JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa dobro oce li netko platiti repeticije ili nekima ni repeticije nebi pomogle. Pa ljudi citajte i ne ispadajte smjesni. Pa pise vam da sam za izracun vrijednosti uzeo stvarnu vrijednost brodova i nekretnina u tom trenutku i podjelio je sa brojem dionica. I varijanta je bila rasprodaja flote i nekretnina. I ponavljam da se prodaje brod po brod, upravna zgrada, nekadasnji servis i ambulanta (winding up assets) isplatilo bi se cca 250 kuna po dionici. Pa zar su ljudi na topicu toliko ograniceni da ne mogu smisleno procitati jednostavan post

E sad dolazimo na vrijednost JDPL dionice na ZSE. Ona tamo vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti. I tu za mene vrijeci "0" jer je ne mislim kupovati. Budalasta pitanja da li bi je kupio za 10 kuna zasluzuju samo budalaste odgovore.

E sad Crnac dolazi zakljucnica. Da bi me diskreditirao ipak treba i dobra doza intelekta. Neznam da li ce ovo prezivjeti moderatora (trenutno sam na preodgajanju) ali pukao bi da nisam kazao.

Gosp.Techman koliko se procijenili vrijednost flote.Jer i samih 250 kn po dionici da se odnosi samo
na brodove je

409 mil kn.

73 mil$ i ostala materijalna imovina oko 6 mil $

Dakle,flota je procijenjena na 67 mil $.

S obzirom da je LPLH prodala staru kantu Mali Lošinj izgrađen 1979.za 2.5 ili 2.7 mil $ tj preko 250$
po DWT ,a JDPL ima daleko mlađu flotu mislim da je ova procijena preniska.

Dioničarima i poznavaocima flote JDPL bi preporučao da se pozabave ovim izračunom gosp Techmana,
jer ako je taj izračun točan onda naši brodari iz zone sumraka ulaze u duboku tamu.
Postavlja se pitanje.
Koliki je NAV za ostale brodare,ako je ovako nizak za JDPL.Jer nakon FI 2008 za JDPLuzimali smo
zdravo za gotovo da FI2008 predstavlja odraz stvarnih cijena,nakon onako drastičnog smanjenja
vrijednosti kapitala/brodova/iako je i dolar od početka godine
narastao za 4% što utječe na porast vrijednosti brodova.
I narmalno da se postavlja jedno pitanje.Da li naši brodari kojima dugovi ostaju isti,a imovina
ovako drastično pada postaju sve sličniji Optima telekomu,tj.da im imovina u brodarstvu postaje manja od dugova.Ovaj komentar se ne odnosi na JDPL jer ima više gotovine od dugova,tako da
nema multiplikacije gubitaka kao ostali.

U pravu ste kolega da je vrijednost flote vjerovatno nesto veca. Radio sam odokativnu procjenu bez kalkulatora, radi lakseg racunanja dolar sam zaokruzio na 5 kn i oduzeo 3 PD broda. Zaboravili ste da Pride, Zrin i Bulic ne pripadaju JDPL i vlasnistvo su PD. Oce li to postati, otom potom. Pa zbog ta tri broda je propala kupovina od strane Tankerske jer su njihovi pravnici prosudili da to nisu brodovi JDPL i ne mogu biti predmet kupnje. Ist je scrap value. Ali i da uzmemo kompletnu flotu pogreska u procjeni i nije tako velika. Ako danas novi supramax kosta 29000000 koliko mislite da vrijede handyji? Sta mislite koliko se danas moze dobit za Zrina i Pridea? Nekretnine sam racunao 8 miliona dolara sta vjerujem da je u recesiji pristojan iznos.

Izazvali ste me pa sam se potrudio da budem malo precizniji. Nisam nasao sve podatke pa bi molio kolege forumase ako ih negdje imaju da zajedno dopunimo listu i vidimo stvarnu vrijebnost flote pa je uspotedimo sa revaloriziranom od strane JDPL eksperata. Ovakve teme me puno vise vesele nego elaboriranje mog ili tudjeg lika i djela.

Prema Platou i Zachariassenu prodani slicni brodovi u Ozujku:

Bulicu ,Splitu naj blizi Glorius halo i Grand spring (isto godiste ali veci – 47000 DWT) prodani za 16,5 mio
Mosor, Trogir naj blizi Mystras (isto godiste ali veci -48000 DWT) prodan za 21 mio
Istu naj blizi Manora Naree (znacajno mladji-1984 i dosta veci -29000 DWT) prodan za 3 mio

Za Zrin i Pride nisam nasao nista slicno. S obzirom da je 10% flote vezano izgleda da su transakcije rijetke. Uzevsi u obzir godine i stanje na container marketu bio bi uspjeh i prodati ih a ostvariti 8 znamenkastu cifru bilo bi ravno podvigu.

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

Vratio nam se Toula iz Katara…

Ima li to veze sa ovim?

Tako će se za krivotvorenje čeka, osim Puljića, na optuženičkoj klupi naći i spomenuti Omerbašić. Zanimljivo je da su nakon ovih događaja vodeći ljudi Konstruktora u Kataru demantirali sve eventualne sudske progone za falsificiranje čeka, a još je zanimljivije da su nedavno smijenjeni svi dotadašnji čelni ljudi ove tvrtke u toj zemlji. Osim Puljiza i Omerbašića, smjenjen je i direktor tamošnje podružnice Zvonko Toula, a Konstruktor Inženjering sada vodi Mili Lapić.

Cijeli clanak imate na http://www.nacional.hr/clanak/57192/konstruktorova-bruka-u-kataru-podvalili-cek-bez-pokrica-na-milijun-eura-emir-se-potuzio-mesicu

JDPL mjesečni graf sa EXIT swing signalom na dan 23.04.2009. koji nam jako fino prikazuje kada je počeo bear market. I nesto još važnije – to da smo se odlijepili s dna.

U pravu ste kolega da je vrijednost flote vjerovatno nesto veca. Radio sam odokativnu procjenu bez kalkulatora, radi lakseg racunanja dolar sam zaokruzio na 5 kn i oduzeo 3 PD broda.

Kada sam pročitao ovu procijenu od 250 kn nisam znao da ste uzeli US$ po 5.On je danas 5,62

5,62:5=1,125 12,5% više
Dakle,po toj osnovi ovih 250 treba korigirati na 250 X 1,125=281,25

Zadnjih desetak dana BDI je skočio preko 20%,što bi također trebalo utjecati na porast NAV,što bi
približilo ovu procijenu na blizu 300 kn.

U pravu ste kolega da je vrijednost flote vjerovatno nesto veca. Radio sam odokativnu procjenu bez kalkulatora, radi lakseg racunanja dolar sam zaokruzio na 5 kn i oduzeo 3 PD broda.

Međutim,u izvješće 2008 vjerovatno su i brodovi u ugovoru sa PD,tako da bi ova procijena trebala biti
značajno veća kada bi uzeli cijene brodova prema vašoj procijeni.Procijenitelji u JDPL su izgleda
imali jake škare pri rezanju vrijednosti.Zašto?
Da li većinski vlasnik ovo želi prodati što jeftinije.

@Tech

Do 250 kuna. Ovdje sam uzeo vrijednost brodova i nekretnina bez casha na racunu.

Kolega citati temeljitije. Rekao sam da sam izasao iz ATPL i to 5 dionica za koje nisam ni znao da ih imam do nedavno, ne iz brodara. Jos uvjek imam BDSS. za vasu informaciju meni JDPL ne vrijedi tih sta nuduite 90 Kn.Po mom poimanju trenutno a mislim da ce to i potrajati, ne vrijedi ništa odnosno ja ga nisam spreman kupiti.

kolega tech jel JDPL vrijedi ili ne vrijedi? razmak između ova dva posta i nije tako velik. Što se u medjuvremenu desilo?
[/quote]

Još niste uzeli u obzir uzeli u obzir ostalu imovinu/uglavnom financijsku/koja je veća od obaveza
i dugoročnih i kratkoročnih zaduženja,a to čini preko 50 kn po dionici.

Dakle,NAV JDPL je cca 350 kn,a prema financijskom izvješću 2008.je 384.

S obzirom na PD moglo bi biti i više.

Jadroplov poduzima korake da smanji cijene izgradnji ova dva broda u Brodosplitu.

Zahvaljujem gosp Techmanu na detaljnom obrazloženju o načinu vrednovanja flote.Tako rade
znalci i objektivni analitičari.Matematika na prvo mjesto,barem na forumu.I točne informacije.

Molio bi sve da mi oproste što sam naše brodare usporedio sa Optima telekomom.Već smo toliko isprepadani da nam zaista ne treba dodatna zastrašivanja.
Možemo zaključiti da su naši brodari brodari podcijenjeni,a JDPL s obzirom na fundamentalne pokazatelje možda i najviše.

Ma kolega bas i nisu. Kad sam stavio post pogledao sam bilancu 2008. Tamo je materialna imovina na kraju 2008 iznosila 575.956.000,00 KN i kad to prebacimo u dolare po 5.6 dobivamo 102.850.000 USD. Ako su nekretnine pretpostavimo 7.000.000,00 USD na brodove otpada cca 95 milja. Uzmemo li vrijednosti iz mog zadnjeg maila bulkeri vrijede cca:

Bulic i Split 33.000.000,00
Mosor i Trogir 42.000.000,00
Ist 3.000.000.00

Ukupno: 78.000.000,00

Ovome pribrojimo Pridea i Zrina po 9.000.000,00 sta daje 18.000.000,00.

Nekakva priblizna cijena flote po naj blizim zakljuccima iz Ozujka bila bi 96.000.000,00 USD sta korespondira sa revaloriziranom vrijednoscu iz bilance.

I na kraju jedna nesluzbena ali ce zasigurno obradovati imaoce dionice. Prica se da prvi kvartal nije gubitak. Ipak to me nije ponukalo na kupnju.

I da pojasnim ono onda racunanje je bilo odokativno i na bazi prodati sve.

Kolega tek sad sam vidio vas zadnji post nastao tjekom mog pisanja. Naravno da su podcjenjeni samo problem je vremenski okvir potreban da se vrijednost uskladi.

I u izracunu sam napisao da novcana imovina nije uzeta u obzir.

I još k tome ima drugi nick s kojim ocijenjuje sebe. [thumbsup]

Ovo mi je promaklo. Kolega castim za ideju. Otvaram pet i bit cu naj bolje ocjenjeni forumas [thumbsup]

Jel to mrgudni techman danas dobre volje?

Bolje zaraditi malo nego izgubiti puno.

New Report

Close