JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Lopina, kakve vrijednosti imovine? Jesi popisao imovinu ATPL i stavio na papir? Pozivaš se na matematiku, pa hajde onda… napravi popis brodova i njihovih trenutnih tržišnih cijena, uzmi u obzir novogradnje, uzmi u obzir i novogradnje koje će vrlo skoro biti isporučene i unesene u bilancu, napravi popis nekretnina…umanji za dug, napravi projekciju dinamike servisiranja tog duga pa da vidimo di je ATPL. Ali to ti sve na vrijedi pišljiva boba jer uspoređivati ove dvije firme prema kapitalu je nonsens. Kad kupuješ dionicu kupuje se prvenstveno bussiness, a ne imovina, jer bussiness-om se kroz godine dodaje vrijednost i povećava ta "imovina". Ovaj omjer o kojem lupetaš nije ispravan niti sada, a kamoli sa nekim forwardom od nekoliko godina. Dionice se ne kupuju zbog "sada" nego zbog sutra. Onaj tko kupuje zbog "sada" u relativnom smislu gubi novce u odnosu na onog koji kupuje zbog "sutra". Ne dovodi ljude u zabludu, opasno pišeš gluposti. Isto tako u vrijeme ATH vozarina kao vrijeme na koje se pozivaš i ATH vrijednosti dionica, flota ATPL je bila drugačija nego što je sad. Sada je veća i mlađa, a bit će još više mlađa i veća uskoro. Flota JDPL je bila ista kao što je sad, iako će i oni ove godine unjeti jedan novi brod i jedan stari prodati. Razumiješ li ti uopće o čemu ja pričam? Naravno da su vozarine najbitnija stavka u cijeloj priči, ali ako su vozarine loše za ATPL, jednako su loše i za JDPL, samo što će u tom slučaju ATPL prije propasti. Ali ako je prva premisa nepovoljna vozarina koja odvodi u propast, samo jednu prije, drugu kasnije, onda koji će mi qurac uopće iti jedna?kužiš kompa? hehe, a najsmješniji si bio kada si uspoređivao BV i PE od Konzuma i od tankerske. ono je bilo zakon. Ajde sada barem uspoređuješ dva iz iste branše, i to je pomak…

I'LL BE BACK

Nešto se Techman ne javlja.
Na 90 je vikao skupo i predlagao mi da promijenim brokera!?

Nešto se Techman ne javlja.
Na 90 je vikao skupo i predlagao mi da promijenim brokera!?

Techman je promašio ceo fudbal… i to u sektoru koji mu je struka… kao i obično, ljudi iz struke promašuju na burzi… jer da ne promašuju, bavili bi se burzom a ne strukom [bye]

I'LL BE BACK

da se nadovežem… techman je fulao na kretanju cijene dionice JDPL jer je mogao na njoj jako puno zaraditi a nije, ali nije fulao u procjenama stanja dry marketa koje zaista nije bajno. e sad… ono što on još mora naučiti da je je JDPL jednostavno bio previše podcijenjen u odnosu na basket ostalih brodara i da ga je tržište sada vratilo u ravnotežu. Svaki novi pomak u dry marketu, osjetit će prvenstveno ATPL, ovaj skok JDPL nije imao nikakve veze sa dry marketom, ali zato je trebalo znati proučiti GFI JDPL-a za 2008, pogledati gdje je tu ATPL i na vrijeme se pozicionirati u JDPL.

I'LL BE BACK

Kad kupuješ dionicu kupuje se prvenstveno bussineness-om se kroz godine dodaje vrijednost i povećava ta "imovina"

U prvom kvartalu 2009.JDPL je napravio biznis i dobro zaradio.

ATPL je u prvom kvartalu doživjela tešku havariju:isplata dividendi,gubitak u poslovanju,novi brodovi,veće zaduženje,manji keš.Pa ne može gore.Vjerovatno isti nastavak i u drugom kvartalu.Ovo je objektivni pristup.Ovome treba pridodati
i loš imiđ s obzirom na prodaju dionica kap.Ante i još jednog člana uprave.Ne može gore.Jedina dobra stvar što se događa dobroga je porast vozarina,ali to donosi korist svima,čak i Jadroplovu.
I pored visokog rasta Jadroplova još uvijek je fundamentalno podcijenjen barem dva puta u odnosu
na ATPL.Međutim,dosta njih je izašlo iz JDPL i prelazi u gore tj.u ATPL sa razmišljanjem da dolazi
vrijeme rasta ATPL.Ovdje se radi o čistoj špekulaciji.I ja sam sa nekom crkavicom izaša iz JDP na 133 i kupovao LPLH i falija.Ni prvi ni zadnji put.A ATPL ne kupujem.Samo kratkoročne špekulacije.
Ipak moramo se pomiriti sa činjenicom da je ATPL motor hrvatskih brodara i da bi nam svima koristilo da i njoj procvjetaju ruže,ali bojim se.

da se nadovežem… techman je fulao na kretanju cijene dionice JDPL jer je mogao na njoj jako puno zaraditi a nije, ali nije fulao u procjenama stanja dry marketa koje zaista nije bajno. e sad… ono što on još mora naučiti da je je JDPL jednostavno bio previše podcijenjen u odnosu na basket ostalih brodara i da ga je tržište sada vratilo u ravnotežu. Svaki novi pomak u dry marketu, osjetit će prvenstveno ATPL, ovaj skok JDPL nije imao nikakve veze sa dry marketom, ali zato je trebalo znati proučiti GFI JDPL-a za 2008, pogledati gdje je tu ATPL i na vrijeme se pozicionirati u JDPL.

Evo i ja se šlažem s tobom.Napokon.Potpuno pravilno razmišljanje.U objektivnom iznošenju stanja na svjetskom marketu brodara gosp.Techman je zanemario da su neki brodari i previše diskontirani.
Međutim,nije li on prvi proturio informaciju da je JDPL poslovao sa dobitkom i to prije izvješća.
Imao je dovoljno vremena da iskoristi tu informaciju,proda Ledo i nakrca se Jadroplova.Sada može
nazad u Ledo sa 50% i više dionica.Pa bilo je zamjetno da je zadnjih dana njegova oštrica malo otupila,ali ipak BDI je žestoko počeo rasti pa za to i nije bilo razloga.Mislim da je iskoristio šansu i da je uvjek bio objektivan i koristan.Vjerovatno najkorisniji za nas kompjuterski nepismene.Gosp.
Techmana treba uvažavati ,ali ne slušati,a da bi tako postupali moramo se puno truditi i učiti.
Meni je jako puno pomogao.

Dionice se ne kupuju zbog "sada" nego zbog sutra. Onaj tko kupuje zbog "sada" u relativnom smislu gubi novce u odnosu na onog koji kupuje zbog "sutra". Ne dovodi ljude u zabludu, opasno pišeš gluposti.

Rijetki su oni koji mogu predvidjeti budućnost.Mi trebamo iznositi objektivnu sadašnjost,a ona je u ovom trenu opasno na strani Jadroplova.I dalje jako podcijenjen.
Pitanje glasi:Kuda će BDI?Ja pojma nemam.
Ali JDPL dobro stoji i uz ovakav BDI.A ATPL i ne baš.Upitno poslovanje za ATPL i na pozitivnoj nuli.
A ja kupujem dionice sa očekivanim pozitivnim poslovanjem.Mislim da je stupidno kupovati ATPL
kada i dalje očekujemo loše poslovanje,a prodavati JDPL koji dobro posluje a već sada je diskontiran.
Pa za samo dva mjeseca je novo izvješće.Pa biti vlasnik dionice za koju očekujemo neg.izvješće i nije baš ugodno.Ja u LPLH malo strepim jer bi izvješće moglo biti loše,ali kako sam kupio relativno
jeftino odlučio sam čekati.Ako puno naraste prodajem,a ako padne kupujem bolji drugi kvartal.
Ali kupujem diskontirane brodare kao LPLH ,TNPL i čask JDPL jer ima prostora za daljni rast.
Vidim da sam sam u obrani JDPL,a nemam ga u portfelju.
Izgleda da su svi špekulanti napustili ovaj brod.A oni su i najveći drukeri.Ipak ocijene koje dobijam mi daju nadu da ste na mojoj/svojoj/ strani i da vas ima još puno unutra.
Čestitam svakome tko je izdržao i nije prodao do 150.

Poštovanje svima.Posjedujem dionice Jadroplova ulaz na 140 prije početka pada na 90.Ne mislim prodavati ništa ispod 400 ovisno o kretanju tržišta možda i podignem letvicu.Jedino me strah cijene novonaručenih brodova tj. cijene koju če odrediti država da bi brodogradilište opstalo.Pozdrav svima koji ulažu trud cijenim sve forumaše i svačije mišljenje [smiley]

nevjerojatne gluposti pišete svi skupa na čelu sa Lopinom. bok vam[bye]

I'LL BE BACK

Ako uzmete izvješće za 1 Q i pogledate pred kraj prve stranice vidit ćete sljedeći komentar: "Društvo je tijekom prvog kvartala 2009. godine poslovalo uredno, prema prihvaćenom Planu
poslovanja za 2009. godinu.
Polazeći od pretpostavke da neće doći do osjetnog poboljšanja prilika na svjetskom pomorskom
tržištu, Društvo je planiralo najbolji rezultat poslovanja tijekom prvog kvartala 2009. godine."

bilo bi zdravije da nije došlo do ovako drastičnog rasta cijene JDPL-a već da je cijena postepeno rasla .. iz razloga što bi se moglo desiti da i pad bude drastičan. Uglavnom čekam ga na 132 kune!

Pozdrav

[b]"Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju"[/b]

Kupite, prodajte svejedno.
netko tko je kupio po 89 mozda mu i je dobra prilika za izaci a mozda i nije.
Sta bi rekli oni koji su kupili IGH na 1400, da li bi uzeli sada po 3000 ili bi cekali da padne na 2800 (100% rast kao sada JDPL)

Kako god, samo imajte muda pa recite kad ste prodali a kad kupili.
Malo ljudi ima cohones.

ja svoje sve javno kazem da sam krcao na 104 i 130 i to je to..

Sada kad ste prodali prerano na 145 a ne zelite reci onda drukate da padne d se to iskorigiralo.

Ok, samo budite frajeri i recite da li ste prodali i kada ste kupili.
Ovako nula bodova

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

@ dio, governor etc…

Ocito neko samo cita jdpl a neko Atpl. Stoga cu copy/paste sa ATPL

Problem je sto neki citaju djelove mojih postova ili citiraju moje postove selektivno. Ako vam se da malo skrolat unatrag procitati ce te nesto sta je konstanta u mom pisanju:

1. Rjetko pisem o dionici ali cesto pisem o trzistu brodara. U ozbiljnim se postovima (ima i ironicnih) ne upustam u odredjivanje cijene dionice. Kazao sam vise puta da ne vidim tako skoro oporavak brodarskog trzista. Isto tako sam kazao da vidim BDI jos neko vrijeme kao cesalj prije konstantne uzlazne linije. Ne cini li vam se cudno da capeovima vozarine na spotu rastu a panamaxima padaju. Pricekajmo 7 mjesec o kom sam nedavno pisao.

2. Nisam li pisao da mi brodari nisu u investicijskom fokusu i da smatram kako ima propulzivnijih dionica koje ce ostvariti brzi rast. Nisam li kazao da u portfelju imam LEDO, TISAK, KODT….Pogledajte njihov rast a nemaju giljotinu zvanu BDI koja ih u 3 dana moze baciti u komu.

I sad jos o vizionarima. Pa zar ne slusamo mjesecima na topicima brodara drukove: vezite se poljecemo, sutra letimo, evo sad ce to, samo sta nije. Pa po zakonu vjerojatnosti i to se moralo jednog dana dogoditi. I sad kad se dogodilo zaboravlja se sve ono sta se u medjuvremenu ispromasivalo, pogresne prognoze ali udri po meni koji o cijeni dionica nisam pisao. Pa mi se stavlja u usta neizgovoreno i da ne nabrajam. Kolege kad smo kod brodara koje nemam odavna tu sam u golemom plusu. I za taj plus sam kupovao tri gore spomenute dionice.

Unquote

Pa zar vam ja nisam prvi najavio pozitivan 1Q????? Ospomenutih dionica jedini je Tisak porastao nesto manje od JDPL. I mirno spavam a j..e me se koliki je BDI.

Posao me rastura i zato sam nesto manje prisutan a i lito je i camit uz comp mi bas i nije cool. Bit ce me vise tamo negdje u Listopadu. Portfelj strukturiran kao taksimetar. Zadnja dva mjeseca otkucao plus …….

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

New Report

Close