JDRN (Jadran d.d. Crikvenica)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDRN (Jadran d.d. Crikvenica)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nadam se da bi danas mogla biti odluka o ponudi mirovinaca (tako sam se nadao i prije tjedan dana)

Navodno će danas ili sutra HANFA odlučiti o javnoj ponudi mirovinskih fondova za Jadran dd, koja bi se mogla onda objaviti uskoro…Jedino nije jasno prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava čl. 22. st. 1., 2. i 3.da li je meritorna cijena po kojoj su mirovinci kupili Jadran dd 5.75 kn , ostvarena u posljednja 3 mejseca na ZG Burzi od 6.4 kn ili ukupna cijena koju će u prosjeku morati platiti mirovinci s dokapom od 200 mil kn po 10 kn koja bu iznosila 7.3 kn po dionici? Obavezan dio javne ponude i je elaborat o fer cijeni dionice, ali to bi trebala biti njezina tržišna cijena na ZG burzi po nekoj logici…
[/quote]

Prosječna od 6,4 sigurno nije, i ja sam to u jednom trenu pomislio i skoro se slijedeće jutro krenuo nakupovati dionica, ali srećom sam provjerio još jednom članke u zakonu o obaveznoj ponudi. Prije par godina je dodano da ako država prodaje meritorna tri mjeseca su ona prije objave javnog natječaja, a ne ona prije obveze davanja ponude, a u ta tri mjeseca se uopće nije trgovalo.
[/quote]

Cijena ovisi o namjeri ponuditelja.
Ako je reda radi onda minimum.
Ako zele pobrati vise, a mogli bi jer ce ionako dokapirati po cenera, onda vise. Recimo 8-9.
Dobro je zakopcano pa stvarno ne mozemo niti naslutiti osim naklapati.
Ali nije ni bitno. Za srednjerocnog ulagaca bitnije je ono sto slijedi.
Firma ima brutalnu imovinu koja bi uz reformirano poslovanje mogla vrijediti mnogo vise, a onda cijena ide na 20+.
To je ono sto recimo ja cekam.
[/quote]

Daj nemoj bit smiješan. Dakle 5,75.

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/QMI6m6WnkbZPD48J0hbXXw==.pdf str. 4

Kao što sam i rekao prosječna cijena tri mjeseca prije nastanka obveze je nebitna jer se gleda od početka javne ponude, a tada se još nije trgovalo.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

Cijena ovisi o namjeri ponuditelja.
Ako je reda radi onda minimum.
Ako zele pobrati vise, a mogli bi jer ce ionako dokapirati po cenera, onda vise. Recimo 8-9.
Dobro je zakopcano pa stvarno ne mozemo niti naslutiti osim naklapati.
Ali nije ni bitno. Za srednjerocnog ulagaca bitnije je ono sto slijedi.
Firma ima brutalnu imovinu koja bi uz reformirano poslovanje mogla vrijediti mnogo vise, a onda cijena ide na 20+. To je ono sto recimo ja cekam.

I nekretnine hotelskih tvrtki su imovina u aktivi bilance, a hotelijerstvo je i nekretninski biznis posebno ako se koriste za profitabilan hotelski biznis, što je idealna sinergija, znači Book vrijednost Jadrana dd je barem 3 puta veća od temeljnog kapitala Jadrana dd, a mirovinci su kupili Jadran dd za 1/3 bar 3 puta podcjenjene vrijednosti nekretnine u bilanci društva

Što je to fer vrijednost?
MSFI 13 od svibnja 2011. s primjenom za godišnja razdoblja koja započinju na dan ili nakon 1. siječnja 2013. definira fer vrijednost kao cijenu koja bi bila ostvarena prodajom neke stavke imovine ili plaćena za prijenos neke obveze u urednoj transakciji među tržišnim sudionicima na datum mjerenja.
Prema HSFI 6 t.9 – Fer vrijednost je iznos za koji se neka imovina može razmijeniti ili obveza podmiriti između informiranih nepovezanih stranaka koje su voljne obaviti transakciju.
Tko procjenjuje fer vrijednost?
MRS 16. t. 32, citirano, ”Fer vrijednost zemljišta i zgrada obično je njihova tržišna vrijednost utvrđena procjenom koju uobičajeno obavljaju profesionalno kvalificirani procjenitelji. Fer vrijednost predmeta postrojenja i opreme obično je njihova tržišna vrijednost utvrđena procjenom.”
HSFI 6 t. 32, citirano, ”Fer vrijednost zemljišta i zgrada obično je njihova tržišna vrijednost utvrđena procjenom koju uobičajeno obavljaju profesionalno kvalificirani procjenitelji. Fer vrijednost predmeta postrojenja i opreme obično je njihova tržišna vrijednost utvrđena procjenom”.
Kao što možemo vidjeti iz ovih odgovora MRS/MSFI i HSFI su u potpunosti usklađeni kad je u pitanju tko treba provesti procjenu, no tko je zapravo ”profesionalno kvalificiran procjenitelj”?
Kako mjeriti fer vrijednost?
Kako mjeriti fer vrijednost detaljnije nam objašnjava MSFI 13, odnosno što su poslovni subjekti za ispravno određivanje fer vrijednosti dužni utvrditi kao i same tehnike vrednovanja.
HSFI ne određuje točno kako mjeriti fer vrijednost pa su mali i srednji poduzetnici odnosno oni koji su obveznici HSFI-a prepušteni poslužiti se MSFI-iem u tom slučaju.
Kako revalorizaciju provesti kroz poslovne knjige?
Dva su modela ispravka vrijednosti utvrđeno revalorizacijom kroz poslovne knjige i to prema HSFI 6 t. 34:
• prepravlja se razmjerno promjeni bruto knjigovodstvenog iznosa imovine tako da je knjigovodstveni iznos imovine nakon revalorizacije jednak njezinom revaloriziranom iznosu. Ova se metoda često koristi kad se imovina revalorizira pomoću indeksa na njegov amortizirajući zamjenski trošak
• isključuje se na teret bruto knjigovodstvenog iznosa imovine, a neto iznos prepravlja se do revaloriziranog iznosa imovine. Ova se metoda često koristi za zgrade
Kada se knjigovodstvena vrijednost imovine poveća kao rezultat revalorizacije, to povećanje treba u poslovnim knjigama poduzetnika evidentirati kao povećanje kapitala pod stavkom revalorizacijska rezerva ili pričuva.

Revalorizacija dugotrajne materijalne imovine

P.S. Prema Zakonu o računovodstvu, MRS računovodstva i financijskog izvještavanja nekretnine Jadrana dd se moraju u aktivi bilance društva prikazivati po realnim cijenama…Industrija je na dobrom tragu, nagradno pitanje je ako su nekretnine u bilanci društva podcjenjene 3 puta, koliki je potencijal za rast cijene diionice uz ulaganja od 450 mil kn i sposobnu Upravu? Radnici čekaju s oko 3 mil kn dionica po 10 kn, a nakon toga će se cijena dionice polako rasti od 10 do 20 kn, bumo vidjeli kaže poštar iz EVO TV, to bu potrajalo.

Daj nemoj bit smiješan. Dakle 5,75.

Stvarno je to fer vrijednost dionice Jadrana dd, jer u ih mirovinski fondovi kupili po 5.75 kn ili 1/3 vrijednsoti nekretnina u aktivi bilance drušva. Zemljišta i hotele procjenjena su u bilanci Jadrana dd oko 70 EUR/m.kv. i Hoteli po 430 EUR/.mkv. , ili ukupno oko 600 mil kn, prodano je 70% temeljnog kapitala Jadrana dd za 200 mil kn…To Vam je kao da 410.000 m.kv. atraktivnog zemljišta u Gradu Crikvenici uz more vrijedna bar 300 EUR/m.kv. kupite za 10 x manju cijenu. Gradska cijena po kojoj prodaje grad Crikvenica uz more je 250 EUR/mk.kv, a ona je niža od tržišne koju određuje Porezna Uprava, tvrtka je zadužena oko 100 mil kn, temeljni kapital 490 mil kn..Industrija je ispravno primjeti da je imovina društva brutalno velika, Book bar 3 puta veći od temeljnog kapitala…Sada samo treba pričekati dobru sezonu i 06.10.2018. kada je rok za dokap od 200 mil kn. Mislim da će na jesen ponestati dionica i po 10 kn….

Dakle napravljen je i treći korak.
Za sada sve ide svojim (očekivanim) tokom.
Čitao sam razno-razna očekivanja što se cijene ponude za preuzimanje tiče, ali ja sam očekivao točno ono što se i dogodilo, a to je cijena od 5,75 kn/dionica, odnosno po cijeni koju su ponudili za preuzimanje dionica od države. Da su ponudili više, država bi ispala blesava što je prodala jeftinije, a to se nije smjjelo dopustiti.
Uosatlom, imaju sasvim dovoljno dionica, tako da im dodatne niti ne trebaju za donošenje bilo koje odluke.
Mislim da će i po ovoj cijeni sakupiti još dosta dionica od nesrpljivih.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Dakle 5,75.

apsolutno očekivano….puno njih koji su dugo u dionici će izaći na javnoj ponudi i onda ide letargija

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Dakle napravljen je i treći korak.
Za sada sve ide svojim (očekivanim) tokom.
Čitao sam razno-razna očekivanja što se cijene ponude za preuzimanje tiče, ali ja sam očekivao točno ono što se i dogodilo, a to je cijena od 5,75 kn/dionica, odnosno po cijeni koju su ponudili za preuzimanje dionica od države. Da su ponudili više, država bi ispala blesava što je prodala jeftinije, a to se nije smjjelo dopustiti.
Uosatlom, imaju sasvim dovoljno dionica, tako da im dodatne niti ne trebaju za donošenje bilo koje odluke.
Mislim da će i po ovoj cijeni sakupiti još dosta dionica od nesrpljivih.

Javna ponuda je išla tek reda, odnosno zakona radi, formalnost…Mislim da će po ovoj cijeni ići još oko 0.3 milijuna braniteljskih dionica. Do danas od 10.01.2018. prodano je oko 1.7 milijuna dionica za oko 11 mil kn za prosječno 6.4 kn po dionici. Pretpostavka je da su 1000 branitelja prodali najveći dio svojih 2 milijuna dionica, tempo prodaje je oko 10.000 dionica na dan, ako se ovako nastavi branitelji i nešto radnika bi mogli do dokapa 200 mil kn po 10 kn vrijednosti dionice 06.10.2018. prodati oko 0.5 milijuna dionica ispod 10 kn vrijednosti…

Pročivavši objašnjenje u prihvaćanju ponude, ne mogu se načuditi:

“Ciljno društvo je uvršteno na uređeno tržište 8. siječnja 2018. godine i prvi dan trgovanja bio je 10. siječnja 2018. godine. U razdoblju od 10. siječnja 2018. godine do 5. travnja 2018. godine redovnim
dionicama Ciljnog društva na uređenom tržištu ZSE ostvareno je 98,33% dana
trgovanja. Prosječna ponderirana cijena predmetnih dionica u navedenom razdoblju, kraćem od tromjesečja, iznosila je 6,65 kn.
Dionice Ciljnog društva nisu bile uvrštene na uređenom tržištu tijekom razdoblja od tri
mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje……itd itd….”

Dakle, po ovom ispada da oni zbog 5 dana koji nedostaju za ispunjavanje uvjeta da se uzme u obzir tromjesecni prosjek, koji je, kako kazu 6,65 KN, nama uskrate pravo da dobijemo ponudu od jos 0,90kn extra po dionici…….

Da ne kazem što mislim o ovom “stručnom elaboratu”……

ciljana cijena je 5,75 za ciljano društvo

I Chuck Norris vozi Dajca!! Tko vozi Dajca ima krupna jajca!! Nebojše=Ne boj se ! Ne valja li ga,ne valja, dok ne kroči Nebojse!

Nadam se da bi danas mogla biti odluka o ponudi mirovinaca (tako sam se nadao i prije tjedan dana)

Navodno će danas ili sutra HANFA odlučiti o javnoj ponudi mirovinskih fondova za Jadran dd, koja bi se mogla onda objaviti uskoro…Jedino nije jasno prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava čl. 22. st. 1., 2. i 3.da li je meritorna cijena po kojoj su mirovinci kupili Jadran dd 5.75 kn , ostvarena u posljednja 3 mejseca na ZG Burzi od 6.4 kn ili ukupna cijena koju će u prosjeku morati platiti mirovinci s dokapom od 200 mil kn po 10 kn koja bu iznosila 7.3 kn po dionici? Obavezan dio javne ponude i je elaborat o fer cijeni dionice, ali to bi trebala biti njezina tržišna cijena na ZG burzi po nekoj logici…
[/quote]

Prosječna od 6,4 sigurno nije, i ja sam to u jednom trenu pomislio i skoro se slijedeće jutro krenuo nakupovati dionica, ali srećom sam provjerio još jednom članke u zakonu o obaveznoj ponudi. Prije par godina je dodano da ako država prodaje meritorna tri mjeseca su ona prije objave javnog natječaja, a ne ona prije obveze davanja ponude, a u ta tri mjeseca se uopće nije trgovalo.
[/quote]

Ja sam računao nekoliko puta i na dan 14.06.2018. je prodano 1.706.968 dionica po prosječnoj cijeni od 6.3776 kn po dionici za ukupno 10.886.428 kn. Kojom metodologijom računaju prosječnu ponderiranu cijenu? Navodno prema člancima 16. i 22. Zakona o preuzimanju dioničkih društava je dodano da ako država prodaje meritorna tri mjeseca su ona prije objave javnog natječaja za prodaju društva koji je bio u 11. mjesecu 2017., a ne ona prije prihvaćanja ponude, a u ta tri mjeseca se uopće nije trgovalo. Taj datum se računao i u javnoj ponudi VALAMARA za Hotele Makarska. Sporan je Elaborat o fer cijeni dionica, jer vrijednost nekretnina društva od 600 mil kn nije realno prikazana u aktivi bilance društva, jer je realno ona 3 – 4 puta veća, ali to je stvar sudskog vještaka da procjenjuje zemljišta uz more u Gradu Crikvenici po 70 EUR/m.kv., a gradska cijena u Crikvenici je 4 x veća i iznosi 250 EUR/m.kv, a tržišne cijene su do 100% veće od gradske cijene. Znači realno tvrtka ima Book 3 x veći od temeljnog kapitala što je dobra revalorizacijska rezerva u pasivi bilance…

Razocaranje, mozda sam ocekivao previse. Dok su nekome mirovinski fondovi majka, nama su maceha

Kolega Jubito je ispravno zaključio da bi država ispala smiješna da su ponudili više. Nadao sam se, ali u retrospektivi to je jasno.

New Report

Close