Eto što ti je burza, prošli petak JDPL završio na 208 a danas na 195, netko sa strane bih rekao ništa strašno 6% korekcija na tjednoj razini nakon četri tjedna oštrog rasta je normalno. Da li je bilo zaista tako mirno?!? Znamo samo mi koji smo bili na burzi ovih dana kao je bilo ludo, uzbudljivo i bolno.JDPL je rastao do 252 i pado do 179 ovaj tjedan, bilo je kao u njanapetijem trileru. Eto što ti je statistika. Vjerujem da će se idući tjedan stabilizirati oko 200, jer očekujem da će se poštivati tehnička konstelacija ATPL : JDPL negdje oko 5:1, a neočekujem ATPL ispod 1000.
Ma ZAŠTO 1:5 PREMA atpl.
FLOTE CCA 900.000 dwt:280.000= cca 3,2puta
O zaduženju ne trba trošiti rijeći.
JDPL ima više keša od zaduženja.
FI1Q2009
ATPL dug 1,66 mlrd keš 346 mil/sada je i lošije radi novih brodova/
JDPL dug 243 mil keš 283/nakon plaćene prve rate za nove brodove/
NAV JDPL 427 ATPL ispod 1.000./mislim cca 800/
Prihvačati omjer 1:5 znaći prihvatiti diskriminaciju.
Na žalost JDPL ,a i svi ostali brodari su robovi ATPL.I podcijenjeni dva do tri puta.ULPL nisam analizira.
Uračunavajući diskont od tridesetak posto koje zaslužuje u odnosu na LPLH koja je nelikvidna,
na JDPL zbog državnog vlasništva,u odnosu na TNPL zbog loše radio Mileve .JDPL na 400 ATPL na 900.
Ok .Diskont 30% .Sve preko omjera 1:3 je previše.
Činjenica je da nije bitno ,što je istina već ono što većina misli da je istina.
Veliki igraći nisu spremni držati dionice u okviru njihovih temeljnih vrijednosti već zbunjuju male
investitore.Pa vlasnici JDPL bi trebali barem znati da vrijede barem duplo u odnosu na ATPL prema
zadnjim cijenama,a uz diskont barem 50% više.
Jadroplov je sa razlogom pregazio ATPL zadnjih dva mjeseca i to na temelju rezultata.Ali na
tržište su se vratili leminzi koji smatraju da rasti mora ono što je puno palo.Njih ozbiljne analize ne
zanimaju.A ATPL je bila i najviše pala zbog loših rezultata.Ali naše tržište nema memoriju.
Nemam ni JDPL ni ATPL ni ULPL.
[/quote]
Kolega čestitam ti na odličnoj analizi! U prilog tvojoj analizi ide i uspordba knjigovodstvenih vrijednosti ATPL i JDPL. Knjigovodstvna vrijednost (KV) i tržišne cijene (TC)
ATPL KV 1077 TC 1091 odnos KV:TC 1:0,92
JDPL KV 385,97 TC 195 odnos KV:TC 1:0,50
KV odnos ATPL 1077:JDPL 385,97 odnos 3,04:1,00
TC ATPL 1091:JDPL 195 odnos 5,59:1,00
Brojke nemaju dušu, neznaju što je sentiment i govore sljedeće, da je JDPL usprkos boljim fundamentima i odličnim poslovnim rezultatima u 1Q debelo podcijenje u odnosu na ATPL, kada bi odnos tržišne cijene bio isti kao odnos knjigovodstvenih vrijednosti onda bi ako je:
ATPL 1091: JDPL trebao biti 358,88 kn odnosno 3,04:1. a ne kao sada 5,59:1. Ipak u zadnjih mjesec dana ta se razlika ozbiljno smanjila jer krajem travnja taj odnos je bio 7:1 u korist ATPL. Nadam se da će se taj trend nastaviti i da će se uspostaviti objektivna konstelacija među našim brodarima.
[/quote]
Knjigovodstvena kozmetika ne pokazuje pravo stanje stvari.JDPL je sa 31.12.2008 korigirao KV
na način da je smanjio vrijednost flote gotovo za 2/3 te njegova BV je gotovo jednaka NAV tj.
stvarnoj vrijednosti imovine.ATPL nije napravila tu korekciju te je njena BV znaćajno veća
od NAV što dodatno povećava razliku.
Mislim da bi omjer 1:3 bio korektan jer ipak je ATPL najlikvidnija dionica na ZSE i kao takva "vrijedi"
30% više.Oona je popularna ,a što popularnija to skuplja.To je pravilo ovog posla.Ali za dugoročne
ulagače JDPL je sigurno povoljniji izbor u ovom trenutku.Za majstore špekulane ATPL je nomber 1.
U
Može li netko objasniti ovu situaciju i kako če se to odraziti na cijenu dionice i jdpl..jer ako se fondovi moraju riješavati pojedinih dionica neče li doči do večeg pada cijena istih?
hvala.
Vaš link
Može li netko objasniti ovu situaciju i kako če se to odraziti na cijenu dionice i jdpl..jer ako se fondovi moraju riješavati pojedinih dionica neče li doči do večeg pada cijena istih?
hvala.
Vaš link
Ja stvarno ne znam ko nas j..be u ovoj državi,…ovo je strašno,……
Ovo sve skupa nema veze s mozgom,……
Znači za neko vrijeme kaiptalizacija neke tvrtke padne ispod zamišljenog mudračeva targeta i onda ostali OMF to ka sve rasprodaju do kraja,…..
Ovo je za prekrstit se livon nogom,………
Ja stvarno ne znam ko nas j..be u ovoj državi,…ovo je strašno,……
Ovo sve skupa nema veze s mozgom,……
Znači za neko vrijeme kaiptalizacija neke tvrtke padne ispod zamišljenog mudračeva targeta i onda ostali OMF to ka sve rasprodaju do kraja,…..
Ovo je za prekrstit se livon nogom,………
[/quote]
Sve ovo je napravljeno kako bi se veliki fondovi i banke obračunali sa malim fondovima koji su puni
smeća.Ja tim velikim ništa ne virujem.Kao nebi prodavali ,ali takve dionice su manji dio njihovih portfelja i to neće bitno smanjiti vrijednost portfelja.
Da ali što će se dogoditi ako se budu morale prodavati dionice u ovim malim nebankarskim fondovima.
Moglo bi biti sve po 8.I to je prilika koji će moći iskoristiti inseideri.Ali to bi se moglo dogoditi tek
na jesen.Mislim da se neće ići na te mjere.Ali to neće bitno utjecati na pad crobeksa,jer većina
dionica je iznad toga praga.
Velika INGRA je ispod praga.Na 60 tržišna vrijednost 450 mil.Premalo.
A ako se bude primjenjivalo pravilo o slobodnom dionicama tek tada bi nastupila kataklizma.
Ipak ovo mi više slići na zaplašivanje stada da dionice padnu što više da se kupi što jeftinije.Kao da
netko namjerno ruši.
Sve ovo je napravljeno kako bi se veliki fondovi i banke obračunali sa malim fondovima koji su puni
smeća.Ja tim velikim ništa ne virujem.Kao nebi prodavali ,ali takve dionice su manji dio njihovih portfelja i to neće bitno smanjiti vrijednost portfelja.
Da ali što će se dogoditi ako se budu morale prodavati dionice u ovim malim nebankarskim fondovima.
Moglo bi biti sve po 8.I to je prilika koji će moći iskoristiti inseideri.Ali to bi se moglo dogoditi tek
na jesen.Mislim da se neće ići na te mjere.Ali to neće bitno utjecati na pad crobeksa,jer većina
dionica je iznad toga praga.
Velika INGRA je ispod praga.Na 60 tržišna vrijednost 450 mil.Premalo.
A ako se bude primjenjivalo pravilo o slobodnom dionicama tek tada bi nastupila kataklizma.
Ipak ovo mi više slići na zaplašivanje stada da dionice padnu što više da se kupi što jeftinije.Kao da
netko namjerno ruši.
zar to ja još neki dan nisam napisao…. !?
Nekad se za ovakav financijski inzinjering islo na letovanja….goli otok, gradiska i sl resorti…
Ma kolege, ovo je bila samo dobra prilika da se jeftino još malo dokupi.
Do kraja dana idemo mi bar na nulu ako ne u plus [cool]
brana ce popustiti i odosmo nizvodno