JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo da diskusiju o stanju u JDPL sa PM sa jednim dobrim forumašem prenesem na forum jer mislim da nije zgorega to tu staviti… možda potaknemo neku korisnu raspravu

Techman, to su sve kratkoročni problemi… bio bi problem kad bi se nešt ozbiljnije počelo dešavati (kao one scene sa toulom)… zasad se ja ne brinem… drydocking i ovak neki problemi sa kontejnerašima (ipak oni najmanje doprinose prihodima i dobiti) i nije nešt zbog čeg bi izašao iz pozicije… sve je to dio ovog biznisa, ne? šta ću na svaki problem sa propelerom, ili malo duži drydocking bježat van? ne. to mi nije dio ozbiljnog investiranja… ak tržište na te probleme reagira sa nekim žestokim padom, to onda treba iskoristiti za dokup (ako ima raspoloživih sredstava)… u 2006. je u 2q isto bio jedan poduži off hire period i prijavljen je gubitak za taj kvartal… htio sam malo špekulirati i prodao sam pola pozicije u JDPL na 250 očekujući jaču negativnu reakciju tržišta… otišlo je na 230 ali ne i niže… pošto sam se postavio niže od tržišnog minimuma nisam uspio vratiti nazad prodanu količinu… vidimo di je JDPL danas i di je bio… to mi je bila greška i JEDINI put u mojoj investitorskoj karijeri da sam ikada prodao išta od brodarskih dionica… sad me te kratkoročne oscilacije više ne pate… svako nek gradi svoju strategiju… ja imam svoju… i to treba poštovati

Za razliku od citiranog kolege ja sam prodao JDPl na 630-640 a imao sam ga poprilicno pa ti sad vidi ko je lud a ko pametan. Da ga sada ponovno kupim razlika je prosjecna godisnja plata u Hrvata. Bit ce to jos nize. Razliku sam vec ukucao u LEDO a cekam i dokup KODT. Trenutno sam prvi na kupnji. JDPL cekam ispod 500. Koliko ispod 500 neka bude mala tajna. Vidis da sam ja transparentan i dosljedan. Istu pricu pricam od dana kada sam izasao. Ja ne drukam vec ocito dobro prognoziram (za sada).

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

Misliš da će u narednom razdoblju JDPL dole a KODT i LEDO gore?
Želim ti puno zarade ali moglo bi ti se desiti da šta dobiješ na JDPL izgubiš na LEDO i KODT.

Misliš da će u narednom razdoblju JDPL dole a KODT i LEDO gore?
Želim ti puno zarade ali moglo bi ti se desiti da šta dobiješ na JDPL izgubiš na LEDO i KODT.

LEDO je spekulacija vezana na ljeto a KODT dugorocna investicija. Vec sam solidan kolekcionar KODT. Nemoj pitati gluposti. Zar vjerujes da bi kupovao te dvije dionice da ocekujem da ce dolje. I na kraju zar sve ovo nije kocka sa neizvjesnim ishodom.

Mene zanima jedna stvar, glede negativnih tecajnih razlika. Je li moguce da je dug prema PD izrazen u eurima te da to stvara velike tecajne razlike?

Moje je mišljenje (naravno, to ne mogu sigurno znati) da je ta PD obveza u dolaru. Kretanje dolara u odnosu na izvještajnu valutu kakvo smo imali u 1Q opet pozitivno utječe na obveze. Vice versa na imovinu.
Npr. recimo da je na 31.12.07. Jadroplov imao još 15 mio $ (pretpostavka) obveza po saleandleaseback ugovora sa PD. Sa izvještajnom valutom HRK i tečajem USDHRK 4,9 (tečaj u primjeru bubam jer mi se ne da tražiti točne brojke) to znači da, pretvoreno u HRK, to iznosi 73,5 mio HRK. Uz pretpostavku da je obveza na 31.3. ostala ista (a nije jer je dio otplaćen ali za dobro primjera to nije bitno) i da je sad USDHRK tečaj 4,7, tih 15 mio $ sad iznosi 70,5 mio HRK.

Odličan primjer putem kojeg možete dosta shvatiti o tečajnim razlikama u FI Jadroplova su detaljno isčitavanje pojašnjenja i komentara Uprave iz FI za 1Q i 1H u 2007 vezano za prodau motornog broda "Hope". Naime, opet sukladno MSFI-jevima, kad je utvrđeno potraživanje za prodaju broda u iznosu 6,4 mio $ to je u izvještajnoj valuti na 31.3.07. iznosilo 35.474 tisuće HRK, i taj je iznos prebačen iz AOP 004 u AOP 010.
Pošto je tek u 2Q taj brod isporučen kupcu, isknjižen je u RDiG i zadržanu dobit u isto dolarskom iznosu (6,4 mio), ali u manjem kunskom iznosu (34.696 tisuća HRK) jer je dolar oslabio, odnosno kuna ojačala. Dakle, eto odakle recimo skoro 800.000 HRK negativnih tečajnih razlika u RDiG. No, ako pratiš kretanje tečaja to te ne bi smjelo iznenaditi kad se objavi FI za 1H, i čudi me manjakavost pristupa investitora ovog foruma analizama.

Cini se da uprava nije racunala na bas ovako visoke vozarine zadnjih mjeseci.

Lave,e ovo bi već bio problem! To kada uprava nebi imala tu sposobnost bolje od većine čitati tržište… Da znam da je to slučaj, razmislio bi o (dez)investiranju u predmentu dionicu (nebi bilo bitno dal je atpl, jdpl i adpl).

All shipping lanes lead to China.

Ovo sa kunskim iznosom 6,4 mio $ u različitim kvartalnim izveščima, evo male zadaće: odite na http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm i preračunavajte. Primjećujete dosljednost? Nema tu muljanja kako neki impliciraju

All shipping lanes lead to China.

Toknezev, hvala na info. Kao sto znas, nemam jdpl jos od prije izvjesca, no pokusavam shvatiti o cemu se tu uistinu radi…

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Mislim da je Vlad izvor vrlo korisnih informacija vezanih za JDPL. Vjerujte da ja imam puno razloga da njegov post okarakteriziram vjerodostojnim za razliku od ovoga gore. [wink]

Pa dobro, sunce mu poljubim, mozda bi on mogao znati odgovor na moje pitanje? Isto pitanje i za tebe:

Je li moguce da je dug prema PD izrazen u eurima te da to stvara velike tecajne razlike?

Nekad se na ovim temama pratilo sve, znali smo cak i za kako se zove zadnji saraf na propeleru bulkera….eto, ako postoje info koje potvrdjuju ili demantiraju Toknezevljevu analizu, bio bih zahvalan.

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Evo jos malo domace zadace. Jel JDPL dopusta podnajam?

Po ovim ciframa, Mosor je u najmu 4-6 mjeseci.

evo od još jedan inside info (al nemojte nikome reć):
srea ja antu nekidan, u asa.
nabrzinken, u prolazu, 7 sekundi doslovno.
pitan ga ja gospar ante, oće li bit još bolji drugi kvartal.
a on će da ne da li će.
obziron da sam s njin u dobrim odnosima, platija san mu travaricu.

oče sad i mene neko citirat nakon mjesec dana?

[lol]

Mene zanima jedna stvar, glede negativnih tecajnih razlika. Je li moguce da je dug prema PD izrazen u eurima te da to stvara velike tecajne razlike?

[/quote]

Ma tečajne razlike, PD, Toula, Papić etc. sve je to irelevantno, dok je država vlasnik. Jedino relevantno pitanje je kad će privatizacija? Bez toga nema boljitka.
Inače, 1Q nije bio tako loš kao što su neki sugerirali na forumu, posebice kad se uzme u obzir da su obavljena dokovanja, u svakom slučaju može se očekivati 30-ak miljuna dolara neto dobiti ove godine, kome nije dosta neka proba sam zaraditi.
Što hoću reći, vozarine su visoke, neto dobit će biti ok, i to stanje neće vječno trajati, prema tome idealan je timing za prodaju ako se misli napuniti državni proračun, a to bi vlasniku moralo biti primarno. E sad problem je što bi "vlasnik" želio dobro zaraditi na JDPL, ali ima namjeru postavljati nelogične zahtjeve kupcu (iskustava iz ex. pokušaja prodaje) i tu dolazimo do satus quo situacije. Kad tome dodamo da vlasnik trenutačno preko JDPL kupuje socijalni mir (skupe novogradnje u Brodosplitu) dolazimo do merituma, gdje nije bitno mišljenje i stav predsjednika Uprave već vlasnika i iz tog razloga sam i prodao JDPL i ne mislim se vraćati dok se ne vidi tko će biti novi gazda.

Lave,e ovo bi već bio problem! To kada uprava nebi imala tu sposobnost bolje od većine čitati tržište… Da znam da je to slučaj, razmislio bi o (dez)investiranju u predmentu dionicu (nebi bilo bitno dal je atpl, jdpl i adpl).

Po pisanju relevantnih svjetskih analiticara za supramax bulkere se ocekuju poteskoce u 2009 i dalje zbog broja novogradnji koje ce se isporuciti. I to samo za tu vrstu bulkera. Smoje kojeg volim citirati bi kazao "prstom u g…o". To nije vjest od danas. Sa nekolicinom kolega iz branse sam je komentirao u trenutku objavljivanja pregovora o novogradnjama.

auuuuu

stari morski lav, a da ima 1% ocjenu …

to ne može biti …

evo mu jedna stotka od mene, u ime starih dobrih vremena …

drž’ te se jadroplovci …

I love the Smell of Profits in the Morning

New Report

Close