Nisam stručnjak za računovodstvo ali nije mi jasno nešto pa pitam čisto laički – ne bi li se amortizacija trebala odnositi na nabavnu cijenu a ne na revaloriziranu cijenu? Ili oni samo mijenjaju stavku očekivane vrijednosti sredstva na kraju razdoblja amortizacije pa zbog toga nastane takva razlika?
nisam niti ja stručnjak za fnancije, ali mislim da ovaj dio ide otprilike ovako:
u knjigama se vodi nabavna cijena i amortizirana vrijednost, a razlika to dvoje daje materijalnu imovinu koju vidimo u bilanci.
kad se mat. imovina hoće dovesti na fer vrijednost (revalorizacija) – proporcionalno se povećaju nabavna i amortizirana, tako da nova razlika (mat. imovina) odgovara fer vrijednosti. razlika nove mat. imovine i one od prije se u pasivi doda u revalorizacijske rezerve.
amortizacija se računa kao postotak nabavne cijene (kod brodara obično 5%, pa tako i kod JDPL), a pošto je ta sad isto u knjigama povećana, onda se i amortizacija povećana. taj višak amortizacije (nova amortizacija minus amortizacija na originalnu nabavnu vrijednost) se prebacuje iz reval. rezervi u zadržanu dobit automatski, mimo RDGa.
a smisao toga? ah, ako gledaš na amortizaciju kao raspodjelu nabavnog troška kroz razdoblje korištenja, onda ta promijenjiva amortizacija nema smisla. a ako na to gledaš kao na rezerviranje sredstava za zamjenu starog broda u budućnosti s novim, onda možda ima smisla da skupljaju (amortizacijom) onoliko koliko im treba da nabave novi brod (a ta cifra se mijenja kroz vrijeme … do sad raslo).
moze mala pomoc…
di se moze vidjeti kad i na koliko su ugovoreni brodovi jadroplova odnosno kad im isticu ugovori i cijene po kojima su ugovoreni…
hvala
Pokusaj ovdje…
Vaš link
Tu se moze iscitati i nesto o planiranom nacinu zatvaranja financijske konstrukcije, tako da je skoro sigurno da je onih 10 milja $ iscurilo u skversku "rupu". Mogu se iscitati, takodjer, i ondasnje nade uprave, toliko o vizionarstvu. Nadajmo se samo da ce skver zavrsiti brodove do drugog ozniljnijeg vala rasta vozarina. Danas ionako nitko ne moze sa sigurnoscu tvrditi da poslovni potezi koji danas izgledaju samoubilacki nece za 2 godine izgledati prorcanski. Sjetimo se samo kako nam je Papiceva inertnost danas omogucila trenutne omjere Cash/P…
Prema nekim naznakama ovi brodovi ugovoreni su vezano za euro; moze li ovo netko od kolega blizih graditelju ovo potvrditi, ovo bi, obzirom na razvoj kretanja tecaja, malo olaksalo stvari?!
taj višak amortizacije (nova amortizacija minus amortizacija na originalnu nabavnu vrijednost) se prebacuje iz reval. rezervi u zadržanu dobit automatski, mimo RDGa.
nadopuna: tako da u zadržanu dobit dođe ista cifra kao što bi bilo da revalorizacija njie niti napravljena.
i još jedna nadopuna:
nisam zapravo nisam siguran u ispravnost onog mog zadnjeg paragrafa iz prijašnjeg posta zato što sve što završi u zadržanoj dobiti (pa i ovaj ekstra dio amortizacije) je raspoloživo za isplatu dividende (kad bi ju mogli i htjeli isplaćivati), a to onda i nije neka rezervacija vrijednosti za buduću kupnju broda. hm.
Zbog nedostatka sredstava Vlada će ubrzati privatizaciju državne imovine s tim da će se prodaja odvijati po shemi prodaje HT-a. Izvor blizak rodijaku)
taj višak amortizacije (nova amortizacija minus amortizacija na originalnu nabavnu vrijednost) se prebacuje iz reval. rezervi u zadržanu dobit automatski, mimo RDGa.
nadopuna: tako da u zadržanu dobit dođe ista cifra kao što bi bilo da revalorizacija njie niti napravljena.
i još jedna nadopuna:
nisam zapravo nisam siguran u ispravnost onog mog zadnjeg paragrafa iz prijašnjeg posta zato što sve što završi u zadržanoj dobiti (pa i ovaj ekstra dio amortizacije) je raspoloživo za isplatu dividende (kad bi ju mogli i htjeli isplaćivati), a to onda i nije neka rezervacija vrijednosti za buduću kupnju broda. hm.
[/quote]
Da to je bitno.Amortizacija iz materijalne imovine se mora trošiti u firmi ,kao npr.za nabavu novih
brodova,dok povećana amortizacija ,a kao posljedica revalorizacije se može nakon isteka obračunske godine
prebaciti u zadržanu dobit,pa se kao takva može isplatiti i kao dividenda.
Međutim,pošto je JDPL ušao u kupnju ova dva broda u Brodosplitu,teško je povjerovati da će se kupiti
i ovi brodovi i dodijeliti dividenda,jer bi to mioglo ugroziti poslovanje.Ali kako je država većinski
vlasnik,nikada ne možeš predvidjeti logične ekonomske poteze.
EU pritiska da se država riješi većinskog vlasništva u dioničkim društvima,pa će to zadesiti i JDPL.
Normalno da se postavlja pitanje.Po kojoj cijeni.Da li najprije isisati lovu pa prodati jeftino,ili
revalorizirati imovinu na stvarnu vrijednost prema procijeni procijenitelja,a to bi sada bilo
preko 700 kn,pa uz diskont izaći na slično kao i za HT.Uz 50% diskont ipak bi to bilo 350 kn.
U tom slućaju preuzimanje postaje moguća opcija.
Pa …ote, niti stosedamdesetinešto kuna nije stosedamdesetinešto kuna.
Koliko vrijedi jedna kuna?
Ovo je zbilja glupo.
…..Nisam detaljno gledao cflow..
Ali ako su dali depozit na brodove od 10 mil. dolara i jos im je narasla stavka casha koliko je onda sumarno casha izgenerirano???
Mislim da se upravo to dogodilo.Izgenerirali su za toliko više casha – izostanak dokovanja i tečajne razlike su im jaaaaaako pomogli.A i činjenica da im je nekoliko brodova zaključilo godišnje ugovore početkom godine.
…..Nisam detaljno gledao cflow..
Ali ako su dali depozit na brodove od 10 mil. dolara i jos im je narasla stavka casha koliko je onda sumarno casha izgenerirano???
Mislim da se upravo to dogodilo.Izgenerirali su za toliko više casha – izostanak dokovanja i tečajne razlike su im jaaaaaako pomogli.A i činjenica da im je nekoliko brodova zaključilo godišnje ugovore početkom godine.
[/quote]
—-jeli preporuka kupi?
Nisam htio ispasti grub.Jasno mi je zašto je Papić sada zadovoljan, pitam se samo kad ćemo biti i mi.Ustvari,trudim se uopće ne razmišljati o tom.
Evo današnji prodavači su mijenjali 100 kuna za 90 kuna. Zašto? Pa zato jer će se sutra naći nova budala koja će 100 kuna promijenit za 80 kuna. A prekosutra će se nać netko koji će novčanicu od 100 kuna uspješno prodat za 50 kuna samo zato jer ćeka budalu za 30 kuna. iz te logike ovaj koji je prodao 100 kuna za 90 kuna više i nije takva budala. čista psihološka spirala. Dokle? Pa može do jedne kune.Onda će se nać netko tko će novčanicu od 100 kuna mijenjat za okrugli komad čelika na kojem piše "1 kuna". I to ima logike jer gram dva papira sigurno ne može biti vrijedno ko par grama čelika. [tongue]
—-jeli preporuka kupi?
Nije vrijeme za preporuke.Mislim da je dionica jeftina , da će biti još jeftinija i zato sam kupovao i kupovat’ ću je još.
Rizik je sigurno velik , jer naše tržište je podložnije histeriji od većine drugih , a tada fundamenti ne igraju.Znam da riskiram da puno izgubim , ali podnijet’ ću taj rizik , jer ako se situacija okrene zaradit’ ću isto tako puno.Međutim , savjetovati drugima da učine isto ne pada mi na pamet.Svatko snosi svoj rizik.