje Obavezne mirovinske fondove i Banke majke PBZ i ERSTE Banku…
Hrvatska odvjetnička komora danas je Novom listu i službeno odgovorila kako će od Vlade Republike Hrvatske “slijedom novih saznanja u vezi Odvjetničkog društva Šavorić i partneri”, zatražiti dodatna očitovanja, kako bi se utvrdilo je li bilo disciplinskih prekršaja ovog odvjetničkog društva u izradi Lex Agrokora.
LEGALNA PLJAČKA MALIH DIONIČARA JADRAN DD CRIKVENICA
Iz najave smanjenja temeljnog kapitala Jadran dd očito je zašto se to radi – da mirovinski fondovi ne bi platili dionicu 10 kuna ako mogu platiti 3,33 kune. I to bi bilo u redu da se to ne radi na štetu malih dioničara i to popriličnu. Ako bude po lošijoj varijanti od 2 moguće, a to su:
Ako se za iznos smanjenja temeljnog kapitala povećaju rezerve društva, što je 1. opcija to znači da je dioničarima oteto 67 % sadašnje vrijednosti njihovih dioničara pod uvjetom da cijena dionice na burzi ostane ista. Naime u današnjoj javnoj ponudi su naveli da se planira smanjiti temeljni kapital spajanjem 3 dionice u 1. Svatko tko ima 3 dionice i višekratnik broja 3 dobiti će zamjenski po 1 dionicu. Konkretno, ako netko posjeduje 30 000 dionica društva, po zadnjim cijenama na burzi posjeduje trenutno tržišnu vrijednost tih dionica od ca. 172 500 kuna. Po smanjenju temeljnog kapitala ta ista osoba će dobiti umjesto sadašnjih 30 000 dionica imati 10 000 dionica. Ovo je sada važno – da bi se dobila istovjetna tržišna vrijednost tih dionica ( 172 500 kuna ) dionica bi trebala vrijediti na burzi 17,25 kuna.
Tko će platiti toliko za dionicu na ovakvom tržištu nelikvidnom gdje kupaca oupće nema – vjerojatno nitko. Sami možete izračunati koliki je to gubitak ovisno o projiciranoj cijeni dionice na burzi. Što je najgore, ti isti mirovinci ne smiju kupovati 1 godinu od proteka roka za ponudu ( ZPDD ) dionice na burzi po cijeni većoj od 5,75 kuna jer bi sukladno zakonu morali platiti razliku svima koji su prihvatili ponudu po 5,75. Dakle njih kao kupaca neće biti.
Važno je naglasiti da se smanjenje temeljnog kapitala prema Zakonu o Trgovačkim društvima na ovaj način radi samo u situaciji ako društvo ima nagomilane gubitke ili je prezaduženo. To nije slučaj sa Jadran d.d., niti je to praksa koja se ikada do sada dogodila na ZG Burzi – koliko je meni poznato. Ako ovako bude onda je to legalna pljačka malih dioničara.
Druga opcija je da se smanjenje temeljnog kapitala isplati svim dioničarima. Na taj način mirovinci opet u praksi plaćaju 5,75 kn, jer si razliku do 10 isplaćuju ( kao i ostalim malim dioničarima ). Ovo je opcija na koju bi trebalo inzistirati kod mirovinaca.
Kako javna ponuda vrijedi samo 28 dana, to znači da tko ne prihvati do 13.07.2018. javnu ponudu ( ako sam dobro računao ), ako prođe opcija broj 1., idućeg dana imao bi postotno veliki gubitak obzirom da tržišna cijena sigurno neće biti 17,25 kuna ( u kojem slućaju bi bio na nuli ).
Gledaš pojednostavljeno i iz perspektive svojeg udjela. I vrlo kratkoročno. Ovdje je problem sto nakon preuzimanja će mirovinci imati dovoljno glasova da izglasaju sto zele, pa i ovakav dokap. Dokap ne sluzi da se netko zezne već da se poveća imovina i profiti odnosno povrat na kapital. Očito postojeći knjigovodstveni kapital nije adekvatno vrednovan, a niti je vjerodostojno iskazan. U suštini, taj kapital odnosno imovina nisu adekvatni za investiranje.
Ovo nije očito namijenjeno dugoročnom ulaganju i razvoju dioničarstva nego će biti privatna priča mirovinakih fondova. Zato, kome se ne svidja će prodati dionice u ponudi i naći novu investicijsku prigodu.
Po mojem sudu mirovinci su trebali dugorocno financirati društvo konvertibilnim obveznicama prema jasnim, unaprijed definiranim kriterijima.
Nova nominala bi mogla biti 20 kn. O tome nije nitko razmišljao?
Jel ovo opet neka HR igra kapitalizma i prebacivanja iz supljeg u prazno u režili mirovinaca i političara?
Najprije će se spojiti tri dionice u jednu i nakon toga će se temeljni kapital uskladiti na način da to bude jedna dionica od 10 kuna. To će mirovinici napraviti i sa svojim dionicama koje su kupili od države i stekli kroz javnu ponudu, a onda će se društvo dokapitalizirati novim dionicama izdanim po 10 kuna isključivo od strane mirovinaca (nisam vidio prijedlog dokapa, al očito je da neće biti za sve dioničare) za 200 milijuna kuna i razvodniti postojeći kapital. I u tome je kvaka, u tom razvodnjavanju jer na kraju mirovinci drzati najmanje 82% temeljnog kapitala. Pod uvjetom da se radi o jedinom dokapu. Naime, tko kaže da zbog potreba za dodatnim ulaganjem neće za godinu ili dvije provesti još jedan dokap? Doduše, taj bi mogli napraviti tako da puste sve dioničare “unutra” alikvotno njihovom vlasnickom udjelu jer ne postoji obveza kao za ovaj.
Uglavnom, ovo će sigurno utjecati na percepciju ulagaca u pogledu buduceg potencijala i oni koji nešto kuže vjerojatno se neće dugorocno vezati uz ovu priču.
Nova nominala bi mogla biti 20 kn. O tome nije nitko razmišljao?
Neće nego 10.
Cilj mirovinaca je da se nakon preuzimanja približe udjelu od 95%.
Naravno da bi se u dokapitalizaciji moglo dozvoliti i sudjelovanje manjincima .Recimo dokapitalizacija po 10,a cijena na burzi nakon smanjenja temeljnog kapitala i broja dionica na trećinu da bude oko 1
Greška.Sorry.Cijena dionice ne 1 nego 10 nakon smanjenja broja dionica za trećinu.
A pad bi trebali odraditi branitelji.Za sada sam već aut,ali vrebam priliku za niži ulaz.
A radnici će 30/sadašnjih 10/dočekati nikada a možda ni tada.Možda i oni prodaju u obvezujućoj ponudi?
Nazalost, jucer mi je izbrisan post iz nepoznatih razloga pa ga ponavljam.
Prije dokapa od 200m kn, spojit ce se 3 dionice u jednu te ce se smanjit temeljni kapital na 282m kn sto obzirom na novi broj dionica od 16.4m daje novu nominalu od oko 17,2kn po kojoj cijeni ce se i odradit dokap, odnosno dokap ide po otprilike sadanjoj cijeni preuzimanja 5,75kn.
Ispricavam se na prethodno pogresnoj informaciji o cijeni dokapa oko 3,33kn. Svejedno, bit se ne mijenja, odnosno dokap ide po znatno manjoj cijeni nego sam planirao.
Samim spajanjem dionica i smanjenjem tem.kapitala nitko nije ostecen, bit ce ÷3 dionica, ali ce i fundamenti po dionici biti 3x pa bi i cijena TREBALA biti 3x. Problem je u cijeni dokapa koju smo svi (velika vecina, ukljucujuci mene) zdravo za gotovo uzimali u iznosu 10kn, odnosno mirovinci ce dokapom steci skoro duplo veci % od inicijalno planiranog i smanjiti knjigovodstvenu vrijednost po dionici. Slazem se s DonJuan, ovo je postala privatna prica mirovinskih fondova.