“Kolega Atlantis, trud Vam je zaista hvalevrijedan, ali na zalost, dzaba je to u ovoj truloj drzavi, a trziste kapitala je samo ogledalo svega toga. Ne valja se bosti s rogatim, a oni uvijek traze sve moguce načine da izigraju male dionicare, tako da ni ovo nije iznimka. Zato, kazem……jedino ponuda za preuzimanje daje kakvu-takvu sigurnost – to iskoristiti, ako se već nudi i pobjeći glavom bez obzira.
Tako ću učiniti ja, a vjerujem i neki drugi preostali ulagači…..”
Tko želi uvijek može prihvatiti javnu ponudu po 5.75 kn još 28 dana, a tko ne želi neka se posavjetuje sa investicijskim savjetnicima, brokerima i korporativnim odvjetnicima, pa neka nešto napiše ovdje…Do Izvanredne Skupštine Jadran dd ima još najmanje 40 dana…
Gde odlazi iznos umanjenog temeljnog kapitala?
Ako ga stave u rezerve onda je to prevara od mirovinskih fondova! Gde postoji da se kapital umanjuje ako drustvo nema gubitke niti dugove?! A Jadran nema niti jedno niti drugo!
Pa očito će revalorozorati imovinu i knjižiti gubitak. Cini se da oni procjenjuju da je imovina precijenjena.
Ako ga stave u rezerve onda je to prevara od mirovinskih fondova! Gde postoji da se kapital umanjuje ako drustvo nema gubitke niti dugove?! A Jadran nema niti jedno niti drugo!
Pa očito će revalorozorati imovinu i knjižiti gubitak. Cini se da oni procjenjuju da je imovina precijenjena.
[/quote]
Što se tiče imovine društva ona je u bilanci društva za 2017. knjižena 630 mil kn ukupno, od toga 600 mil kn nekretnine. u stečajnom planu od 2013. već sam pisao o tome 410.000 m.kv. zemljišta na samom moru je procjenjeno je po 70 EUR/m.kv., a Hotela po 430 EUR/m.kv. OMF PBZ CO i ERSTE Plavi kupili su 70% dionica Jadran dd po 5.75 kn ili za 200 mil kn ili zemljišta po 25 EUR/m.kv. i Hotele po 150 EUR/m.kv. Službene cijene nekretnina grada Crikvenice , su za zemljišta uz more 250 EUR /m.kv , a Hotela zavisno od kvalitete vjerojatno naviše od 1000 EUR/m.kv. I šta sada OMF koji upravljaju novcem hrvatskih poreznih obveznika koji ulažu u obvezne mirovinske fondove, misle da će genije Odvjetnik Boris Šavorić, poznatiji kao Borg iz Afere HOTMAIL naći rupu u Zakonu u Trgovačkim društvima, a zeznuo se malo jer nije obrazložio prema ZTD zašto se vrši smanjenje temeljnog kapitala ako nema gubitaka, a tvrtka nije prezadužena ( oko 20% temeljnog kapitala ):
ZTD Način smanjenja temeljnoga kapitala
Članak 462.
(1) Temeljni kapital društva može se smanjiti samo na temelju odluke članova društva o izmjeni društvenoga ugovora te nakon što se provede postupak koji je propisan ovim Zakonom. U odluci moraju se navesti opseg i svrha smanjenja temeljnoga kapitala i kako će se to provesti.
P.S. Ako se to radi planski očito je u igri nekretninski biznis da se unaprijed poznatim igračima namjesti kupnja atraktivnih nekretnina Jadran dd po 10 x manjim cijenama od tržišnih, izigra 1300 malih dioničara, desetina tisuća građana RH koji uplaćuju u obvezne mirovinske Fondove, a što je najgore od svega HANFA je odobrila takvu javnu ponudu upitne zakonitosti i moralnosti…
Na ZSE covjek svasta nauci i dozivi. Svaki dan sam sve pametniji i iskusniji u nacinima kako zaj… nekog. Ucim od najboljih. Ovo danas je bila nikad jeftinija skola. Prodao s gubitkom ono jada sto sam imao.
Znaci, oni ovim manevrom kupuju 1 dionicu za 3,33kn…….blago njima……
hoće li i Viktora Lenca ovako razraditi ko Dajca
https://www.kupindo.com/Ostalo/9900134_kamion-TAM-125-DAJC-moze-zamena-za-traktor
[/quote]
Jadran dd je praktički izišao iz stečaja 17.01.2014. bez dugova…Gubitka po bilanci nema za 2014., 2015. i 2016. se poslovalo s oko 10 mil kn ukupno dobitka, a 2017. s 4.2 mil kn gubitka, dug tvrtke oko 100 mil kn je 20% temeljnog kapitala, kada se izvrši dokap do 06.10.2018. od 200 mil tvrtka bi mogla biti 100 mil kn u plusu, ima li takva hotelska tvrtka bez dugova u RH s tolikim potencijalom za razvoj, zašto da joj dionice vrijede 1/20 vrijednosti imovine koja po zakonu o Računovodstvu u aktivi bilance nije prikazana u realnoj tržišnoj vrijednosti od bar 2-3 x većoj, da dionice, odnosno atraktivne nekretnine Jadrana dd, TN Kačjak i Kamp selce od 210.000 m.kv. netko jeftino kupi po 20 EUR/m.kv i izigra 1300 malih dioničara i desetina tisuća građana korisnika obveznih mirovinskih fondova? Šavorić Borg se malo previše zaigrao s malih dioničarima i građanima koji uplaćuju u I. obvezni mirovinski fond..
Razmišlja li netko o mogućnosti da se radi samo o pokušaju sakupljanja što većeg broja dionica ovakvom ponudom ?
Koja je osnova za umanjenje temeljnog kapitala na ovakav način ? ( Bruto vrijednost je veća od nominale )
Ako provedu spajanje dionica i smanjenje temeljnog kapitala, mogu li isključiti male dioničare iz dokapitalizacije pod istim uvjetima ?
Na ZSE covjek svasta nauci i dozivi. Svaki dan sam sve pametniji i iskusniji u nacinima kako zaj… nekog. Ucim od najboljih. Ovo danas je bila nikad jeftinija skola. Prodao s gubitkom ono jada sto sam imao.
Meni stvarno nije jasno što ste ovdje očekivali. Puno nas pisalo je da će ponuda ići po zakonskom minimumu od 5,75 kn, a da su sve ostalo samo želje i upravo tako se odigralo.
Štiviše, nikakvih realnih naznaka nije ni bilo da bi moglo biti drugačije tako da ne razumijem ovo razočaranje kao da vas je netko prevario!??
Meni stvarno nije jasno što ste ovdje očekivali. Puno nas pisalo je da će ponuda ići po zakonskom minimumu od 5,75 kn, a da su sve ostalo samo želje i upravo tako se odigralo.
Štiviše, nikakvih realnih naznaka nije ni bilo da bi moglo biti drugačije tako da ne razumijem ovo razočaranje kao da vas je netko prevario!??
[/quote]
OK, ponuda ide po 5.75 kn u roku 28 dana, recimo da je za 40 dana Skupština i da cijena dinonice padne na 3.33 kn ili 1/20 realne vrijednosti imovine koja bi po Zakonu o računovodstvu trebala biti knjižena u aktivi bilance društva gdje je sada knjižena 600 mil kn ili 2-3 x manje od realne koja se po zakonu o Računovodstvu mora knjižiti. Nagradno pitanje je ako su službene cijene zemljišta u Gradu Crikvenici, tzv. gradske cjene po kojima grad Crikvenica prodaje svoja zemljišta 100 m od mra 250 EUR/m.kv. koji sudski vještak će ih procjeniti 10 x manje i tako oštetiti 1300 malih dioničare i desetine hiljada korisnika I. Obeznog mirovinskog Fonda. Da je odvjetnik Boris Šavorić Borg takav mačak ne bi ga ulovili u aferi Hotmail koju sada istražuje USKOK, koji se bavi i Jadranom dd zbog investicija od 150.000 EUR/sobi Hotela Esplanade tvrtke Projektgradnja u vlasništvu Agrkokora koji je trebao kupiti Jadran dd…
[/quote]
Za sada nitko nikog nije prevario.
Namjeravaju li u budućnosti ?
Smanjenje nominale za poduzeće kojem je ukupna vrijednost iznad nominale je povremeno bilo izvedeno uz isplatu dioničarima.
Suprotno se dogodilo na Centar Banci ( CEBA ) i to je bila pljačka koju nitko nije procesuirao. ( Dokapitalizacija u kojoj je sudjelovala i Država )
Ako u ponudi prodamo dionice, prodali smo ih svojom voljom i ponovo nas nitko nije prevario.
Pitanje je koje mogućnosti imaju oni koji ostaju.
I NA KRAJU KONAČNO RJEŠENJE, MISLIM 95% GLASOVA MORAJU IMATI ŠTO JE TEŠKO MOGUĆE
PRIJENOS DIONICA MANJINSKIH DIONIČARA
Prijenos dionica uz plaćanje otpremnine
Članak 300.f
(1) Glavna skupština može na zahtjev dioničara koji ima dionice koje se odnose na najmanje 95 % temeljnog kapitala društva (glavnog dioničara) donijeti odluku na temelju koje mu se prenose dionice manjinskih dioničara uz plaćanje tim dioničarima primjerene otpremnine u novcu.
(2) Za utvrđenje ima li glavni dioničar dionice koje se odnose na najmanje 95 % temeljnog kapitala društva primjenjuje se odredba članka 474. stavka 2. i 4. ovoga Zakona.
SQUEEZE OUT – prijenos dionica manjinskih dioničara uz plaćanje otpremnine
Pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara (squeeze out) je pravo većinskoga dioničara zahtijevati od manjinskih dioničara prijenos njihovih dionica, čime prestaje članstvo manjinskih dioničara u društvu..
[/quote]
Molim Vas da citate detaljnije temu. Naime, cijena u obveznoj ponudi za preuzimanje uopce nije problem, dapace, osobno sam kupovao nakon sto je izasla obavjest o cijeni.
Problem je sto prije obvezne dokapitalizacije u iznosu 200m kuna provode smanjenje temeljnog kapitala spajanjem 3 dionice u jednu, odnosno obveznu dokapitalizaciju ce izvrsit po cijeni 3,33kn po dionici, dok sam osobno kalkulirao po 10kn.
Meni dosta dobar razlog da prodam i odem..